Fastetiden

Kyrkoåret på Stigen från askonsdag till långfredag.

Vad är Kyrkoåret på Stigen?
Lapset rakentavat palikoita huoneen lattialla.
Kilpi.

Första söndagen i fastan

Gud hjälper oss att stå emot det onda.

I kyrkans entré placeras en banderoll med bibelord från Filipperbrevet 4:13 eller Sefanja 3:17 (Jag skall uthärda allt genom honom som ger mig kraft eller Herren din Gud är med dig, han är mäktig, han hjälper).

Frestelsen görs konkret genom att varje person som kommer till kyrkan får en frukt. Instruktionen är att frukten får ätas i slutet av predikan. Placera ut bioavfallkärl för skräp.

Under predikan gör barnen en sköld för Guds riddare. Sköldens stomme kan klippas ut i tjock kartong och målas med till exempel silverfärg. En ögla av resår görs, så att man kan hålla skölden i händerna. Limma fast bilder på skölden eller skriv ord om saker som hjälper till att stå emot ondskan.

Gör en fastekalender för sju veckor: vad kan du avstå från för att kämpa för det goda som din kallelse vägleder dig till. Den här gången ska vi planera temat för den första veckan i fastan. Du kan välja veckans tema från den färdiga fastekalendern, eller så kan du hitta på det själv. Modeller av fastekalender t.ex. lastenkirkko/fastekalendern eller evl/fastekalendern.

I Bibeln finns berättelsen om syndafallet. Den kan berättas på ett sådant sätt att barn kan förstå den, till exempel genom att använda bilder som projiceras på en skärm och som är lämpliga för barn. Alternativt kan texten väckas till liv genom bibliodrama (se Peter A. Pitzele White Fire).

Om det finns frukt, använd den i samtalet. Reflektera tillsammans över kallelse, frestelse och förnekelse.

Det är viktigt att komma ihåg att frestelse ännu inte är en synd. Du kan be till Gud om hjälp att övervinna frestelsen. Den här söndagen övade vi med frukt för att illustrera frestelse och att övervinna frestelse.

Dela ut en färdig fastekalender att ta med hem, eller gör egna fastekalendrar för sju veckor: vad kan du ge upp för att kämpa för det goda som din kallelse kallar dig till.

Sohva

Andra söndagen i fastan

Bönen är Guds samtalssoffa.

Placera en soffa i kyrkans entré eller på annan lämplig plats med en skylt: Sitt ner en stund med Jesus.
En snöig vinter kan en soffa göras av snö.

Läs evangeliet med olika roller eller som en dramaföreställning.
Bönestationer kan vara en aktiverande del av mässans bön eller predikan.

Såpbubbel-syndabekännelse
Gör en såpbubbelblandning eller köp färdiga såpbubbelburkar. Be deltagarna att tänka på något de vill be om förlåtelse för och att de föreställer sig att den finns inuti den bubbla de blåser. Se din bubbla flyta i väg och sedan spricka. Gud förlåter synder fullständigt, som om de aldrig existerat.

Samtalssoffa
Till soffan får man gå och prata med Gud i lugn och ro. Berätta att man kan prata tyst med Gud i tankarna på samma sätt som man kan tänka på sitt eget namn. Det finns förslag på saker att prata om, t.ex.:
– Berätta för Gud om något som gör dig glad.
– Berätta för Gud om något som gör dig ledsen.
– Berätta för Gud vad du skulle vilja göra tillsammans med honom.
– Berätta för Gud vad du skulle behöva hans hjälp med.

Förbön för världen
På golvet finns en stor lekmatta med en världskarta. Runt kartan finns leksaker och symboler som bönerna kan relatera till, t.ex. lekmat, änglar, fredstecken, sol, regnmoln, apotek, läkarutrustning, blommor, fotboll, smileys och dockkläder. Stationen har också papper och pennor för att rita och skriva egna böner. Alla kan placera saker de ber om på världskartan, på en plats de själva väljer.

Överraskningsböner
Alla får välja en pappersblomma där kronbladen är vikta i mitten så att man inte kan se in i blomman. När blomman placeras i en skål med vatten, till exempel en dopskål, öppnar den sig och en bön visas. Överraskningsbönerna på blommorna kan till exempel skrivas av en grupp ungdomar, eller så kan de hämtas från böcker eller Bibeln. Om man vill kan man ta med sig sin bön hem.

