Hyppää sisältöön

Kirkon romaniasiainneuvottelukunta

Neuvottelukunta kaudella 2020-2023: pj Petri Määttä, Kirkkoneuvos Kirkkohallitus; Satu Blomerus, Romanomissio, Helsinki; Anca Enache, kehittämispäällikkö Diakonissalaitos, Helsinki; Henry Hedman, opetusneuvos, Hausjärvi; Jouni Lehikoinen, kirkkoherra, Turku; Henry Lindgren, suunnittelija Pohjois-Suomen AVI, Oulu; Jani Lindroos, Romanomissio, Nokia; Katriina Tenhonen, diakoniatyöntekijä, Kitee; Anette Åkerlund, yliopisto-opettaja HY, Helsinki ja sihteerinä asiantuntija Ulla Siirto

Romanien ja kirkon välisten yhteyksien hoitamista varten Kirkkohallituksessa toimii Romanit ja kirkko -neuvottelukunta (Romaseele ta khangari -rakkiboskothaan). Romanit ja kirkko -neuvottelukunta on asiantuntijaelin, jonka tehtävänä on ylläpitää ja kehittää romanien ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yhteisiä kysymyksiä sekä osallistua kirkkojen kansainvälisessä yhteydessä käytävään keskusteluun romaneja koskevissa kysymyksissä. Neuvottelukunnan jäsenistä puolet on romaneja.

 

Neuvottelukunta tukee seurakuntien työtä romanien parissa, kirkkohallitusta yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa sekä romanien ja heidän parissaan toimivien yhteistyötä. Neuvottelukunta voi myös tukea tarvittavia hankkeita ja materiaalituotantoa. Tehtävänä on myös seurata kansainvälistä ja ekumeenista keskustelua romanien asemasta sekä antaa kirkkohallitukselle aloitteita ja esityksiä.

Neuvottelukunta jatkaa vuonna 1994 perustetun Romaniasiain työryhmän ja myöhemmän Romanit ja kirkko -työryhmän työtä. Aloite yhteistyöhön tuli alunperin romaneilta. Työryhmän syntymiseen vaikutti näkemys siitä, että romanien tulee olla läheisemmin yhteydessä kirkkoon lisääntyvän rasismin ehkäisemiseksi. Myös silloinen arkkipiispa John Vikström oli kiinnittänyt huomiota rasismin kasvuun ja esittänyt asiasta julkisen vetoomuksen. Työryhmä oli tiettävästi ensimmäinen laatuaan Euroopan protestanttisissa kirkoissa.

Aiemmat työryhmät ja nykyisin neuvottelukunta ovat olleet järjestämässä romaninkielisiä jumalanpalveluksia sekä edistäneet romanikielisten virsien, raamatuntekstien ja katekismuksen käännöstyötä. Kirkon romanityö on ollut esillä Kirkkopäivillä. Neuvottelukunta on myös järjestänyt valtakunnallisia Romanit ja kirkko -neuvottelupäiviä.

Kansainvälistä yhteistyötä tehdään erityisesti Euroopan kirkkojen konferenssin (CEC), Euroopan kirkkojen siirtolaiskomission (CCME) ja Eurodiaconian kanssa.

Päivitetty