Här är vi som jobbar med kyrkans forskning! Kyrkans forskning har som uppgift är att förse Evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands med forskning om kyrkan och det religiösa livet samt förändringar i samhället som är nödvändig för beslutsfattandet och för att utveckla verksamheten i kyrkan och församlingarna.
Kyrkans forskning består av direktören, en ledande sakkunnig, två forskare, forskningskoordinatorn, en statistikexpert, en publikationskoordinator och byråsekreteraren.
Till mina uppgifter hör att leda och utveckla enhetens verksamhet. Jag är doktor i teologi och samhällsvetenskap. Jag har arbetat vid enheten sedan 2007, först som forskare och som direktör från 2012.
Jag har varit forskare vid enheten sedan 2005. Min forskningsgren är religionsvetenskap, särskilt religionssociologi och kognitiv religionsvetenskap.
Jag har jobbat som forskare vid enheten sedan 2012. Att kommunicera om forskning och samhälleligt intressant innehåll, speciellt på sociala medier, ligger nära mitt hjärta.
Till min utbildning är jag teologie magister med huvudämnet religionsvetenskap. Jag arbetar som forskningskoordinator.
Jag är ledande sakkunnig vid Kyrkans forskning. Kyrkans läror, globala förändringar inom Kristi kyrka, katolicism och hinduism hör till min specialkompetens.
Jag jobbar som statistikexpert vid Kyrkans forskning och utbildning. Till mitt jobb hör framför allt sammanställning, statistikföring och visualisering av data från enkätundersökningar på olika teman.
Som publikationskoordinator administrerar jag publikationsproduktionen vid Kyrkans forskning och utbildning och deltar i samordningen av hela publikationsverksamheten vid Kyrkostyrelsen.
Till byråsekreterarens arbete hör bland annat fakturering, kommunikation och mångahanda uppgifter.
Kyrkans forskning och utbildning är en specialenhet som lyder under Kyrkostyrelsens kanslichef och vars kontor ligger i Helsingfors och Träskända. Enhetens verksamhet stöds av en delegation som väljs av Kyrkostyrelsens plenum.
Kyrkans forskning och utbildnings delegation (20.8.2024–31.5.2028)
Rektor, VD Tapio Huttula, (ordförande) Professor Ilkka Huhta Utbildningschef Leena Jokinen Studerande Tuomas Kauppinen Samfällighets direktör Aarne Kiviniemi Biskop Mari Leppänen Kommunikationschef Annmari Salmela Stiftsdekan Terhi Törmä Planerare Markus Ylimaa Lektor Heidi Zitting
Kyrkans forskningsinstitut inledde sin verksamhet den 1 mars 1969.
År 1984 ändrades namnet till Kyrkans forskningscentral. Vid förvaltningsreformen 1994 blev den en specialenhet som lyder under Kyrkostyrelsens kanslichef och man tillsatte en kommitté (idag delegation) för att styra verksamheten.
Kyrkomötet beslöt 2021 att sammanslå Kyrkans forskningscentral och Kyrkans utbildningscentral till specialenheten Kyrkans forskning och utbildning. Den nya enheten inledde sin verksamhet i början av 2022.
Kyrkans forskningsinstitut inledde sin verksamhet den 1 mars 1969. Det utvidgade biskopsmötet godkände stadgarna för forskningsinstitutet. Institutionens grunduppgift blev att ”driva forskning kring kyrka och religiöst liv samt strömningarna i samhället. Forskningen behövs för beslutsfattandet i kyrkan och församlingarna samt för att utveckla verksamheten.”
Vid sidan av forskningsverksamhet skulle forskningsinstitutet samla uppgifter om motsvarande undersökningar som gjorts på annat håll, hålla kontakten med högskolorna, institutionerna och forskarna inom forskningsgrenen samt stöda forskning som är viktig för kyrkan. Institutionen fick även i uppdrag att göra viktiga utredningar och översikter för kyrkan, bidra till att utveckla kyrkans verksamhet och bedriva publikationsverksamhet om sina forskningsresultat.
År 1984 ändrades institutets namn till Kyrkans forskningscentral. Vid förvaltningsreformen 1994 blev forskningscentralen en specialenhet som lydde under Kyrkostyrelsens kanslichef och då tillsattes en kommitté (idag delegation) för att styra verksamheten.
