Lähetys seurakunnan toiminnassa

Stuertteja Karlsruhen yleiskokouksessa.

Lähetystyö ja kansainvälinen diakonia

Seurakunnan osuus kirkon missiossa on vahva. Seurakunta on se yksikkö, joka käytännössä toteuttaa kirkon tehtävää Suomessa. Tässä lähetystyöllä ja kansainvälisellä vastuulla on oleellinen paikka myös seurakunnan kannalta.

Yhteinen todistus 2023 toteaa: ”Seurakuntien ja sen jäsenten tehtävä on edistää lähetystyötä ja harjoittaa diakoniaa.” Tämä perustuu kirkkolakiin ja kirkkojärjestykseen. Lähetystyöhön ja diakoniaan liittyy sellaisia vastuita, joista kuka tahansa voi huolehtia, mutta myös niitä tehtäviä, joista huolehtivat ammattilaiset. Yhteinen todistus 2023 ilmaisee tämän näin:

”Seurakunta elää missionaarisuuttaan todeksi, kun se antaa kaikille jäsenilleen tilaa ja mahdollisuuksia oman panoksensa antamiseen. Tämä tarkoittaa työntekijöiden ja seurakuntalaisten yhteistä suunnittelua, toiminnan toteuttamista, kouluttautumista ja sitoutumista. Seurakuntalaisten vapaaehtoistoiminta vahvistaa seurakunnan yhteisöllisyyttä.”

Missio ja missionaarisuus ovat laajempia käsiteitä, kuin lähetystyö. Silti edellä mainittua voi soveltaa myös lähetystyöhön ja kansainväliseen diakoniaan. Kirkossamme kansainvälisen työn toteuttavat keskeisesti sopimusjärjestömme. Ne ovat seurakuntien kumppaneita kirkon kokonaisvaltaisen lähetystehtävän toteuttamisessa. Kirkon eri toimijat arvioivat yhdessä, miten yhteisiä tavoitteita voidaan parhaiten edistää.

Tällä sivustolla kerrotaan näihin liittyvistä periaatteellisista ja käytännöllisistä näkökulmista, joita seurakunnan strategisessa suunnittelussa ja toiminnassa voi hyödyntää.

Kuva karttapallosta, josta näkyy pohjoinen pallonpuolisko

Lähetys ja lähetystyö

Kirkko on aina lähetetty kirkko. Tämä lähetettynä oleminen merkitsee osallistumista siihen työhön, jota Jumala jo tekee tässä maailmassa. Toisin sanoen meillä ei ole jotain omaa työtä tehtäväksemme, vaan me osallistumme Jumalan lähetykseen (Missio Dei). Tätä toteutetaan sekä oman seurakunnan alueella että osallistumalla kirkkojen maailmanlaajaan yhteyteen.

 

Lähetystyö on ollut merkittävänä avaajana suomalaisten Afrikka ja Aasia tietoisuudelle.  Lähetystyöstä kertovat kirjeet ja uutiset ovat tuoneet näkyvillä maailmaa, jonka elämisen tavat poikkeaa omistamme.

Nykyisin lähetystyöstä kertomisessa pyritään antamaan ääni ennen kaikkea kumppaneillemme. He saavat itse kertoa omasta elämästään ja me kerromme kumppanuudestamme. Samalla saamme tietoa siitä, mitä on elää suomalaisena toisenlaisen kulttuurin ja usein toisenlaisen uskonnon keskellä.

Missio ei ole työmuoto – lähetystyö on

Seurakunnan toiminta on hallinnollisista syistä jakautunut työmuotoihin. Yhä useammassa seurakunnassa tämä on nähty liian kapeaksi tavaksi hahmottaa kristittynä olemista ja koko seurakunnan elämää eli missiota. Yhdessä tekeminen on todettu kaikkia hyödyttäväksi.

Lähetystyöstä työmuotona voimme puhua, kun tarkoitamme sillä seurakunnan ulkomaiseen työhön liittyvien käytännön asioiden hoitamista ja koordinointia sekä seurakunnan lähetysvastuuseen osallistumista. Sen sijaan lähetyskasvatus, jumalanpalveluselämässä toteutuva lähetyksen näkökulma, varainhankinta, tapahtumien toteuttaminen ja viestintä eivät voi olla vain yhden työmuodon vastuulla. Seurakunnan missionaarisuus toteutuu, kun se elää todeksi evankeliumia omalla alueellaan ja osallistuu kirkon kansainväliseen toimintaan.

Osana maailmanlaajaa kirkkoa emme voi ummistaa silmiämme globaaleilta haasteilta ja mahdollisuuksilta. Kansainvälisyys ei ole vain jossain kaukana, vaan myös seurakunnan arjessa.Yhteys kansainväliseen toimintaan alkaa jo jumalanpalveluselämästä, jossa esirukous ja kolehdin kantaminen tuovat maailman rikkinäisyyden ja evankeliumin jakamisen välttämättömyyden esille. Samaa näkökulmaa voi toivoa jokaiseen piiriin, kuoroon, kerhoon ja kokoontumiseen. Parhaiten kansainvälinen vastuu toteutuukin silloin, kun se on jokaisessa toiminnassa  osa arkipäivää.

