Yhteisölähtöinen kotoutuminen

Seurakunnat toimivat yhteisöllisyyden mahdollistajina ja kotoutumisen edistäjinä jokapäiväisillä toimillaan.

Yhteisölähtöisen kotoutumisen pilotti

Suomen Punainen Risti, Kirkkohallitus ja Humanistinen ammattikorkeakoulu toteuttavat Yhteisölähtöisen kotoutumisen pilotti -hankkeen vuosina 2023-2025. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja tavoitteena on kehittää yhteisölähtöisen kotoutumisen malli, jossa edistetään kiintiöpakolaisten kotoutumista uudelle paikkakunnalle yhteisöiden avulla. Mukaan on Ely-keskuksien kanssa valittu yhteensä 13 paikkakuntaa. Hanke pohjautuu Valtioneuvoston julkaisuun Yhteisölähtöisen kotoutumisen mahdollisuudet Suomessa.

Hankekuntiin perustetaan yhteisökummiryhmiä. Kummien tarkoituksena on toimia kotoutujille yhteisöihin saattajina, kotoutujan tarpeita ja toiveita kuunnellen. Yhteisökummit ovat toimintaan pätevöityneet joko hankkeen toteuttaman yhteisökummivalmennuksen tai kummin oman elämänkokemuksen kautta.

Hankkeen tavoitteet

  • Tavoite 1
    Kiintiöpakolaiset tunnistavat paikkakunnan toimintamahdollisuudet. He kokevat olevansa tervetulleita toimintaan ja koko yhteisöön. Kontaktit ja sosiaalinen verkosto kasvavat yhteisökummien avulla. Koulutukset tarjoavat kotoutumispolulle erilaisia vaihtoehtoja.
  • Tavoite 2
    Yhteisökummit tunnistavat tehtävänsä ja heillä on selkeät roolit. He kehittävät toimintaa paikkakunnalle sopivilla tavoilla. He ovat motivoituneita ja tyytyväisiä toimintaan. He saavat tarvitsemansa tuen ja koulutuksen hankkeen henkilökunnalta ja kunnan vastuuviranomaisilta.
  • Tavoite 3
    Yhteisölähtöisen kotoutumisen käytännöistä saadaan kokemusta kunnista. Eri sidosryhmät osallistuvat kehittämistyöhön aktiivisesti. Kohderyhmän jäsenet osallistuvat tasaveroisesti ja osallistuvat kehittämiseen.

Seurakunnat mukana hankkeessa

Seurakunnat ovat monipuolisesti mukana hankkeen suunnittelussa sekä toteutuksessa. Alueellista yhteistyötä toteutetaan tapahtumilla, säännöllisillä toiminnoilla sekä verkostotyöskentelyllä yhteisölähtöisen kotoutumisen edistämiseksi.

Työkaluja kotoutumisen tueksi

Mitä kuuluu –keskustelu on matalan kynnyksen työkalu, jonka tavoitteena on kotoutujien kuulluksi tuleminen. Keskustelujen anti auttaa suuntaamaan toimintaa paremmin kotoutujien tarpeiden mukaisesti. Kotoutujien kanssa keskustellaan arkisista asioista ennalta määritellyn keskustelurungon mukaan. Kotoutuja saa vastata mihin haluaa. Tarkoituksena on selvittää, mitä kotoutuja tuumii arjesta, mikä toimii, mikä ei, ja minkälaisia toiveita hänellä on. Mitä kuuluu –keskustelun avulla saadaan arvokasta tietoa siitä, miten paikkakunnan toimijat voisivat muokata toimintaansa palvelemaan kotoutujia paremmin.

Kotoutumistarjotintyöskentelyssä analysoidaan ja kuvataan viranomaisten ja sidosryhmien yhteistyötä paikkakunnalla. Yhteisen työskentelyn kautta tehdään näkyväksi myös mahdollisia osallistumisen tai mukaan pääsemisen esteitä, joita yhteisöillä usein on.  Niitä pyritään ratkomaan yhteisesti keskustellen. Kotoutumistarjottimia on käytetty kotoutumistyössä vuodesta 2016 lähtien. Kotoutumistarjotinmallin voi ladata täältä.

Yhteisökummi edistää kotoutujien osallistumista yhteisöjen ja järjestöjen toimintaan kotoutujien toiveiden mukaan. Yhteisökummina voi toimia yksin tai ryhmän jäsenenä. Yhteisökummi on käynyt valmennuksen tai pätevöitynyt omien kokemuksiensa kautta. Yhteisökummi on kiinnostunut monenlaisesta toiminnasta, tuntee paikkakunnan toimintamuotoja ja saattaa kotoutujia paikkakunnan yhteisöihin.

Yhteisökummeja on tällä hetkellä hankkeessa reilu 100. Heitä varten on kehitetty oma yhteisökummivalmennus. Valmennuksen lopuksi paikkakunnan kotoutujat ja kummit suunnittelevat käynnistyvää toimintaa yhdessä.

Kaksi ihmistä katsoo samaa tietokoneruutua ja kirjoittaa kynällä samalla muistiinpanoja.

Ota yhteys

työntekijä

Henriikka Saine

+358404839820

Eteläranta 8
00130, HELSINKI

Takaisin sivun alkuun