Stipendit ja opiskelu ulkomailla

Oletko kiinnostunut opiskelusta tai tutkimuksesta ulkomailla? Ovatko kansainväliset asiat lähellä sydäntäsi? Kirkon ulkoasiain osasto välittää stipendejä teologian ja muiden kirkollisten alojen opiskelijoille, tutkijoille, eri kirkollisten alojen toimijoille sekä kirkon henkilöstölle.

Opiskelu ulkomailla tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden mm. ekumeenisen tietämyksen laajentamiseen, teologisen tutkimuksen edistämiseen sekä kielitaidon parantamiseen. Ulkoasiain osasto myöntää lisäksi harkinnanvaraisia matka-avustuksia kursseihin ja seminaareihin, joilla on ekumeenista sisältöä.

Stuertteja Karlsruhen yleiskokouksessa.
Stuertteja Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokouksessa Saksan Karlsruhessa vuonna 2022.

Information på svenska

Stipendi-info pähkinänkuoressa (PDF)

Tältä sivulta löydät ajantasaista tietoa pysyvästi haussa olevista stipendimahdollisuuksista sekä tällä hetkellä auki olevista hauista mm. lyhyemmille kursseille ja kansainvälisten kokousten stuerteiksi.

Lyhyet kurssit ja stuerttiohjelmat

Alla tietoa tällä hetkellä haussa olevista stipendeistä lyhyille kursseille ja känsainvälisten kokousten stuertiksi.

Stipendihaku LML:n Wittenbergin pastoreiden seminaariin 2.‒16.11.2024

Luterilaisen maailmanliiton (LML) Wittenbergin-keskus järjestää 27. kansainvälisen pastoreiden seminaarin Wittenbergissä 2.‒16.11.2024 otsikolla “Basics of Lutheran Theology – Preaching the Word of God and Celebrating the Sacraments”.

Kurssille valittavalla tulee olla:
• muutaman vuoden kokemus seurakuntatyöstä pastorina ja hyvä luterilaisen teologian tuntemus
• erinomainen englannin kielen taito (seminaarin kieli on englanti)
• valmius opiskella itsenäisesti
• suositus omalta kirkolta (Kirkkohallituksen ulkoasiain osasto)

Lisätiedot:
Invitation letter (PDF)

Seminaariin valitaan osallistujat siten, että kaikki LML:n seitsemän aluetta ovat edustettuina. Ulkoasiain osasto kirjoittaa hakemukseen vaaditun kirkon suosituksen ja myöntää kirkostamme valituille, korkeintaan kahdelle henkilölle, osallistumismaksun ja matkat kattavan stipendin. Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä miksi olisit sopivakurssille 27.5.2024 mennessä tapahtumakoordinaattori Petra Arkille; petra.arki@evl.fi.

Stuertit työsssään Karlsruhessa, Saksassa 2022
Stuertit työssään Karlsruhessa, Saksassa 2022. Kuva: Simon Chambers/WCC

Pysyvästi haussa olevat stipendimahdollisuudet

Koulutuskeskus Josefstal, Etelä-Saksa (Baijerin maakirkko)

Baijerin maakirkko järjestää vuosittain ekumeenisen opintokurssin Etelä-Saksassa. Vuoden 2024 kurssin tiedot päivitetään tälle sivulle, kun ne ovat saatavilla. Hakuaika on yleensä alkuvuodesta.

Aiempien vuosien osallistujien palautetta:

  • ”Kurssin ohjelma oli hyvin rakennettu, mietitty ja sujuva”
  • ”Kurssin ehdoton vahvuus on eri kirkkojen edustajien kohtaamisessa.”
  • “Tiivis kurssiyhteisö teki mahdolliseksi avoimen keskustelun kurssin aiheista”
  • “Suomalaisten kannattaa ehdottomasti osallistua tälle hyvin järjestetylle ekumeeniselle opintokurssille jatkossakin. Osallistujien ei tarvitse osata ollenkaan saksaa, sillä kurssilla on järjestetty erinomainen simultaanitulkkaus kuulokkeisiin saksasta englantiin ja englannista saksaan.”

Ulkoasiain osasto myöntää kurssille vuosittain 1‒2 stipendiä, joka kattaa osallistumismaksun ja matkakulut.

EKD:n stipendi, Saksa

EKD:lta on mahdollista hakea stipendiä opiskeluun tai tutkimukseen Saksassa. Stipendi edellyttää ulkoasiain osaston puoltoa. Stipendikauden pituus voi vaihdella ja se on tarkoitettu opiskelijoiden ja tutkijoiden lisäksi myös ammatillisia opintoja suorittaville. Hakija itse hoitaa yhteydet kouluttavaan oppilaitokseen Saksassa.

Stipendiä tulee anoa toivottua stipendijaksoa edeltävän vuoden syyskuun alkuun mennessä. Lisätietoja ja tarkemmat hakuohjeet asiantuntija Ari Ojellilta.

Strasbourgin ekumeeninen instituutti, Ranska (LML)

Luterilaisen maailmanliiton alainen Strasbourgin ekumeeninen instituutti järjestää vuosittain viikon mittaisen ekumeenisen kesäseminaarin.

