Verksamhetsmål

Erkännande av vår nästa

Kyrkan har till följd av sin lära, sina värderingar och sin människosyn en särskild grund för att försvara allas människovärde och likabehandling. Evangeliet uppmuntrar oss att tjäna och bry oss om vår nästa. I sitt människovärdesarbete ansluter sig kyrkan till Guds skapelsearbete i världen. Kyrkans holistiska mission identifierar människans fysiska, psykiska, sociala och andliga behov och människans enhet med den övriga skapelsen.

Frågor och utmaningar som gäller jämställdhet och likabehandling ger varje kristen anledning att fundera över och analysera de teologiska principer, berättelser och värden som styr det egna agerandet. Reflektioner kring tro och värderingar utgör en ”grammatik” för livet som lärjunge och Kristi efterföljare, som styr de kristnas agerande i vardagen, som individer och som samfund.

För att förstå och beakta människornas behov och erfarenheter i olika interaktioner förutsätts teologiskt arbete av kyrkan.

Arbetets olika skeden

På praktisk nivå (Se): Här identifieras konkreta frågor, fenomen eller utmaningar som gäller jämställdhet och likabehandling och som har sitt ursprung i församlingens vardag och människornas erfarenheter.

På bedömningsnivå (Undersök, Be): De identifierade fenomenen ventileras genom att man använder det förnuft som Gud gett oss, information som är nödvändig med tanke på frågan och med hjälp av visdom som härletts ur Bibeln, kyrkans undervisning och traditioner samt forskning inom olika områden och människornas liv. I arbetet med dessa frågor behövs andra kristna, gemensam bön och diskussion.

På aktionsnivå (Tjäna, Kämpa för): Handlingar som främjar människovärdet, utvärdering av handlingarna och kontinuerlig förbättring av verksamheten. Främjandet av människovärdet är ett kontinuerligt arbete som aldrig blir klart, utan människans vardag och den föränderliga världen ger ständigt upphov till nya frågor att identifiera och undersöka. Som en del av denna strävan frågar man sig om och om igen var det behövs gemensam bön, hur man kan främja det som är bäst för vår nästa och förbättra verksamheten.

Den kristna är kallad att respektera, uppskatta och älska sin nästa: det här är kärnan i den kristna livsstilen. Attityden som ligger till grund för detta kan benämnas ett accepterande erkännande.

Var och en har rätt att utifrån sin mänsklighet bli respekterad, utifrån sitt aktörskap bli uppskattad och utifrån sin person bli älskad. Hur dessa attityder tar sig uttryck i praktiken kan man få reda på genom att definiera hur de syns i församlingens vardag, i interaktionen mellan människorna i församlingens olika funktioner samt inom kyrkan som helhet.

Den kristna livsstilen – att var och en ska respekteras, uppskattas och älskas – är ett krävande ideal som vi aldrig fullt ut kan förverkliga.

Att bli föremål för respekt, uppskattning och kärlek eller att inte bli det påverkar på ett betydande sätt en människas identitet.

En respektfull attityd innebär att man erkänner den delade och gemensamma mänskligheten utifrån de rättigheter som finns inskrivna i lagen och internationella konventioner.

En uppskattande attityd innebär ett uppskattande erkännande av nästans egenskaper och kunnande.

En kärleksfull attityd innebär ett förbehållslöst erkännande av nästans person. Föremålet här är framför allt närstående personer. De kristna är kallade att behandla alla med en attityd präglad av kärlek till nästan.

Respekten för människovärdet och förverkligandet av jämställdheten och likabehandlingen kan delas in i följande skeden:

  1. Identifiera sådan information som är korrekt och betydelsefull för hur vi bemöter vår nästa.
  2. Identifiera nästan som en person – det unika hos individen.
  3. Uppskatta din nästa: förverkliga social rättvisa och främja det gemensamma goda.
  4. Identifiera nästans delaktighet och erkänn hans eller hennes aktörskap: skapa och främja hans eller hennes möjligheter att agera, få uppskattning och uppleva äkta delaktighet.

Jämställdhets- och likabehandlingsarbete i kyrkans och församlingens vardag

Nedan ges en närmare beskrivning av olika erkännande attityder och hur de tar sig uttryck människor emellan, i församlingens verksamhet och inom kyrkan. Beskrivningarna hjälper oss att identifiera och precisera dragen hos en sådan verksamhet som främjar jämställdhet och likabehandling och sådan som försvagar dem samt att ställa upp mål för verksamheten.

Meningsskiljaktigheter till trots strävar vi i verksamheten efter att få till stånd ett respektfullt, uppskattande och kärleksfullt agerande individerna emellan så att:

Den respektfulla
attityden:

Människorna behandlar varandra korrekt och respektfullt.

Var och en upplever sig få ett respektfullt och rättvist bemötande.

Den uppskattande attityden:

Vars och ens roll, insats och förtjänster identifieras och erkänns.

Var och en upplever sig vara nyttig och behövd.

Den kärleksfulla attityden:

Vi visar och ger uttryck för omsorg, omtanke och kärlek till nästan.

Var och en uppskattar och respekterar sig själv.

I verksamheten strävar vi efter ett respektfullt, uppskattande och kärleksfullt agerande så att:

Den respektfulla
attityden:

Församlingen bemöter var och en på ett rättvist och rimligt sätt.

Församlingsmedlemmarna upplever sig vara välkomna som de är.

Den uppskattande attityden:

I församlingen visar vi erkänsla för och värdesätter varje församlingsmedlem.

Församlingsmedlemmarna upplever sig få erkänsla för sina insatser och förtjänster.

Den kärleksfulla attityden:

I församlingen skapar och stöder vi sådan praxis som värnar och vårdar mänskliga relationer.

Församlingsmedlemmarna upplever sig vara älskade som de är.

I verksamheten strävar vi efter ett respektfullt, uppskattande och kärleksfullt agerande så att:

Den respektfulla
attityden:

Kyrkans organisationer, tjänsteinnehavare, arbetstagare och förtroendevalda förbinder sig att genomföra bestämmelserna om de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna.

Medlemmarna i kyrkan upplever att kyrkan verkar utifrån jämlika utgångspunkter som grundar sig på lika rättigheter för alla.

Den uppskattande attityden:

Inom kyrkan upprätthåller vi strukturer som stöder de grundläggande fri- och rättigheterna och stöder förutsättningarna för en god samverkan.

Medlemmarna i kyrkan upplever att kyrkan ger sina medlemmar erkänsla för deras insatser för kyrkans verksamhet.

Den kärleksfulla attityden:

Inom kyrkan skapar och stöder vi förutsättningar för hållbara relationer.

Medlemmarna i kyrkan upplever att kyrkan skyddar de mest utsatta.

Alla kristna kallas utifrån sina egna förmågor och möjligheter till att delta i fullgörandet av Guds uppgift på ett holistiskt sätt. Församlingen lever ut sin missionalitet genom att ge alla sina medlemmar utrymme och möjlighet att bidra med sin personliga insats. Det här betyder att medarbetare och församlingsmedlemmar tillsammans planerar och genomför verksamheten, skaffar sig utbildning och engagerar sig.

– Ett gemensamt vittnesbörd 2023

Tillbaka till ingångssidan Öppna dörrar för alla

Tillbaka till toppen