Våren, Åbo och Aura ås strand kallar! Ett tredagarsevenemang med varierande program med lovsång, andlighet och pilgrimsvandring utlovas. Ord eller ordlöst. Kontakt. Möten mellan människor och Gud. Frihet, hopp och det Heligas närvaro.
Vi firar gudstjänstdagarna både vid altaret och på vägen. Gudstjänster och pilgrimsvandringar, ord och melodier, tal och tystnad ger mat åt besökarna på Dela med alla evenemanget.
Vi erbjuder möjligheter till inspiration och entusiasm, nya upplevelser och tankar, möten och samtal kring gudstjänsten.
Till evenemanget bjuder vi församlingsmedlemmar och anställda som vill delta i utvecklingen av gudstjänstlivet.
Välkommen!
De gemensamma delarna av evenemanget är tvåspråkiga och/eller tolkas till svenska/ finska. Under huvudprogrammen erbjuds vid behov även teckenspråkstolkning. Programändringar är möjliga.
9.00 – Anmälan, infodisken och försäljningsutställning (Eriksgatan 3)
10.00 – 11.00 Preludium
12.00 – 13.30 Inledning Domkyrka
14.00 – 15.30 Verkstäder A
14.00 –18.00 Seminarium – Nicéa 1700, Arken auditorium (ÅA).
Seminariet arrangeras av Åbo Akademi, Åbo universitet, Kyrkostyrelsen och Ekumeniska Rådet i Finland
16.30 – 18.00 Verkstäder B
18.30 – 20.00 Godfulness-mässan, Reso kyrkan
18.30 – 19.30 Religionernas fredspromenad, start från domkyrkotorget
20.00 – 21.30 Ekumenisk gudstjänst, Domkyrkan
22.00 – 23.00 ”Ljusets ljud” konsert, Domkyrkan
9.00 – 9.30 Morgonbön: Ljus av ljus (den Helige Andens kapell / Casagrande hus, Slottsgatan 3, 20100 Åbo)
9.30 – 10.00 Morgonbön på finska, Mikaelskyrkan, Parkgatan 16
10.00 – 11.30 Keynote: ”Att fira gudstjänst i oroliga tider / Jumalanpalvelus kaoottisen maailman keskellä” Mikaelinkirkko
Biskop em. dr. Kari Veiteberg, piispa emerita, TT Kari Veiteberg. Oslon piispa emerita, TT Kari Veiteberg.
«I världen sviktar livsmodet, kyrkans uppgift är att skänka människor livsmod» – Gustav Wingren, 1979 i Credo, side 136.
12.30 – 13.45 Barn, ungdomar och morgondagens andlighet. Ärkebiskop Tapio Luoma och Barnombudsmannen Elina Pekkarinen. Mikaelskyrkan
13.00 – 14.30 Att utforska vägen – heliga vanor, rum och tid, Mikaelin seurakuntakoti Samtal med stiftsdekan Mia Anderssén-Löf och forskare, kaplan Jimmy Österbacka
13.30 – 14.30 Nikea 1700 år paneldiskussion, Aurelia På finska
15.00 – 15.30 Invigning av vallfartssäsongen, Domkyrkan
15.30 – 17.00 Verkstäder C
17.00 – 18.30 Mikaelsmässan Mikaelskyrkan
18.00 – 19.30 Orgelmässa, Domkyrkan
18.00 – 19.00 Workshop ”Vi bygger mässa tillsammans”, Claus Terlinden
19.00 – 20.30 Mässa med alla, en tillgänglig mässa, Claus Terlinden, Aurelia
19.30–20.30 Taizésångmässa, Mikaelskyrkan
20.00 – 22.00 En mötesplats för ungdomar och studenter, Mikonmökki, Parkgatan 13
20.00 – 21.00 Orgel- och ariakonsert, Mikko Salakari. Martinskyrka, Stoltsgatan 9
8.00 Fågelskådning i Runsala
Runsalas natur är unikt mångsidig i hela Finland. Många insektsätande fåglar, som t.ex. sångare och svartkaptör, är skickliga sångare. Fågelturen leds av pastor Eetu Myllymäki.
Turen börjar vid Åbo universitets botaniska trädgård (Runsala parkväg 215) kl. 8 och rutten preciseras närmare tidpunkten. Turen varar ca 1 timme + resa till Runsala med Fölis ca 30 min enkel väg. Rutten är inte tillgänglig för alla. Anmälan senast 7.5.: eetu.myllymaki@evl.fi
10.00 Mässa med små och stora. Tvåspråkig, Domkyrkan
10.00 Pilgrimsmässa. Martinskyrkan, Knektgatan.
11.00 Tillgänglig mässa, Henrikskyrkan, Peltolavägen 2.
11.00 Mässa, Mikaelskyrkan
12.00–13.30 Avslutningsfest: Vägen framåt. Domkyrkan
FREDAG kl. 14 – 15.30 Verkstäder A
Välj ett A- alternativ
A1 Föränderligt språk med oförändrat innehåll Plats: Aurelia Språk: svenska
Språkets utmaning är att förnya sig för att behålla kraften i budskapet. Panelisterna diskuterar språkets utveckling och betydelse och orden som bärare av ett innehåll. Hur ord och formuleringar utvecklas under tid, språkets relevans i samtiden och hur det språk som används i kyrkan kan kommunicera med nutid.
Diskussion med biskop Bo-Göran Åstrand och avdelningsföreståndare Charlotta af Hällström-Reijonen.
A2 Kyrkokonsten och kyrkorummet som tolkar för det heliga Plats: kyrksalen i Åbo domkyrka Språk: finska
Hur blir det heliga till konst och rum, hur återspeglar konsten och rummet det heliga?