Kansainvälinen työ edellyttää päätösten tekemistä

Seurakunnalla on kirkkolain ja kirkkojärjestyksen mukaan vastuu lähetystyöstä ja kansainväliseen yhteistoimintaan osallistumisesta. Mikään tästä ei toteudu, jollei näistä ole sovittu seurakunnassa. Siksi seurakunnassa tulee tehdä tarvittavat päätökset siitä, miten tämä käytännössä toteutetaan. Useimmiten se edellyttää henkilön nimeämistä (virkaa tai tointa tai vastuun nimeämistä) tai vähintään toimivan elimen perustamista (työryhmä tms.). Vain siten voidaan varmistaa, ettei lähetystyön todellisuus ja siihen liittyvä yhteys unohdu seurakunnan arjesta.

Lähetystyöhön liittyvän päätöksen teon tueksi on olemassa sivusto: Luottamushenkilöt. Päätösten ja toiminnan kohdentamisen osalta seurakunta on itsenäinen toimija. Lähetysjärjestöjen lisäksi kirkkohallituksen ulkoasiain osasto, lähetystyön keskus ja hiippakuntien kansainvälinen työ pyrkivät rohkaisemaan ja innostamaan seurakuntia niiden toteuttaessaan rajat ylittävää missiota.

Yhteinen todistus -asiakirjan kansikuva

Yhteinen todistus

Yhteinen todistus 2023 – Ett gemensamt vittnesbörd 2023 on kirkon lähetyksen linjausasiakirja. Piispainkokous hyväksyi sen 26.10.2022. Se koostuu kahdesta osasta. Tekstin alkuosa kuvaa kirkon mission teologisia peruslinjoja. Loppuosassa esitetään peruslinjauksesta nousevat toimintaperiaatteet. Perussopimuksessa lähetysjärjestöt sitoutuvat noudattamaan Yhteinen todistus 2023 annettuja toimintaperiaatteita. Perussopimuksen toteutumista seuraa ja valvoo kirkon ulkoasiain osasto yhdessä kirkon lähetystyön toimikunnan kanssa, joka raportoi asiasta piispainkokoukselle.

Yhteinen todistus 2023 aineistoa

Tässä koottuna Yhteinen todistus 2023 -linjausasiakirjaan liittyvää täydentävää ja syventävää aineistoa. Näitä voi vapaasti käyttää sekä omaksi iloksi että koulutuksissa ja ryhmissä yhteisen paneutumisen avuksi.

Yhteinen todistus 2023 – Ett gemensamt vittnesbörd 2023 asiakirjasta on käännökset englanniksi (Common Witness 2023) ja espanjaksi (Testimonio Commún 2023).
Lisäksi lähetystyötä koskeva perussopimus englanniksi:
Framework agreement between the Evangelical Lutheran Church of Finland and its mission agencies concerning the organization of mission work

Yksi mahdollisuus tutustua asiakirjaan on käyttää sitä varten luotua opiskelusivua: Yhteinen todistus 2023.

Kirkkomme Lähetyksen kirjoituksia linjauksesta

Aiempia linjauksia, mietintöjä ja selvityksiä kirkon missiosta ja lähetystyöstä

Kaikki seuraavat asiakirjat eivät täytä saavutettavuusvaatimuksia.

Mitä on lähetyskumppanuus?

Kumppanuudesta on tullut keskeinen käsite kirkon kansainvälistä vastuuta koskevassa keskustelussa. Enää osaamisen ja voimavarojen ei ajatella olevan vain yhdellä taholla. Siksi aidon ja tasavertaisen kumppanuuden periaate ohjaa toimintaa. “”Yksikään kirkko ei ole niin köyhä, ettei sillä olisi jotain annettavaa toisille. Eikä yksikään kirkko ole niin rikas, ettei se voisi oppia muilta.” (piispa Josiah Kibira, 1925–1988, Tansanian evankelis-luterilainen kirkko)

Kansainvälisen lähetystyön toteuttavat kyllä järjestöt, mutta seurakunnan merkitys ei ole vähäinen. Kyse ei ole vain järjestöjen toiminnan rahoittamisesta, vaan elämisestä yhteydessä Kristuksen universaaliin ja globaaliin kirkkoon. Käytännössä tämä toteutuu siten, että jonkun tai joidenkin tehtävänä on:

  • suunnitella ja kehittää seurakunnan lähetystyötä yhdessä muiden työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa (näitä vastuita ei tulisi ”ulkoistaa” yhdelle ihmiselle)
  • osallistua seurakunnan kasvatus- ja opetustyön suunnitteluun kansainvälisen vastuun osalta
  • rohkaista seurakuntalaisia kansainväliseen vastuuseen ja vuorovaikutukseen (esirukous, taloudellinen auttaminen, yhteydenpito)
  • osallistua seurakunnan kansainvälisen vastuun toimintamuotojen koordinointiin ja toteutukseen
  • pitää yhteyttä seurakunnan nimikkotoiminnan kohteisiin (käytännössä järjestöihin ja mahdollisesti yhteistyökirkkoihin
  • tiedottaa seurakunnan lähetystyötä koskevista asioista (ilmoitustaulut, messuissa annettavat toimintailmoitukset, muu viestintä)
  • hoitaa yhteyksiä kirkon kansainvälisen vastuun eri toimielimiin (yhtymä, rovastikunta, hiippakunta, Kirkon lähetystyön keskus)

Näiden hoitamisesta seurakunta tekee päätökset oman lähetysstrategiansa mukaan. Seurakunnan ja lähetysjärjestön välisen sopimuksen laatimista tukee Kirkon lähetystyön toimikunnan laatima malli.

