Praktik och lärande i arbetslivet genomförs på samma sätt i församlingarna som på andra arbetsplatser. Ett undantag är nedanstående praxis, som ska beaktas innan perioden inleds i församlingen.
I vissa uppgifter i församlingens andliga arbete är det alltid bra för församlingen att veta om den studerande
När församlingen känner till detta är det möjligt att i god tid komma överens om behövliga specialarrangemang.
Församlingen kan av grundad anledning prioritera studerande som är medlemmar i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands (se Diskrimineringslagen 1325/2014, 12 §).
Klicka på rubrikerna nedan för att läsa anvisningarna.
Om en studerande som inte hör till Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland inte undertecknar en skriftlig förbindelse om att han eller hon i arbetsuppgifter som ingår i praktiken eller lärandet i arbetslivet förbinder sig till Evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands lära och bekännelse, avlägger den studerande praktiken eller lärandet i arbetslivet i begränsad omfattning. Den studerande får de studie- eller kompetenspoäng som ingår i examen, men inte en klausul i betyget om att examen ger behörighet för en kyrklig tjänst eller för en befattning som barnledare i en församling i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.
Om en person som avlagt praktik eller lärande i arbetslivet i begränsad omfattning senare inträder i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och vill få den behörighet som krävs för en kyrklig tjänst, ska den studerande kontakta den utbildande institutionen.
När praktiken eller inlärningen i arbetslivet innefattar uppgifter inom gudstjänstliv, diakoni, fostran, undervisning eller själavård är det ändamålsenligt att den studerande är konfirmerad medlem av Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Bestämmelserna i anslutning till detta gäller endast anställda i tjänste- eller arbetsavtalsförhållande. Syftet med bestämmelserna är att de som utför dessa uppgifter, även andra än personer i anställningsförhållande, ska vara medlemmar i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.
Det är således motiverat att församlingen också förutsätter att de studerande förbinder sig till kyrkans lära och bekännelse. Därför ber församlingen en studerande som inte är medlem i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland att skriftligt förbinda sig till den evangelisk-lutherska kyrkans lära och bekännelse under praktiktiden och lärandet i arbetslivet.
Om praktiken eller lärandet i arbetslivet förutsätter att den studerande utför uppgifter i anslutning till gudstjänsten och nattvardens utdelning enligt kyrkoordningen (KO 3 kap. 4 och 8 §), ska den studerande alltid vara konfirmerad medlem av Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och känd för sin kristna övertygelse.
Med uppgifter i anslutning till gudstjänsten avses till exempel att predika i gudstjänsten. Uppgifter i anslutning till nattvarden innebär att biträda vid nattvardens utdelning. Dessa uppgifter kan inte utföras av en person som inte hör till kyrkan, även om han eller hon har ingått ovan nämnda skriftliga förbindelse. Andra kyrkliga förrättningar (KO 3 kap. 9 §, 12 § och 13 §), såsom dop, vigsel till äktenskap och jordfästning, kan en studerande inte utföra. Församlingen kan inte avvika från dessa bestämmelser. Församlingen ska på förhand, innan praktiken eller lärandet i arbetslivet inleds, förvissa sig om huruvida den studerande är medlem i kyrkan med personuppgiftsblanketten.
Läroanstalten eller högskolan antecknar i examensbetygen för de examina som ger behörighet för en kyrklig tjänst eller befattning en klausul enligt vilken den avlagda examen och de studier som ingår i examen ger den behörighet för en tjänst eller den rekommenderade kompetens för en befattning som anges i biskopsmötets eller Kyrkostyrelsens beslut. Till dessa studier hör även praktik eller lärande i arbetslivet som utförts på heltid i en församling i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Ett sådant intyg ges också när den studerande har kompletterat vissa examina i enlighet med Kyrkostyrelsens beslut om examina.
Mer information komplettering av examen: evl.fi/examensbeslut
Huvudregeln är att den som studerar för en examen som krävs för en kyrklig tjänst eller som ger behörighet för en kyrklig befattning ska utföra uppgifter i församlingen som de i anställningsförhållande utför. Kompetensmålen för praktiken eller lärandet i arbetslivet har också utarbetats utifrån denna princip så att de stöder uppnåendet av det kunnande som krävs i kyrkan.
Obs! Blanketterna nedan är inte tillgängliga.
I frågor som gäller blanketterna, kontakta Kyrkostyrelsens sakkunniga: