Hyppää sisältöön

Handbok för radiogudstjänstförsamlingar

Materialet på Handbok för radiogudstjänstförsamlingar-sidorna riktar sig till de församlingar som ska hålla gudstjänst i radio.

Allmän information om kristna gudstjänster och andakter i radio finns här.

OBS! Om du läser handboken på din mobiltelefon eller surfplatta får du fram sidomenyn till vänster genom att trycka på rutan med de vågräta strecken i uppe i vänstra hörnet. Om du läser handboken på din bordsdator öppna vänstra sidomenyn automatiskt. Du kan också gå vidare till nästa sida via länken nere på sidan. VÄNLIGEN LÄS IGENOM HELA HANDBOKEN, OCKSÅ UNDERSIDORNA!

Inledning

Radiogudstjänsten hör till Yles äldsta program. Den första svenska gudstjänsten radierades från Johanneskyrkan i Helsingfors 12.9.1926, bara tre dagar efter att Rundradion hade inlett sin nationella sändningsverksamhet.

Gudstjänsterna utgår från ett ekumeniskt samarbete mellan nio kristna kyrkor och samfund. Utöver att gudstjänstutbudet är ekumeniskt strävar vi till mångsidighet. Frikyrkliga mötesliknande gudstjänster med vittnesbörd varvade med katolsk mässa och ortodox liturgi. Sommartid erbjuder vi gärna gudstjänster från sommarfester, årsfester och familjeläger. Däremellan traditionella lutherska såväl ordets gudstjänster som nattvardsmässor och speciella temagudstjänster. Vi försöker också påverka mångsidigheten genom regional spridning av församlingarna och en teologisk bredd i innehållet. Tanken är att lyssnarna genom gudstjänsterna ska uppfatta mångfalden i den finlandssvenska andligheten och gudstjänstfirandet.

Gudstjänst för vem?

Radiogudstjänsterna betjänar primärt dem som inte har möjlighet att själva ta sig till en kyrka för att fira gudstjänst. Till dessa hör bland andra lyssnare som finns på vårdinrättningar och i serviceboenden. En annan betydande grupp är de som lyssnar på gudstjänsten för att den ingår i programflödet och därför utgör en naturlig del av söndagens radiolyssnande. Särskilt sommartid är det många som väljer att fira gudstjänst via radion under sin vistelse på stugan, i båten eller under bilsemestern. Vi når också lyssnare via Arenan, varifrån många väljer att dela gudstjänsten i sociala medier. 

Den söndag som er församling ansvarar för radiogudstjänsten är det skäl att lägga större vikt vid planeringen än vanligt. Utöver era bekanta församlingsmedlemmar talar ni också till en stor grupp lyssnare runtom i Svenskfinland. Sändningstiden i radio är kanske också längre eller kortare än vad er gudstjänst vanligen brukar vara. Det gäller alltså att planera innehållet så att det bildar en genomtänkt helhet på cirka 55 minuter som fungerar i radio. I den här handboken har vi samlat praktiska råd om hur ni ska gå till väga vid planeringen och genomförandet av gudstjänsten. Vänligen läs igenom alla avsnitt innan ni börjar planera så ni får en helhetsbild av vad som ska göras när.

Radiogudstjänsterna är vårt gemensamma ansvar. Tack alla församlingar, kyrkliga organisationer och engagerade präster, musiker och frivilliga för att ni ställer upp! Utan er skulle vi inte kunna sända svenska gudstjänster i Yle Vega.

Lucas Snellman, ansvarig redaktör
Rufus Hedengren, gudstjänstredaktör
Tuula Koskinen, kommunikationssekreterare

Gå vidare till Planering och förberedelser

Tag kontakt

johtava asiantuntija
Viestintäyksikkö
Kommunikation
Södra kajen 8
00130 Helsingfors

Ledande sakkunnig, Kommunikation

redaktör
Viestintäyksikkö
Kommunikation
ETELÄRANTA 8
00130 Helsingfors

Gudstjänster i radio- och tv, video

kommunikationssekreterare
Keskuksen kanslia
Centralkansliet
Södra kajen 8
00130 Helsingfors

Kommunikation

Redigerad