Seurakunnalla on vastuu lähetystyöstä ja kansainväliseen yhteistoimintaan osallistumisesta. Päätösten ja toiminnan kohdentamisen osalta seurakunta on itsenäinen toimija. Lähetysjärjestöjen lisäksi kirkkohallituksen ulkoasiain osasto, lähetystyön keskus ja hiippakuntien kansainvälinen työ pyrkivät rohkaisemaan ja innostamaan seurakuntia niiden toteuttaessaan rajat ylittävää missiota.

Lähetystyön ja kansainvälisen diakonian toteuttaminen ulkomailla on järjestöjen vastuulla. Järjestöjen kanssa on solmittu ns. perussopimus. Siksi myös linjausasiakirjaa Yhteinen todistus 2023 on valmisteltu yhdessä niiden kanssa. Sopimukseen liittyvä valvontavastuu on kirkkohallituksen ulkoasiain osastolla. Tähän liittyvät ohjauskeskustelut käydään vuosittain lähetystyön keskuksen valmistelemana ja niihin liittyvät raportit julkaistaan täällä.

Kirkon lähetystyön keskuksen (KLK) ja kirkon lähetystyön toimikunnan tehtävänä on ohjata, kehittää ja koordinoida kirkon ja seurakuntien lähetystyötä, edistää lähetysjärjestöjen yhteistä toimintaa ja huolehtia kirkon lähetystyön yhteisestä kasvatus-, koulutus- ja tiedotustoiminnasta.

Kumppanuudesta on tullut keskeinen käsite kirkon kansainvälistä vastuuta koskevassa keskustelussa. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestöjen yhteistyökumppaneita ovat luterilaiset kirkot eri puolilla maailmaa sekä paikalliset ja kansainväliset järjestöt.

Kirkkojen tilanne vaihtelee. Jotkut kirkot kasvavat voimakkaasti, toiset ovat hitaasti kasvavia vähemmistökirkkoja. Osalla on takanaan vuosisatainen historia, jotkut ovat vasta järjestäytymässä itsenäisinä kirkkoina. Luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkkoihin kuuluu yli 90 % maailman luterilaisista.

Kirkon sopimusjärjestöt sitoutuvat noudattamaan kirkon lähetyksen linjausta Yhteinen todistus 2023 ja sen toimintaperiaatteita.

Vuorovaikutus Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan kirkkojen kanssa voi vahvistaa oman kirkkomme missionaarisuutta. Kasvavien kirkkojen kokemukset seurakuntien jumalanpalveluselämän järjestämisestä, ulospäin suuntautuvasta työstä ja seurakuntalaisten valmennuksen järjestelyistä voivat innostaa suomalaisia seurakuntia.

Evankeliumin julistaminen on kristittyjen yhteinen iloinen tehtävä. Kirkon lähetyksen linjauksen mukaan siellä missä on järjestäytyneitä kirkkoja, vastuu mission toteuttamisesta on niillä ja ulkomaiset kirkot ja järjestöt toimivat niiden yhteistyökumppaneina.

Kirkkojen läheisyydessä saattaa elää suuria kansanryhmiä, joiden keskuudessa ei ole vielä julistettu evankeliumia. Näiden tavoittamisessa kirkot voivat tarvita ulkomaisia kumppaneita.

Suuri osa suomalaisista lähetystyöntekijöistä toimivat kumppanuuskirkkojen pyytämissä erityistehtävissä, kuten hallinnon ja talouden asiantuntijoina, kouluttajina tai erilaisissa hankkeissa ja projekteissa. Osa toimii myös alueilla, joissa ei ole järjestäytynyttä kirkkoa. Siellä kumppanina voi olla paikallinen tai kansainvälinen järjestö.

Evankeliumin julistamiseenkin kuuluu kokonaisvaltaisuus, joka ulottuu jokapäiväisestä leivästä ihmisoikeuksiin, jumalanpalveluselämästä ja koulutuksesta vaikuttamistoimintaan.

Maailmassa on alueita, joissa ei ole järjestäytyneitä kirkkoja tai joissa kristityt elävät monenlaisten rajoitusten alaisina. Painostuksen ja vainon alaisina eläviä kristittyjä tuetaan mahdollisuuksien mukaan. Työn suunnittelussa otetaan huomioon, että vaikeuksien keskellä elävien kristittyjen asemaa ei vaaranneta.

Joissakin tilanteissa päämääränä voi olla uuden paikallisen kirkon syntyminen. Tämä edellyttää maan kirkollisen tilanteen tarkkaa arviointia, riittäviä voimavaroja sekä poliittisten ja yhteiskunnallisten edellytysten olemassaoloa.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa lähetystyö on kokonaisvaltaista. Tämä tarkoittaa sitä, että siihen sisältyvät evankeliumin julistaminen, diakoninen palvelu ja vaikuttaminen yhteisen hyvän edistämiseksi niin lähellä kuin kaukana.

Kirkkojen toiminnalla on myös yhteiskunnallinen ulottuvuus. Monet Kirkon Ulkomaanavun ja lähetysjärjestöjen kehitysyhteistyöohjelmat ja -hankkeet ovat osa Suomen valtion virallista kehitysyhteistyötä. Joillain näistä on lisäksi laajaa vaikuttamistoimintaa. Sillä pyritään muuttamaan köyhyyttä ja epäoikeudenmukaisuutta synnyttäviä rakenteita.