Kyrkomötet beslöt 2021 att sammanslå Kyrkans forskningscentral och Kyrkans utbildningscentral till specialenheten Kyrkans forskning och utbildning. Den nya enheten inledde sin verksamhet vid årsskiftet 2022.
Under kyrkomötet gjordes en motion om att undersöka de samhälleliga förändringarna. Kyrkomötet tillsatte en kommitté för att undersöka ”vårt samhälles snabba förändringars inverkan på kyrkans verksamhetsförutsättningar samt för att ge nödvändiga förslag på åtgärder”. Professor Heikki Waris valdes till kommitténs ordförande.
Waris kommittés betänkande presenterades under prästmötena.
Betänkandet i fråga ansågs vara kyrkomötets viktigaste dokument och grundandet av forskningsinstitutet dess mest intressanta och långsiktiga mål. En delegation tillsattes för att skissa upp forskningsinstitutionens uppbyggnad och uppgifter samt för att i begränsad utsträckning själv inleda verksamheten. Till medlemmar i delegationen valdes biskop Martti Simojoki, professor Erkki Kansanaho och professor Heikki Waris.
I tidningen Kotimaa diskuterades forskningsinstitutets uppgifter livligt. Grundandet av institutet påskyndades.
Från och med början av september var teologie doktor Paavo Kortekangas 2,5 år forskare på heltid med kontor i Tammerfors.
Delegationens förslag stod klart och presenterades under kyrkomötet. Mötesfolkets åsikter skiljde sig mest åt i diskussionen om var forskningsinstitutet ska ligga. Delegationen föreslog alternativen Helsingfors, Åbo eller Tammerfors. Kyrkomötet gav det utvidgade biskopsmötet i uppgift att grunda institutet och välja var det ska ligga.
Forskningsinstitutet grundades den 1 mars 1969 i Tammerfors.
Från början av året ändrades namnet från forskningsinstitut till forskningscentral.
Från och med början av året blev forskningscentralen en av Kyrkostyrelsens så kallade specialenheter som lydde under kanslichefen och under ledning av en särskild delegation. Kyrkostyrelsens plenum väljer delegationens ordförande och sex medlemmar med personliga suppleanter. Vid ändringen av förvaltningsmodellen ingrep man inte i centralens grundläggande syfte och uppgift. Ändringen gjorde administrationen lättare och påskyndade beslutsfattandet.
Tammerfors kyrkliga samfällighet avstod från sitt ämbetshus på Satakunnankatu och flyttade till nya lokaler. I detta sammanhang sa den kyrkliga samfälligheten upp det långvariga hyresavtalet och forskningscentralen flyttade till Hammareninkatu 7. Pispalan rukoushuoneyhdistys ry blev ny hyresvärd.
Forskningscentralen firade sina 40-år långa historia med ett jubileumsseminarium den 5–6 mars i Tammerfors .
Från och med början av augusti leds forskningscentralens verksamhet av en delegation. Kyrkostyrelsens plenum väljer medlemmarna.
Forskningscentralen firade sitt 50-årsjubileum med ett jubileumsseminarium den 13 mars i Tammerfors.
Kyrkostyrelsen beslutade i mars att säga upp lokalerna i Tammerfors. Tammerforskontoret stängdes den 30 september 2021.
Vid kyrkomötet antogs en ändring av Kyrkostyrelsens reglemente, vilket gjorde det möjligt att fatta beslut om att slå samman Kyrkans forskningscentral och Kyrkans utbildningscentral till en specialenhet: Kyrkans forskning och utbildning.
Kyrkans forskning och utbildning inledde sin verksamhet den 1 januari 2022.
Södra kajen 8, PB 210 00131 Helsingfors ktk(at)evl.fi p. 09 180 21 (växeln)
Forskningen fokuseras på förändringar i verksamhetsmiljön och värderingar, samt på kyrkans strukturer, verksamhet, lära och praxis.
Enheten för Kyrkans forskning och utbildning beviljar årligen stipendier för forskning om sådana förändringar i kyrkan, det religiösa livet och…
Kyrkans forskning och utbildning ger ut serien Forskningspublikationer från Ev.-luth. kyrkan i Finland