Workshoppen genomförs av textilkonstnären Helena Vaari, metallkonstnären, Kyrkostyrelsens sakkunniga Juha Luodeslampi och TD, liturgiska konsulten Mika KT Pajunen.
A3 Gudstjänsten mitt i samhället och dess kamp Plats: Domkyrkans sakristia Språk: finska / svenska
Vilka aktuella frågor kräver att kyrkan ber, talar eller förkunnar, och hur? Hur har kyrkans ställning som samhällelig aktör och därmed också gudstjänsten förändrats, och hur fortsätter den att förändras? Kan gudstjänsten påverka också i samhället? Vilka utmaningar för gudstjänstlivet ställer kyrkans senaste fyraårsberättelse? I workshoppen får vi höra hur församlingen Kallion seurakunta ordnade en samhällelig partnerskapsmässa 2024 tillsammans med aktörer i området. På mässan behandlades bland annat arbete, fred, situationen i Östersjön, jämlikhet och rättvisa. Dessutom reflekterar vi över spiritualitetens politiska dimensioner. Workshoppen genomförs av kyrkoherden Riikka Reina och TD, doc. Jyri Komulainen.
A4 Psaltaren som känslotolk i gudstjänsten Plats: Skarpskyttekapellet i Domkyrkan Språk: finska
Gudstjänsten är en känslofylld sammankomst, men hur medvetet beaktas känslor i planeringen och genomförandet av den? Workshoppen behandlar känslornas roll i gudstjänsten. Vad säger Psaltaren om människans känsloupplevelser och hur kan man i gudstjänsten använda Psaltaren för meditation kring de egna livsförnimmelserna och erfarenheterna? I workshoppen använder vi den översättning av Psaltaren som publicerades 2024.
Workshoppen genomförs av Bibelsällskapet.
A5 Skaparen slumrar i stenarna, drömmer i blommorna och dansar i människorna – kan gudstjänsten bygga broar till en ekologisk miljö? Plats: Martinskyrkan
Språk: finska
Workshoppen öppnar rum för djuplodande reflektioner kring skapelsens, gudstjänstens och andlighetens sammanflätade relation. Hur kan gudstjänsten fungera som en vacker bro mellan människan och vår livsmiljö? Den ekologiska katastrofen utmanar oss att bedöma vår relation till naturen och till Gud. Workshoppen ger möjlighet att utveckla nya, ekologiskt och andligt berikande former för gudstjänst. Den uppmuntrar deltagarna att se gudstjänsten som ett redskap som kan bära och stärka värdefulla budskap för att skydda skapelsen och fördjupa den andliga gemenskapen.
Workshoppen genomförs av utbildaren, prästen, andliga handledaren och sakkunniga i spirituella frågor Henri Järvinen.
A6 Forskningsdata om gudstjänstupplevelser Plats: Församlingshemmet i Martinsbacken Språk: finska
Vad känner eller upplever människorna egentligen under gudstjänstens gång? Detta har vi undersökt med hjälp av enkäter och smarta ringar som mäter reaktioner. I den här workshoppen berättar vi om resultaten och funderar tillsammans över vilka konsekvenser de kan ha för församlingens verksamhet.
Workshoppen genomförs av Titti Kallio, sakkunnig i kundupplevelser, Kyrkostyrelsen och Terhi Paananen, sakkunnig i gudstjänst och andligt liv.
A7 Välkommen till kyrkorummet! Workshop för kyrkotjänare Plats: Mikaelskyrkan Språk: finska / svenska
Vem möter mig i dörren och hur? Vilken är kyrkotjänarnas roll och betydelse för dem som kommer in i kyrkorummet? Är jag välkommen, vågar jag komma? Var ska jag komma in om mina egna ben inte längre bär mig? Var ska jag sitta, finns det en plats också för mig? Vi välkomnar alla kyrkotjänare, kyrkvaktmästare, vaktmästare, städare, husmödrar och frivilliga till gemensamt arbete och delande. I slutet av workshoppen ordnas en gemensam kaffe-/testund.
Workshoppen genomförs av läraren i teologiska ämnen, läroavtalsansvarige Matti Ijäs (Linnasmäen opisto), församlingspastorn Kristiina Friman (Mikaelin seurakunta), pens. övervaktmästaren Teuvo Rantala (Åbo domkyrka), kyrkvaktmästaren-vaktmästaren Saku Krappala (Mikaelin seurakunta), kyrkvaktmästaren Mirja Pentti (Mikaelin seurakunta) och församlingsmästaren Ville Virolainen (Uudenkaupungin seurakunta).
A8 Vad är en mångkulturell mässa? Plats: Församlingssalen i Mikaelin seurakunta Språk: finska / svenska
Söndagsmorgonens mångkulturella mässa samlar deltagare från över tio olika länder med många olika språk. I workshoppen får du höra hur multietnicitet och flerspråkighet kan förverkligas i en vanlig gudstjänst. Du får höra och se hur man bygger gemenskap mellan människor med olika bakgrund. Även den vanliga församlingsmedlemmens röst och upplevelser blir hörda. Till slut håller vi tillsammans en mångkulturell andakt. Deltagarna får med sig praktiska tips.
Workshoppen genomförs av kaplanerna Silja-Maaria Kavasto och Jarkko Willman samt kantorn Pia Ylitalo-Maunula, Teljän seurakunta i Björneborg. I workshoppen deltar frivilliga i församlingen, från församlingsunga till invandrare.
