Advents- och julkyrka i skolan

Andakter och gudstjänster blir bäst om man planerar dem tillsammans. För dig som lärare finns nedan lite information att utgå ifrån. 

Tänder tredje adventsljuset.

Praktiska saker att tänka på

Både för skolan och församlingen är det viktigt att i tid komma överens om var och när advents- eller julkyrkan ska hållas. Det lönar sig att boka kyrkan/utrymmet också för några timmar innan så att de som deltar har möjlighet att öva. De som läser texter eller ber böner behöver veta var de ska stå och få öva sig på att använda mikrofon. De som spelar eller sjunger behöver också få öva i ifrågavarande utrymme. 

Ekumeniskt samarbete 

Om möjligt kan man samarbeta med de andra kristna samfunden och på det sättet också synliggöra mångfalden och öka delaktigheten.

Vad händer i kyrkan?

Två barn sitter i kyrkbänk.

Besöket i kyrkan kan till exempel innehålla:

Textläsning 

Första advent handlar texten om när Jesus rider in i Jerusalem (Mark. 11: 1-10). Den texten kan man läsa med fyra olika röster: Berättaren, Jesus, folket och lärjungarna. 

Julevangeliet om Jesu födelse kan gärna läsas på olika språk  

  • Det är ofta givande för elever med en ovanlig språkbakgrund att få läsa en vers på sitt modersmål eller för elever att läsa på ett språk de studerar. Det är också gemenskapsskapande om lärare är med och läser. 
  • Om möjligt kan alla som läser stå i en stor ring runt församlingen och på det sättet ge bilden av hur evangeliet sprids runt världen. Effekten förstärks om alla som läser tänder ett (batteri)ljus just innan de ska läsa. 
  • På nätet hittar man lätt julevangeliet i Lukasevangeliet (Luk. 2: 1-20) på olika språk.  

Bön 

Eleverna kan till exempel  

  • skriva böneämnen på lappar som sedan den som håller andakten sammanställer till en bön 
  • vara med och be bönen  
  • tända ett ljus efter varje avsnitt i bönen. 

Ljuständning 

Under andakter som hålls under adventstiden kan en elev tända adventsljuset/ ljusen. 

Musik 

Många elever och studerande sjunger och spelar något instrument på sin fritid. I många skolor finns det också sånggrupper och körer som man gärna kan engagera i advents- och julkyrkan. Det lönar sig att samarbeta med kantorn och musikläraren då man planerar evenemanget.

Under första advent sjunger man den traditionella adventspsalmen Hosianna (Psalm 1). Förutom de traditionella psalmerna finns det också nyare i psalmbokstillägget Sång i Guds värld. För de yngre barnen passar till exempel Ett litet barn av Davids hus (835) och Lilla lammet följer stjärnans glans (842), som vardera också har lätta rörelser man kan lära barnen.  Nu i den heliga timman (839) är ett förslag för de äldre barnen och ungdomarna.

Religiösa evenemang.

Advents- och julkyrka hör till korg 3, Religiösa evenemang 

Läs mer om de olika samarbetskorgarna

Advents- och julkyrkan kan planeras tillsammans med skolan och de av lärarna och eleverna/de studerande som vill. Elever i den grundläggande utbildningen behöver lov också till detta av sin vårdnadshavare. 

Då församlingen ordnar adventsandakt eller julkyrka är det fråga om ett religiöst evenemang. Det innebär att det får finnas religiösa element, man får alltså be, välsigna och förkunna. Det innebär också att skolan är skyldig att ordna ett jämförbart alternativt program för dem som inte vill i det religiösa evenemanget.

Tillbaka till toppen