Kyrkoåret på Stigen från påsknatten till sjätte söndagen efter påsk.
Från mörker till ljus, från död till uppståndelse!
Vi förbereder mässan tillsammans. Du kan komma till kyrkan i förväg för att förbereda en påskmåltid och öva sångerna för påskdagens mässa. Vi repeterar tillsammans mässans evangelie föreställning/drama före mässan. Före mässan avsätts en halvtimme av tystnad för att låta kyrkan mörkna (påsknatten) och ha tid att vänta i lugn och ro.
Inbjudan till mässan påminner dig om att ta med kartongäggen som hittades under påskäggsjakten på Palmsöndagen. Dessa kan bytas ut mot chokladägg efter mässan.
Det finns en tom grav i kyrksalen.
Vid mässan förvandlas kyrksalen från mörker till ljus och från tystnad till glädje (påsknatten).
Ett böneljus delas ut till dem som kommer och man berättar att det finns möjlighet att gå runt till bönealtaren i egen takt.
Mässan inleds med en procession, som undantagsvis inte leds av ett kors utan av en enda brinnande låga, från vilken ett påskljus tänds när processionen kommer fram till altaret. De böneljus som delas ut till församlingen tänds i början av påskliturgin. Ljuset växer med varje tänt ljus. Budskapet om den tomma graven förs vidare från person till person. Ljuset har övervunnit mörkret!
För att minnas dopet kan vattnet i dopfunten vidröras och användas för att göra ett korstecken.
I kyrkan kommer att finns bönealtare under hela påskveckan, se det engelskspråkiga tipset under Ytterligare information. Du kan gå runt altaren på egen hand före eller efter mässan.
Evangeliet dramatiseras.
Efter mässan är det fest på kyrkkaffet. Vi äter och dricker det som folk har tagit med sig eller förberett tillsammans. Det serveras kokta ägg, som kan vara färgade. Innan äggen äts upp tävlar man med dem på ett lekfullt sätt: vems ägg håller sig intakt längst? Två och två räknar ni till tre och på tre knackar ni försiktigt ihop äggen. Den vars ägg förblir intakt vinner. Sedan byter ni par. Förloraren kan också spela en omgång till med sitt ägg intakt. Leken kan också spelas hemma.
Påskäggen kan dekoreras genom att måla dem.
Påskägg delas också ut för att tas med hem.
Tips till bönealtare: PST007-Walk-Through-Holy-Week-Prayer-stations.pdf (allageworshipresources.org)
Roligt att ses, roligt att vara tillsammans
Kring mässan anordnas en fest, dit familjer och äldre är särskilt inbjudna, men som också är öppen för alla.
Firandet inkluderar ett knytkalas, du kan ta med din egen eller din familjs favoritgodis. Godsakerna kommer att serveras vid kyrkkaffet. Det är bra att komma ihåg att ingredienserna i godsakerna bör vara synliga för att undvika eventuella allergier.
Naturmålningar och/eller naturkonst som skapats av barn och ungdomar finns utställda i kyrksalen. Påsken är verklig mitt i allt detta: Påsken tillhör hela skapelsen och människan som en del av livet.
Öva på glädjen i ett återseende, till exempel en kurragömmalek Små barn: tittut-lek med ett syskon eller en förälder som gömmer sig bakom händerna. Äldre barn: ta med en egen leksak till kyrkan. Leksakerna samlas ihop och göms i olika delar av kyrkan under en sång. Sedan letar man tills man hittar sin leksak.
Om församlingen har en egen maskot kan den gömmas på olika ställen och sedan letar man efter den tillsammans.
På en vägg kan man rita vad som behövs till festen och vad som gör en bra fest.
Vägen till Emmaus, återseendet /återföreningen Hur känns det att träffa någon som är viktig för en efter en lång tid? Lärjungarna kände inte igen Jesus, trots att han vandrat samma väg som de. I vilka situationer är det svårt eller omöjligt för oss att se Jesus i våra medmänniskor, trots att var och en av dem är Guds avbild? Kan vi uppleva återföreningens glädje i mässan? Varifrån kommer den? Kan jag själv ge återföreningens glädje till någon annan?
Vi ber tillsammans genom att ställa frågor. Låt oss fundera på dem i våra egna sinnen eller dela idéer i små grupper: – Vad vill du tacka för idag? – Vad vill du be om just nu? – Vad skulle du säga till Jesus om du såg honom sitta bredvid dig? – Vad skulle du vilja göra tillsammans med Jesus?
