Förebyggande av ensamhet i församlingar

#ingenblirensam

En man håller om en annan mans rygg.

Ensamhet är ett gemensamt problem

Ensamhet är en nationell utmaning som har ökat i alla åldersklasser i Finland. Särskilt barn, unga och äldre personer drabbas av ensamhet.

Denna utveckling utmanar medborgarnas välbefinnande, samhällets stödsystem och samtidigt också kyrkan och församlingarna. Tillsammans kan vi göra mycket för att bekämpa ensamhet.

Aktuellt

En maskros i solnedgången.

Deltagarnas Finland

Riksdagen har grundat en arbetsgrupp som i början av 2024 inlett arbetet med att utarbeta rekommendationer och åtgärder för att stärka gemenskapen och minska ensamheten.

Ordföranden för arbetsgruppen är Paula Risikko och Eeva-Johanna Eloranta. Gruppen består också av en grupp riksdagsledamöter och inbjudna sakkunniga.

Kyrkan representeras av Jarmo Kokkonen på Kyrkostyrelsen.

Deltagarnas Finland – Att övervinna ensamhet är ett resultat av kollektiv handling. Låt oss skapa en bättre framtid tillsammans.

Ett par händer håller en hjärtformad svart sten.

Avsikten med det nationella arbetet är att starta ett bestående gemensamt och koordinerat arbete för delaktighet och stärkande av gemenskaper.

Kyrkan har en viktig roll i helheten. Vid sidan av sin egen viktiga verksamhet och kommunikation kan den verka som vägvisare i hur man samlar olika aktörer kring ett gemensamt bord. Det gemensamma och kontinuerliga arbetet har en nyckelställning.

Ur ett samhälleligt perspektiv är kyrkans roll som en enande kraft därför mycket viktig.

Emil Salovuori & Niina Junttila

Tillsammans kan vi minska ensamheten

Att förebygga ensamhet bygger på kyrkans grundläggande läror om kärlek till nästan, gemenskap och ansvar för andra. Kyrkan deltar redan på många olika sätt och genomgående i sin verksamhet för att minska ensamheten.

Människor i alla åldrar har rätt att uppleva delaktighet och församlingsgemenskap. Var och en av oss har ett ansvar att bidra till att bygga gemenskap och stödja andra. Vad vi än gör är det viktigt att se till att ingen blir ensam.

#ingenblirensam

Profilerna för ensamhet och utanförskap är relativt stabila från sjätte klass enda till andra stadiet. Om en ung person blir ensam vid 12 års ålder är det troligt att hen lider av ensamhet under hela högstadiet. Nästan hälften av alla 15-24-åringar upplever ensamhet regelbundet. Bland ungdomar, unga vuxna och seniorer är ensamhet vanligare än bland andra grupper.

Barn cyklar med ryggsäckar på ryggen.

Ensamhet kan kännas som fysisk smärta. Forskning visar att smärtcentrum i hjärnan aktiveras när en person är ofrivilligt ensam.

Ensamhet är en större hälsorisk än till exempel rökning eller övervikt.Personer jobbar runt ett bord.

Äldre människor är mer benägna än genomsnittet att uppleva känslor av ensamhet varje dag. Hos äldre personer kan ensamhet försvaga och försvåra möjligheterna att klara sig hemma och också öka behovet av institutionsvård.

Två personer håller varandra i handen.

Mödrars ensamhet förutspår långvarig social ensamhet hos flickor, fäders ensamhet hos pojkar.

Två kvinnor bakar med två barn.

Rekommendationer för att förebygga ensamhet

  • Vi erbjuder familjer skräddarsytt stöd för att hantera vardagen (till exempel PikkuHelppi-verksamhet) och vi värnar om ett gott samarbete och åskådningsfostran med daghemmen.
  • Vi stärker och utvecklar klubbverksamheten för skolbarn.
  • Vi är medvetna om och utnyttjar möjligheterna till närvaro och stöd för välbefinnandet i skolor och läroanstalter.
  • Vi stärker kontinuiteten i gemenskapen inom ungdomsarbetet och hjälpledarverksamheten efter konfirmandtiden.
  • Vi engagerar unga och unga vuxna i större utsträckning i planeringen och genomförandet av verksamheten och möjliggör frivilligverksamhet på eget initiativ.
  • Vi skapar trygga platser och utrymmen för unga som gör det möjligt att mötas.

