Kom med på UK som nästa gång ordnas 30.1–2.2.2025! Planeringen är igång och snart publicerar vi temat för UK 2025. Kallelsen och den officiella informationen kommer i slutet av oktober, men redan nu kan du lämna in motioner och initiativ.
Vad roligt att du är intresserad av att komma med på Ungdomens Kyrkodagar!
Som ombud ska man vara under 30 år, konfirmerad och medlem i en församling i Borgå stift. Beroende på församlingens storlek kan församlingen utse max 12 ombud.
Anmäl dig via din egen församling när anmälningen öppnas i november. Din hemförsamling står för din deltagaravgift. Ombud som utsetts av församlingen har yttrande- och rösträtt vid plenum.
Senast i slutet av december ska församlingen skicka in sin gemensamma anmälning via elektronisk länk. Observera att det för dig som delegat betyder att du behöver anmäla ditt intresse till ungdomsarbetsledaren i god tid före sista anmälningsdatum! Kolla med din ungdomsarbetsledare när hen senast behöver din intresseanmälan. Kanske har din församlingen ett eget sista anmälningsdatum?
Din ungdomsarbetsledare kommer få en intresseanmälningsblankett. Ifall du är intresserad av att komma med på UK behöver du på den uppge följande information:
För att UK ska fungera behövs många människor som hjälper till. Ljudteknik, skärmteknik, fotografera, filma, rapportera på sociala medier, hålla andakt, läsa texter i gudstjänsten, dela ut nattvard, rouda och mycket mer.
Kunde du tänka dig att hjälpa till med något? Meddela isåfall i samband med att du anmäler dig så tar arrangörerna kontakt med dig innan UK. Du kan också meddela direkt till den person (sakkunnig i ungdomsfrågor på KCSA) som ansvarar för UK, genom att skicka e-post, text- eller whatsappmeddelande eller via privat meddelande på Instagram till UK:s konto (@ungdomenskyrkodagar).
Du kan själv påverka vilka frågor som behandlas på plenum på UK. Skriv ner det ärende du vill att UK ska diskutera.
Skriv ner din idé redan nu. Texten behöver inte vara perfekt och motionen eller initiativet inte till 100% genomtänkt. Huvudsaken är att du har en idé som du vill föra fram. Be din ungdomsarbetsledare om hjälp, en tidigare UK-delegat.
Om du har ett konkret förslag på vad du vill förändra kallas ärendet motion. Om du bara vill att ett ämne skall diskuteras kallas ärendet initiativ till diskussion. Se ett videoklipp som förklarar skillnaderna mellan motion och initiativ.
Du kan också läsa mera i UK:s stadgar.
Bekanta dig med tidigare motioner, initiativ och beslut.
Talare, plenum, café, andakter, musik, klädbytartorg och mycket mer. Allt det händer på UK och när UK närmar sig kommer du här hitta mer information om programmet och de som medverkar, t.ex. talarna, UK-prästen och UK-bandet.
Så här ser programmet ut:
Torsdag 30.1.2025
20-22 Ankomst
21-22.15 Kvällsmål
22.30 Mässa i Karis kyrka: Människa kom fram
24.00 Tystnad i korridorerna och på logementet
01.00 Dörrarna låses
Fredag 31.1.2025
7.45-8.45 Morgonmål
8.45 Sing in
9.00-9.15 Andakt
9.15-11.30 Välkommen samling
11.30-12.45 Lunch och klädbytartorg
12.45 Sing in
13.00 Plenum inleds
13.45 Prosterisamling
14.30 Mellanmål i kursgården och klädbytartorg, kaffe för ungdomsarbetsledare i matsalen
15.15 Utskottsarbete
17 Fiilisrunda med egen församling eller prosteri
17.30-18.45 Middag och klädbytartorg
18.45-20.30 Plenum
21.00 Radierad mässa i Karis kyrka
22-23 Kvällsmål
22-24 Bastu
Nattcafé
24.00 Tystnad i korridorerna och logementen
01.00 dörrarna låses
Lördag 1.2.2025
9.00 Andakt och morgonprogram
9.45 Tal av biskopen
10.00 Plenum
11.30-12.45 Lunch och utställartorg
13.00 Paneldiskussion
13.30 Plenum
14.45 Mellanmål
15.30-17.30 Workshops
17.30-18.45 Middag och utställartorg
18.45 Sing in
19-20.30 Plenum
20.30-21.15 Kvällsmål
21.15 Kvällsprogram med open stage
22.30 Andakt, förbön och lovsång
24.00 Tystnad på logementen
1.00 Dörrarna låses
Söndag 2.2.2025
9-11 Plenum
11 Avslutningsandakt
11.30 Lunch
På lördag kväll blir det gemensamt kvällsprogram. Vill du bidra med något? Dra en lek, sjunga en sång, stå på huvudet, recitera en dikt eller på annat sätt bidra till god stämning?
Klädbytartorget är redan en tradition på UK. Den som vill får gå genom sin garderob och ta med plagg som ma inte längre använder. Vi byter hela och rena kläder som samlas in när man anländer till UK. Max 5 plagg/person.