A9 Det kreativa, vilda och fria andliga språket – inspiration för skrivande och kreativitet Plats: Campuskapellet Språk: finska
I den här workshoppen söker vi idéer och inspiration för att friska upp vårt eget andliga språk och för att hitta och stärka vår egen kreativitet. Dessutom funderar vi på kreativitet och skrivande som former för andligt liv och bön. I workshoppen görs små skrivövningar. Ta med eget skrivmaterial.
Workshoppen genomförs av poeten, retreatledaren, arbetshandledaren, prästen Tiina Hallikainen.
A10 Guidad rundvandring i Lundo kyrka (obs! starttid kl. 13.30) Språk: finska
Kom och bekanta dig med den nyrenoverade kyrkan i Lundo och dess historia. Lundo kyrka, eller S:t Petri kyrka, är församlingens medeltida huvudkyrka i centrum av Lundo. Kyrkan renoverades i sin helhet 2021–2024. Lokalplaneringen representerar ett holistiskt teologiskt och andligt perspektiv. Boken Kahden leivän huone (Risto Leppänen, Kirjapaja 2024) handlar om Lundo kyrkas förvandling. Hur hålls det heliga rummet och det kulturhistoriska värdeobjektet i bruk, i skick och vackert? Vad har den lilla kyrkans förvandling inneburit? Lönade det sig att kämpa? Vilken betydelse har banbrytarnas insikter? Hur påverkar renoveringen vardagen?
En abonnerad buss tar dem som anmält sig till workshoppen till Lundo från domkyrkotorget kl. 13.30, återfärd till samma plats cirka kl. 15.30.
Workshoppen genomförs av kyrkoherden, TD Risto Leppänen.
FREDAG kl. 16.30 – 18 Verkstäder B
Välj ett B-alternativ
B1 Predikan / Saarna Plats: Aurelia
Språk: svenska, tulkkaus suomeksi.
Predikan ska vara en levande röst som talar in i våra liv. För att vara Guds redskap behöver evangeliet gå genom oss, våra liv och vår tid. Ann-Charlotte Miller vill inspirera till arbete med predikan som använder både tal och kropp. Evangeliet som profetisk röst in i vår tid är angeläget för henne. Hon arbetar som präst i Lund och predikan är hennes stora intresse.
Saarnan pitäisi olla elävä ääni, joka puhuttelee meidän elämäämme. Ollakseen Jumalan väline, evankeliumin täytyy kulkea läpi meidän persoonamme, tässä elämässä ja ajassa. Ann-Charlotte Miller haluaa innostaa työstämään saarna puhumalla ja kehon kautta. Evankeliumi profeetallisena äänenä meidän aikanamme on hänelle tärkeä.
Workshoppen genomförs av prästen Ann-Charlotte Miller, Lund, Svenska kyrkan
B2 Ljudets, Rummets och Ljusets Arkitektur: Den förenande kraften i rumslig improvisation Plats: kyrksalen i Domkyrkan Språk: musik
Workshoppen behandlar rum, ljud och ljus samt hur dessa på ett naturligt sätt kan utnyttjas i praktiken i kyrkorummet. I workshoppen görs en egen gemensam stämningsimprovisation kring temat rum–ljud–ljus. Som arbetsredskap använder vi förutom vår egen röst även orgel, handklockor, chimes och pukor samt papper, ficklampor och paraplyer. Workshoppen förutsätter inga musikaliska specialfärdigheter – det räcker att du är nyfiken på och entusiastisk över upplevelsebaserad rumsimprovisation.
Workshoppens resultat presenteras vid en kvällskonsert som börjar kl. 22. För kvällskonserten behöver du svarta eller mörka kläder.
Workshoppen genomförs av Domkyrkans kantor, körledaren Anu Åberg och Domkyrkans oratoriekör samt Domkyrkans organist Markku Hietaharju.
B3 Ljudresan: Upplevelsen av trygghet och otrygghet i olika kyrkorum Plats: Skarpskyttekapellet i Domkyrkan Språk: finska I workshoppen fylls rummet av konst och färska forskningsrön! Forskningskonceptet för Helsingfors universitets CoCo-projekt ger perspektiv på hur upplevelsen av trygghet och otrygghet byggs upp i olika kyrkorum. Fokus ligger på rummet och känslan, arkitekturen och upplevelsen samt interaktionen mellan rummet och den mänskliga upplevelsen. På vilket sätt stärker kyrkorummet känslan av trygghet – och otrygghet? I workshoppen ingår en musikalisk Ljudresa där de närvarande har möjlighet att vila, meditera eller röra sig fritt i rummet i takt med improvisationsmusik. I slutet av workshoppen har deltagarna också möjlighet att delta i en undersökning om upplevelsen av trygghet och otrygghet i kyrkorum.
Workshoppen genomförs av TD, docenten Anne Birgitta Pessi, TD, författaren, konstnären Meri-Anna Paloniemi (fd. Hintsala) och musikern Hale Heikkilä.
B4 Tre insikter om gudstjänster runt om i världen Plats: Mikaelskyrkan Språk: finska
Hur ser de lutherska gudstjänsterna ut i världen? Inom den globala kyrkan finns en brokig mängd andliga traditioner, seder och bruk som gör gudstjänsten unik. I många kyrkor är gudstjänsten en genuint gemensam, tillsammans genomförd och upplyftande händelse som samlar församlingsmedlemmar i olika åldrar från ett stort område. Vad kan vi här i Finlands lutherska kyrka lära oss av partnerkyrkorna? Vad kan vi föra med oss till dem?
Workshoppen genomförs av specialsakkunniga Katri Härkönen, Finska Missionssällskapet.