Arkkipiispan ja muiden piispojen johtamia delegaatioita on vieraillut kirkon lähetysjärjestöjen ja Kirkon Ulkomaanavun yhteistyökirkoissa sekä seurakuntien ja hiippakuntien ystävyysseurakunnissa. Kun yhteistyökirkkojen johtajat ja edustajat vierailevat Suomessa, he tapaavat piispoja ja Kirkkohallituksen ulkoasiain osaston  edustajia sekä vierailevat seurakuntien yhdessä järjestöjen kanssa järjestämissä tilaisuuksissa eri puolilla Suomea.

Vuonna 2014 järjestettiin ensimmäinen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kumppanuusneuvottelu. Tapahtumaan osallistui yli 50 edustajaa eri puolilta maailmaa ja vähän enemmän Suomesta. Yhdessä pohdittiin kumppanuuskirkkojen kanssa lähetystyön
luonnetta ja tulevaisuutta. Tärkeää oli kuulla kumppanuuskirkkojen edustajien ajatuksia siitä, millaisessa todellisuudessa he elävät ja millaisia
toiveita heillä on yhteistyön kehittämisen ja työn painopisteiden valinnan suhteen. Nämä neuvottelut saivat jatkoa 2023.

Kirkolliskokous koolla Turun kristillisellä opistolla.

Luottamushenkilöille

Jokaisen yhteisön on tiedettävä, mitä varten se pohjimmiltaan on olemassa. Missio eli perustehtävä ohjaa kaikkea toimintaa. Kirkon ja kaikkien kirkon jäsenten elämän tulisi olla luonteeltaan missionaarista. Kirkko on globaali ja ulospäinsuuntautunut.

Suomen ev.lut. kirkon kansainvälistä lähetystyötä ja kehitysyhteistyötä toteuttavat sopimusjärjestöt. Vuonna 2023 ne käyttivät yli 110 miljoonaa euroa ihmisten perustarpeiden turvaamiseen ja evankeliumin edistämiseen.

Tuen avulla edistetään muun muassa toimeentuloa, ruokaturvaa, vesihuoltoa, sanitaatiota, luku- ja kirjoitustaitoa, kirjakielen luomista ja rauhantyötä. Työ vaikuttaa miljoonien ihmisten elämään.

Seurakunnissa tehdään merkittäviä päätöksiä, joilla tämä työ tehdään mahdolliseksi. Luottamushenkilöt tekevät seurakunnan kansainvälistä työtä koskevia päätöksiä. Luottamushenkilöt päättävät muun muassa siitä, mitä järjestöjä seurakunta tukee taloudellisesti ja missä määrin siihen käytetään vapaaehtoisesti kootujen rahojen ohessa verovaroja.

Kirkon nykyinen Ovet auki -strategia painottaa kirkon missionaarisuutta:

”Kirkon tehtävänä on kutsua ihmisiä Jumalan yhteyteen sekä rohkaista välittämään lähimmäisistä ja luomakunnasta. Määritelmä tähdentää, että pelastavan evankeliumin julistus, osallisuus, yhteisvastuu, heikoimpien puolesta puhuminen, sielunhoito, tasa-arvosta ja ihmisarvosta huolehtiminen sekä luomakunnan eheyden vaaliminen kuuluvat yhteen.” (Ovet auki, s. 3)

Missio ja sen toteuttaminen (missionaarisuus) on kirkon kokonaisvaltaista vuorovaikutusta ympäröivän maailman kanssa. Missionaarisuus toteutuu sekä paikallisesti että kansainvälisesti kirkkojen välisessä yhteistyössä ja erilaisissa verkostoissa.

Lähetystyö ja kansainvälinen diakonia kuuluvat kirkkojärjestyksen (KJ 3 luvun 24 § ja 25 §) mukaan seurakunnan perustyöhön. Tätä varten (yhteisen) kirkkoneuvoston tai seurakuntaneuvoston on laaditta lähetystyön johtosääntö. Sen tekemistä helpottamaan kirkkohallituksessa on valmisteltu mallijohtosääntö.

Seurakunnalla on monia eri mahdollisuuksia tukea kansainvälistä työtä. Seurakunnan antama tuki lähetysjärjestöille ja Kirkon Ulkomaanavulle on osa seurakunnan missionaarista elämää. Jumalanpalveluselämän, yhteisen rukouksen, lähetyskasvatuksen, yhteydenpidon ja vapaaehtoistoiminnan lisäksi on tärkeää koota varoja kansainvälisen työn mahdollistamiseksi ulkomailla.

Seurakunnan ja sopimusjärjestön välistä yhteistyösopimusta varten on olemassa Kirkon lähetystyön toimikunnan laatima asiakirja: Seurakuntien ja lähetysjärjestöjen yhteistyösopimusten periaatteet 2023.

Tähän kuuluu myös seurakunnan kansainväliseen vastuuseen ohjaama talousarvioavustus. Talousarviossa seurakunta määrittää, mihin se käyttää verotuksen kautta saatavia tuloja. Kansainvälistä työtä tuetaan myös vapaaehtoisin lahjoituksin, joita seurakunta kokoaa myyjäisten ja tapahtumien kautta sekä kolehteina. Kirkkohallitus määrää osan kolehdeista ja hiippakunta osan. Seurakunnan luottamushenkilöt päättävät muiden kolehtien kohteista.

