Lähetyskumppanuusneuvottelut 2024

Kirkon kansainväliset lähetyskumppanuusneuvottelut järjestetään 26.‒30. elokuuta 2024 Kulttuurikeskus Sofiassa teemalla “Tapahtukoon sinun tahtosi – kirkko ja lähetys muuttuvassa toimintaympäristössä”. Lähetyskumppanuusneuvottelut ovat vuoden 2024 Suomen evankelis-luterilaisen kirkon merkittävin kansainvälinen tapahtuma.

Lähetyskumppanuusenuvotteluiden logo tekstillä Your Will Be Done

Lähetyskumppanuusneuvotteluihin odotetaan kaikkien niiden yhteistyökirkkojen edustajia eri puolilta maailmaa, joiden kanssa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sopimusjärjestöillä on virallinen yhteistyösopimus. Kumppanuusneuvotteluihin kutsutaan myös ekumeenisesti merkittäviä kansainvälisiä vieraita. Suomesta kutsutaan kirkon johtoa, hiippakuntien edustajia sekä ekumeenisia yhteistyökumppaneita. Lähetyskumppanuusneuvotteluiden kieli on englanti.

Lähetyskumppanuusneuvotteluiden valmistelut etenevät

Syksy 2023

Neuvotteluja suunnitellaan yhdessä järjestöjen ja hiippakuntien kanssa.

Talvi 2023 ‒ 2024

Suunnitteluryhmän kokoukset jatkuvat, stuerttihaku käynnistyy ja ohjelmaa viimeistellään.

Kevät 2024

Julkaistaan neuvotteluiden teeman mukaista materiaalia sekä vieraiden ja kumppanikirkkojen esittelyjä.

Kesä 2024

Neuvotteluiden viimeisiä valmisteluja ja käytännön järjestelyjä.

26. ‒ 30. elokuuta 2024

Tapahtukoon sinun tahtosi – kirkko ja lähetys muuttuvassa toimintaympäristössä

Info

Kirkon kansainväliset lähetyskumppanuusneuvottelut järjestetään Kulttuurikeskus ja kokoushotelli Sofiassa Helsingin Vuosaaressa 26.-30. elokuuta 2024.

Kulttuurikeskus Sofian kappelista kuva

Suomen evankelis-luterilainen kirkko järjestää historiansa toiset kansainväliset lähetyskumppanuusneuvottelut Helsingissä elokuussa 2024. Teemaksi on valittu ”Your Will Be Done – Church and Mission in Changing Landscapes”. Ensimmäiset kirkon kansainväliset lähetyskumppanuusneuvottelut järjestettiin Järvenpäässä keväällä 2014, jolloin teemana oli: ”Your Kingdom Come”.

Tällä toisella kertaa Isä meidän -rukouksesta nouseva teema viittaa yhtäältä Jeesuksen opettaman rukouksen merkitykseen kristittyjen yhteisenä perintönä ja korostaa siten kristittyjen ykseyttä, toisaalta ”tapahtukoon sinun tahtosi” kuvaa kirkon ja kristittyjen osallistumista yhdessä Jumalan suureen lähetysliikkeeseen (missio Dei) ja Jumalan tahdon toteutumista tässä maailmassa. Kristityt rukoilevat ja toimivat Jumalan valtakunnan tulemisen ja Jumalan tahdon toteutumisen puolesta tässä maailmassa. Kysymys on yhteisestä todistuksesta.

Lähetyskumppanuusneuvottelut tuovat mukanaan kristittyjen ykseyden ja heille uskotun todistajantehtävän näkökulman. Kristittyjen tulee olla yhtä, ”jotta maailma uskoisi” (Joh. 17:21). Kirkot ja kristityt tarvitsevat toinen toisiaan. Kirkkojen lähetystehtävä tapahtuu globalisoituneessa ja nopeasti muuttuvassa maailmassa, jossa eri toimintaympäristöissä toimivat kirkot kohtaavat postmodernin maailman tuomia kysymyksiä ja ilmiöitä. Erilaiset kontekstit asettavat siten erilaisia edellytyksiä kristilliselle todistukselle.

Lähetyskumppanuusneuvottelujen tavoitteena on yhdessä eri puolilta maailmaa tulevien n. 40 kansainvälisen kumppanin edustajan kanssa tarkastella näitä erilaisia olosuhteita, kertoa ja kuulla kertomuksia eri puolilta maailmaa ja etsiä yhdessä toimintatapoja, toinen toiseltaan oppien. Lähetyskumppanuusneuvottelut ovat konkreettinen muistutus Kristuksen kirkon universaalisuudesta: sillä, mitä tapahtuu kirkoille ja kristityille maailmalla, on merkitystä kirkolle ja kristityille myös Suomessa.