  • Vi lyfter fram ensamheten bland personer i olika åldrar och livssituationer (till exempel personer med funktionsnedsättning, ensamboende, personer i arbetsför ålder).
  • Vi tar med familjer, närstående, föräldrar och far- och morföräldrar i vårt arbete för barns och ungas välbefinnande.
  • Vi når mångformiga och mångkulturella familjer (till exempel genom att gå med i familjecentralsverksamheten).
  • Vi vandrar med människorna i deras livssituationer, från dop till grav. Vårt mål är att ingen ska behöva dö ensam eller vara ensam när sorgen drabbar.

  • Vi tar med församlingsmedlemmarna i planeringen och genomförandet.
  • Vi stärker gemenskapen i gudstjänstlivet (mässor, andakter och dylikt).
  • Vi bygger olika slags gemenskaper med människor, nätverk och samarbetspartner i vårt område: gemensamma måltider, mötesplatser och stödgrupper.
  • Vi utvecklar väntjänst- och gruppverksamhet för och tillsammans med äldre (till exempel kamratgrupp för nyblivna pensionärer, vän för personer som vårdas hemma).
  • Vi förlägger olika slags verksamhet i naturen (till exempel på kyrkogårdar, i parker, runt lägergårdar).

  • Vi erbjuder hjälp och möten digitalt (till exempel Kyrkans samtalstjänst, SekasinChat).
  • Vi bygger upp digitala grupper och mötesplattformar: virtuella grupper samt stödgrupper och kamratgrupper.
  • Vi riktar Kyrkans samtalstjänst allt mer medvetet till att lindra ensamhet (intern och extern kommunikation, varumärke, utbildning).
  • Vi utvecklar mötande tjänster och funktioner så att de är tillgängliga för alla.

  • Vi ansluter oss till kyrkans gemensamma strategi Öppna dörrar. Kyrkan är en gemenskap för delaktighet och gästfrihet.
  • Vi drar nytta av riktlinjerna i publikationen Så att ingen blir ensam och tar fasta på förebyggande av utanförskap i alla arbetsformer och i den strategiska planeringen av verksamheten.
  • Vi tar med stärkandet av gemenskap som en del av utbildningen och introduktionen.
  • Vi stöder konceptet att leva tillsammans (konvivialitet) som ett verktyg för att förebygga ensamhet. Mer information på finska i publikationen Yhdessä elämisen taito.

Berättelser från församlingar

Vi främjar arbetet mot ensamhet när vi delar med oss av och hör varandras erfarenheter och tankar om att möta ensamhet.

Om du vill kan du till hjälp för andra dela med dig din egen berättelse eller erfarenhet av arbetet för att förebygga eller minska ensamhet. Kontakta Ville Kämäräinen.

Ensamhet är svårt i alla åldrar. En grupp man kanske inom diakonin inte direkt kommer att tänka på är tonåringar med Nepsy-diagnoser. Dessa ungdomar har ofta redan i lågstadiet hamnat utanför på grund av svårigheter att hantera ilska, svårigheter med sociala koder eller svårigheter att koncentrera sig och följa regler. De får snabbt en stämpel som besvärliga och denna stämpel följer med dem upp i högstadiet.

Jag är dagligen i kontakt med ungdomar som känner att de aldrig passat in eller accepterats. Som trots att de försöker att ändra på sitt liv aldrig får en chans eftersom omvärlden redan bestämt att de är på ett visst sätt och inte kan ändra sig. I en ålder då det annars också ofta är tungt med hormonstormar och allt som hör puberteten till saknar dessa ungdomar dessutom ett skyddsnätverk som kunde stöda dem. Det är inte ovanligt att föräldrarna är totalt utmattade efter år av att kämpa med ett skolsystem som inte passar deras barn och konstanta klagomål från omgivningen och därför inte heller har styrka att stöda sitt barn som de skulle behöva. Ofta har familjen också fått ett antal orosanmälningar på grund av ungdomens mående och problematik.

En del kan få hjälp med stödfamilj eller annan avlastning men det är brist på stödfamiljer och ännu mer brist på stödfamiljer som kan tänka sig att ta emot en ungdom. Vem ska hjälpa dessa ungdomar, dessa barn? För de är ju ännu barn. De behöver någon som lyssnar, någon som förstår och som vill ta sig an dem. Någon som kan guida dem in i gemenskap och lära dem de sociala färdigheter de saknar på grund av att de aldrig riktigt kommit in i en social grupp utan alltid varit lite utanför. Kyrkans ungdomsgrupper, hjälpledarskolning och vänverksamhet kan vara det enda ställe där dessa kan få handfast hjälp. Eftersom många av dem också har en negativ bild av socialen och dess hjälp kan kyrkan vara den neutrala hjälpande hand som de accepterar.

