Katsomuskasvatuksellisessa yhteistyössä on tärkeää paikallisesti keskustella siitä, miten yhteinen hyvä kaikkien lasten ja perheiden näkökulmasta ymmärretään opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti.
Yhteinen työ merkitsee vuorovaikutusta, yhteistä suunnittelua ja sopimista.
Yhteistä työtä valmistellaan ilmiölähtöisesti verkostoissa. Silloin tarpeet ja resurssit kohtaavat ja yhteinen työ rakentuu tavoitteelliseksi.
Yhteistä työtä tapahtuu kaikissa tasoissa: fyysisesti, mentaalisesti, sosiaalisesti ja virtuaalisesti.
Jatkuvuuden varmistamiseksi ja hyvän yhteistyön vakiinnuttamiseksi on hyödyllistä laatia yhteistyösopimus. Kaikki kunnat ja seurakunnat, koosta riippumatta, hyötyvät sopimuksen tekemisestä.
Kirjallinen sopimus määrittelee seurakunnan ja kunnan yhteistyön varhaiskasvatuksessa, päivähoidossa ja perusopetuksessa.
Sopimus tekee yhteistyöstä näkyvämpää ja ennakoitavampaa, se on sitova ja edistää molemminpuolista luottamusta. Voimassa olevat ohjeet ja määräykset otetaan huomioon sopimusta tehtäessä.
Sopimus helpottaa myös jatkuvaa yhteistyötä henkilöstön vaihtuessa.
Lataa esite: Neljä askelta
Yhteistyösopimus kunnan sivistystoimen ja seurakunnan välille
Selvitys katsomuskasvatusyhteistyöstä, 2020
Varhaiskasvatuksen ohje yhteisistä juhlista, uskonnollisista tilaisuuksista ja katsomuskasvatuksesta https://www.oph.fi/fi/tilastot-ja-julkaisut/julkaisut/ohje-yhteisista-juhlista-uskonnollisista-tilaisuuksista-ja
Esiopetuksen ohje yhteistä juhlista, uskonnollisista tilaisuuksista ja katsomuskasvatuksesta
https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/Ohje_perusopetuksen_uskonnon_ja_el%C3%A4m%C3%A4nkatsomustiedon_opetuksen_sek%C3%A4_esiopetuksen_katsomuskasvatuksen_j%C3%A4rjest%C3%A4misest%C3%A4_sek%C3%A4_yhteisist%C3%A4_juhlista_ja_uskonnollisista_.0901a0b580d00f51.pdf
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022.docx (live.com) Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014 (pdf – oph.fi)Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelman perusteet 2021
Varhaiskasvatuksen toimintaympäristössä tapahtuu monia muutoksia: monikielisyys ja kulttuuri- ja katsomuksellisen moninaisuus voimistuu, kaupungistuminen, vanhempien tuen ja henkilöstön osaamisen tarpeet, varhaiskasvatukseen siirrytään yhä nuorempina.
Tarvitsemme vaikuttavaa tietoa johtamisen ja päätöksenteon tueksi. Kehittävässä arviointiprosessi voidaan nähdä kuusi vaihetta:
1.arviointiprosessin valmistelu 2.tiedonkeruu 3.tiedonkeruun raportointi 4.yhteinen keskustelu 5.tulosten määrittely ja kehittämissuunnitelman laatiminen 6.kehittämistoiminnan käynnistäminen
Vuonna 2025 julkaistiin päiväkotiyhteistyön arviointipilotin tulokset. Tulosten mukaan lasten ja huoltajien osallisuutta tulisi edelleen vahvistaa yhteisissä tilanteissa. Miten lapsen ääni kuuluisi entistä vahvemmin katsomuskasvatustilanteissa? Myös tiedottamisen rakenteet ja tavat tulisi suunnitella yhdessä. Kehitettävinä asioina nähdään myös yhteistyön vahvistaminen toisten katsomus- ja kulttuuriyhteisöjen kanssa.
Tässä pari avovastausta arviointipilotista:
Erittäin tärkeää työtä etenkin tässä ajassa, mutta muutoinkin. Seurakunnat/yhtymät voivat tässäkin työmuodossa/työssä olla sillanrakentajia ja rauhankasvattajia, toivon tuojia.
Kirkkoihin pitäisi päästä aina silloin kun päiväkotiryhmälle sopii, ei niin että sinne pääsee vain silloin kun lastenohjaajalle, varhaiskasvatuksen ohjaajalle tai papille sopii.
Kumppanuuden korit kutsuvat monipuoliseen yhteistyöhön. Koreihin sisältyvät yhteistyöperiaatteet perustuvat Opetushallituksen päivitettyihin ohjeisiin.
Korit jäsentävät yhteistä osaamista ja hyvän tekemistä kestävän tulevaisuuden puolesta.
Yhdessä Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet -asiakirjan kanssa Kumppanuuden korit suuntaavat monipuolisen yhteistyön muotoja ja luonnetta.
Selkeät ja yhteiset toimintaperiaatteet vapauttavat toimimaan ja kehittämään yhteistyötä kaikkia kunnioittavalla tavalla. Yhteiskunnan varhaiskasvatus on uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta.
Varhaiskasvatuksen näkökulmasta keskeisimmät korit ovat
Oho! Tämä YouTube-upotus ei näy, koska et ole hyväksynyt markkinointievästeitä. Hyväksy markkinointievästeet.
Päiväkotien ja seurakunnan varhaiskasvatuksen henkilöstön yhteisillä kahveilla suunnitellaan, kehitetään ja arvioidaan yhteistyötä ja jaetaan ajankohtaisia asioita. Kahvilat voidaan järjestää monimuotoisesti verkossa, lähiympäristön tiloissa, kävellen tai eri tapoja yhdistellen. Kahveilla voi alustajina olla tutkijoita ja asiantuntijoita ajankohtaisiin ilmiöihin liittyen. Katsomuskahviloiden jäseniksi voi pyytää myös muiden katsomusyhteisöjen kasvatuksen henkilöstöä.
Katsomusosaaminen ja katsomusdialogi