Måla påskägg. Påsken ryms inte ens in i två på varandra följande helgdagar, utan pågår i sex veckor – så den är inte alls över än, utan kommer att firas under lång tid framöver. Du kan ta med dig dina påskägg hem.
Alla överblivna godsaker från knytkalaset tas med hem. Du kan ta med dem och påskäggen hem som en hälsning till andra.
Utforska bilden:Lue kuvaa – Emmauksen tiellä – YouTube
Vad tvivlar jag på, vad tror jag på, vad hjälper mig att tro?
Utanför kyrkan, på väg in, eller senast i entrén, finns ett “nyhetsstånd” med tankeväckande påståenden eller rubriker. Texterna kan också vara påståenden, som “jag tänker, därför är jag” eller “jag känner, därför är jag” eller “jag ser, därför är jag”.
Det går också bra att använda verkliga rubriker från t.ex. dagstidningar, tabloider eller damtidningar. Rubrikerna kan synas i gatubilden redan under veckan och QR-koden på dem bjuder in till mässan online.
I kyrkans entré: Rita eller välj bland bilderna: Vilket uttryck beskriver tro/otro för dig? Alternativt kan man ställa ut ett konstverk som är surrealistiskt och innehåller något som “inte kan vara” (t.ex. en bild från en målning av Salvador Dali).
Mässan uppmärksammar de olika sinnena: Känselpåsar och Jag ritar en berättelse på dig – berättelser som kan göras på någon annan eller på dig själv. Evangeliet berättas genom beröring, genom att rita på kroppen. Se tips under Ytterligare information.
Trosbekännelsen i form av (en) rörelse, den Helige Ande som blåsning.
Dagens evangelium är faktiskt den första beskrivningen av gudstjänst. Jesu död var en enorm kris. En vecka efter nyheten om den tomma graven, samlades Jesu vänner. Tillsammans mötte lärjungarna Jesus och gick stärkta vidare.
Hur påverkas jag av de sammanhang jag tillhör?
Frågor från rubrikerna och andra funderingar: Vad eller vem tror du, alltid/vanligtvis/ ibland/aldrig på? Vad är det som människor vill att du ska tro på? När har du undrat om ett påstående som du har fått höra kan vara sant? Vad borde man kunna tvivla på? Hur vet man vad som är sant? När har du berättat något för någon som hen inte trodde på? Hur viktigt var det för dig? Hur kände du dig när människor inte trodde på dig? I vilka frågor skulle du vilja att andra trodde på dig?
En tvivlare som Tomas behövde en beröring och egen erfarenhet för att tro. Vännernas ord räckte inte. Vad behöver du, förutom ord, för att tro att något är sant? Hur viktig är beröring för dig och när är den som viktigast?
Jesus blåste: Ta emot den Helige Ande. Kan jag känna den?
Vi gör ett kors att känna på och ta med oss. Du kan känna på det hemma. Limma ett kors på en sten, av sand, filt, snöre eller ett färdigt metallkors. Gör en bönetärning av mjölkkartonger att ta med hem. På kyrkkaffe bjuder vi på pepparkakor formade som kors.
Bibelberättelser på huden, till exempel från: Du är ett mästerverk, Kaisa Aitlahti & Satu Reinikainen, Fontanamedia 2022 Piirrän sinuun tarinan, Kaisa Aitlahti & Satu Reinikainen, Lasten Keskus 2020
Jesus är den goda herden som leder dig i rätt riktning.
Bygg en grön äng och en mörk dal i ingången till kyrkan med tyger så att de ligger på olika sidor av kyrkan när man kommer in. Besökarna klipper ut bilder från tidningar som finns framlagda och placerar dem i ängen eller den mörka dalen efter eget tycke och smak.
Eller man kan ha får utanför kyrkan som man får gå och se på. Fårskötaren bjuds in för att berätta om sitt arbete och vad fåren behöver för att må bra.
Eller sätt upp en labyrint på kyrkogården eller någon annan plats för att följa Jesus, gå från en korsning till nästa genom att svara på frågor. Olika svar kommer att leda till olika resultat: vissa kommer att leda dig runt cirkeln, andra kommer att hjälpa dig ut ur labyrinten. Bibeln hjälper dig att hitta rätt väg.
En bild av ett får ritas på ballonger med en tuschpenna. Utrymmet markeras med så många inhägnader som det kan finnas spelare i spelet samtidigt. En hockeyklubba krävs också för alla spelare. Spelarna måste fösa ballongfåren till sin hage med klubban. Den spelare som får in flest får i sin hage vinner.