B5 Kyrkans gemenskap Plats: Församlingshemmet vid Mikaelskyrkan Språk: finska / svenska
Inom kyrkan uppstår nya gemenskaper där ansvaret har delats på ett nytt sätt. I de nya gemenskaperna står det gemensamma livet i centrum. Hur utvecklar man ett nytt sätt att arbeta? Hur öppnar man dörrarna och kliver ut? Hur bygger man hoppets gemenskap? Hur leder man den? Hur kan bönen och den radikala kärleken till nästan förverkligas i det praktiska församlingslivet? Kom och lyssna på inspirerande exempel som också kan tjäna din församling. Hoppet föds ur starka handlingar och möjliggörande av möten.
Workshoppen genomförs av Kati Pirttimaa, Panu Pitkänen, Olli Viljakainen och Hanne Tuulos.
B6 Hiljaisuuden jooga® / Stillhetens yoga® Plats: Martinskyrkan Språk: suomi / svenska
Tervetuloa Martinkirkkoon Hiljaisuuden joogan® 1,5h harjoitukseen. Mukaan tarvitset oman joogamaton/alustan. Hiljaisuuden jooga® on kristillinen harjoituskokonaisuus, jossa keskeistä on kristillisyyden ytimestä nouseva armollisuus ja kaikkea elämää kannatteleva Jumalan rakkaus. Hiljaisuuden joogassa kohtaavat kristillinen spiritualiteetti ja joogan kehollisuus. Keho otetaan mukaan rukoukseen kokonaisvaltaisesti monipuolisen ja lempeän joogan keinoin. Perimmäisenä tavoitteena on kokemus Jumalan rakkaudesta.
Välkommen till Martinskyrkan att delta i en 1,5 timmes Stillhetens yoga® övning. Med dig behöver du din egen yogamatta / annat underlag. Stillhetens yoga® är en kristen övningshelhet där det mest viktiga är nåden som flödar ur kristendomens kärna och Guds kärlek som bär allt levande. I stillhetens yoga möts kristen spiritualitet med yogas kroppslighet. Hela kroppen deltar i bön med hjälp av mångsidigt och varsam yoga. Det fundamentala målet är en upplevelse av Guds kärlek. Workshoppen genomförs av prästen i Martin seurakunta i Åbo Ilona Hägglund och studentprästen Mia Pusa från Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet.
B7 Gudstjänst på nätet – ett nödvändigt ont eller en framtida möjlighet? Plats: Församlingen Maarian seurakuntas allaktivitetslokal Riimi Språk: finska
Under coronapandemin streamades många olika gudstjänster i församlingarna. Vilka erfarenheter och vilken god praxis lever kvar efter coronan? Hur kan vi i framtiden lyfta upp streamingen och den digitala interaktionen på nätet till en högre nivå? Hur kan framtidens församling komma samman på nätet? I workshoppen undersöker vi streamingens möjligheter med hjälp av praktiska exempel och visualiserar framtiden.
Du kan ta dig till workshoppen med Åboregionens smidiga och förmånliga kollektivtrafik (restid från domkyrkotorget cirka 30 min). Den lätta webbaserade Föli-ruttguiden hittar du här. Föli-applikationen hittar du här.
Workshoppen genomförs av Pietu Korpelainen, Markus Kartano, Kirsi Erkama, Henna Ahlfors och Tero Niemi.
B8 Begravningsplatsvandringen Hoppets trädgårdar Plats: Åbo begravningsplats och Uppståndelsekapellet Språk: finska / svenska
Hoppets trädgårdar – begravningsplatsen ger rum för stilla bön och återhämtning. Guidad promenad på Stora begravningsplatsen och workshop i Uppståndelsekapellet (Begravningsplatsvägen 21). Vilka möjligheter öppnar begravningsplatserna för gudstjänstliv, stilla bön, återhämtning och personliga frågor?
Hoppets trädgård (toivonpuutarha.fi) är en finskspråkig tjänst med QR-kod vars 27 texter öppnar olika perspektiv på begravningsplatsen. I workshoppen vandrar vi runt med QR-koden och funderar tillsammans på begravningsplatsens möjligheter.
Start från Uppståndelsekapellet – ta med dig väderanpassad utrustning! Du kan ta dig till Uppståndelsekapellet med Åboregionens smidiga och förmånliga kollektivtrafik (restid från domkyrkotorget cirka 15 min). Den lätta webbaserade Föli-ruttguiden hittar du här. Föli-applikationen hittar du här.
Workshoppen genomförs av verksamhetsledaren för Hiljaisuuden ystävät TD Juha Tanska och pastorn för andlig vägledning i Tammerfors församlingar Jussi Holopainen.
B9 Den tragiska verkligheten och nådens mysterium i gudstjänsten. Juhani Rekola sätter ord på det outtalade. Plats: Bryggerirestaurangen Koulu, historieklassen. Språk: finska
Juhani Rekola (1916–1986) har beskrivits som den finländska teologins Aki Kaurismäki. Rekola gjorde sitt livsverk som präst i Stockholm. Han var förtrogen med både drömmarna och den hårda verkligheten och övertygad om att Betlehemsstjärnan lyser klart under svåra tider. Vad kan detta innebära för gudstjänsten? Hur formulerar man den tragiska verkligheten i gudstjänsten?
Workshoppen genomförs av ledande familjerådgivaren, TD Anne Sumela, programchefen Kari J. Kettula och ledande sjukhuspastorn Artturi Kivineva.
