Stipendit ja opiskelu ulkomailla

Oletko kiinnostunut opiskelusta tai tutkimuksesta ulkomailla? Ovatko kansainväliset asiat lähellä sydäntäsi? Kirkon ulkoasiain osasto välittää stipendejä teologian ja muiden kirkollisten alojen opiskelijoille, tutkijoille, eri kirkollisten alojen toimijoille sekä kirkon henkilöstölle.

Opiskelu ulkomailla tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden mm. ekumeenisen tietämyksen laajentamiseen, teologisen tutkimuksen edistämiseen sekä kielitaidon parantamiseen. Ulkoasiain osasto myöntää lisäksi harkinnanvaraisia matka-avustuksia kursseihin ja seminaareihin, joilla on ekumeenista sisältöä.

Information på svenska

Stipendi-info pähkinänkuoressa (PDF)

Stipendiohjelmia on tarjolla seuraavissa maissa:

Lisäksi on säännöllisesti hakuja mm. lyhyemmille kursseille ja kansainvälisten kokousten stuerteiksi. Ajantasainen tieto haettavista stipendeistä löytyy tältä sivulta.

Stipendihaku LML:n Wittenbergin pastoreiden seminaariin 4.­­­­­18.11.2023

Luterilaisen maailmanliiton (LML) Wittenbergin-keskus järjestää 25. kansainvälisen pastoreiden seminaarin Wittenbergissä 4.‒18.11.2023 otsikolla “Basics of Lutheran Theology – Preaching the Word of God and Celebrating the Sacraments”.

Kurssille valittavalla tulee olla:

 • muutaman vuoden kokemus seurakuntatyöstä pastorina ja hyvä luterilaisen teologian tuntemus
 • erinomainen englannin kielen taito (seminaarin kieli on englanti)
 • valmius opiskella itsenäisesti
 • suositus omalta kirkolta (ulkoasiain osasto)

Lisätiedot:

Invitation letter (PDF)

Nomination form (PDF)

Seminaariin valitaan osallistujat siten, että kaikki LML:n seitsemän aluetta ovat edustettuina. Ulkoasiain osasto kirjoittaa hakemukseen vaaditun kirkon suosituksen ja myöntää kirkostamme valituille osallistumiskustannukset kattavan stipendin. Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä miksi olisit sopivakurssille viim. 6.6.2023 mennessä asiantuntija Ari Ojellille: ari.ojell(at)evl.fi

Stipendihaku KMN:n ekokurssille Kreetalle 24.‒31.7.2023

Kirkkojen maailmanneuvosto (KMN) järjestää yhteistyössä verkostojensa kanssa ekokurssin Kreetalla 24.‒31.7.2023 nuorille aikuisille vesi-,ruoka- ja ilmasto-oikeudenmukaisuudesta.

Kurssi on suunnattu nuorille aikuisille (18-30-vuotiaille), jotka ovat intohimoisesti kiinnostuneita ilmasto-oikeudenmukaisuuden kysymyksistä. Kurssin suorittaneet saavat myös todistuksen valmistumisesta. Kurssi on suunnattu eurooppalaisille ja pohjoisamerikkalaisille nuorille.

Lisätietoja kurssista englanniksi KMN:n sivuilla

Sivun alareunassa linkit myös hakukriteereihin ja KMN:n hakuohjeisiin. Hakijaa edellytetään täyttämään KMN:n hakemus stipendihakemuksen jälkeen.

Ulkoasiain osasto kirjoittaa hakemukseen vaaditun kirkon suosituksen ja myöntää kirkostamme valituille osallistumismaksun sekä matkat kattavan stipendin. KMN kattaa majoituksen ja ruokailut paikan päällä. KMN tekee lopullisen valinnan hakijoista. Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä miksi olisit sopivakurssille viim. 9.6.2023 mennessä asiantuntija Ari Ojellille: ari.ojell(at)evl.fi

Stipendihaku saksan kielikurssille Wittenbergiin 18.7.‒12.8.2023

Martin-Luther-Bund järjestää kesällä saksan kielikurssin kirkon työntekijöille ja papeille Luther-kaupungissa Wittenbergissä 18.7.‒12.8.2023. Kurssia suositellaan papeille ja kirkon työntekijöille, joilla on kiinnostus parantaa omaa saksan kielen osaamistaan ja syventää saksan kielen tuntemusta kirkollisessa kontekstissa sekä myös halua rakentaa kansainvälistä kumppanuutta.

Kurssi jaetaan kahteen ryhmään. Voit hakea kurssille, mikäli sinulla on:

 • hyvä saksan kielen taito

  TAI
 • tyydyttävä saksan kielen taito

Kurssin ohjelmaan sisältyy kielen opiskelua arkipäivisin aamuisin ja iltapäivisin. Iltaisin voi olla yhteistä ohjelmaa mm. esityksiä tai vierailuja Saksan kirkkoihin. Viikonloppuina kurssi tarjoaa retkiä sekä mahdollisuuksia käydä jumalanpalveluksissa. Viikonloppuisin ei ole oppitunteja.

