För att praktiken eller lärandet i arbetslivet ska vara framgångsrikt måste utbildningsinrättningarna och församlingarna förbinda sig till samarbete och se till att informationsgången är smidig. Utbildningsinrättningarna har olika praxis när det gäller praktik eller lärande i arbetslivet.
Församlingen ska säkerställa att den studerande har en trygg och högklassig lärmiljö. Det här förutsätter att
Med tanke på karaktären hos praktiken och lärandet i arbetslivet ersätter en studerande som avlägger en period i församlingen inte församlingens ordinarie personal. Efter praktiken eller lärandet i arbetslivet kan församlingarna dock anställa studerandena till exempel som sommararbetare och vikarier.
Församlingen beslutar om att ta emot en studerande för praktik eller lärande i arbetslivet samt utser en handledare för den studerande.
Hela arbetsplatsen underrättas om beslutet. De anställda i församlingen ska vara medvetna om karaktären hos praktiken eller lärandet i arbetslivet. Under perioden ska den studerande inte bara tillämpa och öva det han eller hon har lärt sig, utan framför allt lära sig nya saker. Perioden i församlingen ger möjlighet att lära sig det kunnande som hör till församlingens grundläggande arbete.
I församlingen avsätts tid för ett möte där man tillsammans med den studerande går igenom hans eller hennes egna mål för perioden. Utifrån detta utarbetar handledaren en preliminär plan. Man kan också träffas och samtala via nätet eller per telefon.
Om praktiken eller lärandet i arbetslivet genomförs inom andligt arbete begär församlingen före praktikperioden eller lärandet i arbetslivet med personuppgiftsblanketten information av den studerande bland annat om medlemskap i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Om utbildningsinrättningen undantagsvis granskar dessa uppgifter, avtalas detta separat med församlingen.
Före praktikperioden eller lärandet i arbetslivet i församlingen undertecknar den studerande förbindelsen om tystnadsplikt och sekretess.
I församlingen planeras
Handledaren är på plats för att ta emot den studerande och tillräckligt med tid har reserverats för det första mötet. Introduktionen inleds och den studerande bekantar sig med arbetsplatsen och lokalerna. Faserna och processen för praktiken eller lärandet i arbetslivet planeras tillsammans med den studerande.
Församlingen ansvarar för att arbetsuppgifterna är tillräckligt utmanande, överensstämmer med målen för examen och hör till yrket. Särskilt för vuxenstuderande eller studerande som byter bransch är det viktigt att man kan lära sig nya saker för att motivationen ska hållas uppe.
Lärandet under perioden förutsätter stöd och uppmuntran av handledaren och andra församlingsanställda samt bedömning och respons. På så sätt kan den studerande lära sig av sitt arbete. Därför är det viktigt att redan i början av perioden boka in tider för diskussion mellan den studerande och handledaren samt andra anställda.
Den studerande informeras om möjligheten att delta i de dagar som stiften ordnar för dem som studerar för kyrkliga yrken (KiTOS).
Församlingen ger respons till högskolan eller utbildningsanordnaren om arrangemangen för praktiken eller lärandet i arbetslivet, utvecklingsbehoven samt om hur samarbetet fungerar. Det är viktigt att församlingen ger respons för att praktikverksamheten eller lärandet i arbetslivet ska kunna utvecklas.
Studerande har rätt till en trygg studiemiljö under praktiken eller lärandet i arbetslivet. Innan perioden inleds ska arbetsgivaren ge den studerande god introduktion i alla centrala frågor om arbetarskyddet som gäller den studerandes arbetsuppgifter.
Arbetsgivaren ansvarar för den studerandes arbetarskydd under praktiken eller inlärningen i arbetslivet (arbetarskyddslagen 738/2002, 4 §). Utbildningsinrättningen ska meddela arbetsgivaren om ovan nämnda arbetarskyddsansvar.
Utbildningsinrättningen är försäkringsskyldig i fråga om oavlönade praktikperioder och perioder för lärande i arbetslivet. När det gäller avlönade praktikperioder och lärande i arbetslivet är arbetsgivaren försäkringsskyldig.
En förutsättning för att ersättning ska betalas ut för en skada eller sjukdom som uppkommit under praktiken eller lärandet i arbetslivet är att skadefallet har inträffat på den arbetsplats där praktiken eller lärandet i arbetslivet genomförs. Ersättning betalas även för skadefall som har inträffat vid direkt förflyttning från praktik- eller arbetsplatsen till hemmet/utbildningsinrättningen eller vice versa. Arbetsgivaren klargör försäkringsskyddets innehåll för den studerande.