Tästä kirkon universaalisuudesta ja sen merkityksestä kirkon lähetystehtävälle on muistutuksena kumppaneiden edustajien jalkautuminen eri hiippakuntien ja seurakuntien tapahtumiin ennen ja jälkeen kirkon järjestämien (26.-30.8.2024) lähetyskumppanuusneuvottelujen. Myös kirkon lähetysjärjestöt ja Kirkon Ulkomaanapu pitävät kirkon lähetyskumppanuusneuvottelujen yhteydessä omien kumppaniensa kanssa pienimuotoisempia neuvotteluja vahvistaakseen kumppanuuksia ja suunnitellakseen ja toteuttaakseen omaa työtään paremmin.

Your Kingdom Come -kansikuvaLähetyskymppanuusneuvotteluiden risti-logo tekstilläYhteinen todistus -kansikuva

Kirkon lähetyskumppanuusneuvottelut on kutsutapahtuma. Neuvotteluiden täysistunnot sekä paneelit striimataan, ja niihin voi osallistua ilmoittautumisen kautta myös paikan päällä. Lähetyskumppanuusneuvotteluiden kansainvälisiä vieraita voi tavata järjestöjen, hiippakuntien sekä seurakuntien tapahtumissa ennen ja jälkeen lähetyskumppanuusneuvotteluiden. Tiedot sekä ilmoittautumisohjeet näistä tapahtumista, lähetyskumppanuusneuvotteluiden kaikille avoimista tilaisuuksista sekä striimattavista täysistunnoista päivitetään tälle sivustolle. 

Lähetyskumppanuusneuvotteluiden logot (vaaka, pysty ja neliö) ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä tästä linkistä lähetyskumppanuusneuvotteluiden oheistapahtumiin, kumppanivierailuihin ja muuhun neuvotteluihin liittyvään viestintään.

Lähetyskumppanuusenuvotteluiden logo tekstillä Your Will Be Done

Stuerttiohjelma

Stuerttiohjelmien tavoitteena on lisätä nuorten osallisuutta kirkon kansainvälisissä tapahtumissa sekä mahdollistaa kokouksien käytännön sujuvuus. Stuertit ovat 18–30-vuotiaita nuoria aikuisia. Etsimme nyt vapaaehtoisia stuertteja elokuussa 2024 järjestettäviin Lähetyskumppanuusneuvotteluihin. Lue lisää alta tai kurkkaa stuerttiohjelma PDF-muodossa.

Jos haluat jakaa tietoa stuerttihausta omissa kanavissasi, löydät some-materiaalia sekä tiedostot täältä: lähetyskumppanuusneuvotteluiden materiaalipankki.

Kansainvälisyydestä ja kokonaisvaltaisesta lähetystyöstä kiinnostuneille 18–30-vuotiaille Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsenille.

Kuvassa stuertteja Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokouksesta 2023, kuva: Albin Hillert/WCC
Kuvassa stuertteja Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokouksesta 2023, kuva: Albin Hillert/WCC

 

Stuertit auttavat kokouksen käytännön järjestelyissä ja osallistuvat kokoukseen. Stuerttiohjelma alkaa jo keväällä yhteisten tapaamisten merkeissä ja huipentuu Kulttuurikeskus Sofiassa järjestettävään tapahtumaan elokuussa 2024.

Kokouksen järjestämiseen kuuluu monipuolisia tehtäviä, esimerkiksi sosiaalinen media, striimaus, valokuvaus, hartauselämän, istuntojen ja työpajojen avustavat tehtävät, ajo- ja kuljetustehtävät sekä muut yleiset kokouksen avustavat tehtävät.

• oppia lisää kirkon kokonaisvaltaisesta lähetystyöstä sekä vaikuttamismahdollisuuksista kirkossa sekä kirkon sopimusjärjestöissä
• kokemusta vapaaehtoistyöstä
• mahdollisuuden osallistua Suomen ev.-lut. kirkon merkittävimpään kansainväliseen tapahtumaan vuonna 2024
• mahdollisuuden tutustua kirkkomme kansainvälisiin kumppaneihin ja oppia itsestäsi, kirkostasi ja muista kumppanikirkoistamme maailmalla
• kokemusta ryhmässä työskentelystä ja yhteistyöstä
• matkat, majoituksen ja ruokailut kokouksen aikana
• sekä parhaassa tapauksessa itsellesi myös uusia ystäviä!