Piprensarbön
Lägg många olika färgade piprensare på bordet. Pyssla något du vill be Gud om.

Rörelsebön i stället för tacksägelsepsalm
Be deltagarna att ta tag i kanterna på en stor lekparasoll. Tänk på saker att vara tacksam för. Du kan säga högt vad du är tacksam för. Efter varje tacksamhetsord, lyft lekparasollen högt upp i luften och alla säger “Tack för den här gåvan!
Tackämnen kan komma spontant från vem som helst. Några tackämnen kan tänkas ut i förväg så att de som deltar i förberedelserna av mässan kan säga dem högt, t.ex.
– Tack för att du väckte mig i dag.
– Tack för de leende ansikten jag mött.
– Tack för nattvardens gåva och för att vi är här tillsammans.
– Tack för att Gud alltid är med oss.
– Tack för att vi kan komma till Gud när som helst.
– Tack för familj och vänner.

Du kan sätta dig i Guds soffa när som helst. Dörren är alltid öppen. Du kan sitta i soffan och berätta allt som är viktigt för dig, för Gud. Gud väntar på att du ska komma – han vill gärna höra om ditt liv, dina tankar och dina känslor!

Lärjungarna var Jesu vänner. Jesus tillbringade tid med många andra människor i vanliga vardagsaktiviteter – fiske, vid middagsbordet, promenader från plats till plats. Jag undrar hur en soffa eller någon annan bekväm plats att prata på såg ut på Jesu tid?

Lärjungarna pratade med Jesus på samma sätt som man skulle prata med en vän. På samma sätt kan vi prata med Gud.

Du kan ta med dig en böneblomma och en piprensarbön från bönestationerna.

Gör en skylt eller en tavla med orden “Samtalssoffa” på. Du kan hänga upp den hemma på den bekvämaste platsen där du tycker om att prata med andra familjemedlemmar och med Gud.

Lekparasollbönen och såpbubbelsyndabekännelsen: Jane Leadbetter: Messy Prayer

Se också 5. sunnuntai pääsiäisestä

Hyllyn kulmassa näkyy likaa valon osuessa siihen.

Tredje söndagen i fastan

Ljus och mörker bor i mig.

Säsongsbetonade eller andra små ljuskällor eller solljus från fönster placeras i olika delar av kyrkorummet. Alternativt kan man bygga mörka hörn där endast små lampor är synliga.

Ett av ljushörnen är reserverat för fotografering och inbjuder till att ta bilder med temat Ljusets barn. Barn, ungdomar, familjer och vuxna kan ensamma eller tillsammans med en fadder, mor- eller farförälder, syskon eller vän och fotografera sig. Dekorering av hörnet planeras och genomförs tillsammans med församlingsmedlemmarna.

Uppmuntra deltagarna att leta efter ljuskällor i kyrkan som är både lätt synliga och mer dolda. Hur många ljus kan ni hitta? Du kan tända ett eget ljus från ett brinnande ljus, till exempel i en missionsljusstake. Låt oss utforska ljus och mörker. Vilka saker kan man se i ljus som man inte kan se i mörkret? Använd ficklampor som hjälp för att utforska.

Reflektion: vad är mörkt och dolt hos människor? Hur kan Gud, som världens ljus, visa det för människan?

Gud kallar ljusets barn att dela med sig av ljuset. Be deltagarna att hitta sin ljusplats i kyrkan och ta en bild av den som ett minne. Man kan skicka bilden om man vill.

En grupp församlingsmedlemmar kan ansvara för fotohörnan.

Konstmaterial finns framme för att rita en person som ger dig ljus eller för att göra ett kort till den personen. Konstverken kan samlas in för att ställas ut på lämpligt sätt.

Efesierbrevet 5:1-11 Lev som ljusets barn!

I dopets fick vi uppdraget att vara Guds ljus i världen. I mörkret lyser även ett litet ljus upp mycket.
I vilken situation har jag mött detta ljus?
Vilket ljus kan jag föra med mig till världen?
Med ett fadderbarn eller annat nära barn/ungdom i kyrkan:
Berätta eller kommunicera med ditt (fadder)barn vad du särskilt tycker om hos dem. Beröm, tacka, säg att du bryr dig.

Samtala i predikan med din bänkkamrat eller intervjua några personer i församlingen: Hur har ditt ( fadder)barn fört in ljus i ditt liv? Hur kändes det att bli fadder/ moster/förälder? Vilken typ av ljus vill du ska lysa i ditt (fadder)barns liv?

