Globaali- ja ympäristökasvatus

Globaalit kysymykset ja vastuu lähimmäisestä ja ympäristöstä kuuluvat kirkon kasvatukseen. Kansainvälisen ja kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen valmiuksia tarvitaan nykyään kaikkialla.

Globaali- ja ympäristökasvatus liittyvät kestävään kehitykseen. Ne mahdollistavat tasapainoisen ja aktiivisen elämän monikulttuurisessa ja kansainvälistyvässä maailmassa. Ne avaavat silmät maailman eri todellisuuksille ja herättävät halun toimia oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Ympäristökasvatuksessa korostetaan lasten, nuorten ja perheiden myönteistä luontosuhdetta, luodaan ilmastotoivoa ja tuetaan ekologista jälleenrakennusta.

Lähimmäisenrakkaudesta kumpuava globaali vastuu velvoittaa kristittyjä toimimaan oikeudenmukaisemman, tasa-arvoisemman ja yhdenvertaisemman maailman puolesta. Kirkon globaalikasvatukseen kuuluu ekumenia ja uskontodialogi. Väärinkäsityksiä ja ennakkoluuloja poistamalla lisätään kunnioitusta, suvaitsevaisuutta ja yhteisymmärrystä.

Globaalikasvatukseen kuuluu ihmisoikeuskasvatus, tasa-arvokasvatus, rauhankasvatus, mediakasvatus, kulttuurienvälinen ymmärrys, kehitys- ja oikeudenmukaisuuskysymykset sekä kasvatus kestävään kehitykseen. Globaalikasvatuksen vaikuttamiskampanjat muuttavat lasten ja nuorten asenteita ja motivoivat toimimaan heikomman hyväksi. Lue lisää globaalikasvatuksesta Fingon kotisivuilta.

Alasivuilta löydät linkkejä kirkon globaalikasvatustyötä tekevien tahojen materiaaleihin, koulutuksiin ja kampanjoihin.

Kestävä kehitys

Ihmisen tehtävä on viljellä ja varjella luomakuntaa, joka on Jumalan luoma ja pyhä. Kirkko on edistää kestävää kehitystä. Tavoitteena on hiilineutraali kirkko 2030.

Lue lisää kestävästä kehityksestä kirkossa

Ympäristödiplomi

Kirkon ympäristödiplomi auttaa seurakuntia toteuttamaan ympäristövastuuta omassa toiminnassaan. Käsikirjasivustolle on koottu asioita, joita seurakunnan eri toiminnoissa tulee ottaa huomioon, kun se hakee ympäristödiplomia.

Lue lisää kirkon ympäristödiplomista

Vihreät riparit

Vihreiden riparien päätavoite on vahvistaa kristillistä ympäristökasvatusta, ekoteologiaa ja kestävää elämäntapaa rippikoulussa ja isostoiminnassa.

Lue lisää Vihreistä ripareista

Kirkon ympäristökasvatuspalkinto

Kirkolla on oma ympäristökasvatuspalkinto, joka myönnetään joka toinen vuosi. Palkinto nostaa esiin innovatiivisia ja tuloksellisia ympäristökasvatustekoja ja -käytäntöjä kirkossa sekä motivoi ja kannustaa seurakuntia ja muita kirkollisia toimijoita aktiivisiksi ympäristökasvattajiksi.

Palkinnon voi saada seurakunta, seurakunnassa toimiva ryhmä, muu kirkollinen toimija tai yksityishenkilö.

Kyseessä ei ole rahapalkinto.

2022 – Sammaltassun luontotoiminta, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä

2020 – Heidi Granström, Malmin seurakunta

2018 – Panu Pihkala

2016 – Partaharjun toimintakeskus, erityisesti Pieni pyhiinvaellus -polku ja esteetön luontopolku

2014 – Hannele Siltala, Raision seurakunta

Kirkon ympäristökasvatuspalkinto 2025 -lomake

Lomakkeella voi ehdottaa palkinnon saajaa.

Ehdotuksen tekijän nimi. Jos ehdotuksen tekee yhteisö, täytä tähän yhteyshenkilön nimi.(Pakollinen)

Linkkejä

Globaalikasvatustiimi

Liity mukaan kirkon Globaalikasvatus-teamsiin, joka toimii tiedon jakamisen ja vertaistuen väylänä.

Liity tästä Globaalikasvatus-teamsiin

asiantuntija

Kirsi Erkama

+358401857898

ETELÄRANTA 8
00130, HELSINKI

asiantuntija

Ville Kämäräinen

+358403547072

Eteläranta 8
00130, Helsinki

asiantuntija

Mikko Wirtanen

+358403581869

Eteläranta 8
00130, Helsinki

Takaisin sivun alkuun