Utgångspunkten för all verksamhet i kyrkan och i församlingarna är att sörja för deltagarnas och de anställdas trygghet i alla situationer. De här sidorna innehåller redskap för en trygg församling.
Med trygghet avses här en helhetsbetonad fysisk, psykisk och social upplevelse av att det inte föreligger faror eller hot. Tryggheten saknas överallt där det förekommer hot eller fara av något slag eller där någon upplever detta.
Kyrkans värderingar är tro, hopp och kärlek. Alla omfattar trygghet på ett djupt och komplext sätt. Kyrkan och församlingarna ska vara trygga ställen på alla områden: fysiskt, psykiskt, andligt, socialt, känslomässigt och sexuellt. Rätten till trygghet på alla områden gäller både församlingsanställda och församlingsmedlemmar och andra som deltar i verksamheten.
De här sidorna innehåller synpunkter på hur vi kan bygga en trygg församling samt redskap för bedömning och hantering av olika slags risker i veckoprogrammet i församlingarna, kontakterna till olika människor och i själavården. Olika slags evenemang samt läger- och utfärdsverksamheten berörs också av hur vi bedömer och hanterar risker.
Ibland gäller frågan om trygghet de hemförhållanden personen som församlingen möter lever i. Sidorna innehåller också verktyg för att bedöma de här situationerna och vid behov vidta åtgärder för att öka personens trygghet. Detta gäller särskilt om man oroar sig för om en minderårigs hemförhållanden är trygga. Överallt där människor samlas kan något hända. Därför innehåller sidorna verksamhetsmodeller för situationer där det är viktigt att kunna och våga handla.
Simsäkerhet på läger. Nätkurs 6-27.11.2024
Presentationen från webbinariet om trygg lägersäsong 16.5.2024
Simsäkerhet, Niko Nieminen från Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund 16.5.2024
Vi strävar till att hålla sidorna uppdaterade i takt med eventuell ändrad lagstiftning.
Om du har frågor angående trygg församling är du välkommen att kontakta sakkunniga Maria Sten, tfn 050 408 6030, maria.sten(at)evl.fi
Inledning: En fysiskt trygg församling
Inledning: En psykiskt och socialt trygg församling
Inledning: Trygg volontärverksamhet
Inledning: Säkerhetsplanering och säkerhetsdokument
Inledning: Instruktioner för olyckor och beredskapsplanering