Skolan och församlingen arbetar med och för samma barn och ungdomar. På den här sidan hittar du information om och exempel på hur ett samarbete mellan skolan och församlingen kan stöda barnens, ungdomarnas och lärarnas välbefinnande i enlighet med anvisningarna för Fostran och välmående (korg 4).
Tips från församlingar på olika håll i Finland:
Bra att tänka på då skolans elever/studerande och personal drabbas direkt eller indirekt av sorg eller kris:
Bord vid en minnesstund i en skola (foto: Monika Lindvik)
Då skolans elever/studerande och personal drabbats av sorg kan församlingens anställda hjälpa till genom att finnas till hands. Församlingen kan också hjälpa till med samlingar där man berättar vad som hänt. Vid dödsfall är det vanligt att hålla en minnesstund då man tänder ljus, läser en text och tänker på den som dött. I Vasa svenska församling har man en väska färdigt packad för de situationer då man behövs i skolan.
Sorgeväska (foto: Monika Lindvik)
Det är också bra att i skolorna ha en sorgelåda/ett sorgeskåp där allt det man behöver för att hålla en samling finns så som ett ljus, en vit duk, en text. Församlingen och skolan kan tillsammans förbereda lådan och samtidigt diskutera hur man gör ifall skolan drabbas av sorg.
Sorgelåda (foto: Monika Lindvik)
Läs mera om Barn och sorg på evl.fi där de här artiklarna finns:
I varje skola ska det finnas en Krisplan. I den är det bra att det också finns kontaktuppgifter till församlingen. Den som från församlingen kommer till skolan kan kolla att församlingens kontaktuppgifter är korrekta.
I Elev- och studerandevårdslagen görs delas elev- och studerandevården upp i två delar: Å ena sidan preventiv elev- och studerandevård som riktar sig till grupper och å andra sidan individuell elev- och studerandevård.
Den primära elev- och studerandevården är preventiv och riktar sig till grupper. I det här arbetet kan församlingen vara en resurs genom att ordna gemenskapsskapande program där barnen och ungdomarna får öva sig på socioemotionella färdigheter. En församlingsanställd kan också vara med i skolans elev-eller studerandevårdsgrupp då man talar om en hel grupp eller då man talar om en individ som gett den lov till att den församlingsanställda får vara med.
Den individuella elev- och studerandevården sköts av skolhälsovård, studerandevård, psykologtjänster, kuratorer. Det är fråga om ett mångprofessionellt team av sakkunniga. Barnet/ Ungdomen har rätt att säga om det är någon hen vill eller inte vill att ska vara med på möten. Om barnet/ungdomen eller hens vårdnadshavare önskar kan en församlingsanställd vara med. Andligt stöd kan ges barnet/ den studerande endast om hen ber om det.
Det behövs ofta flera vuxna i skolan både i vardagen och då man åker på utflykt, lägerskola eller till exempel på Stafettkarnevalen.
Tveka inte att ta kontakt med församlingens barn-och ungdomsledare och hör dej för om de har möjlighet att hjälpa till med det du behöver!
Åskådningsämnena religion och livsåskådning kräver mycket av läraren. Ämnena är omfattande och känsliga så det är naturligt att det kan uppstå knepiga situationer. Om du har frågor, funderingar eller vill ha någon att “bollplanka” med kan du frimodigt ta kontakt med sakkunnig i skolsamverkan Helena Salenius, helena.salenius@evl.fi, som själv verkat som religionslärare i många år.
Ta kontakt om du vill tala om frågor som gäller fostran, undervisning och lärande.
Församlingens anställda kan också samtala om eller vara med i diskussioner om fostran. Eftersom församlingens anställda ofta arbetar med samma barn som lärarna på orten kan ett sådant samarbete vara givande för alla parter. Ibland kan det vara bra att tala om fostranfrågor med någon utanför arbetsgemenskapen, då kan en barn- eller ungdomsarbetsledare vara ett bra referensstöd. Det är i alla fall viktigt att komma ihåg tystnadsplikten och diskutera på ett allmänt plan och inte diskutera personer som inte gett lov till det.
Välkommen med på retreat för småbarnspedagoger och lärare på Snoan!
Varje år ordnas en retreat för småbarnspedagoger och lärare på retreatgården Snoan nära Hangö. Nästa retreat hålls hösten 2025. Se Snoan.fi. Det kommer också mera information på den här sidan så småningom. Kontakta helena.salenius@evl.fi för mera information.