B10 Godfulness-workshop Plats: Reso kyrka
Godfulness® är ett prisbelönt koncept som utvecklades av församlingen Raision seurakunta. Det omfattar över 80 andliga övningar som utarbetats av ett multiprofessionellt team. I konceptet kombineras kompetens inom miljöfostran, psykologi, teologi och medieproduktion till rotfasta andliga övningar. I workshoppen får du höra hur Godfulness kan tjäna församlingsarbetet och vilka verktyg som kan användas med en Godfulness-licens.
Efter workshoppen hålls en Godfulness-mässa i Reso kyrka.
Workshoppen genomförs av miljösakkunniga, arbetshandledaren, återhämtningshandledaren Hannele Siltala, musikern, manusförfattaren, audiovisuella experten Jenni Kankaro/Kuvakenguru och kyrkoherden Sari Lehti.
B11 Det kreativa, vilda och fria andliga språket – inspiration för skrivande och kreativitet Plats: Campuskapellet Språk: finska
I den här workshoppen söker vi idéer och inspiration för att friska upp vårt eget andliga språk och för att hitta och stärka våra egen kreativitet. Dessutom funderar vi på kreativitet och skrivande som former för andligt liv och bön. I workshoppen görs små skrivövningar. Ta med eget skrivmaterial.
LÖRDAG kl. 15.30 – 17 Verkstäder C
Välj ett C-alternativ
C1 Livets sårbarhet och ett hållbart hopp Plats: Församlingshemmet vid Mikaelskyrkan
Språk: svenska (tolkas till finska)
Arkkipiispa Tapio Luoma ja piispa Kari Veiteberg keskustelevat. Samtal med ärkebiskop Tapio Luoma och biskop Kari Veiteberg.
C2 Vid kyrkosångens källa Plats: Martinskyrkan
Psalmsång, gregorianska hymner och andra melodier från kristendomens tidiga århundraden är inslag i våra gudstjänster som förenar kyrkorna och som lever i tid och rum. Genom enstämmig sång utan ackompanjemang söker vi oss till kyrkomusikens källa, där det finns mycket att hämta både för den sjungande församlingen, för musikproffsen och för den mediterande som försjunker i personlig bön. I den gregorianska kanalen med låg tröskel lär man sig psalmsång på ett enkelt och praktiskt sätt genom att sjunga tillsammans. Materialet i workshoppen är psalmboken, Penkkipsalttari och de nya psalmöversättningarna samt det latinsk-finska Hymnarium.
Workshoppen genomförs av MuM, FM, dir. cant. Hanna Pishro, ledande kantorn Tero Niemi och kantorsteamet i Maarian seurakunta.
C3 Med en mild blick – olika andligheter tillsammans i kyrkan Plats: Aurelia.
Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har brett mellan väggarna och högt i tak. Hur ska vi förhålla oss till de olika formerna av andlighet som existerar i en och samma kyrka? Är det möjligt att stärka deras inbördes kontakt? Hur kan vi fästa uppmärksamheten vid det som förenar oss i stället för det som skiljer oss åt? På plattformen Flinga (https://flinga.fi/s/F588WTN) skickar deltagaren på förhand en “nyckelbild”, ett fotografi som sammanfattar något centralt om hans eller hennes andliga väg, och förbereder sig för att dela berättelsen om sin bild med kanalens övriga medlemmar.
Workshoppen genomförs av TD, pastorn Juha Tanska och tf. kaplanen Venla Koivula.
C4 Bibeln i församlingsmedlemmarnas bruk Plats: Församlingshemmet i Martinsbacken
Användningen av Bibeln i gudstjänsten är etablerad, men hur lever Bibeln utanför den i församlingsmedlemmarnas bruk? I kanalen bekantar vi oss med hinder och möjligheter genom att samtala om Bibeln och med hjälp av olika övningar. Workshoppen genomförs av forskaren i Nya testamentet och urkristendom, universitetslektorn Outi Lehtipuu och författaren, prästen Kaisa Kariranta.
C5 Guidad vandring i Sankt Henriks ekumeniska konstkapell Språk: finska
På vilket sätt borde vi bruka Ordet och hålla det levande så att det tilltalar ögonen, själen och hjärtat? Sankt Henriks ekumeniska konstkapell förmedlar med hjälp av alla konstformer hopp och glädje i människornas liv. Konstkapellet ger utrymme för konst – bilder, toner, ord. Det är till sin arkitektur in i minsta detalj ett konstverk i sig. I bakgrundsgemenskapen för Sankt Henriks ekumeniska konstkapell ingår nio olika kyrkosamfund. Här kan du läsa historien om Sankt Henriks ekumeniska konstkapell (https://www.taidekappeli.fi/pa-svenska/). Med evenemangspasset kan du bekanta dig med konstkapellet till ett inträdespris på 3 euro (normalt 5 euro).
Du kan ta dig till konstkapellet med Åboregionens smidiga och förmånliga kollektivtrafik (restid cirka 40 min). Den lätta webbaserade Föli-ruttguiden hittar du här.
Workshoppen genomförs av verksamhetsledaren Aira Kuvaja.
C6 Guidad rundvandring i allaktivitetshuset Riimi Språk: finska
Riimi är ett allaktivitetshus i Runosbacken som färdigställdes våren 2024 och där ordnar bland annat församlingen och Åbo stad verksamhet. Allaktivitetshuset representerar ett nytt sätt att bygga upp samarbete med olika aktörer. Lokalen har också utmärkt teknisk beredskap för bl.a. streaming och inspelning. På den här sidan kan du bekanta dig med Maarian seurakuntas allaktivitetshus Riimi. I workshoppen får du under ledning av församlingsanställda bekanta dig med Riimi.
