Visdomsord-materialet möjliggör samtal om livsfrågor och värderingar och om vilken betydelse gamla visdomar kan ha i dagens värld.
Den tusentals år gamla kunskap och visdom som finns i många kulturer och åskådningar kan hjälpa människan att förstå världen och sig själv som en del av den. I samtalet är alla deltagare likvärdiga och många perspektiv är möjliga. Det finns inget rätt eller fel!
Var går vägen till ljusets hem, var är den plats där mörkret bor?
Materialet finns tillgängligt som pdf-filer som du själv kan ladda ner och skriva ut.
Visdomarna har valts ut från barnens och pedagogerna synvinkel, pedagogisk användbarhet och kontexten av mångfald i vårt land.
Målsättningen med materialet är att
Visdomsord-materialet har producerats av Kyrkostyrelsen och Uskonnonopetus.fi tillsammans med representanter för olika samfund, kulturer och forskare. Materialet är illustrerat av Kiira Sirola. Erfarenheter av klasslärarstuderande vid Helsingfors universitet och av deltagare under Educa-mässan har beaktats.
Materialet kan till exempel användas under FN:s Interreligiösa Harmonivecka, Internationella fredsdagen, FN-dagen och i samband med olika diskussionsforum. Här nedan kan du se på videor och få inspiration att använda korten på olika sätt.
Bekanta dig med materialet och se på videor med perspektiv, bakgrund och alternativa arbetssätt. OBS! Videorna är på både svenska och finska och textade på båda språken.
Se spellistan på Youtube.
Presentation:
Bakgrund och perspektiv:
Alternativa arbetssätt:
Arbetsgrupp:
Helena Salenius, Mirva Sandén, Anna Saurama, Ilkka Tahvanainen och Tuula Vinko.
Vi tackar:
Buddism, Irma Rinne, Suomen Buddhalainen unioni; Mitra Härkönen, Helsingfors universitet och Taehye sunim, Bodhidarma yhdistys
Bahá’í, Marja Bergen och Tuula Kuitunen, Suomen Bahá’í-yhteisö
Judendom, Pekka Lindqvist, Åbo universitet
Hinduism, Jyri Komulainen, Kyrkostyrelsen
Islam, Suaad Onniselkä, Fostrans- och utbildningsenheten, Helsingfors; Irene Altunas, S2-ledare, Vanda, Sari Hajar Sorsa, Esbo
Filosofi, Simon Sandén, Åbo Akademi
Evangelisk-lutherska kyrkan, Terhi Paananen, Kyrkostyrelsen
Konfucianism, Jyrki Kallio, Utrikespolitiska institutet
Ortodoxa kyrkan, Teemu Toivonen, Itä-Suomen yliopisto
Katolska kyrkan, Osmo Vartiainen, Katolska kyrkan i Finland
Romanska kulturen, Tuula Åkerlund, Romanimissio
Samisk kultur, Matti Morottaja, enaresamisk språk och kultur; Erva Niittyvuopio, sekreteraren för arbetet bland samer; Helga West, Helsingfors universitet