Ihmiskauppa

Ihmiskauppaa tapahtuu joka puolella maailmaa, myös Suomessa. Usein uhrit ovat maahanmuuttajia tai ulkomaalaisia, mutta myös suomalainen voi joutua ihmiskaupan uhriksi. Ihmiskaupan uhrien tilanteeseen on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota myös Suomessa.

Ihmiskauppaa on

  • työnteko ilman kunnollista palkkaa, tähän usein liittyy asuminen asumiseen kelpaamattomissa olosuhteissa
  • prostituutio, johon henkilö on painostettu tai huijattu
  • pakottaminen varastamaan tai myymään varastettua tavaraa tai huumeita
  • pakottaminen ottamaan lainoja tai tekemään petoksia
  • pakottaminen avioliittoon epäinhimillisiin olosuhteisiin
  • orjuus tai orjuudenkaltaiset olosuhteet
  • elinten pakkopoistaminen

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on Maahanmuuttoviraston alaista toimintaa. Sieltä voi kysyä apua myös nimettömänä, jos epäilet ihmiskauppaa.

Vuonna 2017 kirkon yhteisvastuukeräys kampanjoi ihmiskaupan uhrien puolesta ja ihmiskauppan torjumiseksi. Kerätyillä varoilla tuettiin Pro-tukipisteen, Monika naiset -liitto ry:n, Pakolaisneuvonta ry:n sekä Rikosuhripäivystyksen työtä ihmiskaupan uhrien parissa sekä ihmiskaupan vastaisen työn materiaalin valmistamista.

Rikoksen uhrin kannalta on erittäin tärkeää, että ympärillä olevat ihmiset huomaavat tilanteen ja ohjaavat hänet avun piiriin. IOM (International Organization of Migration) on tuottanut materiaalia ihmiskaupan uhrin tunnistamiseen.  Avuksi on myös Pro-tukipisteen tuottama video Tunnista ihmiskaupan tunnusmerkit samoin kuin video Rauhoitu kuuntelemaan.

Jos tarvitset materiaalia ihmiskaupasta kertomiseen, voit käyttää IOM:n tuottamaa koulutusmateriaalia Avaa ovi avulle.

Rikosuhripäivystys on tuottanut ihmiskaupasta erikielisiä ohjeita ja videoita, joita voi antaa eteenpäin ihmisille, jotka saattavat olla ihmiskaupan uhreja. Lisäksi tietoa työskentelystä Suomessa ja esimerkiksi tietoa olemattomien työpaikkojen tunnistamisesta löytyy TEM:in sivuilta. Tietoa on useammalla eri kielellä, mm. ukrainaksi.

Takaisin sivun alkuun