Kesäseminaarin ydin on eri puolilta maailmaa kotoisin olevien osallistujien välinen vuorovaikutus ja intensiivinen keskustelu luennoilla. Jotta tämä olisi mahdollista myös epätavallisissa olosuhteissa, seminaari tarjoaa vaihtoehtoisia työskentelytapoja ja dialogimuotoja. Monimuotoisuus luo seminaarin tunnelmaa.

Ulkoasiain osasto myöntää kesäseminaariin vuosittain 1‒2 stipendiä, joka kattaa osallistumismaksun ja matkustuskustannukset. Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä miksi olisit sopiva kurssille asiantuntija Ari Ojellille. Haku on toistaiseksi voimassa.

Bossey’n ekumeeninen instituutti, Sveitsi (KMN)

Kirkkojen maailmanneuvoston alainen Bosseyn ekumeeninen instituutti Geneven lähellä Sveitsissä järjestää erilaisia ekumeenisia kursseja paitsi teologeille, kirkkojen työntekijöille ja kirkollisen alan opiskelijoille myös aktiivisille maallikoille. Tarjolla on muutamia päiviä tai viikkoja kestäviä ajankohtaisia temaattisia lyhytkursseja sekä pidempiä, maksimissaan koko lukuvuoden kestäviä tutkintokursseja.

Teologisten asiain yksikkö myöntää pitkäkestoiselle tutkintokurssille Bossey’in hyväksytylle henkilölle 1000 euron suuruisen osastipendin kurssimaksusta sekä matkakulut kattavan stipendin. Yleisedellytyksenä on suoritettu TK- tai muu vastaava tutkinto, kiinnostus ekumeenisten kysymysten opiskeluun sekä halu valmentautua ekumeeniseen työhön. Voit tutustua tarkemmin tietoihin lukuvuodella 2023-2024 tarjolla olevista opinnoista englanniksi. Jos olet kiinnostunut yhden tai kahden lukukauden opinnoista, lähetä hakemuksesi asiantuntija Ari Ojellille, ari.ojell(at)evl.fi.

Lyhytkursseille on mahdollista hakea matkustus- ja osallistumiskulut kattavaa stipendiä. Useimmat kursseista on suunnattu erityisesti kirkon palveluksessa jo toimiville henkilöille ja niveltyvät näin erinomaisesti osaksi seurakuntien ja hiippakuntien henkilöstökoulutusta ekumeenisissa kysymyksissä. Samalla kurssit soveltuvat hyvin ekumeenisiin kysymyksiin erikoistuville teologian ja muiden kirkollisten alojen opiskelijoille ja tutkijoille.

Budapestin luterilainen teologinen yliopisto, Unkari

Budapestin luterilaisessa teologisessa yliopistossa on vuosittain tarjolla yksi stipendipaikka suomalaiselle teologian opiskelijalle 1‒2 lukukaudeksi tai lyhyemmäksikin ajaksi sopimuksen mukaan. Stipendi kattaa opinnot ja täysihoidon yliopiston asuntolassa. Teologisten asiain yksikkö myöntää stipendiaatille matkakulut kattavan avustuksen. Toivottavana edellytyksenä stipendin saamiselle on unkarin kielen alkeiden taito ja vähintään teologian kandidaatin tutkinto. Stipendi sopii myös vastavalmistuneelle.

Lukuvuosi 2018‒2019 stipendiaattina Unkarissa

Vaihtovuosi Unkarissa ‒ ajatuksia koronaviruksen keskeyttämästä keväästä 2020

Hakemukset toimitetaan teologisten asiain yksikköön viimeistään puoli vuotta ennen suunniteltua stipendikauden alkua.

Hakupaperit

    1. Vapaamuotoinen hakemus, josta selviää syy hakea stipendiä sekä hakijan elämänkertatiedot ja kirkollinen työ- tai vapaaehtoistyökokemus.

    1. Selvitys teologian (opintorekisteriote, selvitys pääaineesta ja tutkimusaiheesta) sekä unkarin kielen opinnoista.

    1. Kaksi suositusta. Toinen suosituksista pyydetään pääaineen professorilta, toinen kirkolliselta yhteistyötaholta, esim. oman seurakunnan kirkkoherralta.

Budapestissa on mahdollista toteuttaa myös opinnäyte- ja lopputyöhön tai soveltaviin opintoihin liittyviä n. 1‒3 kk mittaisia tutustumis- ja tutkimusvierailuja. Tiedustelut sähköpostitse osoitteeseen: ari.ojell(at)evl.fi

Luterilaisen maailmanliiton stipendihausta saat lisätietoa englanniksi LML:n stipendisivuilta. Jos olet kiinnostunut ensi vuoden stipendeistä, lähetä hakemuksesi asiantuntija Ari Ojellille, ari.ojell(at)evl.fi. Luterilaisen maailmanliiton teologian stipendiohjelman muodollisena hakijana toimii LML:n jäsenkirkko. Keskeinen edellytys hyväksynnälle on, että kirkon suositteleman henkilön opinto-ohjelma/projekti liittyy kiinteästi kirkon strategisiin tavoitteisiin ja niiden toteuttamiseen kirkollisessa työssä tai koulutuksessa.

Tiedustelut Teologisten asiain yksiköstä

asiantuntija

Ari Ojell

+358503509039

Eteläranta 8
00130, HELSINKI

tapahtumakoodinaattori

Petra Arki

+358401950884

ETELÄRANTA 8
00130, HELSINKI

Takaisin sivun alkuun