Ansvarsfullt levnadssätt och fasta:
Vad innebär det att leva som ett ljusets barn i förhållande till skapelsen och att förbereda sig för påskens under?

Uppgift från mässan, är att ta ljuset med sig. Att le mot den du möter, att hjälpa någon, att lysa med Guds ljus.
Skicka en bild till dina faddrar, ditt fadderbarn eller någon annan nära anhörig från en plats i kyrkan som symboliserar ljus för dig.

Sininen torkkupeitto.

Marie bebådelsedag

Var inte rädd!

I inbjudan anges att kyrkdörrarna kommer att vara öppna en timme före mässans början. Under den timmen:
Kan du göra ett änglapyssel
Serveras frukost eller mellanmål
Spelas musik i bakgrunden och mässmusiken kommer att övas.

Följ änglastigen för att hitta till kyrkan: det hänger änglar på olika ställen utanför kyrkan. Utanför delas handgjorda änglar ut. Änglarna tillverkas i veckans gruppverksamhet med barn, ungdomar och familjer.

Gör en snöängel på kyrkogården!

Marias blå färg kan reflekteras i kyrkorummet med olika typer av ljus, genom att passera ett ställe täckt med blått tyg, blå halsdukar, färgburkar, möbler, ramar, etc.

Före mässan pysslar vi och äter tillsammans, sjunger bekanta sånger och förbereder oss för mässan genom att sjunga.

Predikan visualiseras med drama: ängeln, Maria, Elisabet

I ett tomt utrymme sträcks en stor blå duk ut för att barnen ska kunna gömma sig under den i trygghet. De vuxna håller duken ibland nära barnen, ibland högre upp. Hur känns det att vara under den?

Titta på materialet ur Bekymmerslöshetens pärla, vad hittar du?

Trosbekännelse med rörelser.

Förbönen utförs med hjälp av ett digitalt ordmoln. Frågan, som alla kan svara på anonymt på sin egen mobila enhet, kan till exempel vara:
Vad skrämmer eller oroar dig? eller Vad är du tacksam för?

Gud använder vanliga människor för att göra underbara saker och som sina medarbetare. Det finns en kreativ och nyskapande kraft i människan som Gud kallar fram.
Guds planer kan vi alltid lita på, även när livet har sina svåra stunder, upplevelser och känslor. ” Var inte rädda” är också ett budskap till oss, nu, i frågorna och bekymren i våra egna liv.

Frågor som väcker förundran:

Maria fick ett överraskande budskap från en ängel som satte allt i ett nytt perspektiv. Har du någonsin fått ett budskap som har satt allt i ett annat perspektiv, åtminstone för stunden? Hur var det att ta emot budskapet?
Vilken typ av uppmuntran skulle du ha behövt i det ögonblicket? Vad kan upplevelsen av Guds närvaro tillföra i livets oväntade situationer? Vilket ord skulle du skriva till ängeln om det?

Marias frågor om världen är inte lätta.
Maria måste ha känt på sig att ängelns tillkännagivande skulle följas av utfrysning och utstötning. Familjeangelägenheterna gick inte som förväntat och hoppats. Vem skulle tro att Maria inte hade varit otrogen? Skulle Josef stanna vid Marias sida? Vad skulle andra tänka?

Temat om barnlöshet: Bibeln berättar om många kvinnor som väntat länge på ett barn (t.ex. Sara och Elisabet). Vad händer om Gud inte svarar på önskan om ett barn genom att sända en ängel eller genom att så småningom föra in ett barn i familjen? Hur känns då tanken att ingenting är omöjligt för Gud?

Vad är hopp eller tillit när man själv lever i förtvivlan över något?
Vad kan moderskap och föräldraskap vara, annat än ett biologiskt band?

Den ängeln man fick då man kom, får man ta med sig hem.
Ängelsmåbröd som barnen har bakat tillsammans, bjuds det på efteråt, vid kyrkkaffet.
Sociala medier-utmaning: Dela med dig av en bild på din egen snöängel.

Digitala ordmoln:
AnswerGarden
Mentimeter

 

Leipä.

Fjärde söndagen i fastan(Brödsöndagen)

Vår kropp och själ behöver föda.

I samband med inbjudan till mässan får man veta att man den här gången kan man ge något som man inte längre behöver, men som kan vara värdefullt för någon annan. Vad är du villig att ge? Både barn och vuxna uppmuntras att bidra till kollekten genom att ge det man inte behöver till någon annan.