Seurakunnilta tuleva taloudellinen panos on tärkeä. Se on osa työn toteuttamisen edellytyksiä. Julkisen ja vapaaehtoisen tuen ero on olennainen sellaisten hankkeiden kannalta, joihin kytkeytyy kehitysyhteistyörahoitusta. Niiden omarahoitukseen ei voi käyttää julkista rahaa. Talousarvioavustus lasketaan julkiseksi rahaksi, mutta vapaaehtoinen kannatus ei.

Vuodesta 2013 alkaen kirkko on solminut kirkon lähetysjärjestöjen ja Kirkon Ulkomaanavun kanssa lähetyksen tai kansainvälisen diakonian perussopimuksen. Seurakunnille suositellaan oman kansainvälisen vastuun toteuttamista näiden sopimusjärjestöjen kautta.

Perussopimus on viisivuotinen ja siinä järjestöt sitoutuvat piispainkokouksen määrittämiin yhteistyön periaatteisiin, jotka on kirjattu Yhteinen todistus 2023 -lähetyksen peruslinjaukseen. Lähetysjärjestöt allekirjoittavat lähetyksen perussopimuksen ja Kirkon Ulkomaanapu vastaavan sopimuksen kansainvälisen diakonian toteuttamisesta.

Perussopimuksen tarkoituksena on määritellä yhteistyötä ohjaavat periaatteet. Sopimuksen allekirjoittaneet järjestöt noudattavat omassa toiminnassaan Suomen evankelisluterilaisen kirkon tunnustusta ja päätöksiä sekä toteuttavat kirkon lähetyksen peruslinjausta Yhteinen todistus ja sen toimintaperiaatteita.

Perussopimuksen noudattamista seurataan vuosittain. Seuranta tapahtuu sopimusjärjestöjen kanssa käydyillä ohjauskeskusteluilla. Ohjauskeskustelut raportoidaan piispainkokoukselle. Ohjauskeskustelujen muistiot ovat luettavissa täältä. Seuraava sopimuskausi alkaa kesäkuussa 2023.

Lähetyksen perussopimuksen ovat allekirjoittaneet:

Kirkon Ulkomaanavun kanssa on solmittu vastaava sopimus kansainvälisen diakonian toteuttamisesta.

Luen Minna Hietamäen missioblogi -kirjoitus: Haaste uusille luottamushenkilöille: Ovet auki Yhteiseen todistukseen – Kotimaa

Seurakunta tekee itsenäisesti päätöksen siitä, millaisilla summilla ja minkä järjestöjen kautta se toteuttaa kansainvälistä vastuutaan.

Piispainkokous suosittelee, että seurakunnat osoittavat vähintään kolme prosenttia seurakunnan verotuloista lähetystyöhön ja kansainväliseen auttamistyöhön kirkon lähetysjärjestöjen ja Kirkon ulkomaanavun kautta. Piispainkokous teki linjauksen kokouksessaan Ahvenanmaalla 3. – 4.9.2024. (Piispainkokouksen suositus)

Seurakunta käyttää määrittelemänsä summan omien linjaustensa mukaisesti. Kirkon lähetystyön toimikunta on antanut suosituksen siitä, millä periaatteilla seurakunnan talousarviotuke voisi jakaa lähetysjärjestöjen kesken. Jotta seurakunnan päätöksenteko olisi avointa ja läpinäkyvää, tulee avustusten jakoperusteet olla kirjattuna esimerkiksi seurakunnan lähetysstrategiaan tai viimeistään varojen jakamista koskevassa päätöksenteossa.

Kirkon lähetystyön toimikunta suosittaa, että talousarviomäärärahoja jaetaan ennen kaikkea sopimusjärjestöille. Suositus ei kuitenkaan estä varojen osoittamista myös muille järjestöille.

Seurakunnilta ja suoraan yksityisiltä saadut varat ovat tärkeä osa järjestöjen rahoitusta. Varoja käytetään sekä suoraan ohjelmatoimintaan että lisärahoituksen hankkimiseen. Yhteensä sopimusjärjestöjen kansainväliseen työhön käytettiin vuonna 2023 yli 110 miljoonaa euroa. Tähän liittyviä tilastotietoja voit lukea täältä.

Materiaaleja seurakuntien toimintaan

Kirkon lähetystyön keskus kokoaa tänne materiaaleja seurakuntien käyttöön. Osa on samoja kuin muuallakin evl.fi/plus -sivustoilla, mutta ne kaikki on koottu myös tänne helposti löydettäviksi.

Kumppanuus on keskeinen käsite puhuttaessa kirkkojen ja seurakuntien kansainvälisestä toiminnasta.

Arkkipiispa Tapio Luoman aloitteesta laadittiin vuonna 2023 julkaisu Kohti kumppanuutta – Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminta Afrikassa. Se luo katsauksen kirkkomme työhön Afrikassa ja esittelee sitä määrittäviä painotuksia, 

Vuonna 2024 järjestettiin toinen kirkkomme lähetyskumppanuusneuvottelu. Seuraavat diaesitykset kokoavat keskeisiä ajatuksia niistä.

Lähetyskumppanuusneuvottelujen keskeiset puheenvuorot ja paneelit on katsottavissa myös tallenteinta: International Mission Partnership Consultation 2024 – YouTube

Videotallenteita kansainvälisyyteen liittyvistä aiheista kirkkohallituksen ulkosasiain osaston Youtube -kanavalla: Kirkon ulkoasiain osasto – YouTube

 

Seurakunnan kansainvälinen vastuu edellyttää myös hallinnollisia päätöksiä ja taloudellista panostusta.

