Alla artiklar

1.1.2023

Ska barnen vara med på begravningen?

Barns kritteckning av två ledsna människor som står vid en gravsten.

Det finns inget allmängiltigt svar på den frågan. Barn vill gärna vara delaktiga och inte känna sig utanför. Barnet vill också säga farväl, ha en trygg resa, vi ses igen.

Begravningen hjälper barnet, såsom den hjälper oss vuxna, att få grepp om vad som har hänt. Att få vara med, att inkluderas, är värdefullt för barnet.

Förbered barnet så gott ni kan. Berätta att folk kanske gråter, att många har svarta kläder på sig och om möjligt så besök kapellet/kyrkan innan begravningen. Stämningen är annorlunda.

Det kan också vara en idé att fråga vad barnet självt tycker. Förklara vad en begravning är, vad som kommer att hända och hur det kommer att vara. Det kan vara bra att bereda barnet på att människor kanske kommer att gråta och att det kanske kommer att kännas konstigt, men att det kan vara skönt att vara tillsammans. Ge barnet tid att tänka på saken: “Du kan fundera på det här, så pratar vi om det igen i morgon.” Respektera barnets val.

Om möjligt så be med en trygg vuxen, att vara tillsammans med barnet under jordfästningen och kom ihåg att barn inte kan uppföra sig dåligt på en begravning. Besvara deras frågor och låt dem sörja på sitt sätt.

“Blir det inte tråkigt att ligga där i kistan?” – Julia, 4 år

Barns kritteckning av en kista och ledsna ansikten omkring den.

Så här går begravningen till

Det kan vara bra att förklara för barn vad en begravning är, vad som kommer att hända och hur det kommer att vara.

Begravning
Tillbaka till toppen