Pilgrimsvandring med barn

En pilgrimsvandring- på upptäcktsfärd i tystnaden

En pilgrimsvandring med yngre barn kan göras i närmiljön. Det behöver inte vara långa vandringar. Gör tystnadsstigar med enkla aktiviteter för barn. I materialet här nedan, som gjorts av Pilgrimscentrumet i Åbo finns tips och förslag på hur en vandring kan göras. Material uppmuntrar barn och vuxna att tillsammans förundra sig över naturen, närma sig nyfiket heligheten och genomföra en tystnadens stig i närmiljön med hjälp av olika övningar. Syftet är att stärka en vidsynt andlighet och ge alternativ till fostrarna så att de kan skapa platser för lugn och stillhet i vardagen. Metoder från konstfostran har utnyttjats i materialet. Både helighet och konst är upplevelsekategorier som det kan vara svårt att beskriva med ord.

Förundran väcker respekt. Ett nära förhållande till naturen kan i bästa fall främja ett ansvarsfullt agerande för naturen hos barnen. Då barn utforskar naturen med vuxna kan de tillsammans fundera över saker som de kan göra i det egna livet för att främja naturens välmående. Barnens förhållande till natur och miljö kan förstärkas med hjälp av en pilgrimsvandring.

Ett barn känner och upplever genom sin kropp. Kroppsliga övningar, olika uttryckssätt och vistelse i naturen kan ge nycklar som hjälper oss att stanna upp inför det heliga. Materialet utgår från pilgrimens sju nyckelord av prästen Hans-Erik Lindström som grundade Vadstena pilgrimscenter. Nyckelorden och symbolerna är utgångspunkten också för barnens pilgrimsvandring.

Nyckelorden:
Enkelhet (tältet som symbol)
Frihet (vandringsstaven som symbol)
Långsamhet (kängorna som symbol)
Tystnad (musslan som symbol, även manteln/kappan förekommer som symbol)
Bekymmerslöshet (hatten som symbol)
Delande (ryggsäcken/väskan som symbol)
Andlighet (lyktan som symbol, även korset förekommer som symbol)

En pilgrimsvandring. på upptäcktsfärd i tystnaden

Ladda ner från Pilgrimscentrets webbsida

Öppna materialet

Det finns också pilgrimsvandringskort med djurkort. En pilgrimsvandring kan göras oberoende av tid och plats. Utgående från nyckelorden med sju djurkort som illustrerar ett nyckelord med aktiviteter, lek eller något annat roligt.

En pilgrimsvandring behöver inte alltid betyda att man ska gå någonstans långt bort. Ibland kan man göra en pilgrimsvandring i egen omgivning (t.ex. på egen gård eller inne på ett rum) genom att lugna ner sig eller gå fritt runt. En bekant omgivning, trygga rutiner och en egen grupp, som tar hand om varandra, kan vara en del av den vardagliga pilgrimsvandringen.

Man behöver inte använda alla djurkort på en gång utan de kan också användas enskilt.

Vilka viktiga ljud kan man höra om man spetsar sina öron som en åsna? Eller är tyst som en mus?  Kan du gå långsamt som en snigel?

Pilgrimsvandringskort

Djurkort för pilgrimsvandring.

Ladda ner korten

Det finns också sagor att läsa eller berätta. Välj det djur ni vill läsa om.  

Djursagor för pilgrimsvandringen

Ladda ner pilgrimssagorna.

Djursagor för pilgrimsvandringen

Materialet har gjorts av småbarnspedagoger i Åbo och Sankt Karins kyrkliga samfällighet. Materialet är anpassat för småbarnspedagogiken, grundläggande utbildningen och andra intresserade.

Tillbaka till toppen