Du kan ta dig till Riimi med Åboregionens smidiga och förmånliga kollektivtrafik (restid cirka 30 min). Den lätta webbaserade Föli-ruttguiden hittar du här.
Workshoppen genomförs av anställda i församlingen Maarian seurakunta.
C7 Ledd pilgrimsvandring: Helenas stig (8 km)
Rundvandring till de medeltida kyrkorna längs Aura å. Målen är Domkyrkan, S:ta Katarina kyrka, Koroisudden, S:t Marie kyrkogård. Vandring till fots. Observera att denna vandring beräknas pågå till kl. 20.00! Läs mer om vandringen i Citynomadi och på webbplatsen Pilgrimsvandringar i Finland.
C8 Ledd pilgrimscykelfärd: Henriks stig (15 km)
Färd från Domkyrkan till Sankt Henriks ekumeniska konstkapell på ön Hirvensalo. Under färden olika mål och storslagen natur. Pilgrimsfärd med cykel, möjlighet att ta cykeln på Föli-bussen på hemfärden. Observera att denna cykelfärd beräknas pågå till kl. 18.30! Läs mer om vandringen i Citynomadi och på webbplatsen Pilgrimsvandringar i Finland.
C9 Ledd pilgrimsvandring: Luomakunnan huokaus meissä / Skapelsen suckar (2km)
Språk: finska & svenska
Stadsvandring kring Domkyrkan med samtal om miljöfrågor och skapelsen. Vandring till fots på två språk. Läs mer om vandringen i Citynomadi och på webbplatsen Pilgrimsvandringar i Finland.
C10 Ledd pilgrimsvandring: Det medeltida Åbo (2 km)
Det medeltida Åbos fina platser och skatter nära Domkyrkan. Målen är Domkyrkan, Aboa Vetus-museet, platsen för S:t Olofs dominikanerkonvent, Helige Andes kapell. Vandring till fots. Du kan bekanta dig med vandringen i Citynomadi och på webbplatsen Pilgrimsvandringar i Finland senast i början av 2025.
C11 Ledd pilgrimsvandring till Ristimäki i Ravattula (7 km).
Den andra rutten för Aura ås pilgrimsvandringar följer Aura å. Målen är de medeltida kyrkorna, Virnamäki fornminnesområde och Finlands äldsta kyrkplats, Ristimäki i Ravattula som hittades vid arkeologiska utgrävningar 2013. Vandring till fots. Observera att denna vandring beräknas pågå till kl. 20.00! Bekanta dig med Ristimäki här.
Pilgrimsvandringar under ledning och på egen hand
Ledda vandringar
Under Dela med alla är det möjligt att under ledning bekanta sig med pilgrimsvandringsrutterna i Åbos närmaste omgivning lördag 10.5 kl. 15.30 (C-workshoppar, start från domkyrkotorget efter att pilgrimsvandringsperioden har inletts).
Vandringar på egen hand
Man kan också vandra på egen hand med hjälp av ruttlistan på webbplatsen Pilgrimsvandringar i Finland (https://pyhiinvaellussuomi.fi/sv/rutter/):
Helenas stig (8 km) en vandring till de medeltida kyrkorna längs Aura å. Målen är Domkyrkan, S:ta Katarinas kyrka, Koroisudden, S:t Marie kyrkogård. Vandring till fots. Läs mer om vandringen i Citynomadi och på webbplatsen Pilgrimsvandringar i Finland.
Henriks stig (15 km) är en pilgrimsfärd från Domkyrkan till Sankt Henriks ekumeniska konstkapell på ön Hirvensalo. Under färden olika mål och storslagen natur. Pilgrimsfärd med cykel, möjlighet att ta cykeln på Föli-bussen tur eller retur. Läs mer om vandringen i Citynomadi och på webbplatsen Pilgrimsvandringar i Finland.
Skapelsen suckar (2 km) stadsvandring kring Domkyrkan med samtal om miljöfrågor och skapelsen. Vandring till fots. Läs mer om vandringen i Citynomadi och på webbplatsen Pilgrimsvandringar i Finland.
Vandringen Det medeltida Åbo (2 km). Det medeltida Åbos fina platser och skatter nära Domkyrkan. Målen är Domkyrkan, Aboa Vetus-museet, platsen för S:t Olofs dominikanerkonvent, Helige Andes kapell. Vandring till fots. Du kan bekanta dig med vandringen i Citynomadi och på webbplatsen Pilgrimsvandringar i Finland senast i början av 2025.
Pilgrimsvandring till Ristimäki i Ravattula (7 km). Den andra rutten för Aura ås pilgrimsvandringar följer Aura å. Målen är de medeltida kyrkorna, Virnamäki fornminnesområde och Finlands äldsta kyrkplats, Ristimäki i Ravattula som hittades vid arkeologiska utgrävningar 2013. Vandring till fots. Möjlighet att på egen hand fortsätta till exkursionsmålet Lundo kyrka. Bekanta dig med Ristimäki här.
Uppgifterna preciseras senare.
Under Dela med alla är det också möjligt att bekanta sig med intressanta platser i Åbos närmaste omgivning. Exkursioner på egen hand kan göras till bland annat Lundo kyrka, församlingen Maarian seurakuntas allaktivitetshus Riimi eller Sankt Henriks ekumeniska konstkapell på Hirvensalo, dit inträdespriset med evenemangspass är 3 euro (normalt 5 euro).
För exkursioner lönar det sig att anlita Åboregionens smidiga och förmånliga kollektivtrafik. Den lätta webbaserade Föli-ruttguiden hittar du här.