Kurssilla siis pääset kehittymään kielellisesti, pääset tutustumaan Wittenbergin kaupunkiin ja saksalaiseen kulttuuriin! Aikaisempi stipendiaattimme suosittelee kurssia: “Olen hyvin kiitollinen siitä, että sain osallistua näin monipuoliselle ja antoisalle saksan kielikurssille.”

Martin-Luther-Bund tarjoaa majoituksen, ruokailun sekä opetuksen. Ulkoasiain osasto tarjoaa matkakustannukset kattavan stipendin yhdelle hakijalle. Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä miksi olisit sopivakurssille viim. 20.3.2023 mennessä asiantuntija Ari Ojellille: ari.ojell(at)evl.fi

Stipendihaku ekumeeniselle opintokurssille Josefstalissa 15.‒24.5.2023

Baijerin maakirkon koulutuskeskuksessa Josefstalissa, Etelä-Saksassa järjestetään vuosittain ekumeeninen opintokurssi. Seuraava kurssi järjestetään 15.‒24.5.2023 teemalla “Christian Joy in Face of the Cross “.

Oletko huolissasi Euroopan tulevaisuudesta tai oikeudenmukaisuuden kysymyksistä? Tällä kurssilla pääset keskustelemaan siitä, millaista on olla kristitty nykypäivän Euroopassa ja miten kristittyinä voimme vaikuttaa asioihin. Kurssi on kymmenen päivän monimuotoinen ja ekumeeninen tapahtuma, jossa pääset tutustumaan uusiin ihmisiin ympäri Eurooppaa ja keskustelemaan mitä mielenkiintoisimmista ja ajankohtaisista teemoista ekumenian ympärillä!

Kurssin esite (PDF, englanniksi)Kurssin kotisivut saksaksi

Ulkoasiain osasto myöntään vähintään kahdelle soveltuvalle Suomen ev. lut. kirkon jäsenelle kurssimaksun ja matkat kattavan stipendin.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä, miksi olisit sopiva kurssille asiantuntija Ari Ojellille: ari.ojell(at)evl.fi 26.2.2023 mennessä.

Stipendihaku ekumeniaa käsittelevälle kurssille Roomaan 26.6‒14.7.2023

Fransiskaaninen ekumeeninen keskus Centro Pro Unione järjestää kesäkurssin 26.6.‒14.7.2023 Roomassa. Kurssin ohjelmaan kuuluu mm. luentoja ja ekskursioita Roomassa (mm. katakombeihin, synagogaan ja moskeijaan).

Kurssilla tutustutaan ekumeniaan katolisesta näkökulmasta. Kurssi tarjoaa historiallisen ja teologisen yleiskuvan kristittyjä yhdistävistä ja erottavista asioista. Kurssilla tutustutaan myös uskontojenväliseen dialogiin. Viikonloput ovat vapaat.

Lisätiedot kurssin ohjelmasta ja esittelyvideo

Ulkoasiain osasto myöntää soveltuvalle Suomen ev. lut. kirkon jäsenelle stipendin, joka kattaa kurssimaksun sekä majoituksen Roomassa. Matkat Roomaan sekä ruokailut jäävät stipendiaatin itse hoidettavaksi.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä, miksi haet ja olisit sopiva kurssille asiantuntija Ari Ojellille: ari.ojell(at)evl.fi 22.3.2023 mennessä.

Stipendihaku Strasbourgin ekumeenisen instituutin kesäseminaariin 5.‒12.7.2023

Luterilaisen maailmanliiton Strasbourgin ekumeeninen instituutti järjestää vuosittaisen kansainvälisen ekumeenisen seminaarin Strasbourgissa 10.‒14.10.2022. Seminaarin teemana on tänä vuonna “Communion of Churches”.

Seminaarin puhujat ja osallistujat tulevat eri kirkoista ympäri maailmaa. Osallistujilla onkin ainutlaatuinen mahdollisuus teologisten luentojen lisäksi myös tutustua, verkostoitua sekä oppia toinen toisiltaan mitä mielenkiintoisimmassa ympäristössä Strasbourgissa, Etelä-Ranskassa.

Seminaarin esite (PDF, englanniksi)Seminaarin kotisivut

Ulkoasiain osasto myöntää vähintään kahdelle soveltuvalle Suomen ev.lut. kirkon jäsenelle kurssimaksun ja matkat kattavan stipendin.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä, miksi olisit sopiva kurssille asiantuntija Ari Ojellille: ari.ojell(at)evl.fi 14.4.2023 mennessä.