Under praktiken eller lärandet i arbetslivet tillämpas lagen om ersättning för skada eller sjukdom som har uppkommit under studierelaterade förhållanden som är jämställbara med arbete (460/2015).
Den så kallade SORA-lagstiftningen (lösningar vid olämplighet) syftar till att förbättra säkerheten i arbetslivet och studiemiljön. Lagstiftningen gäller antagning till studier samt indragning och återställande av studierätten. SORA-lagstiftningen gäller både yrkesutbildning och högskoleutbildning.
Den studerandes handledare, kyrkoherden eller någon annan chef ska kontakta utbildningsinrättningen om det sker sådana förändringar i den studerandes hälsotillstånd eller funktionsförmåga som inverkar på förmågan att klara av arbetet samt på patienternas, kundernas, trafikens eller minderårigas säkerhet.
Trots sekretessbestämmelserna har informationsinnehavaren rätt att lämna ut sådana upplysningar om den studerandes hälsotillstånd och funktionsförmåga samt sådana uppgifter som är nödvändiga för skötseln av uppgifterna
SORA-lagstiftningen ger högskolan och utbildningsanordnaren möjligheten att återkalla den studerandes studierätt, när det i utbildningen eller i yrkesutövningen ingår krav som gäller säkerheten för minderåriga, patient- eller kundsäkerheten eller trafiksäkerheten. Dessutom innehåller SORA-lagstiftningen bestämmelser om narkotikatest (Yrkeshögskolelagen 932/2014, 31–36 §; Lagen om yrkesutbildning 53/2017 80–84 §; Universitetslagen 558/2009, 41a–43d §).
Om de praktiska arbetsuppgifter som hänför sig till utbildningen på arbetsplatsen eller i någon annan lärmiljö i väsentlig grad förutsätter arbete med minderåriga, ska utbildningsanordnaren eller högskolan innan de praktiska uppgifterna inleds försäkra sig om att den studerande inte har sådan brottslig bakgrund som anges i SORA-lagstiftningen. Punkterna i strafflagen gäller brott mot barn, sexualbrott, våldsbrott, frihetsbrott och narkotikabrott.
För kontroll av brottslig bakgrund uppvisar den studerande ett straffregisterutdrag. En studerande som vägrar att visa upp ett straffregisterutdrag kan fråntas rätten att studera till dess att han eller hon visar upp ett straffregisterutdrag.
Om de praktiska uppgifter som hänför sig till utbildningen på arbetsplatsen eller i någon annan lärmiljö väsentligt förutsätter arbete med minderåriga, kan utbildningsanordnaren eller högskolan återkalla den studerandes studierätt, om
Utbildningsanordnaren eller högskolan kan ålägga den studerande att visa upp ett intyg över narkotikatest, om det finns grundad anledning att misstänka
Dessutom förutsätts att testet är nödvändigt för att utreda den studerandes funktionsförmåga och att den studerande arbetar i sådana uppgifter som förutsätter särskild noggrannhet, pålitlighet, självständig omdömesförmåga eller god reaktionsförmåga och där den studerandes handlande under narkotikapåverkan eller narkotikaberoende
Vid misstanke om droganvändning under praktiken eller lärandet i arbetslivet ska arbetsgivaren först kontakta den lärare som ansvarar för perioden. Arbetsgivaren och läraren granskar tillsammans om förutsättningarna för intyg över narkotikatest uppfylls.
Ett intyg över narkotikatest utfärdas av en yrkesutbildad och legitimerad person inom hälso- och sjukvården som utbildningsanordnaren eller högskolan anvisar. Av intyget ska det framgå att den studerande har genomgått ett test för att utreda användningen av narkotika som avses i narkotikalagen. Intyget ska dessutom innehålla en utifrån testet gjord utredning om den studerande har använt narkotika för andra än medicinska ändamål så att hans eller hennes funktionsförmåga har försämrats. Intyget ska visas upp inom en skälig tid som utbildningsanordnaren eller högskolan bestämmer.
Vårdnadshavaren till en minderårig studerande ska informeras om att det krävs ett intyg över narkotikatest. Utbildningsanordnaren eller högskolan svarar för kostnaderna för intyg över narkotikatest.