Jouluaika

1. adventtisunnuntai – loppiainen

Kuvassa jouluinen olohuone.
Kuvassa aasi avautuu kalenteriluukusta.

1. adventtisunnuntai

Jumala yllättää!

Kepparikirkko keppihevosaaseilla. Lapset saavat tulla mukaan oman keppihevosen kanssa. Kirkossa on saatavilla keppiaaseja halukkaille. Kirkossa on värikkäitä kankaita, joita saa heiluttaa messun aikana, varsinkin evankeliumin ja Hoosianna-virren aikana.

Kutsutaan kokoon pop up -kuoro, joka kokoontuu kirkkoon esim. tuntia ennen messun alkua harjoittelemaan muutaman kappaleen. Kuoro voi laulaa myös Hoosianna-hymnin alkuhuudahdukset tai päivän psalmin.

Kirkko jaetaan kahteen puoliskoon, joista toinen koristellaan kuvaamaan kuninkaalliseksi miellettyjä asioita ja toinen köyhyyttä ja yksinkertaista elämää. Jeesus olisi voinut valita kumman tahansa, mutta hän yllätti valitsemalla yksinkertaisuuden, aasin.

Ensimmäinen adventtikynttilä sytytetään. Kts. myös 2. adventtisunnuntain vinkki adventtikynttelikön tekemisestä.

Messun alkuosassa valmistetaan kankailla tms. kunniakuja. Jokainen saa ratsastaa keppariaasilla kunniakujan läpi. Jos väkeä on paljon, kunniakujia voi olla monta. Keppariratsastus saa jatkua messun jälkeen.

Tehdään kirkkoon toiminnalliset rukousalttarit, jotka voivat olla käytössä jokaisena adventtisunnuntaina. Eri pyhinä voi olla esillä erilaisia rukousalttareita. Osa rukousalttareista voi olla myös peitettynä, jolloin niitä paljastetaan adventtiajan edetessä. Niitä voi tulla myös kiertämään muina aikoina, kun kirkko on auki. Englanninkieliseen vinkkiin ks. Lisätiedot.

Tänään alkaa jotain uutta. Tänään alkaa uusi kirkkovuosi. Teema on paitsi uuden alku ja Jeesuksen ja joulun odotus, myös yllättävä nöyryys. Jeesus saapui Jerusalemin kaupunkiin kuninkaana, mutta kovin erilaisena kuninkaana kuin mihin ihmiset siihen aikaan olivat tottuneet. Hänen ratsunaan ei ollut hieno sotahevonen, vaan vähäinen aasi. Jumala yllättää. Hänen kuninkuutensa on riisuttu ulkoisista ja tutuista vallan merkeistä. Jumala kohtaa meidät eri tavalla kuin odotamme.

Ihmettelykysymyksiä:

  • Mitä sinulle kertoo Jumalasta se, että Hän valitsi ratsukseen aasin eikä hevosta?
  • Miltä tuntuu olla muiden hurraama ja juhlima henkilö?
  • Mitä ajatuksia herättää se, että ihmiset ottivat Jeesuksen vastaan hurraamalla, vaikka hän ratsasti aasilla?
  • Miten sinä valmistaudut Jeesuksen kohtaamiseen tai Jeesuksen syntymän juhlaan? Millaista vapahtajaa kaipaat elämääsi nyt? Miten odotuksesi voisivat täyttyä?

Annetaan vinkki siitä, miten kotiin voi rakentaa joulun odotukseen rukousalttarin tai seimiasetelman, joka täydennetään pala kerrallaan joulun lähestyessä. Rukousalttarille voidaan kotona sytyttää myös ensimmäinen kynttilä. Puhutaan siitä, mitä itse kukin odottaa joululta ja miten odotukset voisivat täyttyä. Luetaan kotona kertomus siitä, kun Jeesus ratsastaa Jerusalemiin.

Vinkki toiminnallisten rukousalttarien tekemiseen: PST001-Christmas-Prayer-Stations.pdf (allageworshipresources.org)

2. adventtisunnuntai

Odotamme ja valmistamme joulua.

Adventtikynttilät ovat esillä. Kirkossa voi olla kuvia adventtikyntteliköistä kodeista ja eri puolilta maailmaa. Oman adventtikynttelikön voi myös tuoda mukana ja asetella ne esiin.