Inom diakonin glömmer vi så lätt bort våra ungdomar. De behöver också hjälp. De är också värda diakoni och själavård.

Kaisa Nyroos, diakonistuderande

Vi möts på stan. Han är skakig, han vill att vi sätter oss ner. Jag frågar om han har ätit något, det har han inte fastän det redan är eftermiddag. Jag säger att vi går och handlar mat sedan då han samlat lite krafter. Vi samtalar om allt mellan himmel och jord. Han ser fram emot det som är vårt ärende; att få biblioteksböterna betalda så att han igen får låna böcker. Han har inte begärt det, men läsning är hans stora intresse och jag vill ge honom möjlighet att fylla dagarna med annat än flaskan.

Vi pratar länge, sedan går vi till bibliotekets kassa och jag betalar hans böter. Eftersom vi många gånger har samtalat om tro, förlåtelse och nåd utbrister jag: “Det här var ju riktigt bibliskt, din skuld är betald!”. Han nickar, men jag vet att han har svårt att våga tro att orden gäller just honom.

Den slant han har att leva på per vecka är inte stor, inte ens utan alkohol och tobak. Det kan gå flera dagar utan att han ätit mat. Hans umgängeskrets består av andra med liknande liv som hans.

Vi samtalar om förändringen han längtar efter; han skulle vilja bli fri, vilja slippa helvetet som missbruket medför. Han skulle behöva få nya vänner, säger jag, och påminner igen om att jag följer med om han vill komma med på något i församlingen. Han är beredd att ge det en chans, men tröskeln känns ännu hög. Jag tänker inom mig att det skulle behövas fler som skulle vara med och hjälpa till att slipa ner tröskeln tills den är så låg att den inte längre existerar. Vänner som inte bjuder på sprit, utan på kaffe och bulla och mat. Vänner som bjuder på Jesus.

Vi går in i en mataffär. Han väljer de billigaste varorna och läser varje erbjudande fastän diakonin betalar matkassen. Jag uppmuntrar honom att ta något mer, något som är näringsrikt och ger energi, t.ex. någon frukt. Matkassen blir ändå inte dyr. Den hunger han bär på är inte bara fysisk, utan även själslig och andlig. Han längtar efter mening, hopp, tillhörighet, villkorslös kärlek – det som vi alla behöver.

Före vi skiljs kommer vi överens om att jag ringer honom, och att vi ska ta en ny träff. Jag önskar att han svarar i vilket skick han än är. Jag lovar fortsätta be för honom.

Kommer du med och slipar ner tröskeln?

Annette Ståhl, diakon i Karleby svenska församling

”I år har jag gått ut med budskapet bland ungdomar att jag är orolig och mår riktigt dåligt över hur öppet ungdomar säger till andra: ta livet av dig! Det här fenomenet väcker alltid känslor. Jag är väldigt orolig för det här samtalsklimatet och jag tycker att varken jag eller någon annan ska acceptera det här samtalsklimatet i vårt samhälle.

När jag ingriper och säger att det här inte är rätt sätt att tala till andra, blir kommentaren att det bara var ett skämt. Jag har försökt berätta för ungdomarna varför det inte är okej och hur skulle du själv känna om någon sa så till dig. Hur fult människor pratar med varandra nuförtiden och tyvärr lider en del av dem mer av denna typ av samtalskultur och de flesta av dem upplever förmodligen ensamhet och en känsla av att vara en outsider.”

Ilkka Göös, specialungdomsarbetsledare, Jyväskylä

Ett barn lutar ansiktet mot sin händer och tittar ut genom ett fönster.

Förebyggande av utanförskap

Kyrkans verksamhet bygger på att ingen ska känna utanförskap. Verksamheten i församlingen ska läggas upp så att alla kan delta. Detta kräver nya arbetssätt och arbetsmetoder för de anställda i församlingen.

Dokumentet “Så att ingen blir ensam – Riktlinjer inom det fostrande arbetet i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland för förebyggande av utanförskap” lyfter upp riktlinjer för förebyggandet av utanförskap. Ett arbete som är såväl diakonalt som själavårdande.

Så att ingen blir ensam (pdf)

Ta kontakt

Ville Kämäräinen

Du hittar rekommendationerna på finska på sidan Yksinäisyyteen puuttuminen seurakunnissa.

Tillbaka till toppen