Hyppää sisältöön

Ympäristökasvatus

  • Kirkolla on oma ympäristökasvatuspalkinto
  • Palkinto myönnetään joka toinen vuosi.
  • Palkinnon ideana on "nostaa esiin innovatiivisia ja tuloksellisia ympäristökasvatustekoja ja -käytäntöjä kirkon kentässä sekä motivoida ja kannustaa seurakuntia ja muita kirkollisia toimijoita aktiivisiksi ympäristökasvattajiksi".
  • Kirkolla on myös ympäristödiplomi - lue lisää tämän sivun lopusta

Ehdota Kirkon ympäristökasvatuspalkinnolle 2022 saajaa!

Ilmastokriisi ja sen tuomat seuraukset ohjaavat meitä entistä vahvempaan ympäristökasvatukseen. Kirkon ympäristökasvatuspalkinto nostaa esiin myös osallisuuden merkitystä. Ympäristökasvatuksella ymmärretään monimuotoista ja vaikuttavaa toimintaa kestävän elämäntavan oppimisessa, ylläpitämisessä ja siihen motivoinnissa.

Ehdotukset palkinnon saajaa perusteluineen osoitteeseen ville.kamarainen@evl.fi perjantaihin 2.12.2022 klo 15.00 mennessä.

 

Kirkon ympäristökasvatuspalkinnon säännöt

1. Palkinnon myöntää Kirkkohallituksen täysistunto. Myöntämisen yhteydessä voidaan kuulla kirkon ympäristöasioiden seurantaryhmää sekä Kirkkohallituksen asiantuntijoita. Valmistelijat voivat tehdä yhteistyötä Suomen Luonnonsuojeluliiton, WWF-Suomen ja Suomen Ympäristökeskuksen kanssa palkinnosta tiedottamisessa tai palkinnon saajan muistamisessa.

2. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi. Kyseessä ei ole rahapalkinto.

3. Palkinnon tarkoituksena on nostaa esiin innovatiivisia ja tuloksellisia ympäristökasvatustekoja –ja käytäntöjä kirkon kentässä sekä motivoida ja kannustaa seurakuntia ja muita kirkollisia toimijoita aktiivisiksi ympäristökasvattajiksi.

4. Palkinnon myöntämisessä kiinnitetään erityistä huomiota toiminnan soveltamiseen erilaisissa toimintaympäristöissä, lasten, nuorten ja perheiden osallisuutta edistävään vaikutukseen sekä toiminnan innovatiivisuuteen.

5. Palkinnon voi saada yksittäinen seurakunta, sen piirissä toimiva ryhmä tai muu kirkollinen toimija tai yksityishenkilö.

6. Ehdotuksia palkinnon saajaksi voivat tehdä sekä yksittäiset henkilöt että yhteisöt. Ehdotukset osoitetaan Kirkon kasvatuksen ja perheasioiden yksikölle (KKP). Kirkko-hallitus voi myöntää palkinnon myös ilman ulkopuolelta tullutta ehdotusta.

 

Ympäristökasvatuspalkinto 2020

Kirkkohallituksen täysistunto myönsi joulukuussa 2020 Kirkon ympäristökasvatuspalkinnon nuorisotyönohjaaja Heidi Granströmille Malmin seurakunnasta.

Heidi Granström on työssään tehnyt ympäristökasvatusta pitkäjänteisesti ja laaja-alaisesti. Granström korostaa ympäristökasvatuksessa nuorten toimijuutta. Työssään hän on yhdessä nuorten kanssa rakentanut tapoja, joilla nuoret voivat tehdä konkreettisia tekoja ympäristön hyväksi. Granströmin innostamana nuoret ovat esimerkiksi osallistuneet ilmastomarssille, tehneet kestokääreitä kierrätyskankaasta sekä osallistuneet Pohjois-Saksan maakirkon mahdollistamaan, nuorten järjestämään ilmastokonferenssiin.

Granström on myös ollut aktiivisesti mukana kehittämässä Helsingin seurakuntayhtymän sekä koko kirkon ympäristökasvatustyötä.

 

 

Yleistä ympäristökasvatuspalkinnosta
Kirkon ympäristökasvatuspalkinto on perustettu vuonna 2014. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi. Palkinnon tarkoituksena on nostaa esiin innovatiivisia ja tuloksellisia ympäristökasvatustekoja ja -käytäntöjä kirkon kentällä sekä kannustaa seurakuntia ja muita kirkollisia toimijoita aktiivisiksi ympäristökasvattajiksi.

Palkinnon voi saada yksittäinen seurakunta, sen piirissä toimiva ryhmä tai muu kirkollinen toimija tai yksityishenkilö. Kyseessä ei ole rahapalkinto. Ensimmäisen kerran palkinto myönnettiin Raision seurakunnalle ja sen ympäristöasiantuntijalle Hannele Siltalalle.

- Tämä on yksi tapa kannustaa ja rohkaista laajaa kasvatustyön kenttää kestävään kehitykseen. Kasvatuksen piirissä tehdään jatkuvasti myös ympäristöasioihin liittyviä juttuja, jotka ansaitsevat tulla esiinnostetuiksi, Jarmo Kokkonen kertoo.

-Tärkeää on, että lapset ja nuoret ovat itse aktiivisia toimijoita, he ovat kirkon kasvatuksen tärkein lenkki. Kristittyinä meillä on vastuumme luomakunnasta, Kokkonen painottaa.

Kirkon ympäristökasvatuspalkinnon saajat
2020 - Heidi Granström, Malmin seurakunta

2018 - Panu Pihkala

2016 - Partaharjun toimintakeskus, erityisesti Pieni pyhiinvaellus -polun ja esteettömän luontopolun vuoksi

2014 - Hannele Siltala, Raision seurakunta

Kirkon ympäristödiplomi

Kirkon ympäristödiplomin uusi käsikirja on julkaistu osoitteessa evl.fi/ymparistodiplomiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Käsikirjasivustolle on koottu asioita, joita seurakunnan eri toiminnoissa tulee ottaa huomioon, kun se hakee ympäristödiplomia. Ruotsinkielinen sivusto julkaistaan myöhemmin syksyllä. Painettu käsikirja tulee saataville alkuvuodesta 2021.

Kirkon ympäristödiplomi auttaa seurakuntia toteuttamaan ympäristövastuuta omassa toiminnassaan. Samalla seurakunnat voivat kantaa kortensa kekoon yhteisten tavoitteiden eteen Hiilineutraali kirkko 2030 -strategian mukaisesti.

Kun kerrot seurakuntasi ympäristötyöstä, käytä tunnusta #hiilineutraalikirkko2030 / #kolneutralkyrka2030

Annathan palautetta käsikirjasta palautelomakkeen kautta.

Kirkon ympäristödiplomin tunnuksen voit ladata täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Päivitetty