Kirkkolaki ja kirkkojärjestys määrittävät lähetystyön ja kansainvälisen diakonian seurakunnan ydintoiminnoiksi.

Kirkon strategia vuoteen 2026 tuo esiin kirkon mission ja missionaarisuuden: ”Organisaation on tiedettävä, mitä varten se pohjimmiltaan on olemassa. Kirkon perustehtävä eli missio on edistää Jumalan valtakuntaa ja julistaa Jeesusta Kristusta maailman pelastajana. Tämä on kirkon olemassaolon perimmäinen syy. Perustehtävä ohjaa kaikkea kirkon elämää ja toimintaa. Sen tulisi olla myös jokaisen kirkon jäsenen tapa elää.” (sivu 3)

Lähetystyön johtosääntö: Seurakunnan oman lähetystyön toteuttamista varten kirkkojärjestys määrää kirkkoneuvoston tai seurakuntaneuvoston laatimaan johtosäännön, jossa määrätään tarkemmin seurakunnan lähetystyöstä. Johtosäännön laatimista varten on tuotettu mallijohtosääntö.

Sopimusjärjestelmä: Kirkkomme kansainvälisessä työssä siirryttiin vuonna 2013 sopimusjärjestelmään. Sopijajärjestön velvollisuutena on noudattaa omassa toiminnassaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tunnustusta ja päätöksiä sekä toteuttaa kirkon hyväksymää lähetyksen peruslinjausta Yhteinen todistus 2023 ja sen toimintaperiaatteita.

Seurakunnan ja järjestön välinen sopimus: Kirkon lähetystyön toimikunta on laatinut mallin tukemaan seurakunnan ja lähetysjärjestön välisen sopimuksen laatimista: Seurakuntien ja lähetysjärjestöjen yhteistyösopimusten periaatteet 2023.

Ohjauskeskustelut: Lähetyksen perussopimuksen noudattamista valvoo piispainkokous. Kirkon lähetystyön keskus järjestää Kirkon lähetystyön toimikunnan johdolla sopimusjärjestöjen ohjauskeskustelut, jotka raportoidaan piispainkokoukselle.

Taloudesta: Kirkon kansainvälisen työn taloudellinen tukeminen on osa seurakunnan missionaarisuuden toteuttamista. Piispainkokous on antanut suosituksen, että seurakunnat osoittaisivat vähintään kolme prosenttia seurakunnan verotuloista lähetystyöhön ja kansainväliseen auttamistyöhön kirkon lähetysjärjestöjen ja Kirkon ulkomaanavun kautta. Piispainkokous teki linjauksen kokouksessaan Ahvenanmaalla 3. – 4.9.2024. (Piispainkokouksen suositus)

Kirkon lähetystyön toimikunnan suosituksessa, on suuntaviivoja talousarviomäärärahojen jakamista koskevaa päätöksentekoa varten.

Taloustilastoja: Kirkon lähetystyön keskus kokoaa  sopimuksen tehneiden, kansainvälistä työtä tekevien järjestöjen antamat tiedot seurakuntien ja yksityisten osoittamasta taloudellisesta tuesta tilastosivuille.

Kirkkomme Lähetys -julkaisussa on esitelty nykyistä sopimusjärjestelmää, sen syntyhistoriaa ja missionaarisuuteen liittyvää teologiaa.

 

Kirkon missiosta ja missionaarisuudesta (ulospäinsuuntautuvasta toiminnasta) on kirkossamme ja kansainvälisesti laadittu merkittäviä kirjoituksia ja julkilausumia.

Esityksiä ja materiaalia lähetyskumppanuudesta

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyskumppanuusneuvottelut 26-30.8.2024 teemalla ”Tapahtukoon sinun tahtosi – Kirkko ja lähetys muuttuvassa toimintaympäristössä” nostivat esille vuorovaikutteisen lähetystyön merkityksen. Moderni lähetystyö on vuorovaikutteista kumppanuutta, joka suuntautuu kaikkialta kaikkialle.

Lähetyskumppanuusneuvottelut synnyttivät enenevässä määrin kiinnostusta löytää uusia keinoja ja tapoja oppia toisiltamme toteuttaessamme yhteistä Jumalan lähetystä. Tälle nettisivulle kootaan aineistoa, joka on syntynyt tarpeesta lisätä tietoisuutta lähetyksestä, kansainvälisestä työstä, kumppanuudesta ja vorovaikutteisesta lähetystyöstä.

 

Keskusteluaineistoja

 

Hartauksiin

Lähetystyön historiaa

Kristittyjen vaikutus maailmalla lähti liikkeelle Jerusalemista noin vuoden 30 tienoilla. Ensimmäiset kristityt halusivat kertoa kaikille, mitä olivat kuulleet ja nähneet. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkomaille suuntautunut toiminta alkoi 1800-luvulla. Se on alusta asti organisoitunut itsenäisten järjestöjen kautta.

Maan ääriin asti

Evankeliumin julistaminen ja kristillisen sanoman leviäminen lähti liikkeelle Jerusalemista vuoden 30 tienoilla.  Ensimmäiset kristityt halusivat kertoa kaikille, mitä olivat kuulleet ja nähneet. Evankeliumi levisi nopeasti lähipiiriin ja kauemmaksi muun muassa kristittyjen vainojen kautta ja kauppiaiden välityksellä. Jeesuksen antaman käskyn mukaisesti apostolit matkustivat myös kauemmaksi, eri puolille tunnettua maailmaa.