Stipendihaku LML:n järjestämään kirkon maallikkojohtajien seminaariin Genevessä ja Wittenbergissä 18.‒27.6.2023

Luterilaisen maailmanliiton (LML) Wittenberg-keskus järjestää 6. kansainvälisen maallikkojohtajien seminaarin 18.‒27.6.2023 kirkon luottamushenkilöille ja työntekijöille. Seminaarin teemana on “Lutheran visions and values in church leadership practice today – Inspiration from the Bible and Lutheran tradition”.

Seminaari alkaa 18. kesäkuuta 2023 Genevessä. Teologisten opintojen ja kirkon johtamisen pohdinnan lisäksi osallistujat pääsevät tutustumaan luterilaisen maailmanliiton organisaatioon ja sen työhön. Ryhmä matkustaa 23. kesäkuuta yhdessä Wittenbergiin. Täällä osallistujilla on mahdollisuus jatkaa teologisia keskusteluja sekä syventää henkistä elämäänsä yhteydenpitoon luterilaisen uskon ja perinteiden historiallisiin juuriin. Seminaarin kieli on englanti. Lisätiedot englanninkielisessä kutsukirjeessä (PDF)

Seminaariin valitaan osallistujat siten, että kaikki LML:n seitsemän aluetta ovat edustettuina. Ulkoasiain osasto kirjoittaa hakemukseen vaaditun kirkon suosituksen ja myöntää kirkostamme valituille osallistumiskustannukset ja matkakulut kattavan stipendin. Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä miksi olisit sopivakurssille viim. 14.2.2023 mennessä asiantuntija Ari Ojellille: ari.ojell(at)evl.fi

Strasbourgin ekumeeninen instituutti, Ranska (LML)

Luterilaisen maailmanliiton alainen Strasbourgin ekumeeninen instituutti järjestää vuosittain viikon mittaisen ekumeenisen kesäseminaarin.

Kesäseminaarin ydin on eri puolilta maailmaa kotoisin olevien osallistujien välinen vuorovaikutus ja intensiivinen keskustelu luennoilla. Jotta tämä olisi mahdollista myös epätavallisissa olosuhteissa, seminaari tarjoaa vaihtoehtoisia työskentelytapoja ja dialogimuotoja. Monimuotoisuus luo seminaarin tunnelmaa.

Ulkoasiain osasto myöntää kesäseminaariin vuosittain 1‒2 stipendiä, joka kattaa osallistumismaksun ja matkustuskustannukset. Lähetä vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja siitä miksi olisit sopiva kurssille asiantuntija Ari Ojellille. Haku on toistaiseksi voimassa. 

Koulutuskeskus Josefstal, Etelä-Saksa (Baijerin maakirkko)

Baijerin maakirkko järjestää vuosittain ekumeenisen opintokurssin Etelä-Saksassa. Vuoden 2023 kurssin tiedot päivitetään tälle sivulle, kun ne ovat saatavilla. Hakuaika on yleensä alkuvuodesta.

Aiempien vuosien osallistujien palautetta:

 • ”Kurssin ohjelma oli hyvin rakennettu, mietitty ja sujuva”
 • ”Kurssin ehdoton vahvuus on eri kirkkojen edustajien kohtaamisessa.”
 • “Tiivis kurssiyhteisö teki mahdolliseksi avoimen keskustelun kurssin aiheista”
 • “Suomalaisten kannattaa ehdottomasti osallistua tälle hyvin järjestetylle ekumeeniselle opintokurssille jatkossakin. Osallistujien ei tarvitse osata ollenkaan saksaa, sillä kurssilla on järjestetty erinomainen simultaanitulkkaus kuulokkeisiin saksasta englantiin ja englannista saksaan.”

Ulkoasiain osasto myöntää kurssille vuosittain 1‒2 stipendiä, joka kattaa osallistumismaksun ja matkakulut. 

EKD:n stipendi, Saksa

EKD:lta on mahdollista hakea stipendiä opiskeluun tai tutkimukseen Saksassa. Stipendi edellyttää ulkoasiain osaston puoltoa. Stipendikauden pituus voi vaihdella ja se on tarkoitettu opiskelijoiden ja tutkijoiden lisäksi myös ammatillisia opintoja suorittaville. Hakija itse hoitaa yhteydet kouluttavaan oppilaitokseen Saksassa.

Stipendiä tulee anoa toivottua stipendijaksoa edeltävän vuoden syyskuun alkuun mennessä. Lisätietoja ja tarkemmat hakuohjeet asiantuntija Ari Ojellilta.