• valmius joustavaan ja muuttuvaan työympäristöön sekä valmius auttaa ja olla oma-aloitteinen
• erilaisten kulttuurien ymmärtäminen ja monipuolinen kielitaito (vaatimuksena vähintään englannin kielen taito)
• ajokortti
• kokemus some-viestinnästä sekä video- ja valokuvaustaidot
• aktiivisuus omassa taustayhteisössä (seurakunnissa, lähetystyön tai kansainvälisen diakonian järjestöissä) sekä kiinnostus ja kokemus kansainvälisyydestä esim. aikaisempi kokemus kansainvälisessä järjestötoiminnassa tai kirkkoliitossa.

Lähetä hakemuksesi viimeistään ke 31.1.2024 tämän linkin kautta. Hakemuksessa kerrot itsestäsi ja siitä, miksi olisit sopiva stuertiksi.

Lyyti-hakemuslinkki

Mikäli sinulla herää lisäkysymyksiä, olethan rohkeasti yhteydessä projektikoordinaattori Maria Mountrakiin (maria.mountraki@evl.fi).

Villasukat vieraillemme

Haluatko kutoa ulkomaisille kumppanivieraillemme villasukat? 

Mikä voisikaan olla parempi muisto vieraillemme, kuin upeat itse tehdyt villasukat! Lähetyskumppanuusneuvotteluilla on oma upea villasukkamalli, malliohjeet löydät tästä (pdf). Voit tehdä mallin avulla lähetyskumppanuusneuvottelujen värimaailmaa mukailevat kauniit sukat, joihin on kirjailtu tapahtuman teemaan sopiva kuviointi. Ohjeessa on tarkasti kuvattu vaiheet kohta kohdalta, joten näitä ohjeita pystyt helposti seuraamaan. Ota haaste vastaan ja tee vieraallemme uniikki lahja!

Villasukat kuvattuna edestä ja takaa

Voit totta kai myös suunnitella oman sukkamallisi ja päästää luovuutesi valloilleen. Jos haluat lahjoittaa villasukat kumppanivieraallemme, voit postittaa sukat osoitteeseen:

Kirkkohallitus, Maria Mountraki
Eteläranta 8, PL 210
00131 Helsinki

Alustava ohjelma

Muutokset ohjelmaan mahdollisia

Time Programme Place
12:00 Arrivals & Registration Sofia Lobby
13:30 Coffee & Snacks Sofia Lobby
14:30 Introduction & Welcome Sofia Auditorium
15:30 Bus to Vuosaari Church Sofia main entrance
16:00 Opening Service Vuosaari Church
17:30 Bus to Sofia Centre Outside the church
18:00 Dinner Sofia Restaurant Xenia
19:00 Reception by Sofia Cultural Centre & Socialising Sofia Lobby

Time Programme Place
8:30 Morning prayer Sofia Chapel
9:15 Plenary: TBC Sofia Auditorium
10:30 Coffee break Sofia Lobby
11:00 Panel: TBC Sofia Auditorium
12:15 Mid-day prayer Sofia Auditorium
12:30 Lunch break Sofia Restaurant Xenia
14:00 Workshops Sofia
16:00 Coffee break
16:30 Optional cultural activities
18:00 Music: Make Perttilä & Group and Evening Prayer Sofia Auditorium
19:00 Dinner Sofia Restaurant Xenia
20:00 Sauna & Swimming (optional) Sauna and swimming in the sea

Time Programme Place
8:30 Morning prayer at the sea (orthodox) Sofia Lobby to the seaside
9:15 Plenary: TBC Sofia Auditorium
10:30 Coffee break Sofia Lobby
11:00 Panel: TBC Sofia Auditorium
12:15 Mid-day prayer Sofia Auditorium
12:30 Lunch break Sofia Restaurant Xenia
14:00 Workshops Sofia
16:00 Break
16:30 Bus to Helsinki city centre Sofia Main Entrance
17:00 Visit to Helsinki Cathedral, prayer Helsinki Cathedral
18:15 Free time in the city centre Helsinki
19:30 Bus to Sofia Helsinki Cathedral
20:00 Dinner Sofia Restaurant Xenia

Time Programme Place
8:30 Morning prayer Sofia Chapel
9:15 Plenary: TBC Sofia Auditorium
10:30 Coffee break Sofia Lobby
11:00 Panel: TBC Sofia Auditorium
12:15 Mid-day prayer Sofia Auditorium
12:30 Lunch break Sofia Restaurant Xenia
14:00 Workshops Sofia
15:00 Concluding Plenary Sofia Auditorium
16:00 Coffee break
16:30 Bus to Östersundom Church Sofia Main Entrance
17:00 Closing Service Östersundom Church
18:30 Bus to Sofia Outside the church
19:00 Closing dinner & Thanksgiving Sofia Restaurant Xenia

Time Programme Place
7:30 Breakfast Hotel
All day Departures

Lisätietoja

projektikoordinaattori

Maria Mountraki

+358503464218

Eteläranta 8
00130, Helsinki

Takaisin sivun alkuun