Föli-applikationen hittar du här.
Allaktivitetshuset Riimi
Riimi är ett allaktivitetshus i Runosbacken som färdigställdes våren 2024 och där ordnar bland annat församlingen och Åbo stad verksamhet. Allaktivitetshuset representerar ett nytt sätt att bygga upp samarbete med olika aktörer. Lokalen har också utmärkt teknisk beredskap för bl.a. streaming och inspelning. På den här sidan kan du bekanta dig med Maarian seurakuntas allaktivitetshus Riimi. Lördag 10.5. kl. 15.30–17.00 kan du bekanta dig med Riimi under guidning, notera det i workshoplistan!
Lundo kyrka
Lundo kyrka, eller S:t Petri kyrka, är församlingens medeltida huvudkyrka i centrum av Lundo. Kyrkans renoverades i sin helhet 2021–2024. Lokalplaneringen representerar ett holistiskt teologiskt och andligt perspektiv. Boken Kahden leivän huone (Risto Leppänen, Kirjapaja 2024) handlar om Lundo kyrkas förvandling. Hur hålls det heliga rummet och det kulturhistoriska värdeobjektet i bruk, i skick och vackert? Vad har den lilla kyrkans förvandling inneburit? Lönade det sig att kämpa? Vilken betydelse har banbrytarnas insikter? Hur påverkar renoveringen vardagen? Läs mer om Lundo kyrka här
Lundo kyrka kan besökas på egen hand fredag 9.5. kl. 12–18 och lördag 10.5. kl. 12–18. Fredag 9.5 ordnas en rundvandring i kyrkan kl. 14–15.30, notera det i workshoplistan!
Lördag 10.5. kan du om du vill också uppleva motoristkyrkan kl. 15–16.15.
Sankt Henriks ekumeniska konstkapell
Sankt Henriks ekumeniska konstkapell uppfördes med grund i frågan på vilket sätt vi borde bruka Ordet och hålla det levande så att det tilltalar ögonen, själen och hjärtat. Konstkapellet förmedlar med hjälp av alla konstformer hopp och glädje i människornas liv. Konstkapellet ger utrymme för konst – bilder, toner, ord. Det är till sin arkitektur in i minsta detalj ett konstverk i sig. I bakgrundsgemenskapen för Sankt Henriks ekumeniska konstkapell ingår nio olika kyrkosamfund. Här kan du läsa historien om Sankt Henriks ekumeniska konstkapell (https://www.taidekappeli.fi/pa-svenska/). Med evenemangspasset kan du bekanta dig med konstkapellet till ett inträdespris på 3 euro (normalt 5 euro).
Konstkapellet kan besökas på egen hand fredag 9.5. kl. 11–16, lördag 10.5. kl. 12–13.30 och söndag 11.5 kl. 12–15. Lördag 10.5 ordnas också en visning av kapellet kl. 15–16.30, notera det i workshoplistan!
Vi har kommit en bra bit på vägen med Dela med alla gudstjänstdagar.
Åbo domkyrka, Mikaelskyrkan, Mikaeli församlingshem, Martinskyrkan, Martins församlingshem, Åbo och S:t Karins samfällighetshus (Eriksgatan 3), Aurelia, Helige Andes kapell
Mer information om lokalerna: https://www.abosvenskaforsamling.fi/kyrkor-och-lokaler
Tillgängligheten har enligt möjlighet beaktats under gudstjänstdagarna. Tyvärr är inte alla byggnader lätt tillgängliga.
Information om lokalernas tillgänglighet finns på adressen: Kyrkor och lokaler – Åbo och S:t Karins församlingar (turunseurakunnat.fi) https://www.abosvenskaforsamling.fi/kyrkor-och-lokaler
Vid behov tolkas evenemangets huvudprogram till teckenspråk. Om du behöver teckenspråkstolkning, kontakta oss per e-post på jaetutevaat@evl.fi senast 31.1.2025.
Åbo är en mångsidig restaurangstad!
Du hittar bra restaurangtips på Visit Turkus webbplats.
På fredagar är olika lunchställen öppna enligt normal praxis.
På S:t Mikaels kyrkas innergård kan du köpa grillad korv med mera. Intäkterna från försäljningen går till att stödja det mångkulturella arbetet i S:t Mikaels församling.
Observera att måltiderna inte ingår i deltagaravgiften.
Glöm inte att boka ditt boende! I Åbo finns flera inkvarteringsalternativ i olika priser och stilar.
Sokos Hotels erbjuder evenemangsdeltagarna rum till specialpris genom bokningskoden BJE25.
Bokningar: Sokos Hotels försäljningstjänst Öppet: mån–fre 8.00–18.00 Telefon: +358 300 870 000 E-post: sokos.hotels@sok.fi Ange kvotkoden BJE25 när du bokar. www.sokoshotels.fi – Online bokningskod BJE25 Kvotens giltighetstid: Bokningen måste göras senast 2.5.2025 kl. 18. Observera att det finns ett begränsat antal rum till specialpris.
Scandic-hotellen erbjuder evenemangsdeltagarna rum till specialpriser. Bokning skall göras med bokningsreferensen BJAE090525 på Scandics hemsida eller via telefon/e-post. Rummen kan bokas senast 25.04.2025 eller i mån av tillgång.
Konferenshotellet Linnasmäki som ligger i anslutning till Linnasmäki läroanstalt erbjuder förmånligt boende i lugn omgivning.
Anmälan till Dela med alla gudstjänstdagarna börjar i November 2024 och slutar 6.4.2025. Du kan anmäla dig själv eller en grupp.
Deltagaravgiften är 120 € (2 dagar), för en dag 60 €.
