Forskningsprojekt

Forskningen som bedrivs inom enheten Kyrkans forskning och utbildning fokuserar på förändringar i verksamhetsmiljön och värderingar, samt på kyrkans strukturer, verksamhet, lära och praxis.

Våra mål

Syftet med våra forskningsprojekt är att bedriva forskning som gagnar utvecklingen av kyrkans verksamhet och beslutsfattande. Forskningen fokuseras på förändringar i verksamhetsmiljön och värderingar, samt på kyrkans strukturer, verksamhet, lära och praxis.

Forskningsprojekten genomförs i samarbete med olika aktörer inom kyrkan samt forskningsinstitut och universitet i Finland och utomlands.

Pågående forskningsprojekt

Här hittar du information om våra aktuella nationella och internationella forskningsprojekt.

Det här avsnittet är under arbete.

Vi publicerar med jämna mellanrum en fyraårsberättelse för kyrkan, som behandlar den evangelisk-lutherska kyrkans verksamhet och aktuella frågor i anslutning till den. Fyraårsberättelsen sammanställs på uppdrag av kyrkomötet.

Kyrkans fyraårsberättelse samlar omfattande information om finländares religiositet och attityder, samt församlingarnas verksamhet och hur kyrkans anställda och förtroendevalda tänker. Nästa fyraårsberättelse publiceras i slutet av oktober 2024. Läs mer här!

Vi upprätthåller databasen Uskonnot Suomessa (Religionerna i Finland), som ger en aktuell bild av de religiösa rörelserna i Finland. Samarbetspartners är institutionerna för religionsvetenskap, fakulteterna för praktisk teologi och kyrkohistoria vid Helsingfors universitet samt fakulteten för västerländsk teologi vid Östra Finlands universitet.

Följande verk har publicerats som en del av projektet:

Forskningskoordinator Jussi Sohlberg ansvarar för projektet.

Kyrkans publikationer

Den forskning som enheten ger ut används av både kyrkans beslutsfattare och anställda och av forskare, lärare, studenter och journalister och alla som är intresserade av religion. Våra böcker publiceras också som öppet tillgängliga webbpublikationer i tjänsten Kyrkans publikationer.

Kyrkans publikationer

Avslutade forskningsprojekt

Här hittar du information om våra nyligen avslutade nationella och internationella forskningsprojekt.

Kyrkans forskning deltog i de projekt som ingick i helheten Växa upp till en kyrklig anställd. Under 2021–2022 pågick forskningsprojektet Maisterista Papiksi, som undersökte karriärvägarna för personer med examen från teologiska fakulteter, samt betydelsen av att söka sig till en karriär som präst och de förändringar som valet medför. Projektet leddes av teologiska institutionen vid Östra Finlands universitet och involverade aktörer från Helsingfors universitet, Åbo Akademi, den evangelisk-lutherska kyrkans stift och kyrkostyrelsen.

Maisterista papiksi-forskningsprojekt är en del av en serie av longitudinella studier, som tidigare har forskat i utvecklingen av den professionella identiteten hos studerande inom kyrkans ungdomsarbete, diakoniarbete, teologi, småbarnspedagogik och familjeverksamhet. Forskningsprojektet publicerades i bokform 31.1.2024.

Opinnoista pappisuralle: Pappeuteen kasvu, haasteet ja muutokset

Covidpandemin har på många sätt påverkat olika samhällssektorers funktion och en del av dess effekter kommer att förbli en del av människornas vardag. Kyrkans verksamhet bedrevs också under exceptionella arrangemang och kyrkan har svarat på människors behov av hjälp, både när det gäller andligt stöd och mathjälp. Vi har producerat forskningsdata om situationen på följande sätt:

      • En undersökning genomfördes i januari 2021, där man utredde kyrkans anställdas och förtroendevaldas erfarenheter av covidpandemins inverkan på församlingarnas verksamhet och verksamhetskultur. Bekanta dig med rapporten: Seurakuntatyö pitkittyneessä poikkeustilassa
      • Under våren 2020 utredde vi också behovet av hjälp som riktades till församlingarna, församlingarnas reaktion på krisen och de farhågor och framtidsfrågor som väckts. Läs mera i rapporten: Seurakunnat ja koronakriisi.
      • Med hjälp av statistiska visualiseringen har vi följt upp coronavirusets inverkan på församlingarnas verksamhet utifrån tre indikatorer: telefon- och online samtal, ordnade tillfällen för utdelning av matkassar och antalet deltagare i gudstjänster. Kolla Kirkon tutkimuskeskuksen koronaseuranta.

Effekterna av pandemin och hur man kan svara på dess utmaningar i olika former av kyrklig verksamhet, såsom ungdomsarbete, diakoniarbete och gudstjänster, utreddes genom flera undersökningar vid olika läroanstalter (Diak, Östra Finlands universitet och Helsingfors universitet) samt inom kyrkans centralförvaltning. Aktörerna bildade ett informellt forskningsnätverk, som också omfattade kyrkans forskning och utbildning, med forskaren Veli-Matti Salminen som ansvarig. Det huvudsakliga syftet med utredningen var att stöda församlingarnas verksamhet och utveckling under pandemin och att hjälpa dem att fortsätta vidare.

Milleniaalien kirkko

Kyrkans forskning är en del av det strategiska projektet Millennialer som finansierades av kyrkomötet (2021–2022). Projektet bygger på resultaten i Kyrkans forsknings fyraårsberättelse, som visar på avståndstagande bland dem som är födda på 1980-talet och senare från traditionella modeller för medlemskap i kyrkan. Projektet leds av enheten för gudstjänst och utbildning vid kyrkostyrelsens verksamhetsavdelning.

Som en del av Millennial-projektet har en akademisk publikation i ämnet producerats. Artikelsamlingen innehåller nya skrifter av ledande experter inom området, som bland annat behandlar religiositet och icke-religion hos generationerna Y och Z, samt nya teologiska tolkningar av den aktuella internationella debatten.

Artikelsamlingen hittar du här i PDF-format. Länken innehåller också information om hur du köper en tryckt publikation.

Publiceringstillfället sändes på kyrkans kanal www.youtube.com/@Kirkonkanava

Utgångspunkten för forskningsprojektet Kyrkan i samhället var den iakttagelse som lyftes fram i kyrkans senaste fyraårsrapport (2016–2019), att den kulturella kristendomen håller på att vittra sönder och att det i den finländska kontexten inte längre är problemfritt att uppfatta lutherdomen som en “medborgarreligion”. Kyrkans ställning i det finländska samhället håller på att skilja sig från den gängse kulturen och i vissa avseenden till och med bli motkulturell. Å andra sidan har religionen format samhället på ett sätt vars religiösa premiss inte ens erkänns.

Centrala teman i forskningsprojektet var globala förändringar i luthersk teologi, politisk teologi, den evangelisk-lutherska kyrkans samhälleliga aktörskap samt de religiösa samfundens sociala ställning och religionsfrihet i internationella jämförelser. År 2023, som var jubileumsåret för religionsfrihetslagen, publicerades en samling artiklar om forskning i ämnet och aktuella rapporter om religionsfrihet.

Kirkko yhteiskunnassa: suhteet ja rajapinnat – forskningspublikationen publicerades 5.9.2023.

Partner i andra projekt

Vi arbetar också som partner i projekt vid olika forskningsinstitut och universitet internationellt.

Det här avsnittet är under arbete.

Tillbaka till toppen