Tilaan voidaan tuoda myös erilaisia jouluun viittavia asioita: jouluseimi, joulukuusi, kaiutin, jossa soi joululauluja ja esillä joululauluvihkoja, joululahjoja, joulukoristeita,
pöytä, jossa on esim. leipomuksia esillä ja purkkeja, joissa on tuoksuteltavaksi jouluun liittyviä mausteita (neilikka, kaneli yms.)

Muutamia ihmisiä on pyydetty etukäteen valitsemaan kirkosta jotain, mikä kuvastaa heille joulunodotusta tai auttaa heitä valmistautumaan jouluun. Nämä asiat merkitään esim. Post-it lapulla. Kirkossa saa jo ennen messua kierrellä katsomassa mitä toiset ovat merkinneet ja lisätä oman lappunsa.

Mitä asioita kirkosta on merkitty? Kirkossa saa kulkea, katsoa laputettuja asioita ja valita sen, joka kuvastaa itselle joulunodotusta. Pohditaan, miksi asia on merkityksellinen itselle. Siitä voi halutessaan ottaa kuvan muistoksi.

Vaihtoehtoisesti etukäteen sovitut ihmiset kutsuvat väkeä tutustumaan eri joulun asioihin. Joku pisteellä on ihminen kertomassa itselleen tärkeästä joulun asiasta, jonka valmistaa häntä jouluun. Pisteet on voitu valmistella myös etukäteen esim. Seurakunnan ryhmien kanssa. Eri pisteillä voi kierrellä tutustumassa.

Adventtikynttelikköpisteellä voi tehdä oman adventtikynttelikön, jossa on paikka neljälle kynttilälle. Materiaalina voidaan käyttää esimerkiksi pilttipurkkeja, havuja, kynttilöiden marmorointia / koristelua vahalla tai muilla materiaaleilla. Adventtikynttelikkö voi olla vaikka neljä pöytäkynttilää havuista vadille asetellun adventtikranssin päällä tai tuikku neljässä koristellussa lasipurkissa.

Vaihtoehtoisesti messun aikana kerrotaan lattiakuvakertomus Adventti tai Godly playn Adventin kertomukset I-IV. (ks. Lisätiedot).

Kirkossa on asettelumateriaalia Adventti-lattiakuvatyöskentelyä varten. Kaikki osallistuvat työskentelyyn keskustelemalla ja tuomalla yhteiseen kuvaan valitsemiaan symboleita eri vaiheissa kertomusta. Jos mahdollista istutaan piirissä.

Mikä joulussa on merkityksellistä? Millainen on joulumieli? Millaisin tavoin voimme levittää joulun ajan valoa?
Eri sunnuntaiden teemoja voi tutkia jo etukäteen lasten, nuorten tai perheiden kanssa ja pyytää ihmisiä sen pohjalta jakamaan ajatuksiaan messussa.

Lattiakuvien adventin kertomuksessa neljä kynttilää liittyvät jokainen eri asiaan, joiden kautta valmistaudumme jouluun: Maailman lapset ja aikuiset, Suomen lapset, itsenäisyys, sukulaiset ja ystävät, Perhe

Godly Playssä Adventin kertomus etenee seuraavassa järjestyksessä: profeetat, pyhä perhe, paimenet, tietäjät, Jeesuksen syntymä. Adventin matkaa kuljetaan kaikkien näiden kanssa, jotka osoittavat kohti joulun salaisuutta ja auttavat meitä valmistautumaan jouluun.

Lisätään rukousalttarille / jouluseimeen asioita ja jutellaan siitä, millaista kärsivällisyyttä odotus vaatii. Kts. 1. adventin vinkki.

Ota kuva adventtikynttilöistänne kotoa ja jaa se somessa. Toivota hyvää jouluun valmistautumisen aikaa!

Kertomus Adventti – valmistautumista jouluun löytyy kirjasta Aitlahti, Keränen-Pantsu, Mäkinen & Reina: Lattiakuvat katsomuskasvatuksessa ja opetuksessa, Lasten Keskus 2017.

Godly Playn kertomukset Adventti I-IV löytyvät kirjasta Jerome Berryman: Suuri leikki. Ohjaajan opas. Uuden testamentin kertomuksia ja vertauksia adventista alkaen. LK-kirjat 2004.

3. adventtisunnuntai

Raivataan tilaa joulun salaisuudelle.

Adventtikynttelikkö ja joulukalenteri ovat näkyvästi esillä: vieläkin on vain odotettava.

