Lähetyskumppanuus-neuvottelut 2024

Kirkon kansainväliset lähetyskumppanuusneuvottelut järjestetään 26.‒30. elokuuta 2024 Kulttuurikeskus Sofiassa teemalla “Tapahtukoon sinun tahtosi – kirkko ja lähetys muuttuvassa toimintaympäristössä”. Lähetyskumppanuusneuvottelut ovat vuoden 2024 Suomen evankelis-luterilaisen kirkon merkittävin kansainvälinen tapahtuma.

Lähetyskumppanuusneuvotteluiden logo "Your Will Be Done"

Your Will Be Done

Lähetyskumppanuusneuvotteluihin odotetaan kaikkien niiden yhteistyökirkkojen edustajia eri puolilta maailmaa, joiden kanssa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sopimusjärjestöillä on virallinen yhteistyösopimus. Kumppanuusneuvotteluihin kutsutaan myös ekumeenisesti merkittäviä kansainvälisiä vieraita. Suomesta kutsutaan kirkon johtoa, hiippakuntien edustajia sekä ekumeenisia yhteistyökumppaneita. Lähetyskumppanuusneuvotteluiden kieli on englanti.

Ohjelma

Linkistä näet lähetyskumppanuusneuvotteluiden päivittyvän ja kattavan englanninkielisen ohjelman.

Tästä ohjelmasivulle

Osallistuminen

Kirkon lähetyskumppanuusneuvottelut on kutsutapahtuma. Neuvotteluiden täysistunnot sekä paneelit striimataan Kirkon kanavalle Youtubeen, soittolistaan pääset tästä linkistä. Paikan päällä voit osallistua lähetyskumppanuusneuvotteluiden avoimeen ohjelmaan vain ilmoittautumisen kautta. Lähetyskumppanuusneuvotteluiden kansainvälisiä vieraita voi tavata järjestöjen, hiippakuntien sekä seurakuntien tapahtumissa ennen ja jälkeen lähetyskumppanuusneuvotteluiden.

Konsultaation jokaiselle päivälle on oma ilmoittautumislinkkinsä ja päiviin on rajattu osallistujamäärä. Alla olevista linkeistä voit ilmoittautua päivävieraaksi valitsemallesi päivälle. Ohjelma ilmoittaa, jos maksimiosallistujamäärä on täynnä. Muistathan perua ilmoittautumisesi, jos aikataulusi muuttuvat.

Striimit verkossa

Tapahtuman täysistunnot ja paneelikeskustelut striimataan Kirkon Youtube -kanavalle. Voit katsoa striimejä suorana alla olevan linkin kautta.

Striimien Youtube-soittolista

Info

Kuvassa stuerttikoordinaattori ja kahdeksan stuerttia yhteiskuvassa Kulttuurikeskus Sofian pihalla.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko järjestää historiansa toiset kansainväliset lähetyskumppanuusneuvottelut Helsingissä elokuussa 2024. Teemaksi on valittu ”Your Will Be Done – Church and Mission in Changing Landscapes”. Ensimmäiset kirkon kansainväliset lähetyskumppanuusneuvottelut järjestettiin Järvenpäässä keväällä 2014, jolloin teemana oli: ”Your Kingdom Come”.

Tällä toisella kertaa Isä meidän -rukouksesta nouseva teema viittaa yhtäältä Jeesuksen opettaman rukouksen merkitykseen kristittyjen yhteisenä perintönä ja korostaa siten kristittyjen ykseyttä, toisaalta ”tapahtukoon sinun tahtosi” kuvaa kirkon ja kristittyjen osallistumista yhdessä Jumalan suureen lähetysliikkeeseen (missio Dei) ja Jumalan tahdon toteutumista tässä maailmassa. Kristityt rukoilevat ja toimivat Jumalan valtakunnan tulemisen ja Jumalan tahdon toteutumisen puolesta tässä maailmassa. Kysymys on yhteisestä todistuksesta.

