Handboken för kyrkliga förrättningar förnyas

Revideringen av handboken för kyrkliga förrättningar är ett projekt som Kyrkomötet gett i uppdrag åt Kyrkostyrelsen. Verksamhetsavdelningen vid Kyrkostyrelsen ansvarar för projektets genomförande. På den här sidan hittar du information om projektet och hur det framskrider.

Projektet har följande mål: 

  • Beakta människors olika livssituationer och behov. Det här är viktigt i de förrättningssamtal som förs, vilka ofta har själavårdande dimensioner. I samtalen försöker man möta människornas livssituationer och beakta dem i den gemensamma planeringen.  
  • Mångfalden i förrättningarna.  Det här gäller det språk, de böner, den musik samt de gester och symboler som används. Denna mångsidighet bör beaktas vid utvecklandet av alternativa formulär och olika formuleringar, vilket kunde genomföras exempelvis som elektroniskt stödmaterial. 
  • Skapa klarhet i teologin i anslutning till de kyrkliga förrättningarna och göra den mer konsekvent. Förrättningens formulär och dess praktiska genomförande bör återspegla kyrkans tro och teologiska självförståelse i fråga om den aktuella förrättningen. 

Mer detaljerad information om bakgrunden till projektet och dess mål hittar du i Handboksutskottets betänkande 1/2024. Projektet är fyraårigt, från hösten 2025 till 2029. 

Projektets struktur 

Projektet leds av en styrgrupp som Kyrkostyrelsens plenum utser den 27–28 maj. Revideringen utförs med hjälp av sju arbetsgrupper, grupperna arbetar från åren 2025 till 2027. Arbetsgrupperna är: dop- och konfirmation, vigsel och välsignelse av äktenskap, välsignelse av hem och andra platser, begravning och andakter i anslutning till det, andakter, vigning till ämbete och installationer samt musik. Sekreterare för arbetsgrupperna är Kyrkostyrelsens sakkunniga. Ansökningen ordnas som öppen ansökan. 

En öppen och inkluderande process

Projektets värden är öppenhet och inkludering. Man vill höra kyrkans anställda och medborgare under projektets gång. Öppenhet och inkludering förstärks åtminstone genom följande tillvägagångssätt. 

  • Kyrkans anställda och medborgare får säga sin åsikt i projektets olika stadier. Kyrkans anställda frågades om sina synpunkter gällande kyrkliga förrättningar i mars 2025 och en enkät som riktar sig till medborgare genomförs på sommaren 2025. Digitala metoder utnyttjas under projektets gång som pulsmätare. 
  • Det grundas en Teams-kanal för projektet där mötesprotokollen publiceras. Vem som helst som är medlem i Teams-kanalen kan läsa arbetsgruppernas mötesprotokoll. 
  • Ansökningen till arbetsgrupperna ordnas som öppen ansökan. 
  • Under projektets gång ordnas seminarier på olika håll i Finland samt webbinarier där man lyssnar till röster från ”fältet”.
  • Information om hur projektet framskrider publiceras i nyhetsbrevet Pax. Du kan beställa nyhetsbrevet via den här e-blanketten

Sök till en arbetsgrupp som förnyar Handboken för kyrkliga förrättningar

Handboken för kyrkliga förrättningar förnyas! Vill du vara med i detta viktiga revideringsarbete? Som medlem i en arbetsgrupp har du en unik möjlighet att utveckla de kyrkliga förrättningarna.

Revideringen utförs med hjälp av sju arbetsgrupper, vars arbete leds av en styrgrupp. Grupperna arbetar från hösten 2025 till utgången av 2027. Åren 2026 och 2027 ordnas fysiska möten ungefär en gång i månaden och utöver det Teams-möten vid behov. Under hösten 2025 träffas grupperna 2–3 gånger.

Till varje arbetsgrupp väljs 5–10 medlemmar. Ordföranden väljs bland de sökande eller kallas separat. Sekreterare för arbetsgrupperna är Kyrkostyrelsens sakkunniga. Det är bra att reservera 2–3 dagar arbetstid i månaden. För arbetsgruppsarbetet betalas inget arvode, men resekostnader och andra kostnader ersätts. Sökanden ska därför avtala med sin arbetsgivare om den möjliga tidsanvändningen. I särskilda fall är det möjligt att avtala om mötesarvoden, om medlemmen inte har någon arbetsgivare. Arbetsgruppernas första gemensamma möte ordnas fredag 29.8 kl. 10-16 i Kyrkostyrelsens lokaler i Helsingfors. De valda medlemmarna ska förbinda sig att delta i det mötet.

Arbetsgruppernas huvudspråk är finska, men det är möjligt för svenskspråkiga att uttrycka sig på sitt eget modersmål. Gruppens medlemmar förväntas vara beredda på att diskussionerna eventuellt förs på båda språken så att alla kan delta fullt ut.

Arbetsgrupper
Dop- och konfirmation
Vigsel och välsignelse av äktenskap
Välsignelse av hem och andra platser
Begravning och andakter i anslutning till det
Andakter
Vigning till ämbete och installationer (börjar kanske januari 2026)
Musik

Ansökningstid: 12.5-2.6.2025
De valda medlemmarna meddelas per e-post före utgången av juni.
Du kan söka till flera arbetsgrupper, men fyll i en egen blankett för varje ansökan.

Förfrågningar och ytterligare uppgifter: Kirsi Erkama, kirsi.erkama@evl.fi, 040 185 7898

Ansökning

Fyll i blanketten nedan och skicka den per e-post senast den 2 juni 2025 till Kyrkostyrelsens registratorskontor: kirkkohallitus@evl.fi. Ge ditt meddelande en rubrik ur vilken det framgår vilken arbetsgrupp du ansöker till. 

ANSÖKNINGSBLANKETT TILL ARBETSGRUPPER (docx)
ANSÖKNINGSBLANKETT TILL ARBETSGRUPPER (pdf)

Tillbaka till toppen