Kirkon graafinen ilme

Kirkon graafinen ohjeisto esittelee ilmeen ja sen soveltamistavat. Kirkon uusi ilme on otettu käyttöön vaiheittain vuoden 2024 aikana. Alta löydät listattuna uuden ilmeen keskeiset elementit.

Ilmeen soveltamiseen liittyvät tiedostot ja graafinen ohjeisto kokonaisuudessaan löytyvät kirkon mediapankista. (ei vaadi sisäänkirjautumista, mutta sisäänkirjautumisikkuna pitää ohittaa, jotta pääset oikeaan paikkaan).

Kirkolla on käytössä liturgisiin väreihin pohjautuva väripaletti. Ilmeuudistuksessa vanhaa väripalettia uudistettiin niin, että uudessa väripaletissa päästään ehdotetuissa väriyhdistelmissä jokaisessa vähintään minimitasolle AA, useimmissa erinomaiselle tasolle AAA.

Väripaletin jokainen väri on huolellisesti valittu toimimaan yhteen muiden paletin värien kanssa, luoden näin saavutettavan ja harmonisen visuaalisen kokonaisuuden Värien yhdistettävyys rikastaa visuaaliseen viestinnän keinoja mahdollistaen samalla hallitun mutta aiempaa moniulotteisemman tavan käyttää värejä kirkon viestinnässä.

Värikoodit löydät oheisesta liitteestä.

Colours_EVL

Suomen ev.lut. kirkon logo uudistettiin syksyllä 2024. Uusi ympyrälogo auttaa rakentamaan yhtenäistä ja selkeää brändiä, jossa näkyy selvästi, että kyseessä on juuri evankelis-luterilainen kirkko. Toimiminen yhden yhteisen brändin alla vahvistaa tunnettuutta ja yhtenäistä kirkon viestiä, luoden selkeämmän ja tunnistettavamman kuvan suurelle yleisölle Uudessa ympyrälogossa risti nostetaan rohkeammin esille, jotta kristillinen sanoma ja kirkon oma identiteetti ovat selkeästi näkyvissä.

Suomen ev.lut. kirkon –ympyrälogo kieliversioineen löytyy mediapankista (ei vaadi sisäänkirjautumista, mutta sisäänkirjautumisikkuna pitää ohittaa, jotta pääset oikeaan paikkaan).

CMYK-versiota käytetään painotuotteisiin ja RGB-versioita digitaalisissa ympäristöissä.  Huomioithan että mediapankista ladattaessa pitää logosta ladata orginaaliversio (svg), ei mediapankin automaattisesti generoimia small tai medium versioita, jotka muuttavat värit tummemmiksi.

Martti on kirkon oma fontti

Martti on kirkon käyttöön luotu fontti , jonka on suunnitellut suomalainen graafinen suunnittelija ja kirjainsuunnittelija Tomi Haaparanta. Martti perustuu yhdysvaltalaiseen Carter sans -kirjasimeen. Kirjaintyyppi otettiin käyttöön vuonna 2011.

Martti viestii olemuksellaan perinteikkyyttä, mutta on kirjainmuodoiltaan kuitenkin moderni. Martti asettuu uudenaikaisten päätteettömien ja klassisten päätteellisten kirjasinten välimaastoon ja on siksi olemukseltaan ajaton. Kirkolla on fonttiin täydet käyttö- ja levitysoikeudet

Martti-fontti Windows-käyttöjärjestelmälle

Martti-fontti OS X -käyttöjärjestelmälle

 

Aptos on uusin lisäys kirkon kirjasinvalikoimaan

Aptos on monipuolinen ja nykyaikainen kirjasin, jonka selkeät leikkaukset ja harkitut yksityiskohdat tekevät siitä helposti luettavan kaikenkokoisena, jopa pienillä näytöillä. Aptoksen on suunnitellut kirjasinsuunnittelija Steve Matteson.

Aptos on uutena oletuskirjasimena Office-ohjelmistoissa, joissa se on valmiiksi asennettuna. Suunnitteluohjelmia (Figma, Illustrator jne.) varten fonttipaketti täytyy asentaa erikseen. Fontin voi ladata Microsoftin sivuilta.

Martti ja Aptos yhdessä

Martti tuo tekstiin perinteistä eleganssia ja selkeyttä, kun taas Aptos lisää modernia ja nykyaikaista vivahdetta. Tämä yhdistelmä tarjoaa visuaalista monipuolisuutta, jolloin otsikot ja korostukset erottuvat houkuttelevasti ja selkeästi. Yhdessä käytettyinä Martti ja Aptos luovat tasapainoisen ja houkuttelevan kokonaisuuden, joka toimii erinomaisesti sekä painetuissa että digitaalisissa materiaaleissa.

Kirkon visuaaliseen ilmeeseen kuuluvat keskeisenä osana piktogrammit, eli symboliset kuvakkeet, joita käytetään tekstin ja kuvien ohella tukemaan ja vahvistamaan viestintää. Kirkon symboliikka on rikas ja tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia visuaalisen ilmaisun tueksi. Hienovaraisesti käytetyt piktogrammit luovat yhtenäisen ja kirkolle ominaisen tyylin, joka säilyy tunnistettavana myös silloin, kun hyödynnetään esimerkiksi kuvapankkien valokuva- tai videomateriaaleja.

Piktogrammit löytyvät kirkon mediapankista.

 

Taustakuviot ammentavat inspiraationsa kirkollisesta kuvastosta, kuten luonnon elementeistä, arkkitehtuurista ja symboliikasta. Niiden pelkistetty tyyli säilyttää visuaalisen selkeyden ja tuo esiin paikallisuutta sekä kirkkoestetiikkaa yhtenäisellä tavalla. Taustakuviot eivät ole pelkästään esteettinen ratkaisu, vaan ne myös parantavat saavutettavuutta, esimerkiksi rauhoittamalla tekstin taustaa ja lisäämällä luettavuutta. Lisäksi ne tasapainottavat visuaalista ilmettä valokuvien rinnalla, luoden yhtenäisen ja selkeän kokonaisuuden.

Taustakuviot löytyvät kirkon mediapankista.

Takaisin sivun alkuun