Lähetyskumppanuusneuvottelut tuovat mukanaan kristittyjen ykseyden ja heille uskotun todistajantehtävän näkökulman. Kristittyjen tulee olla yhtä, ”jotta maailma uskoisi” (Joh. 17:21). Kirkot ja kristityt tarvitsevat toinen toisiaan. Kirkkojen lähetystehtävä tapahtuu globalisoituneessa ja nopeasti muuttuvassa maailmassa, jossa eri toimintaympäristöissä toimivat kirkot kohtaavat postmodernin maailman tuomia kysymyksiä ja ilmiöitä. Erilaiset kontekstit asettavat siten erilaisia edellytyksiä kristilliselle todistukselle.

Lähetyskumppanuusneuvottelujen tavoitteena on yhdessä eri puolilta maailmaa tulevien n. 40 kansainvälisen kumppanin edustajan kanssa tarkastella näitä erilaisia olosuhteita, kertoa ja kuulla kertomuksia eri puolilta maailmaa ja etsiä yhdessä toimintatapoja, toinen toiseltaan oppien. Lähetyskumppanuusneuvottelut ovat konkreettinen muistutus Kristuksen kirkon universaalisuudesta: sillä, mitä tapahtuu kirkoille ja kristityille maailmalla, on merkitystä kirkolle ja kristityille myös Suomessa.

Tästä kirkon universaalisuudesta ja sen merkityksestä kirkon lähetystehtävälle on muistutuksena kumppaneiden edustajien jalkautuminen eri hiippakuntien ja seurakuntien tapahtumiin ennen ja jälkeen kirkon järjestämien (26.-30.8.2024) lähetyskumppanuusneuvottelujen. Myös kirkon lähetysjärjestöt ja Kirkon Ulkomaanapu pitävät kirkon lähetyskumppanuusneuvottelujen yhteydessä omien kumppaniensa kanssa pienimuotoisempia neuvotteluja vahvistaakseen kumppanuuksia ja suunnitellakseen ja toteuttaakseen omaa työtään paremmin.

Your Kingdom Come -kansikuvaLähetyskymppanuusneuvotteluiden risti-logo tekstilläYhteinen todistus -kansikuva

Stuerttiohjelmien tavoitteena on lisätä nuorten osallisuutta kirkon kansainvälisissä tapahtumissa sekä mahdollistaa kokouksien käytännön sujuvuus. Stuertit ovat 18–30-vuotiaita nuoria aikuisia. Vuoden 2024 alussa on valittu kahdeksan stuerttia osallistumaan lähetyskumppanuusneuvotteluihin kokousavustajina.

Stuertit auttavat kokouksen käytännön järjestelyissä ja osallistuvat kokoukseen. Stuerttiohjelma alkaa jo keväällä yhteisten tapaamisten merkeissä ja huipentuu Kulttuurikeskus Sofiassa järjestettävään tapahtumaan elokuussa 2024.

Kokouksen järjestämiseen kuuluu monipuolisia tehtäviä, esimerkiksi sosiaalinen media, striimaus, valokuvaus, hartauselämän, istuntojen ja työpajojen avustavat tehtävät, ajo- ja kuljetustehtävät sekä muut yleiset kokouksen avustavat tehtävät. Kurkkaa stuerttiohjelma PDF-muodossa.

Kuvassa stuerttikoordinaattori ja kahdeksan stuerttia yhteiskuvassa Kulttuurikeskus Sofian pihalla.

Lähetyskumppanuusneuvotteluiden logot (vaaka, pysty ja neliö) ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä tästä linkistä lähetyskumppanuusneuvotteluiden oheistapahtumiin, kumppanivierailuihin ja muuhun neuvotteluihin liittyvään viestintään.

Lähetyskumppanuusenuvotteluiden logo tekstillä Your Will Be Done

Paikka ja aika

Kirkon kansainväliset lähetyskumppanuusneuvottelut järjestetään Kulttuurikeskus ja kokoushotelli Sofiassa Helsingin Vuosaaressa 26.-30. elokuuta 2024.