Psalm 23 implementeras som en berättelse ritad som en beröring på kroppen, se Ytterligare information. Någon visar rörelserna medan en annan läser berättelsen högt. De andra går ihop i par för rörelserna: en berättar för den andra. Byt roller så att alla som vill både kan berätta och uppleva berättelsen genom beröring.
Jesus är en god herde. Det betyder att Jesus vill vägleda och leda alla. Jesus vägleder oss med Bibelns ord och den Helige Andes vägledning. Detta kan demonstreras med en ballong och en läskburk. Gnid dem båda på ett plagg så att statisk elektricitet genereras. Du kan använda burken för att dra ballongen framåt utan att burken fysiskt rör vid ballongen. På samma sätt kan vi inte se Jesus eller den Helige Ande med våra ögon, men Gud leder oss ändå i rätt riktning.
Det finns också vanliga herdar som inte känner fåren, inte visar vägen, inte försvarar dem in i det sista på farliga platser, utan springer i väg och lämnar fåren att klara sig själva.
Reflektionsfrågor: Vilken typ av flock tillhör du? Vilka känner dig vid namn? Hur vet du att någon känner dig? Vem skulle du följa utan att ställa frågor? Vem vet du att du är trygg med, även om något skrämmande händer? Hur vet du att du följer den gode herden och inte den onde? Petrus fick i uppgift att mata Jesu får. Vad skulle kunna vara din roll i kyrkan?
Ett ballongfår kan tas med hem. Namnet på den som äger fåret (den som får ballongen) skrivs med bläck på ballongen.
Psalm 23 med beröring finns i boken Piirrän sinuun tarinan, Kaisa Aitlahti ja Satu Reinikainen, Lasten Keskus 2020
Vägen är öppen till himlen.
Häng upp en stor bild av Jesus på kyrkdörren eller på en annan lämplig plats, till exempel en pappfigur av Jesus, på den skriver man “Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.”
En mer utmanande version är att göra ett kors i trä som man kan gå igenom. “Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.”
Bön om livets resa. Rita på papper din livsväg, som kan innehålla dalar, krökar, kullar, åkrar, ängar, skogar. Rita eller skriv på vägen hur Jesus har varit med dig på resan. I barnhörnan gör vi en stad av en trafikmatta och till exempel playmobiler eller duploer att leka i. I staden finns ett hem, en skola, ett dagis, en kyrka och en affär. En vuxen kan leka med barnen och prata om livsval när de kommer upp i leken. Om det finns utrymme kan ni också göra en längre väg av en bit tejp till det utrymme där vägen från hemmet till kyrkan finns. Prata samtidigt om hur Jesus är vägen till himlen och Bibeln är kartan som vägleder längs vägen
Livet är en resa genom världen, där Jesus alltid är nära. Vägen slutar inte i döden, utan Jesus är den väg som leder till evigt liv. Låt oss diskutera vad det innebär för oss att veta att livet inte slutar med döden, utan att Jesus har lovat att förbereda en plats för oss i himlen. Fundera över vad himlen är för slags plats? Det finns många olika bilder av himlen i Bibeln som öppnar upp för vissa perspektiv. Men ingen av dem berättar allt.
Teckningen Livets resa och den tillhörande bönen kommer att tas med hem. Teckningen och bönen kan kompletteras under veckan.
Brist ut i glädjerop och lovsjung, sjung och spela.
Vid ingången finns en station där man gör pass och ett där det är passkontroll, där får man en stämpel i passet.
Fjädrar och stenar i stora behållare. Ta med dig en av varje när du kommer till kyrkan.
Verksamhetsstationer före eller efter mässan: 1. Måla stenen som används vid mässan. 2. Mellanmål 3. Pyssla med fjädrar 4. Musikinstrumentstation: prova på olika musikinstrument. Vilken typ av ljud förmedlar glädje och jubel? 5. Sångstation: Vad har du lust att sjunga nu? Vi sjunger! 6. Dansstation. Vilken typ av rörelse är glad och lycklig?
Barn kan bära fjädrar, testa hur många fjädrar man kan bära samtidigt. Kan man bära samma antal stenar?
Syndabekännelse: Känn stenen i din hand. Den är hård, kanske har den vassa spetsar. Om du inte håller den i handen kommer den snabbt att bli kall. Vad är hårt, vasst och kallt inom dig? Ta din sten till en korg vid altargången eller någon annanstans där den syns.