Baka eget nattvardsbröd. Se till att nattvarden är tillgänglig för alla, glutenfria och laktosfria. Använd helst samma bröd till alla. Majs- eller risbröd är lämpligt för de flesta.

I kyrkan finns det sädeskärvar eller olika sädesslag och vindruvor.

Om en korg med fastestenar eller annan symbolik används under fastan, tas dagens sten eller annan symbol bort från korgen för att hjälpa till att följa fastan vecka för vecka (se Fastesöndag och Palmsöndag).

När man kommer in i kyrkan möts man av doften av färskt bröd: människor har ombetts att ta med färska brödlimpor till kyrkan och de har placerats under en duk vid ingången för att dofta så fort man kommer in. Brödet säljs efter mässan, t.ex. till förmån för Gemensamt ansvar, eller tas med till hem eller vänner som gåvor från mässan.

Vilka minnen väcker doften av färskt bröd? Låt oss dela med oss av brödminnen. Det finns plats i entrén och kyrksalen för att skriva ner minnen eller namnet på den person som du kommer att tänka på när du tänker på färskt bröd, eller rita brödet i dina drömmar. Alla brödminnen tas till ett böneträd eller en korg och beaktas i förbönen.

Som kollekt kan barn (även andra) ta med sig något som de är villiga att ge till andra.

För ungdomar/vuxna: en reflektionsworkshop om att dela bröd/mat i världen. Hur kan man hjälpa och tänka på dem som inte har tillräckligt med bröd? Utifrån denna reflektion kan något lyftas fram i predikan.

I skolan, på daghemmet, hemma och på jobbet behöver vi ibland olika sorters mat för att se till att det finns något för alla. Alla kan inte äta samma bröd. Men lyckligtvis kan vi äta vid samma bord med många olika människor. I mässan dukar vi alltid ett gemensamt bord, nattvardsbordet. Idag finns det bröd för alla. Tack till brödets bagare!
Den lilla pojkens matsäck är en av de bibelberättelser där barnet är huvudpersonen. Pojken hjälpte Jesus att lösa en svår situation då han delade med sig av den mat han hade med sig, till andra. Idag är vi inbjudna att se om vi kan dela med oss av vår. Låt oss se på kollektens gåvor: vilka saker har tagits med hemifrån för att delas med andra? Vem skulle bli glad över att få dem? Kan du komma på något annat som du ännu skulle vilja lägga i kollekten?

Frågor för diskussion:
Vilka tre saker skulle du ta med dig till en öde ö? Vilka är de viktigaste sakerna för dig?
Vad tror du att människor behöver för att vara lyckliga, förutom mat och dryck?
Om du kunde säga något till den lilla pojken som delade med sig av sin mat, vad skulle du säga?

Det är viktigt att alla kan få nattvarden om de vill. Det är därför vi behöver olika sätt att komma till nattvarden och njuta av nattvarden – ibland delas den på ett sjukhus eller vårdhem, till exempel, ibland med en sked, ibland med bara vin eller bara bröd. Det är också en full nattvard. Berätta före nattvarden om olika sätt att fira nattvarden.

Information om hur man kan bidra till kollekten efteråt och uppmuntran att återvinna användbara föremål.
Dela brödrecept och tips.
Dela ut lappar med bibelord. Bibelns ord är det andliga livets vardagsmat.

Lapsi kasaa palikoista tornia.

Femte söndagen i fastan

Jesus skapar enighet mellan människor.

I utrymmet finns stora klossar, tegel, kartong eller papper utspridda, som senare används för att bygga en helhet tillsammans, t.ex. en valvbåge eller någon annan gemensam helhet.

Med de romerska broklossarna från Montessori kan du bygga en välvd båge som stöds av en hörnsten. Klossarna kan köpas eller lånas från ett Montessori-daghem eller en Montessori-skola. Bågen kan byggas i barnens vrå under ledning av instruktörerna eller användas för att illustrera predikan.

Bågen kan också tillverkas av kartong eller papper. Anvisningar och en modell finns: STEAM Corner: Build a Roman Arch | Morton Grove Public Library (mgpl.org)

Måla bönestenar. På de släta stenarna målar du med akrylfärg en symbol som återspeglar din relation till Jesus just nu. Stenarna förs till altaret eller till framsidan ovanpå en större sten, där de illustrerar hur församlingen består av många delar tillsammans

Första årgången:En stor sten symboliserar altaret där man offrade under det gamla förbundet. Kristi offer var det slutgiltiga offret, efter vilket altaren inte längre behövdes. Bönestenarna på den stora stenen visar att de kristna nu är “altaret” där Guds närvaro bor.