Kulttuurikeskus Sofian verkkosivut

Pääpuhujat

Kuvassa lähetyskumppanuusneuvotteluiden pääpuhujat vasemmalta: Jerry Pillay, Kuzipa Nalwamba ja Anne Burghardt
Vasemmalla Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri Jerry Pillay, keskellä Kirkkojen maailmanneuvoston ykseyden, lähetyksen ja ekumeenisen koulutuksen ohjelmajohtaja Kuzipa Nalwamba ja oikealla Luterilaisen maailmanliiton pääsihteeri Anne Burghardt.

Jerry Pillay on Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) yhdeksäs pääsihteeri. Pillay toimi aiemmin Pretorian yliopiston teologisen ja uskonnollisen tiedekunnan dekaanina. Hän on kotoisin Etelä-Afrikasta ja kuuluu Eteläisen Afrikan yhdistyneeseen presbyteeriseen kirkkoon (Uniting Presbyterian Church in Southern Africa, UPCSA). Hän toimi UPCSA:n puheenjohtajana vuosina 2004-2006 ja sen jälkeen saman kirkon pääsihteerinä vuosina 2009-2014.

Kun hänestä tuli osa Uniting Presbyterian Churchin johtoa, hänet nimitettiin KMN:n keskuskomitean jäseneksi, ja hänet nimitettiin myös maailmanlähetysneuvoston (Council for World Mission) johtokuntaan. Hän toimi myös Etelä-Afrikan kirkkojen neuvoston kansallisessa toimeenpanovaliokunnassa useita vuosia, ja hän oli reformoitujen kirkkojen maailmanyhteisön ensimmäinen puheenjohtaja vuosina 2010-2017.

Kuzipa Nalwamba on Kirkkojen maailmanneuvoston ykseyden, lähetyksen ja ekumeenisen koulutuksen ohjelmajohtaja. Hänet on vihitty Sambian yhdistyneen kirkon (UCZ) papiksi, ja hän on toiminut seurakuntapastorina, koulupappina ja teologisena kouluttajana. Hän työskenteli myös eri tehtävissä International Fellowship of Evangelical Students (IFES) -järjestössä ja Council for World Mission (CWM) -järjestössä. Hänen tutkimusintressejään ovat ekoteologia sekä kristinuskon ja lähetyksen historia.

Anne Burghardt on Luterilaisen maailmanliiton (LML) pääsihteeri. Hän on Viron evankelis-luterilaiseen kirkkoon (EELK) vihitty pastori, joka toimi aiemmin EELK:n teologian instituutissa ja EELK:n hallinnossa. Vuosina 2013-2018 hän toimi LML:n ekumeenisten suhteiden sihteerinä ja vastasi reformaation 500-vuotisjuhlavuoden koordinoinnista. Hän on tehnyt tutkimusta ortodoksisesta liturgiasta, ja hän on väitellyt tohtoriksi Friedrich-Alexander-yliopistossa Erlangenissa, Saksassa.

Lähetyskumppanuusneuvotteluiden villasukkamalli.

Villasukat vieraillemme

Haluatko neuloa ulkomaisille kumppanivieraillemme villasukat? Mikä voisikaan olla parempi muisto vieraillemme, kuin upeat itse tehdyt villasukat!

Lähetyskumppanuusneuvotteluilla on oma upea villasukkamalli, malliohjeet löydät tästä (pdf). Voit tehdä mallin avulla lähetyskumppanuusneuvottelujen värimaailmaa mukailevat kauniit sukat, joihin on kirjailtu tapahtuman teemaan sopiva kuviointi. Ohjeessa on tarkasti kuvattu vaiheet kohta kohdalta, joten näitä ohjeita pystyt helposti seuraamaan. Ota haaste vastaan ja tee vieraallemme uniikki lahja!

Voit totta kai myös suunnitella oman sukkamallisi ja päästää luovuutesi valloilleen. Jos haluat lahjoittaa villasukat kumppanivieraallemme, voit postittaa sukat osoitteeseen:

Kirkkohallitus, Maria Mountraki
Eteläranta 8, PL 210
00131 Helsinki

Oheisvierailut hiippakunnittain

Lähetyskumppanuusneuvotteluihin saapuvia kansainvälisiä vieraita on kutsuttu sekä ennen konsultaatiota että sen jälkeen vierailemaan ympäri Suomea eri hiippakuntiin ja seurakuntiin sekä sopimusjärjestöjen tapahtumiin. Alla olevasta listauksesta näet päivittyvät tiedot milloin ja missä pääset tapaamaan kansainvälisiä kumppaneitamme.