Bikten kan också genomföras som ett ljudlandskap. Dela ut musikinstrument. Hur låter det när något tynger en och man vill be om ursäkt, och hur låter det när man blir förlåten och känner sig lätt som en fjäder?
Vi ritar ett kors på oss själva eller på någon annan, försiktigt, först med en fjäder, sedan med fingrarna. Du kan öva på att göra ett kors: tre fingrar tillsammans representerar Fadern, Sonen och den Helige Ande. Mjuka händer – en beröring som en fjäder. Gud bryr sig om oss med ömhet.
Förbön: Känn på fjädern. Hur känns den på din hand, och hur känns den mot din kind? Kan du beröra personen bredvid dig med den? Det finns olika bilder eller symboler som är relaterade till böneämnen. För din fjäder till den bild du vill be för.
Hur känner du dig om du känner dig lätt som en fjäder? Människors onda gärningar är som en sten, men människans själ är lätt som en fjäder. Nära Gud är sinnet lättare: du kan be om förlåtelse, Gud förlåter. Stenarna lämnas bort och i stället får man en lätt och mjuk, varm beröring.
Händer fulla av fjädrar – Guds hand har plats för alla. Fjädrarna är som Guds ömma beröring och fjädrarna är ömt nära varandra som människor med kärlek till sin nästa.
Stenar slår, fjädrar gör det inte. Himlen kan levas ut på jorden.
Predikan kan vara en meditation, till exempel från den ignatianska traditionen
God gärning: Efter mässan går vi tillsammans och gör något (överenskommet) bra.
Bön är samtal med Gud.
Alla möts i dörren, hälsas välkomna och tillfrågas hur de mår, och tid avsätts för att prata. Alla får ett kort med en mening eller en fråga på. Innan mässan börjar inbjuds människor att prata med andra: att fortsätta en mening eller dela ett minne eller en tanke som de kommer att tänka på från sitt eget kort. Vilken fråga eller mening har de människor du möter? Vilken berättelse eller erfarenhet har han eller hon att dela med sig av? Ni kan fortsätta att prata om korten efter mässan. Till exempel är korten för positivt minne bra samtalsämnen, se Mer information.
Försök att ge uppgifter i mässan speciellt till unga och unga vuxna.
Öva på att tala med Gud. Sätt dig bekvämt, blunda, andas lugnt en stund och tänk sedan på några av följande saker, till exempel, en efter en: Berätta för Gud vad du åt till frukost i morse. Berätta för Gud vad du gillar att titta på på YouTube. Berätta för Gud om du föredrar hamburgare eller pizza. Berätta ett skämt för Gud. Berätta för Gud om vilken situation eller person som gör dig ledsen eller arg. Berätta för Gud vad som gör dig glad. Berätta för Gud vad du ärligt tycker om honom. Berätta för Gud om något du behöver Guds hjälp med.
Alla människor kan prata. Reflektera över vad tal är och vad det involverar. Det är både att prata och att lyssna. Att prata är också mer än ord – närvaro, beröring, kroppsspråk, känslor. Låt oss en stund prata med dem som sitter i närheten i mässan. Ämnet för samtalet kan till exempel vara att berätta om din dag, eller dela med dig av något som ger dig glädje eller tacksamhet.
Ibland kan idén om bön vara formell. Man kan tänka på bön som att tala med Gud. Varje människa har sitt eget sätt att tala och vara med Gud. Jesus var en vän till lärjungarna. De samtalade också om vardagliga saker – vart de skulle gå härnäst eller vad de skulle äta till frukost. Bibeln berättar för oss att Jesus kallar varje kristen för sin vän. Precis som lärjungarna kan vem som helst prata med honom om vilka vardagliga saker som helst.
Du kan be på olika sätt – ensam, i grupp, högt, tyst i dina tankar, i kyrkan, i sängen, på toaletten, när du cyklar, var som helst. Bön kan också vara tyst, att vara och att göra. När vi ber tillsammans ber vi ofta högt. Det finns en kraft i det. När du ber ensam gör du det ofta tyst i ditt sinne. Kan du tänka tyst i ditt inre på ditt eget namn? På samma sätt kan du tala tyst i ditt inre till Gud.