Andra årgången: Stenar kan användas för att illustrera muren (Efesierbrevet 2:12-16). Kränkningar och besvikelser som inte förlåts blir en mur mellan människor och mellan människan och Gud. Förlåtelse är Guds botemedel mot bitterhet och besvikelse, som bryter ner muren mellan människor, grupper av människor och mellan människor och Gud, en sten i taget. Kristi verk bryter ner muren mellan människan och Gud helt och hållet.

Tredje årgången: Dramapredikan (1 Petrus 2:4-10): Be några frivilliga att komma fram. Be dem att med sina kroppar skapa en bild av hur ett mänskligt tempel skulle se ut. Intervjua deltagarna och fråga dem vilken del de är av templet och varför. På templets “topp” placerar du ett föremål som symboliserar Jesus, t.ex. ett kors, i människors händer.

Stenen kan användas för gott eller ont. En sten kan kastas på någon annan, eller så kan den användas för att bygga något bra och vackert.

Bönestenen kan man ta med sig hem.

Koristeltu pajunoksa.

Palmsöndagen

Ett frö gömmer ett nytt liv.

Kyrkan är dekorerad med palmblad och dekorationer som vävts av dem, t.ex. kors av palmblad.

I veckans verksamhet har deltagarna förberett påskkvistar och andra dekorationer för kyrkan i förväg, t.ex. i klubbverksamheter.

Vid ankomsten till dörren får alla en halsduk eller en gren. Vifta med den varje gång du hör Hosianna!

Under fastan kan det finnas ett bord eller en korg i kyrksalen där sex stenar eller sex andra föremål placeras i början av fastan. På varje söndag i fastan tas en av dessa stenar bort under inledningen till mässan, dagens bön, predikan eller förbönen. På detta sätt kan man observera hur fastan lättas söndag för söndag. På Palmsöndagen töms korgen med fastestenar och kan fyllas med palmkvistar eller påskris.

En påskäggsjakt utomhus anordnas. Påskägg av kartong göms i ett stort område runt kyrkan, med instruktioner om att om du hittar ett ägg av kartong får du komma till kyrkan på påskdagen för att hämta ett påskägg. Kartongägget fungerar som en inbjudan till familjer att delta i påskmässan.

Mässan inleds med en korsprocession, till vilken barn och alla som vill delta är inbjudna. I processionen deltar korsbäraren, ljusbärarna, kören, assistenterna, församlingsmedlemmarna och prästen, som alla bär palm- eller videkvistar, dukar, chiffongdukar eller rytminstrument.
När processionen kommer in i kyrksalen går den först runt sidogångarna och sedan längs mittgången mot altaret. Processionen kan sjunga Psalm 87 För att du inte tog det gudomliga eller Psalm 59, Se vi går upp till Jerusalem, eller ropa Hosianna.

I kyrkan finns bönealtare under hela påskveckan. Där kan man gå runt altaren på egen hand före eller efter mässan.

Tre viktiga ord när vi går in i stilla veckan
Amen – bönerna avslutas med amen, som är församlingens bekräftelse på någons bön.
-Halleluja – betyder tacka Gud. Under fastan och Stilla veckan används inte ordet, men det kommer att återupptas under påsknatten.
Hosianna – betyder hjälp, frälsa, men användes också som en hälsning till kungen. I den meningen sjungs det i mässan: vi välkomnar kungen bland sitt folk.

Vi sår vete (eller korn, senapsfrön, påskgräs och andra frön)

Ett alternativt tema: hur tror du att det egentligen såg ut då Jesus red på åsnan? Åsnan är ett envist djur, den går inte rakt och utan att man lockar den. Folkmassorna och bullret måste ha fått åsnan att tappa intresset för att gå framåt ibland – kanske blev det en “åsnestrejk” och resan stannade av. Ibland kan åsnan ha gått stolt framåt igen med hakan i vädret, glad över att alla följde honom och hejade på honom.
Får du ibland en “åsne-strejk” hemma? I vilka situationer? Hur går man vidare efter den?

Även om resan på åsnan inte var smidig, snabb eller fulländad, anlände kungen Jesus på en åsna. Varför i hela världen?