Lähetyskumppanuusneuvotteluiden jälkeen

 • 31.8.-1.9. Tuusulan seurakunta, paikalla Tansanian evankelis-luterilaisen kirkon piispa Alex Malasusa.
 • 1.9. Vihdin seurakunta, paikalla pastori Johannes Haufiku Namibian evankelis-luterilaisesta kirkosta.
 • Olarin seurakunta, pastori Yonas Yigezu Etiopian Mekane Yesus-kirkosta.
 • Tapiolan seurakunta, pastori Yonas Yigezu Etiopian Mekane Yesus-kirkosta.

Ennen Lähetyskumppanuusneuvotteluita

 • 23.-25.8. Suomen lähetysseuran kumppanuusneuvottelut, Kulttuurikeskus Sofia, Helsinki.

Lähetyskumppanuusneuvotteluiden jälkeen

 • 30.8. Munkkiniemen seurakunta, illalla tavattavissa Boonmee Jarupong Thaimaan evankelis-luterilaisesta kirkosta.
 • 30.8. Kallion seurakunta, tavattavissa pastori Selma Chen Taiwanin luterilaisesta kirkosta.
 • 30.8. Töölön seurakunta, tavattavissa pastori Selma Chen Taiwanin luterilaisesta kirkosta.
 • 30.8. Helsingin seurakuntayhtymän vieraana Myanmarista evankelis-luterilaisen kirkon (Evangelical Lutheran Church in Myanmar) Luke Andrew ja Mara-kirkon (Mara Evangelical Church) pastori Si Khaw.
 • 1.9. Puistolan kirkko, Malmin seurakunta, tavattavissa pastori Selma Chen Taiwanin luterilaisesta kirkosta.
 • 1.9. Rekolan kirkko, Rekolan seurakunta, tavattavissa Mara-kirkon pastori Si Khaw Myanmarista.
 • Vantaankosken seurakunta tai Helsingin tuomiokirkkoseurakunta, vieraana pastori Mimii Mziray Tansanian evankelis-luterilaisesta kirkosta.

Ennen Lähetyskumppanuusneuvotteluita

 • 23.-25.8. Sansan medialähetyspäivät, Kuopio. Lue lisää täältä. Ohjelmistossa on muun muassa keskustelua mediatyöstä Intiassa, paikalla Dipendra Halder sekä Joshua Peters.

Lähetyskumppanuusneuvotteluiden jälkeen

 • 31.8.-1.9. Kuopion hiippakunnan lähetysjuhla, Iisalmi. Lue lisää täältä, huomioithan myös, että juhlaan tulee ilmoittautua tämän linkin kautta. Juhlassa paikalla ovat Jordanian ja Pyhän maan evankelis-luterilaisen kirkon piispa Ibrahim Azar, Arabi-Israelin Pipliaseuran pääsihteeri Dina Katanacho, Istanbulin luterilaisen kirkon johtava pastori Feymi Madzhirov sekä kansainvälisen pakolaisverkoston (The Refugee Highway Partnership) RHP:n Euroopan johtaja Whitney Gerdes.

 

Lähetyskumppanuusneuvotteluiden jälkeen

 • 31.8. Lapuan hiippakunnan lähetysjuhlat, Seinäjoki. Lue lisää täältä. Paikalla presidentti (piispa) Alehumayu Kebede Etiopian Mekane Yesus -kirkon Jimma-Bethel-synodista.
 • 31.8.-1.9. Jyväskylä, vieraana pastori Latyr Diouf Senegalin luterilaisesta kirkosta sekä Anjeline Okola Kirkkojen maailmanneuvoston EDAN-verkostosta (Ecumenical Disability Advocates Network).
 • 1.9. Jämsän seurakunta, vieraana presidentti (piispa) Alehumayu Kebede Etiopian Mekane Yesus -kirkon Jimma-Bethel-synodista.

