Människohandel bedrivs överallt i världen, även i Finland. Offren är ofta invandrare eller utlänningar, men också finländare kan bli offer för människohandel. Offrens situation har börjat få allt större uppmärksamhet även i Finland.
Människohandel är
För offer för människohandel finns ett hjälpsystem som administreras av Migrationsverket. Där kan man också be om hjälp anonymt vid misstanke om människohandel. Information finns även på Migrationsverkets sidor om människohandel.
Kyrkans insamling Gemensamt Ansvar 2017 var en kampanj mot människohandel och intäkterna gick till offren för människohandel. De insamlade medlen fördelades mellan Pro-tukipiste, förbundet Monika-Naiset liitto ry, Flyktingrådgivningen rf och Brottsofferjouren för deras arbete bland offer för människohandel och produktion av material mot människohandel.
Det är mycket viktigt att människorna omkring märker vad som pågår och ser till att offret får hjälp. IOM (International Organization of Migration) har tagit fram material om hur man känner igen offer för människohandel. Man kan också ta hjälp av Pro-tukipistes (finskspråkiga) videor Tunnista ihmiskaupan tunnusmerkit och Rauhoitu kuuntelemaan.
Den som behöver material för att berätta om människohandel kan använda IOM:s utbildningsmaterial Öppna dörren för hjälp (pdf).
Brottsofferjouren har producerat servicebroschyrer om sina tjänster på olika språk och videor om människohandel på olika språk som kan förmedlas till personer som kan vara offer för människohandel. På arbets- och näringsministeriets webbplats finns information om att arbeta i Finland och till exempel information om att identifiera icke-existerande jobb. Informationen finns tillgänglig på flera språk, inklusive ukrainska.