Kirkossa on lisäksi esillä erilaisia siivousvälineitä. Joulusiivous voi valmistaa tilaa joululle paitsi kotona, myös omassa mielessä. Mutta mitä meidän pitäisi siivota pois esimerkiksi kalenterista, jotta meille jää aikaa valmistautua joulun salaisuuteen?

Esteiden purku -harjoitus: mitä esteitä meillä on valmistautua joulun salaisuuteen? Erilaisia esteitä ja niihin sopivia esineitä tai symboleita voisi pohtia etukäteen esim. perhekerhossa ja tuoda ajatukset messuun. Tai kirkossa voi olla naruista rakennettu ”hämähäkinseittieste” käytävän poikki. Se puretaan saarnan aikana samalla kun nimetään asioita, jotka voivat olla jouluun valmistautumisen tiellä.

Katsotaan kirkkotilaa tarkasti ja mietitään, onko siellä jotain, mitä voisi ottaa pois ja meillä olisi silti tarpeeksi jouluun valmistautumiseen? Mitä sinä tarvitset, jotta sinun on mahdollista valmistautua joulun salaisuuteen ja olla pyhän äärellä? Me tarvitsemme erilaisia asioita, jaetaan ajatuksia niistä.

Kolmas adventtikynttilä sytytetään.

”Raivatkaa tie Herralle.” Mitä esteitä meillä on, jotka estävät Jumalan pääsyn luoksemme tai ihmisten pääsyn Jumalan läsnäoloon? Mitä pitäisi raivata edestä ja mille tehdä tilaa? Mille pitää raivata aikaa joulun alla? Entä tilaa, esim. kotona? Onko jouluun valmistautumiselle tilaa kotona? Mikä auttaa mieltä kulkemaan kohti joulun salaisuutta?

Kuluttaminen ja ekologisuus vs. paastonaika ja yksinkertainen, kohtuullinen elämäntapa. Kirkon ilmasto-ohjelma kutsuu elämään niin, että keskiössä on kiitollisuus, kunnioitus ja kohtuus.

Miksi ennen suuria juhlia tarvitaan niin pitkä valmistautumisaika, monta viikkoa? Neljä viikkoa ennen joulua ja ennen pääsiäistä kuusi viikkoa. Mitä on hengellinen valmistautuminen?

Johannes ohjasi ihmisiä kääntymään kohti Jeesusta. Mitä kohti minun pitäisi kääntyä nyt? Johannes osoittaa jotain toista kohti, ei itse lupaa ratkaista mitään. Ketkä ovat johanneksia nyt, omassa elämässäsi? Kuka herättelee ja ohjaa sinua katsomaan tiettyyn suuntaan, tekee tilaa oikeudenmukaisuudelle ja Jumalan valtakunnan tulemiselle?

Myös ehtoolliskasvatus on kohti Kristusta osoittamista. Mitä esteitä pitää purkaa matkalta ehtoollispöytään? Johannes Kastaja sanoo, että Jeesuksen on tultava suuremmaksi ja hänen pienemmäksi. Miten Kristus voi tulla suuremmaksi minussa ja miten voisin itse tulla pienemmäksi? Ainakin ehtoollisella se on mahdollista.

2. vsk. evankeliumissa torilla istuvat lapset kinastelevat, kun yhteinen leikki ei olekaan onnistunut. Jeesus näki lasten pieleen menneessä leikissä kuvaavan vertauskohdan siihen, miten ”tältä sukupolvelta” jää käsittämättä, mikä on todella tärkeää. Ks. lisätiedot.

2. vsk 1. lukukappale: ”Hän kääntää isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet isien puoleen.” Ihmissuhteiden korjaaminen voi olla yksi asia, johon paaston aikana voi keskittyä. Kenen suhteen minun pitäisi kääntää katseeni uuteen suuntaan?

Ota kuva kirkosta kohdasta, joka kertoo sinulle jouluun valmistautumisesta tai auttaa sinua valmistautumaan jouluun. Lähetä se terveisten kanssa jollekin ja toivota hyvää adventin aikaa.

Kenelle voisit soittaa?

Jeesus ja lapset. Hans-Ruedi Weber, Lasten Keskus 1980. Kirja sisältää pohdintaa Jeesuksen suhteesta lapsiin ja ajattelusta liittyen lapsen asemaan ja kasvatukseen neljän lapsia käsittelevän evankeliumitekstin kautta.

4. adventtisunnuntai

Näin sydämeeni joulun teen.