Bossey’n ekumeeninen instituutti, Sveitsi (KMN)

Kirkkojen maailmanneuvoston alainen Bosseyn ekumeeninen instituutti Geneven lähellä Sveitsissä järjestää erilaisia ekumeenisia kursseja paitsi teologeille, kirkkojen työntekijöille ja kirkollisen alan opiskelijoille myös aktiivisille maallikoille. Tarjolla on muutamia päiviä tai viikkoja kestäviä ajankohtaisia temaattisia lyhytkursseja sekä pidempiä, maksimissaan koko lukuvuoden kestäviä tutkintokursseja.

Teologisten asiain yksikkö myöntää pitkäkestoiselle tutkintokurssille Bossey’in hyväksytylle henkilölle 1000 euron suuruisen osastipendin kurssimaksusta sekä matkakulut kattavan stipendin. Yleisedellytyksenä on suoritettu TK- tai muu vastaava tutkinto, kiinnostus ekumeenisten kysymysten opiskeluun sekä halu valmentautua ekumeeniseen työhön. Voit tutustua tarkemmin tietoihin lukuvuodella 2023-2024 tarjolla olevista opinnoista englanniksi. Jos olet kiinnostunut yhden tai kahden lukukauden opinnoista lukuvuodella 2023‒2024, lähetä hakemuksesi asiantuntija Ari Ojellille viim. 31.10.2022, ari.ojell(at)evl.fi.

Lyhytkursseille on mahdollista hakea matkustus- ja osallistumiskulut kattavaa stipendiä. Useimmat kursseista on suunnattu erityisesti kirkon palveluksessa jo toimiville henkilöille ja niveltyvät näin erinomaisesti osaksi seurakuntien ja hiippakuntien henkilöstökoulutusta ekumeenisissa kysymyksissä. Samalla kurssit soveltuvat hyvin ekumeenisiin kysymyksiin erikoistuville teologian ja muiden kirkollisten alojen opiskelijoille ja tutkijoille.

Budapestin luterilainen teologinen yliopisto, Unkari

Budapestin luterilaisessa teologisessa yliopistossa on vuosittain tarjolla yksi stipendipaikka suomalaiselle teologian opiskelijalle 1‒2 lukukaudeksi tai lyhyemmäksikin ajaksi sopimuksen mukaan. Stipendi kattaa opinnot ja täysihoidon yliopiston asuntolassa. Teologisten asiain yksikkö myöntää stipendiaatille matkakulut kattavan avustuksen. Toivottavana edellytyksenä stipendin saamiselle on unkarin kielen alkeiden taito ja vähintään teologian kandidaatin tutkinto. Stipendi sopii myös vastavalmistuneelle.

Lukuvuosi 2018‒2019 stipendiaattina Unkarissa

Vaihtovuosi Unkarissa ‒ ajatuksia koronaviruksen keskeyttämästä keväästä 2020

Hakemukset toimitetaan teologisten asiain yksikköön viimeistään puoli vuotta ennen suunniteltua stipendikauden alkua.

Hakupaperit

 1. Vapaamuotoinen hakemus, josta selviää syy hakea stipendiä sekä hakijan elämänkertatiedot ja kirkollinen työ- tai vapaaehtoistyökokemus.
 2. Selvitys teologian (opintorekisteriote, selvitys pääaineesta ja tutkimusaiheesta) sekä unkarin kielen opinnoista.
 3. Kaksi suositusta. Toinen suosituksista pyydetään pääaineen professorilta, toinen kirkolliselta yhteistyötaholta, esim. oman seurakunnan kirkkoherralta.

Budapestissa on mahdollista toteuttaa myös opinnäyte- ja lopputyöhön tai soveltaviin opintoihin liittyviä n. 1‒3 kk mittaisia tutustumis- ja tutkimusvierailuja. Tiedustelut sähköpostitse osoitteeseen: ari.ojell(at)evl.fi

Luterilaisen maailmanliiton stipendit

Luterilaisen maailmanliiton stipendihaku on parhaillaan käynnissä ja lisätietoa siitä löytyy englanniksi LML:n stipendisivuilta. Jos olet kiinnostunut ensi vuoden stipendeistä, lähetä hakemuksesi asiantuntija Ari Ojellille viim. 30.9.2022 ari.ojell(at)evl.fi. Luterilaisen maailmanliiton teologian stipendiohjelman muodollisena hakijana toimii LML:n jäsenkirkko. Keskeinen edellytys hyväksynnälle on, että kirkon suositteleman henkilön opinto-ohjelma/projekti liittyy kiinteästi kirkon strategisiin tavoitteisiin ja niiden toteuttamiseen kirkollisessa työssä tai koulutuksessa.

Tiedustelut Teologisten asiain yksiköstä:

asiantuntija

Ari Ojell

+358503509039

Eteläranta 8
00130, HELSINKI

projektikoordinaattori

Maria Mountraki

+358503464218

Eteläranta 8
00130, Helsinki

Takaisin sivun alkuun