Observera early bird-erbjudandet fram till 9.3.2025: 95 € (2 dagar).
Måltider ingår inte i deltagaravgiften.
Anmälan till gudstjänstdagar och kanalarbete görs via Lyyti-programmet.
Vi ber i anmälningsformuläret om dina kontaktuppgifter för att kommunicera om ärenden relaterat till dagarna och för att informera om eventuella programändringar. Du kan välja vilka dagar och i vilka kanaler du deltar.
Anmälan öppnar hösten 2024.
En person kan registrera mer än en person samtidigt, så att varje person blir en egen deltagare. Gruppregistrering rekommenderas särskilt då anmälaren betalar för hela gruppens deltagande. Vid gruppanmälan är var 8:e deltagare avgiftsfri.
Vid gruppregistrering frågar vi kontaktuppgifter till gruppens kontaktperson samt kontaktuppgifter till varje gruppmedlem. Innan gruppanmälan görs bör kontaktpersonen samla in följande uppgifter från varje gruppmedlem: namn, e-postadress, mobiltelefonnummer och kanalval.
Vi behöver kontaktuppgifter till alla deltagare för att kunna kommunicera om dagarna och informera om eventuella programändringar.
Må du möta Gud
Var du än går, i varje mänska
Och i djupet av ditt eget hjärta
Dela med alla-gudstjänstdagar föddes ur en dröm. Det är en dröm om en församling där kyrkans verksamhet och gudstjänstliv har utvecklats till en varm och gästvänlig plats som omsluter församlingsborna och uppmuntrar till tro. I drömmen är församlingsmedlemmar och anställda glada över att få vara med och administrera mässan och glädjas över och uppbyggas av en gemensam tro.
Dela med alla-gudstjänstdagar har redan satt sin prägel på församlingarnas gudstjänstliv. De som deltagit delar med sig av sina erfarenheter av aktiv utveckling av församlings- och gudstjänstlivet. Många församlingar har infört öppna mötesplatser där erfarenheter har utbytts, åsikter har utbytts och nya idéer har genererats och berikats.
Vi bjuder in alla som vill utveckla sin hemförsamling och dess gudstjänstliv i en gemensam och välkomnande riktning att dela med sig. Dela med alla-gudstjänstdagar är en mötesplats och en möjlighet att dela med sig.
Målet är inte att hitta ett enda knep för att förnya gudstjänstlivet, utan att bjuda in dig att delta i arbetet och ansträngningen, att dela entusiasmen och glädjen i den resa som har påbörjats.
Vi bygger en kyrka där mässan är en fest och en viloplats under dagarna. Det är dit Kristus kallar oss. Mässan byggs tillsammans och människor hämtar med sig sina gåvor. Från mässan sänder Kristus oss att tjäna varandra och världen.
Församlingsutveckling börjar med utvecklandet av gudstjänstlivet.
Biskopen i Oslo, blivande diakonipräst i Oslo Stadsmission
Kari Veiteberg har varit biskop i Oslo sedan 2017. I slutet av 2024 kommer hon att lämna sitt biskopsuppdrag och återgå till sin tidigare tjänst som diakonal präst för Oslo Stadsmission, där hon bland annat arbetar med fångar och hemlösa.
Tillbedjan är en hjärtefråga för Kari Veiteberg. Hon har varit aktiv i det nordiska nätverket Leitourgia och främjat den profetiska liturgin, minoriteternas ställning, förkroppsligande och mänsklig sårbarhet. Kari Veiteberg säger att hon har en föraning om att just liturgin kan ge hopp och mod mitt i det nuvarande ångestfyllda världsläget.
Biskop i Åbo ärkestift
Biskop Mari Leppänen vigdes till tjänst den 7.2.2021 i Åbo domkyrka.
Leppänen vill lyfta fram sådana röster i samhällsdebatten som annars skulle förbli ohörda. Hon vill arbeta för rättvisa och en bättre värld. Hon har förespråkat jämlikhet och krävt att olika marginaliserade och utsatta grupper ska beaktas i samhället. Leppänen har berättat att hon känner samhörighet med människor som känner sig utanför. Dessutom har hon behandlat teman som rör miljö och skapande, tystnad och pilgrimsvandring.
Biskop i Borgå stift
Bo-Göran Åstrand valdes och vigdes till Borgå stifts åttonde biskop år 2019.
Biskop Åstrand betonar dialogen som ett sätt att arbeta och leda. Han understryker samarbetets betydelse. Det är genom att tillsammans lyssna, belysa, reflektera och diskutera som vägen framåt öppnar sig.
Ärkebiskop av Åbo och Finland
Ärkebiskop Tapio Luoma tillträdde sitt ämbete 1.6.2018.
Tapio Luoma vigdes till präst 1987. Han är teologie doktor. Ämnet för doktorsavhandlingen var förhållandet mellan teologi och naturvetenskap.
– Biskop Mari Leppänen
Här under kommer vi att sammanställa svar på frågor som dyker upp under processens gång. Skicka din fråga via det bifogade formuläret. På så sätt får vi in alla frågor i samma tjänst och kan bättre ge svar på dem.
Dagarna arrangeras av Kyrkostyrelsen, Åbo ärkestift, Borgå stift samt ev. luth i Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet.
Åbo ärkestift, kati.jansa@evl.fi / jaetutevaat@evl.fi
Borgå stift, pia.a.bengts@evl.fi , 040 1425219
Kyrkostyrelsen, terhi.paananen@evl.fi
Åbo ärkestift, timo.helenius@evl.fi
jaetutevaat@evl.fi