Vid kyrkkaffet finns diskussionsfrågor som hjälper människor att lära känna varandra. Frågorna kan vara roliga och fantasifulla, som t.ex.: Vad skulle du göra om du vann en miljon euro på lotto? Skulle du hellre kunna flyga som en örn eller simma som en delfin? Om du hade en superkraft, vilken skulle du välja?
Försök be någonstans där du aldrig har bett förut, på en ny plats eller i en ny situation.
Ta hänsyn till Under- ålderskategorins preferenser när du serverar. På borden kan det till exempel finnas skålar med chips och flaskor med läsk.
Samtalsfrågor kan tas från: Kort för positiva minnen – MIELI rf Samtalsbön tips: https://www.parentingforfaith.brf.org.uk/course/4-conversational-prayer-chat/ .
Vi åker på resa!
I kyrksalen hittar du ryggsäckar, resväskor, kassar och annat bagage. Det finns också resebiljetter, affischer eller bilder på människor från fjärran länder och olika människor. Man kan gå runt och beundra bilderna.
Det finns en trasmattväg från dörren till resväskorna.
Det hänger packningsföremål från takbjälkarna och läktaren.
I kyrkrummet kan man läsa t.ex. Herrens välsignelse eller ett annat stycke ur Bibeln på flera språk.
Man får packa resväskor och ryggsäckar. Ryms det med en varm ylletröja, tandborste och matsäck, och en uppblåsbar badmadrass?
Vid bagagedisken finns också ryggsäcksformade pappkort med Jesus ord “Jag kommer att vara med dig alla dagar tills världens ände”.
Vad behöver du packa med när du ska ut och resa?
Vi har fått en kallelse från Jesus att ge oss ut på en resa till alla delar av världen. Vad innebär det och hur behöver vi förbereda oss?
Vad är viktigast när man utför en missionärsuppgift?
I det här sammanhanget kan man presentera församlingens missionärer eller partner i världen och vad de gör. Och fundera på hur vi kan vara med och hjälpa dem i deras arbete.
Idag har evangeliet spridits nästan överallt i världen. Fundera över på vilket sätt vi kan lära oss av kristna runt om i världen?
Lyssna på Jesu uppmaning i missionsbefallningen. Vad uppmanar den dig till?
Jesus, som har lovat att vara med oss alla dagar i våra liv, är med oss på vår resa. Vad betyder detta löfte för dig? Skriv det på ditt ryggsäckskort.
Matt. 28:18-20
Musik: Tryggare kan ingen vara Hela vägen går han med mig En sång om resan
Med från kyrkan får man ett ryggsäcksformat löfte om att Jesus är med oss på alla våra resor.
Du kan ta med ett brev/en hälsning från församlingens missionärer och läsa det hemma.
Gud möter människan i tystnaden.
Under de senaste veckorna har vi gjort olika konstverk med den Helige Ande som tema i olika aktiviteter i församlingen och med olika åldersgrupper. Skapandet kan ske med olika tekniker beroende på deltagarnas färdigheter: målning, teckning, lera, duk, garn eller trä. Ta med alla verk till en gemensam konstutställning i samband med gudstjänsten. Bjud in alla konstnärer till öppningen av utställningen, där det serveras tilltugg. Placera skyltar bredvid verken med författarens namn, verkets namn och det eventuella bibelställe som verket anknyter till.
Under tyst hummande firas mässan. Det är tyst och rofyllt i kyrkan samtidigt spelas lugn bakgrundsmusik.
Det finns platser för tystnad och vila i rummet, t.ex. säckstolar, hängmattor etc.
Fira en “Tyst hummande-mässa” baserad på texten 1 Kung 19:8-13. Tala med en tyst, halvviskande röst. I mässan sjungs Taizesånger. Använd klangskålar, handklockor etc. Bönerna är meditativa. Texten dramatiseras (tillsammans) till ett ljudlandskap genom att göra ljud med olika delar av kroppen som hur en storm, åska och storm blåser. I slutet hörs ett stilla hummande. I det hummandet vilar vi en stund.
Efter upplevelsen, reflektera tillsammans: vad berättar texten för oss om Gud?
Att vänta på Gud är inte passivt. Att vänta på Gud är en aktiv längtan, där en person öppnar sitt hjärta för att vänta på Guds svar.
Hemma kan veckan fortsätta med tysta stunder. Till exempel kan “Jag ska rita en berättelse om dig” användas med barnet, och några exempel kan delas på vägen ut från kyrkan.
Kaisa Aitlahti ja Satu Reinikainen. Piirrän sinuun tarinan. Publiva 2020.