Lapuan hiippakunnan lähetysjuhlan kuvituskuva. Kuvassa ihmisiä nurmikolla aurinkoisessa säässä.

Lähetyskumppanuusneuvotteluiden jälkeen

 • 31.8. klo 9.00-15.45 Mikkelin hiippakunnan lähetysjuhla “Seurakunta muuttuvassa maailmassa” Kouvolassa (Kouvolan seurakuntakeskus, Savonkatu 40). Päävieraina juhlassa Rosalee Velloso, Yhtyneiden Raamattuseurojen (UBS) kirkkosuhteiden johtaja.
 • 31.8.-1.9. Salpausselän ja Nastolan seurakunnat, paikalla Nepalin evankelis-luterilaisen kirkon pastori Joseph Soren.
 • 31.8. Kesäseurat Kalliopirtillä, järjestöö Kärkölän kappeliseurakunta, vieraana piispa Humphrey Peters (Diocese of Peshawar (DOP), Church of Pakistan).
 • 1.9. Messu Sovituksenkirkossa (Hollola), saarnaamassa piispa Humphrey Peters (Diocese of Peshawar (DOP), Church of Pakistan).

Lähetyskumppanuusneuvotteluiden jälkeen

 • 30.8.-1.9. Oulun hiippakunnan lähetysjuhla, Oulunsalo. Lue lisää täältä. Paikalla Kenian Pipliaseuran pääsihteeri Elizabeth Muriuki, piispa Touch Keovsreyliak Kambodžan luterilaisesta kirkosta, pastori Purevdorj Jamsran Mongolian evankelis-luterilaisesta kirkosta sekä pääsihteeri, isä James Oyet Latansio, Etelä-Sudanin kirkkojen neuvostosta.
 • Kalajoen seurakunta, vieraana pastori Mimii Mziray Tansanian evankelis-luterilaisesta kirkosta.

Lähetyskumppanuusneuvotteluiden jälkeen

 • Åbo svenska, piispa Mothusi J. Letlhage, Bostwanan evankelis-luterilaisesta kirkosta (ELCB)

Lähetyskumppanuusneuvotteluiden jälkeen

 • 30.8.-1.9. Ylöjärven seurakunta, paikalla Kolumbian evankelis-luterilaisen kirkon piispa Atahualpa Hernandez.
 • 30.8.-1.9. Hämeenlinna, paikalla Hong Kongin evankelis-luterilaisen kirkon piispa Jennifer Leung Mei Ying.
 • 31.8. Kirkon mission päivä, Kalevan kirkko. Lue lisää täältä. Vieraina piispa Gerardo Hands, Venezuelan evankelis-luterilaisesta kirkosta, pastori James San Aung, Myanmarin evankelis-luterilaisesta kirkosta, dekaani Ebisse Gudeta AbdissaMekane Yesus Seminary College of Theological Studies, Etiopiasta. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Turun arkkihiippakunnan kanssa.
 • 1.9. Janakkalan seurakunta, vieraana Luke Andrew Myanmarin evankelis-luterilaisesta kirkosta (Evangelical Lutheran Church in Myanmar).

Lähetyskumppanuusneuvotteluiden jälkeen

 • 31.8. Kirkon mission päivä, Kalevan kirkko (Tampere). Turun arkkihiippakunnan, Tampereen hiippakunnan ja Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan yhteistyötapahtuma. Lue lisää täältä.
 • 1.9. klo 11 messu ja juhla, Särkisalon kirkko ja seurakuntakoti, vieraana Bolivian kirkon presidentti (piispa) Freddy Choque.

Lisätietoja

projektikoordinaattori

Maria Mountraki

+358503464218

Eteläranta 8
00130, Helsinki

johtaja

Risto Jukko

+358404859643

Eteläranta 8
00130, HELSINKI

kesäteologi

Saara Alamäki

+358405378049

Eteläranta 8
00130, Helsinki

Takaisin sivun alkuun