Vuoteen 300 mennessä seurakuntia syntyi kaikkialle Rooman valtakunnan alueelle, Afrikan itä- ja pohjoisosiin, Aasian länsi- ja keskiosiin sekä Intian niemimaalle. Islamin nousun seurauksena Afrikan, Keski-Aasian ja Intian niemimaan kirkot joutuivat 600-luvun jälkeen erilleen lännen kristityistä. Läntinen kirkko jakautui 1000-luvulla ortodoksiseen ja roomalaiskatoliseen, tärkeimpinä keskuksinaan Konstantinopoli eli Bysantti ja Rooma. Vuoteen 1300 vuoteen mennessä kristinusko oli levinnyt koko Eurooppaan.

1500-luvulla uuden ajan alussa eurooppalaiset tutustuivat uusiin maanosiin löytöretkien myötä. Löytöretkeilijöiden, sotilaiden ja kauppiaiden mukana matkoille lähetettiin myös munkkeja ja pappeja. 1500-luvun katolisen lähetystyön tuloksena Keski- ja Etelä-Amerikka tulivat kristinuskon vaikutuspiiriin. Myös Afrikan ja Aasian rannikon kauppapaikoille syntyi kristillisiä seurakuntia. Ortodoksisen kirkon lähetystyö suuntautui Siperiaan, Alaskaan ja Kiinaan.

Protestanttisen lähetystyön alkuvaiheet ja pietismi

1500-luvun reformaatio uudisti ja jakoi läntisen Euroopan kirkon. 1600-luvulla protestanttiset papit ja saarnaajat matkasivat Hollannin ja Iso-Britannian kauppalaivojen ja siirtolaisten mukana Afrikkaan, Pohjois-Amerikkaan ja joihinkin Aasian maihin.

Reformaation jälkeen järjestäytyneen luterilaisen, kirkollisen maailmanlähetyksen alkuna voidaan pitää ajankohtaa, jolloin hallelais-pietistisesti suuntautuneet saksalaiset luterilaiset Bartolomaeus Ziegenbalg (1682-1719) ja Heinrich Plütschau (1677-1746) ordinoitiin ensin 11.11. 1705 Kööpenhaminassa papeiksi ja sitten 29.11.1705 ensimmäisinä luterilaisina lähetystyöntekijöinä, ”kuninkaallisina tanskalaisina lähetystyöntekijöinä”, nousivat Sophie Hedewig -nimiseen laivaan suuntanaan Itä-Intian rannikolla sijaitseva Tanskan kolonia nimeltä Trankebar.

Perille Trankebariin he pääsivät vasta heinäkuussa 1706. Näin luterilainen lähetystyö suuntautui aluksi Aasiaan, Intian niemimaalle. Tämän jälkeen luterilainen lähetystyö suuntautui vähitellen myös muihin ilmansuuntiin ja muille mantereille.

Laajempi lähetystoiminta alkoi 1700-luvulla pietististen herätysliikkeiden aloitteesta. Uskonnollisen murroksen kokeneet muodostivat pieniä piirejä, jotka lähettivät keskuudestaan lähetyssaarnaajia. Nämä pitivät lähetyskenttänään koko maailmaa ja halusivat toimia erillään maallisista vallanpitäjistä. Ensimmäisen lähetysseuran perusti Englantiin vuonna 1792 William Carey, joka itse toimi lähetystyössä Intiassa. Lähetysseuroja perustettiin eri maihin 1700-luvun lopulta alkaen. Niiden ohella raamattuseurat painattivat ja levittivät Raamattuja uusilla kielillä.

Protestanttisen lähetystyön laajentuminen

1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella protestanttinen lähetystyö laajeni voimakkaasti kaikilla mantereilla. Samanaikaisesti Euroopan valtioiden siirtomaiden omistus oli laajimmillaan. Vaikka lähetystyö joskus oli sidoksissa siirtomaavaltaan, lähetystyön ja siirtomaahallinnon suhteet olivat useimmiten jännitteiset.  Eurooppalaisia perinteitä yritettiin istuttaa uusien kirkkojen elämään, mutta koulu- ja muulla toiminnallaan lähetysjärjestöt loivat pohjaa myös siirtomaiden itsenäistymiselle.

Lähetystyössä ja evankeliumin julistamisen ohella haluttiin pitää huolta koko ihmisestä. Lähetykset perustivat kouluja, sairaaloita ja muita laitoksia. Maanviljelys tehostui, lähetystyö loi uudenlaista elämäntapaa ja kulttuuria.

Toisen maailmansodan jälkeen eurooppalaisten valtioiden siirtomaat Afrikassa ja Aasiassa vähitellen itsenäistyivät. Uusissa valtioissa lähetystyön luoma koululaitos ja terveydenhuolto siirtyivät valtioille ja myös paikalliset kirkot itsenäistyivät lähetysjärjestöjen valvonnasta. Yhteistyö sai uusia muotoja yhteistyösopimuksissa ja tasavertaisuuteen perustuvan kumppanuuden rakentaminen kirkkojen välillä alkoi.

Suomalaiset lähetystyössä

Kristinuskon vaikutukset tulivat Suomeen rauhanomaisesti sekä Rooman että Konstantinopolin suunnalta. Suomessa oli toisen vuosituhannen alkuun mennessä kristillisiä seurakuntia.

