Televisioinnin aikana

Jumalanpalveluksen lähettämistä tai tallentamista kutsutaan tuotannoksi. Tuotantovaiheeseen kuuluu rakennus, suora lähetys tai tallennus, ja purku.

1. Rakennuspäivä

Suoran lähetyksen rakennuspäivä on yleensä lauantai. Tilan on oltava kuvausvalmiina ennen Ylen saapumista paikalle.

Tv-tekniikan rakentamisella tarkoitetaan kameroiden ja muun tekniikan pystyttämistä tapahtumatilaan ja tilan yhdistämistä ulkona oleviin lähetysautoihin. Rakennus kestää yleensä kokonaisen päivän. Kun tekniikka on valmis, pidetään kameratekninen harjoitus eli käydään koko jumalanpalvelus läpi sellaisena kuin se on tarkoitus lähettää. Kaikkien esiintyjien tulee silloin olla paikalla. Lähtökohtaisesti tämä ei ole enää harjoitus kuoroille tai muille esiintyjille, eli kamerateknistä harjoitusta ei katkaista, elleivät keskeytykset johdu tv-tekniikasta.

Rakennuspäivänä voidaan myös tallentaa inserttejä, kuten esim. alkujuonto sekä ulkokuvia tapahtumapaikasta. Nämä insertit ohjaaja sijoittaa lähetykseen tai tallennukseen. Myös Herran siunaus tallennetaan siltä varalta, että jumalanpalvelus kestää pidempään kuin lähetysaika.

2. Suora lähetys tai tallennus

Suoran tv-jumalanpalveluksen kesto on yleensä tasan 58 minuuttia. Sen täyttyessä lähetys lopetetaan kesken ja ajetaan ulos nauhoitettu Herran siunaus. Jumalanpalvelus jatkuu loppuun asti, vaikka televisiointi loppuu.

Tallennus totetutaan pääsääntöisesti suoran lähetyksen omaisesti.

Ilmoitettuja suunnitelmia ei saa muuttaa lähetystä tai tallennusta edeltävänä kolmena viikkona ilman todella tärkeää syytä. Äkillinen muutos, esim. kuorojen määrässä tai esiintymispaikassa, voi suuresti hankaloittaa tuotantotiimin työtä. Jos muutoksia tarvitaan, siitä täytyy neuvotella ohjaajan kanssa.

3. Purku

Purulla tarkoitetaan tv-tekniikan purkamista ja pakkaamista. Se on nopeampaa kuin rakentaminen, mutta siihen on kuitenkin varattava aikaa 3-4 tuntia. Sinä aikana tapahtumapaikkaa ei voi käyttää muuhun tarkoitukseen, jotta purkaminen onnistuisi mahdollisimman sujuvasti.

HUOM.! Tv-jumalanpalveluksen tuotantotiimiin voi kuulua lähes 20 henkeä. Työn sujuvuuden ja mukavuuden takaamiseksi olisi tärkeää, että seurakunta voisi järjestää tapahtumapaikan yhteyteen, varsinkin rakennuspäiväksi, cateringin. Tarjolla voisi olla esim. kahvia, teetä, mehua ja voileipiä.

Takaisin sivun alkuun