Vi pysslar påskris. Enklare eller mer komplicerade modeller kan vara exempel. Kvistarna välsignas i mässan och efteråt kan man gå och dela ut dem (antingen samma dag eller på påsklördagen).
Pyssla palmbladskors. Du kan behålla korset själv eller ge det till någon som gåva. Palmbladskorset påminner oss om att Jesus red in i Jerusalem för att dö på korset och besegra döden.

Så gräset och se det växa hemma. Det kan också användas i sallader.

Ordet virpominen har ingen svensk översättning. Seden har sitt ursprung i den ortodoxa traditionen, men har senare blivit en luthersk och mer allmänt en finländsk sed.

Det finns inga ursprungliga ramsor på svenska, men tillsammans kan vi lära oss en ramsa, till exempel:
“Virvon varvon, må ni vara friska, glada utan fara. Ris till dig, lön till mig!”

eller
Jag önskar dig hälsa, jag välsignar dig med denna kvist.
eller
Jag önskar dig ett friskt, hälsosamt år framöver.
Gud välsigne dig.

Malja jonka vieressä viinirypäleterttu.

Skärtorsdag

Jesus tvättar dig ren.

Skärtorsdagens mässa är en av årets mest populära mässor när det gäller antalet besökare. Många människor klär sig i svart och kommer för att bekänna sina synder. I slutet av mässan släcks ljusen, altaret kläs av och kläs i svart. Den sista psalmen lämnas osjungen. Skärtorsdagen är den första delen av en tre dagar lång berättelse. Berättelsen fortsätter vid långfredagens gudstjänst och kulminerar i påsknattens mässa.

I inbjudan till mässan berättar man att fottvätt ingår och att man ska ta med sig rena strumpor.

Familjernas skärtorsdag firas på eftermiddagen i kyrkan, församlingshemmet eller på någon annan lämplig plats. Eftermiddagen ägnas åt förberedelser inför kvällsmässan.

Tillsammans ställer man i ordning utrymmet.
Före mässan samlas alla för att göra ett nattvardsbord.
På ett stort tyg dekorerar man med korsstygn symboler för påsk och nattvard. Vi diskuterar betydelsen av den gemensamma måltiden.
Gör ljus till altaret eller för att ta med hem. Prata om vad ljusen symboliserar på altaret, vid graven eller hemma.
Pressa saft ur vindruvor med hjälp av en sked och en sil.
Vad menade Jesus då han sa att han är ett vinträd (Joh. 15:1)?
Baka semlor och gör ett kors på dem innan de gräddas. Förr i tiden välsignades brödet med ett kors. Vad menade Jesus när han sa att han var livets bröd? (Joh. 6:48)?

Skapa en altartavla med påskens händelser. Dela en lång pappersrulle i tre delar med en bild av påsken, långfredagen och påsken. Du kan lägga till ett bibelställe i varje del. Måla eller rita den första delen av altartavlan. De andra två lämnas tomma, de görs på långfredagen och påsknatten/dagen Konstmaterial kan vara: vattenfärger, kritor, sidenlim, tuschpennor och vaxkritor.

Bygg ett bord av försågade plankor. Hur gör man ett stadigt bord? Om en människas liv var ett bord, vad skulle krävas för att det skulle stå stadigt?
Om det är möjligt, placera stolarna så att människor under mässan kan sitta tillsammans i en eller två bågar vid nattvardsbordet.


Fottvätt i mässan

I mässan kan fötterna tvättas på alla som så önskar under predikan. Fottvätt är speciellt lämpligt för ungdomsmässan. Det är skäl att ha flera tvättare så att tvättningen inte tar för lång tid.
Hygienen vid tvätt situationen bör övervägas i förväg, t.ex. var man ska torka fötterna och var man ska tvätta händerna efteråt.
Det är också okej att inte välja att tvätta sina fötter.

Efter mässan får man bli kvar i kyrkan, i lugn och ro.

Fot tvätt– tjäna varandra.Gemensam måltid – gästfrihet och gemenskap.
Klä av altaret och klä det svart – besvikelse, rädsla och mörker.
Orgeln och annan musik tystnar – tystnad.

Vi fortsätter med sopplunch efter nattvarden. Med sig hem får man rökelse eller ljus och ett bröd försett med ett korstecken.

Idéer har hämtats från boken: Messy Church 2, Lucy Moore 2012.

Tillbaka till ingångssidan

Kyrkoåret på Stigen
Tillbaka till toppen