Musiikin esittäminen

Tekijänoikeuksien alaisen musiikin julkinen esittäminen vaatii usein teosten oikeudenhaltijoiden luvan.

  • Kirkkokonsertti, johon on vapaa pääsy, ei ole vapaa tekijänoikeuskorvauksista, olipa tilaisuuden käsiohjelma maksullinen tai maksuton.
  • Jos muu taho kuin seurakunta itse vuokraa kirkon ja järjestää siellä kirkkokonsertin, jossa esitetään tekijänoikeuksien alaista musiikkia, konsertin järjestäjän tulee hakea tarkoituksenmukainen esityslupa Teostosta konserttia varten. 
  • Kauneimmat joululaulut eivät ole vapaita tekijänoikeuskorvauksista.

Musiikin esittämiseen tarvittavan luvan oikeudenhaltijoilta voi hakea keskitetysti Teoston kautta. Teoston Musiikki seurakunnan toiminnassa -lupa kattaa hyvin erilaiset tilanteet ja tilaisuudet, joissa musiikin esittämisellä on tärkeä rooli. Luvan sisällöstä, hinnasta ja hakemisesta on tarkempaa tietoa Teoston Musiikki seurakunnan toiminnassa -sivulla.

Jumalanpalveluksissa musiikin esittäminen on aina vapaata tekijänoikeuskorvauksista (Tekijänoikeuslaki 21 §Linkki avautuu uudessa välilehdessä).

*************************************

Edellä kerrottu koskee musiikin esittämistä, kun se tapahtuu esitystapahtumassa läsnä olevalle yleisölle. Jos musiikin esitystapahtuma striimataan verkkoon ja/tai esityksestä tehdään tallenne verkkoon laitettavaksi, on lisäksi otettava huomioon tästä johtuvat erityiset tekijänoikeudelliset seikat ja lupatarpeet. Striimauksesta ja videoiden julkaisemisesta on lisätietoja sivulla Striimaus ja videoiden julkaiseminen.

Takaisin sivun alkuun