FRANS – församlingens scoutarbetare

För att underlätta samarbetet mellan församlingen och scoutkåren kan det vara bra att ha en särskilt utsedd ansvarsperson – en FRANS.

Den som arbetar i en församling och har scoutarbete som en del av sina arbetsuppgifter kan kalla sig en FRANS. En FRANS behöver inte enbart syssla med scouting, utan det räcker att man har någon uppgift som innebär ett samarbete med scouterna. Också en volontär kan vara FRANS om det är tydligt att uppgiften är ett samarbete mellan församlingen och scoutkåren. En FRANS kan t.ex. fungera som kontaktperson mellan församlingen och den lokala scoutkåren, själv fungera som kårledare eller arbeta i huvudsak med scoutfrågor.

Man behöver ingen specifik utbildning för att vara en FRANS, men på finska ordnas kurser för FRANSar – Seppokurssi – som det kan löna sig att gå. Kurserna ordnas endast på finska, men kurserna och det nätverk som Sepporna (Seppo = finska motsvarigheten till FRANS) utgör är ett bra stöd för den som fungerar som eller skulle kunna tänka dig att fungera som FRANS.

Mer information om vilka kurser som ordnas och när hittar du på de finska sidorna.

Det finns också en Facebookgrupp där FRANSar/Seppon kan dela erfarenheter och få stöd av varandra.

FRANSarnas kontaktperson på svenska är ungdomssakkunniga Rebecka Stråhlman som regelbundet deltar FRANSmästarnas/Seppomestarits nationella möten.

Mer om samarbete mellan församlingen och scoutingen hittar du i dokumentet Andlighet i scoutverksamheten.

Mer om vad en FRANS uppgifter kan innebära kan du läsa på finska i Sepon kirja – Seurakunnan partiotyön käsikirja.

Kontaktperson

asiantuntija

Rebecka Stråhlman

+358406881558

ETELÄRANTA 8
00130, HELSINKI

Tillbaka till toppen