Työskentelyn aiheena on erilaisuus ja enemmistöstä poikkeavien ihmisten kohtelu. Pohditaan omien havaintojen kautta, mitä ihmisryhmiä yhteiskunnassamme syrjitään ja mitä syrjinnän purkamiseksi voi tehdä. Syrjinnän purkamista käsitellään kahden Raamatun tekstin kautta.
Kesto n. 25 min. Osallistujat jaetaan kahteen ryhmään.
Ryhmä 1 saa käsiteltäväkseen tekstin Jeesus ja samarialainen nainen Joh. 4:5–15
Ryhmä 2 saa käsiteltäväkseen tekstin Jeesus aterioi syntisten kanssa Luuk. 15:2
Lukekaa teksti rauhallisesti ääneen kahteen kertaan. Keskustelkaa seuraavista kysymyksistä:
Suunnitelkaa äänetön pantomiimi tai elävä patsas, joka kuvaa tekstissä ilmenevää ihmisryhmien välistä jännitettä, vastakohtaisuutta tai kohtaamista.
Kumpikin ryhmä esittää oman tuotoksensa toiselle ryhmälle. Esitystä katsova ryhmä pohtii katsoessaan, mitä tunteita toisen ryhmän esityksestä välittyy.
Kesto n. 15 min. Syvennellään harjoituksen herättämiä tunteita ja ajatuksia. Ohjaaja tuo esiin, että syrjivät normit ovat olleet osa elämää jo Raamatun vuosisatoina. Monissa kohtaamisissaan juuri Jeesus puuttuu syrjiviin normeihin ja purkaa niitä. Hän nostaa esiin ja tekee näkyväksi ihmisiä, joita enemmistö ihmisistä syrjii. Jeesus haastoi myös uskonnollisia perinteitä ja sääntöjä etsiessään tietä välittää Jumalan rakkautta kaikille.
Pohdintakysymyksiä yhteiseen keskusteluun tai vieruskaverin kanssa
(Tässä kohtaa voi työskentelyssä pitää pienen tauon.)
Kesto n. 5 min. Sanalla “normi” voidaan viitata eettisiin normeihin, jollainen on vaikkapa lähimmäisenrakkaus. Normilla voidaan viitata myös näkymättömiin pelisääntöihin siitä, ketkä yhteisössä kuuluvat joukkoon ja ketkä eivät. Tällaisia normeja kutsutaan syrjiviksi normeiksi. Silloin kun itse kuuluu johonkin enemmistöön, voi olla hankala havainnoida sitä, kuinka arkinen kielenkäyttökin joskus vahvistaa ajatusta, että täytyy olla tietynlainen, jotta voi sopia muottiin.
Kesto n. 20 min. Muistuta osallistujia kunnioittavan keskustelun pelisäännöistä.
Pohdi seuraavia tilanteita kuvitteellisessa Onnelan seurakunnassa. Näytä peukalolla, ovatko nämä ilmaisut tai tapahtumat mielestäsi sellaisia, jotka saavat kaikki tuntemaan olonsa tervetulleeksi. Peukku ylös merkitsee että tilanteessa ei ole mitään kummallista ja se on täysin hyväksyttävä kaikkien kannalta, peukku keskelle “en ole varma” tai “jossain määrin epämukavaa”, peukku alas merkitsee että tilanne voi varmasti olla syrjivä tai epämukava jonkun kannalta. Käyttäkää jokaisen tapauksen kohdalla hetki sen tutkimiseen, oliko ryhmässä yhteneviä vai eriäviä näkemyksiä. Kun joku laittaa peukun alaspäin, pyydä kertomaan perusteluja. Pohtikaa kenen kannalta tilanne voi tuntua syrjivältä tai epämukavalta ja miksi. Sulkeissa on vihjeitä ohjaajalle, millaiseen syrjivään normiin väite liittyy.
Jos mielipiteiden näyttäminen koko ryhmälle tuntuu liian haastavalta, voidaan myös sopia, että työskentely toteutetaan siten, että osallistujat osoittavat peukku-mielipiteensä silmät kiinni niin, että vain ohjaaja näkee osallistujien näkemykset. Keskustelu voidaan silloin käydä hieman yleisemmällä tasolla.
Työskentelyn on suunnitellut Minna Mannert.