Järjestäytyneen kirkollisen toiminnan alkuna Suomessa pidetään vuotta 1155, jolloin perimätiedon mukaan Ruotsin kuningas Eerik tuli piispa Henrikin kanssa Suomeen ensimmäiselle ristiretkelle. Reformaation myötä Suomessa siirryttiin 1500-luvulla roomalaiskatolisuudesta luterilaisuuteen – kuninkaan käskyllä.

Ensimmäinen tunnettu suomalainen lähetystyöntekijä on porvoolainen kirvesmies Matias Nyberg, joka lähti Herrnhutin veljesseurakunnan lähettämänä Surinamiin, Etelä-Amerikkaan vuonna 1756. Hänen työkautensa jäi kuitenkin lyhyeksi sillä hän kuoli pian perille päästyään. Ensimmäinen lähetystyöntekijöitä lähettävä lähetysjärjestö, Suomen Lähetysseura, perustettiin vuonna 1859. Sen perustaminen ajoittui 1800-luvun kansallisen heräämisen vuosikymmeniin.

Lähetysseuran perustaminen oli sekä kristillistä että yhteiskunnallista toimintaa. Venäjän vallan aikaisessa Suomen suuriruhtinaskunnassa taloudellinen tilanne oli heikko. Lähetystyö tarjosi kanavan kansainväliselle avautumiselle ja kansan ja herätysliikkeiden tuki oli toiminnan takana. Myöhemmin on syntynyt useita muita järjestöjä, jotka ovat myös saaneet kirkon lähetysjärjestön aseman.

Suomalaisessa lähetystyössä on alusta asti ollut keskeistä koko ihmisen auttaminen. Julistuksen rinnalla tehtiin sairaanhoito- ja opetustyötä sekä huolehdittiin ihmisten aineellisista tarpeista.

”Älkää luulko, että työnämme on vain saarnata ja opettaa. Lehmistä on huoli pidettävä, pellosta samoin. Siis täytyy olla: karjapiika, peltomies, kyökkipiika, pyykkimuija, paikkaaja-akka, suutari, räätäli, nikkari, sahuri, salvuri ja niin edelleen.” (Martti Rautanen, 1870)

Käytännössä suomalainen lähetystyö alkoi 1860-luvun lopulla, jolloin Lähetysseuran ensimmäiset lähetystyöntekijät lähetettiin Ambomaalle, nykyiseen Namibiaan. Tässä joukossa oli mukana Inkerinmaalla syntynyt Martti Rautanen (1845−1926). Rautanen toimi muun muassa lähetysaseman johtajana, raamatunkääntäjänä ja opetus- ja kasvatustyössä. Hän oli myös virsirunoilija ja kansantieteilijä, joka kunnioitti ambomaalaisten omaa kulttuuria.

Kansainvälisiä tuulahduksia kotimaahan

Lähetystyö merkitsi myös kulttuurien välisen vuorovaikutuksen avautumista. Lähetystyöntekijät vaikuttivat aikansa käsityksiin Euroopan ulkopuolisista kulttuureista julkaisemalla populaareja teoksia ja kertomuksia lähetysseurojen lehdissä sekä osallistumalla kotimaassa lähetystilaisuuksiin ja näyttelyihin varojen keräämiseksi lähetystyöhön. Vaikka nykymittapuun mukaan näissä kertomuksissa oli paljon ylhäältäpäin katsomista ja asenteellisuutta, tätä voidaan silti pitää urien aukomisena  suomalaisten kansalaisjärjestöjen kansainväliselle toiminnalle kehitysmaissa. Kirkot olivat edellä valtiollista kehitysyhteistyötä.

Monet lähetystyöntekijät toivat itse käyttämiään esineitä kotimaahan, toiset keräsivät systemaattisesti laajoja kokoelmia.He olivat hyvin perehtyneitä niiden ihmisten ja kansojen kieliin ja elämäntapoihin, joiden parissa he elivät vuosikausia, ja esineiden päätyessä museoon saattoivat antaa näitä koskevia arvokkaita taustatietoja.

Yhteistyössä saavutettua

Suomalaiset lähetystyöntekijät eivät olleet vapaita oman aikansa ajattelumalleista. Helposti Afrikkaa kutsuttiin ”pimeäksi” maanosaksi ja ambolaisia ”kasvatusta tarvitseviksi lapsiksi” – ainakin Suomeen lähetetyissä kirjeissä ja kertomuksissa. Yleisen eurooppalaisen ajatuksen mukaan suomalaiset kokivat tehtäväkseen sivistää paikallisia. Tästä huolimatta heidän elämänsä oli monin arkisin sitein sidoksissa alueen ihmisten elämään. Yhdessä koettiin huonot sateet ja sairauskierteet, yhdessä etsittiin keinoja seurakunnan elämän rakentamiseen, yhdessä tehtiin työtä kirkon hyväksi.

Suomalaiset eivät yksin olisi saaneet alueella juuri mitään aikaan, mutta yhdessä paikallisten työtovereiden kanssa alkoi vähitellen lukutaidon opetusta, josta syntyi koululaitos ja omien opettajien kouluttaminen, sairaiden hoitamista, josta vähitellen kasvoi sairaala omine työntekijöineen.

Kirkon lähetystyön keskus

johtaja

Risto Jukko

+358404859643

Eteläranta 8
00130, HELSINKI

asiantuntija

Laura Huovinen

+358406360933

Eteläranta 8
00130, Helsinki

asiantuntija

Vesa Häkkinen

+358401425243

Eteläranta 8
00130, Helsinki

Takaisin sivun alkuun