År 2025 firas 1700-årsjubileet av kyrkomötet i Nicea.
Kejsare Konstantin sammankallade kyrkomötet i Nicea år 325 och år 2025 firar vi 1700-årsjubileet av mötet i Nicea. Vi minns det konciliet främst för den trosbekännelsetext som antogs och som sammanfattar den kristna treenighetsläran och Guds Sons människoblivandes under. Den kompletterade form av trosbekännelsen som antogs år 381 vid kyrkomötet i Konstantinopel används fortfarande regelbundet i flera kristna kyrkor som dopbekännelse och som en trosbekännelse som man tillsammans läser i gudstjänsten.
De koncisa formuleringarna i den nicenska (nicaeno-konstatinopelska trosbekännelsen) kopplar oss med Bibeln som grund till den tro som Gud uppenbarade i Jesus Kristus. Texten prisar Guds gärningar samtidigt som den i sitt innehåll fokuserar på Bibelns kärnbudskap på ett sätt som uttrycker den tro som förkunnar det glada budskapet om den treenige Gudens gärningar i skapelse, återlösning och helgelse. Läs mer: Nicenska trosbekännelsen – evl.fi
År 2019 gav biskopsmötet i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland en rekommendation enligt vilken man i vår kyrka i ekumeniska sammanhang kan använda ordalydelsen i trosbekännelsen från år 381 utan tillägget ”och Sonen” (filioque) som används i den västliga kyrkan, Rekommendation om användningen av den ekumeniska ordalydelsen i den nicenska trosbekännelsen.pdf (evl.fi).
Lutherska världsförbundet och ortodoxa kyrkan offentliggjorde ett gemensamt uttalande om tillägget ”och Sonen” (filioque) 2024, Lutheran-Orthodox Common Statement on the filioque Dynamics The Lutheran World Federation.
Under jubileumsåret 2025 rekommenderar vi att varje lokalförsamling inom vår kyrka använder den nicenska trosbekännelsen vid söndagens huvudgudstjänst i genomsnitt minst en gång per månad, 12 gånger. Utöver vid inledningen och avslutningen av böneveckan för kristen enhet (18–25.1) bör den även användas vid centrala högtider och temahelgdagar då den liturgiska färgen är röd eller vit. Vid sidan av dessa kan den nicenska trosbekännelsen också användas under följande högtidsdagar: första söndagen i fastan, skärtorsdag, skapelsens söndag, reformationsdagen.
Det är naturligt att använda den nicenska trosbekännelsen också i samband med det ekumeniska evenemanget Skapelsetid (1.9-4.10). Under jubileumsåret är det önskvärt församlingarna ordnar ekumeniska predikogudstjänster och andakter i samarbete med de lokala kyrkorna. Vid dessa är det naturligt att använda den nicenska trosbekännelsen utan filioque-tillägget.
Det finns också skäl att på andra sätt uppmärksamma årsjubileet av kyrkomötet i Nicea och den nicenska trosbekännelsen i församlingens verksamhet. Bekännelsens innehåll kan tas upp i predikningar, konfirmandundervisningen och andra undervisningssituationer och i inlägg i sociala medier.
Läs hela biskopsmötets rekommendation.
Kyrkomötet i Nicea diskuterade (livligt) Guds natur. Det fanns många uppfattningar, men till slut nådde mötet enighet om hur tre kan vara en och en kan vara tre. Tecknad serie: Erkki Kuusanmäki. Ladda ner bilden här (jpg).
Jubileumsseminariet Nicea 1700 år arrangeras av Åbo Akademi, Åbo universitet, Kyrkostyrelsen och Ekumeniska rådet i Finland. Seminariet ordnas fredagen 9.5.2025 i Åbo Akademis lokaler i Åbo.
Ekumeniska Rådet i Finland (ERF) och Evangelisk-lutherska kyrkans utrikesavdelning anordnar en konsttävling för unga och unga vuxna till ära av 1700-årsjubileet av kyrkomötet i Nicaea.
Du kan delta i tävlingen med exempelvis ett konstverk, en text eller en video – alla kreativa uttrycksformer är välkomna!
Vinnaren utses av ERF:s ungdomssektion och styrelse. Priset, ett stipendium på 500 €, delas ut vid ERF:s höstmöte i Tammerfors i november 2025. Vi tror – Konsttävling för unga och unga vuxna – Ekumeniska Rådet i Finland.
I år är det 1700 år sedan det första kristna ekumeniska kyrkomötet hölls i Nicea år 325 e.Kr. Böneveckan 2025 inbjuder till att ösa ur den trosbekännelse om den gemensamma tron och det gemensamma arvet som formulerades vid detta kyrkomöte.