Klädbytartorget har fått inspiration av Marthorna och har blivit en del av flera församlingars evenemang under ekofastan.
På UK 2025 har vi ingen specifik talare på UK men vi kommer att ha en paneldiskussion med biskop B-G, Jacob Hjortman och Jona Granlund.
Paneldiskussionen leds av Rebecka Wikström.
Alex Mäkinen leder årets kompband. Alex är en mångsidig musiker som varit väldigt aktiv på UK de senaste åren. UK-kompbandet håller också en workshop där man får musicera tillsammans och uppträda på fria förmågors kväll tillsammans.
Här är workshoparna för UK 2025. Samtliga hålls på lördag i ett pass.
När du anmäler dig ska du välja tre workshops; den du helst deltar i och två i reserv.
Kom med på ett chilligt bibelstudiecafé! Vi samlas kring ”det tredje sakramentet” (d.v.s. kyrkkaffet), tar oss en bit bulla och fördjupar oss i trosfrågor. Vad tänker biskop BG om årets tema och vilka kopplingar hittar vi i Bibeln? Kom med och fördjupa dig.
Ledare: biskop B-G
Stanna inte hemma från UK fastän du har skolarbeten som måste göras. Här kan du i lugn och ro studera en stund, få lite ordning på kaoset. Ta med dig material och böcker som du behöver. Ledare: Helena Salenius
Spelar du padel? Eller skulle du vilja göra det? Nu har du en perfekt chans att komma med och lära dig hur man spelar. Både nybörjare och längre hunna är välkomna med. Padelracket finns att låna.
Ledare: Chrisu Romberg
Vi sjunger och spelar UK-låtar och andra lovsånger. Man får prisa Herren som man själv vill: Lyssna, sjunga, spela, måla, dansa – you name it! (Ta gärna med eget instrument om du har!) Vi uppträder också med något på Fria förmågors kväll!
Välkommen till en unik workshop där vi lär oss att baka egna oblater!. Vi bakar dem från grunden, lär oss om ingredienser, tekniker och den speciella oblatjärnen som ger dem deras tunna, spröda form
Ledare: Sofia Palmén
Du lär dig fyra stora rörelser som täcker upp en stor del av hela kroppen och fyra stödmuskler. I workshopen ingår uppvärmning, träningen och en slutstretch samt snack om kost.
Ledare: Heidi Salminen
Vilken är den godaste? Mojito, piña colada eller fresita? Välkommen på mocktails-workshop! Om du är en ivrig ätare och ha ivriga smaklökar är detta är för dig. Vi lära oss att laga fruktiga och goda mocktails och har ett smakprov av riktiga mexikanska tilltugg. Max 10 deltagare.
Ledare: Brenda Serralde
Hur bygger man upp en hållbar privatekonomi där inkomsterna är större än utgifterna och där man har möjlighet att spara samt konsumerar enligt egna värderingar? På den här workshoppen får du verktyg för att ta kontrollen över ekonomin samt se över dina ekonomiska rutiner.
ledare: Marina Nygård
Kom med och upptäck kaffets underbara värld tillsammans. Genom smakövningar får du en inblick i hur mycket kaffet kan variera i smak och du lär dig att beskriva de smaker du tycker om. Genom övningar och hands-on bryggning lär du dig vad du kan tänka på för att brygga bättre kaffe hemma och njuta av kaffestunderna lite mera.
ledare: Jacob Hjortman
Teaterälskare, är du redo att släppa loss din inre skådespelare? Kom till vår teaterworkshop där vi tillsammans på ett kravlöst sätt skapar en teater med en twist av kristendom och bibeln – kreativitet, skratt och galna improvisationer utlovas. På lördag finns det möjlighet att glänsa på open stage för de som vill!
Ledare: Rebecka Wikström
Låt din kreativitet ge nytt hopp!
Tillsammans tillverkar vi kort som senare delas ut till ensamma i vårt samhälle.
Ledare: Charlotte Steffansson-Myrskog
I UK ingår ett reseutjämningssystem som innebär att alla betalar samma deltagaravgift, där resekostnaderna är inräknade, oberoende av varifrån man kommer.
Men det betyder förstås att man ska åka med en UK-buss. Om du av någon anledning inte kan använda dig av UK-bussen måste du betala din resa själv, eller anhålla om att församlingen gör det. Ifall du har frågor gällande transporten ska du kontakta den person som ansvarar för transporten. Ifall du i anmälan meddelat att du kommer med buss, men nu kommer att ta dig till UK på egen hand behöver du meddela direkt åt bussvärden. Bussvärdarnas namn och kontaktuppgifter publiceras när UK närmar sig.
Här kommer du att hitta föredragningslistan och de ärenden som vi kommer att behandla under UK 2025. Redan nu kan du skicka in motioner och initiativ.
Hur fungerar UK:s plenum?
Läs mer om arbetet i plenum här.
Se videoklipp som förklarar vad som händer i plenum.
Vem har rösträtt på UK?
Hur går valen till?
Vilka beslut fattades av UK 2024?