Vapaaehtoisena voit elävöittää hoivalaitoksen asukkaan arkea monella tavalla. Voit toimia tukihenkilönä, keskustelukumppanina, olla apuna ulkoilussa tai ohjata ryhmiä. Vapaaehtoistoiminnan suunnittelu ja organisointi on yhä useammassa hoivalaitoksessa siihen nimetyn työntekijän vastuulla. Yhteistyötä tehdään vapaaehtoisia kouluttavien ja vapaaehtoistyötä organisoivien järjestöjen kanssa. Kirkko on yksi niistä.
Yksinäinen vanhus sairaalan vuoteessa odottaa ystävää. Kasvot kirkastuvat, kun ovesta astuu tuttu ihminen. Vapaaehtoisen ystävän myötä vanhuksen elämään on tullut mielekkyyttä ja iloa.
Sairaalan puisto on täynnä ääniä ja elämää. Kesä on kauneimmillaan. Vapaaehtoisten avustamina monet potilaat ovat päässeet ulos ja osallisiksi kesän virkistävistä hetkistä.
Vapaaehtoinen ystävä auttaa nuorta läksyjen teossa. Kun työt on tehty, lähdetään yhdessä uimaan. Ystävä tuo vaihtelua ja virkistystä pitkään hoitojaksoon psykiatrisella osastolla.
Kuolevan omainen palaa saattohoito-osastolle asioiltaan. Hän haluaa saattaa läheistään, mutta tietää tarvitsevansa taukoja. Vapaaehtoiset vuorottelevat hänen kanssaan kuolevan vierellä. Raskaassa elämäntilanteessa asioiden jakaminen tuntuu helpottavalta ja tuo turvallisuutta.
Osastolla kuuluu puheensorina ja nauru. Vapaaehtoisten työpari kokoaa parin viikon välein halukkaat potilaat muisteluryhmään. Yhdessä kirkon työntekijän kanssa järjestetään välillä myös hartaushetki.
Sosiaali- ja terveydenhuollossa toimivat mm. OLKA -vapaaehtoistoimijat, SAAVA-hankkeen vapaaehtoiset, joiden tehtävät sijoittuvat saattohoitoon sekä Lohtua läsnäolosta – hankkeen vapaaehtoiset, jotka puolestaan toimivat hoivalaitoksissa.
Vapaaehtoisia terveydenhuoltoon koulutetaan järjestöjen ja hankkeiden piirissä. Esimerkiksi: Mieli ry, Syöpäjärjestöt, Muistiliitto ja Lohtua läsnäolosta hanke. Vapaaehtoistoiminta on osa kirkon diakoniaa.