Babydagen

Babydagen firas varje år den sista fredagen i september. I år firas babydagen fredag 27 september 2024. Tema i år är “Bebisar och naturen – tillsammans tar vi hand om båda”.

Då vi tar hand om både barn och naturen skapar vi vår framtid. Temat för Babydagen 2024 inspirerar till att vistas i naturen med sitt barn, beundra och förundras.

För oss finländare är naturen viktig och kär, en källa till styrka och inspiration. Naturupplevelser är tillgängliga för alla och det finns redan naturaktiviteter som utformats särskilt för familjer med spädbarn. Naturen ger hälsa, stöder mental hälsa och uppmuntrar till samspel mellan barn och förälder.

Huvudevenemanget äger rum för nionde gången på Helsingfors Musikhus fredagen den 27 september 2024 kl. 11.00-15.00. Evenemanget kommer att streamas. Babydagen firas också i hela Finland. Evenemang ordnas i ett nätverk av församlingar, familjecenter och mötesplatser, där du kan ordna en babyrytmik, fingermat, brunch, en tipspromenad, en barnvagnstur, en promenad, en sagostund, ett babygym, ett kyrkomöte, en sångstund, en skämtsam dag, en skogsvandring eller ett äventyr. Det är bra att kontakta rådgivningen, lokala familjeorganisationer, bibliotek, lekplatser och andra arrangörer i god tid. Glöm inte att informera på er webbplats och i sociala medier.

Biskop Jari Jolkkonen från Kuopio kommer att vara beskyddare för Babydagen 2024. Församlingarna får tillgång till biskopens hälsningsvideo den 20 september 2024. Vi förbereder färdigt material för distribution på församlingarnas sociala medier. Arrangörspartner är Kyrkostyrelsen och Lasten- ja nuorten keskus r.f.

En flicka håller en baby i sin famn med hjälp av en vuxens händer

Församlingar är aktivt med under Babydagen på olika håll i landet. Församlingar ordnar egna evenemang kring Babydagen och med andra aktörer på orten. Det kan vara kommun, förening och organisationer. Vare sig församlingen ordnar i egen regi eller tillsammans med andra samarbetsparter är dagen en festdag för alla bebisar och deras familjer. Synliggör gärna evenemanget genom att använda hashtag #babydagen2023, #babydagen eller #vauvanpäivä i sociala medier. Här några exempel på aktiviteter:

Babydagen nämns och är kopplad till Stigen (gåva, glädje – ålderskategorin) I Stigen har babyåret temat “Störst av alla under”. Det finns material och tips för det första året i form av en powerpoint. Förslag på verksamhet och stöd till föräldraskapet och babyfamiljer på olika sätt.

Tips och idéer för babyåret

Verksamhetstips för babyfamiljer före babyns födelse och efteråt.

Öppna materialet

Barnstrategin är aktuell då familjer möts och det tidiga stödet för ett barn- och familjevänligare samhälle och församling.

Här kommer du till det finska materialet. Och här till webbsidan Vauvanpäivä.

År 2023 var biskop Bo-Göran Åstrand babydagen beskyddare. Här är hans videohälsning.

1) Dela information om Babydagen i församlingens sociala medier. Dela era evenemang och biskop videohälsning och programmet från Musikhuset som streamas. Dela och använd material från den här webbplatsen.

2) Ordna evenemang i församlingen och tillsammans med samarbetsparter och nätverk (rådgivningen, daghem, bibliotek, familjecenter, föreningar, musikskolor mm) evenemang så som vagnträffar, musikstunder, picknic mm.

3) Använd gärna videorna med Anna Korkman-Lopez (finns på tre språk) och allt annat material från sidan.

Allt material på den här webbplatsen kan med fördel användas när som helst under året i verksamhet med barnfamiljer.

Psalm 818 Tack min Gud för öron: https://arenan.yle.fi/audio/1-4359429

Psalm 842 Lilla lammet följer stjärnans glans: https://arenan.yle.fi/audio/1-4356017

Babymusik videor med Susanna Isaksson, Ludde och Macke Andergård i Rikssvenska Olaus Petri församling i Helsingfors

Hej, hej, hej välkommen hit
Spela i ett babyband
Du omsluter mig på alla sidor
Material från webbplatsen Framåt med åskådningsfostran – Välbefinnande av naturen material. Där finns bland annat pilgrimsvandringar med djurkort med aktiviteter och sagor.

 

Tillbaka till toppen