Joulunajan rukousalttarit ovat kaikki nähtävillä (kts. 1.adventtisunnuntain Lisätietoja). Tilassa soi rauhalliset joululaulut.

 

Tehdään ilon tuottamisen harjoituksia: esimerkiksi annetaan pantomiinina toiselle lahjaksi jotain mikä tuottaa iloa. Toinen ottaa sen vastaan omalla tavallaan.

Sytytetään neljäs adventtikynttilä.

Täydennetään seimiasetelmaan /rukousalttarille kaikki muu paitsi itse Jeesus.

Askarrellaan joku jouluun liittyvä esine tai kortti, jolla voi ilahduttaa naapuria, ystävää tai sukulaista.

Päivän teksteistä nousee esiin ilo. Mikä sinulle tuo iloa? Millaista erilaista iloa on olemassa?  Kristitty voi myös iloita anteeksiannosta ja uudelleen aloittamisen mahdollisuudesta. Mistä ilo syntyy? Millaista on joulun ilo, mistä se koostuu?

Sytytetään kotonakin neljäs adventtikynttilä ja täydennetään seimiasetelmaan /rukousalttarille kaikki muu paitsi itse Jeesus.

Kukin valitsee yhden itselle ja yhden jollekin toiselle iloa tuottavan teon, jotka lupaa toteuttaa vielä ennen joulua.

Kuvassa seimi.

Jouluaatto ja joulupäivä

Mistä pidät joulun kertomuksessa?

Eteisessä ja kirkossa on useita erilaisia seimiasetelmia. Seimet voivat olla eri materiaaleista ja kulttuureista. Perheitä voi pyytää tuomaan seimiä kirkkoon adventin aikana ja niille valitaan paikat yhdessä. Seimiä voidaan myös askarrella yhdessä muutaman kerran adventin aikana kokoontuvassa kerhossa.

Keskeisellä paikalla, jonne mahdollisimman moni näkee hyvin, on pöytä ja sen päällä valkoinen liina, pyhä perhe (ks. Sanat ja symbolit) ja kynttilä.

Seimiä saa tutkia ja niillä saa leikkiä. Pyhä perhe on lapsia varten.

Kirkossa voi olla myös esilaisia esineitä, hahmoja, seimen henkilöitä, eläimiä, kasveja, legoja, palikoita yms, joista rakennetaan tämän jumalanpalveluksen jouluseimi.

Seimen osia voi askarrella kirkossa.

Messussa rakennetaan ja kerrotaan yhdessä joulukuvaelma tai käytetään Godly Play –kertomus Pyhä perhe (ks. Lisätiedot). Varmistetaan, että kaikki näkevät koko kertomuksen – se voidaan esimerkiksi videoida suuremmalle näytölle, elleivät kaikki mahdu kertomuksen ympärille. Godly Playn pyhään perheeseen kuuluu Jeesus-lapsi, äiti-Maria, isä-Joosef, aasi, härkä, paimen, muutama lammas ja idän tietäjät.

Kertomuksen lopussa on aikaa ihmetellä sitä yhdessä ja jakaa ajatuksia ääneen: mistä kertomuksen hahmosta sinä pidät eniten? Mikä niistä on sinusta kaikkein tärkein?

Onko teillä kotona seimi? Millaiseen leikkiin se kutsuu? Haluatteko täydentää sitä jollain tavalla?

Godly Playn kertomus Pyhä perhe löytyy kirjasta Jerome Berryman: Suuri leikki. Ohjaajan opas. Uuden testamentin kertomuksia ja vertauksia adventista alkaen. LK-kirjat 2004.

Kuvassa kaksi lasta kädessään kuusen koristeet.

Viattomien lasten päivä

(4. joulupäivä)

Mikä tuo turvaa?

Tilassa on erilaisia jouluseimiasetelmia eri puolilta maailmaa (pyydetään ihmisiä valmistelemaan näitä etukäteen). Tilassa soi tai soitetaan joululaulua eri puolilta maailmaa, myös jumalanpalveluksen musiikki voi olla peräisin eri kulttuureista.

Tilassa on asioita, jotka tuovat fyysistä turvaa: majoitteita, makuupuseeja, vilttejä, ensiapupakkaus, ruokaa (picnic), lämpimiä vaatteita

Kutsutaan messuun etenkin maahanmuuttajia. Messu ja messun yhteydessä oleva ruokailu tai kahvit valmistellaan yhdessä heidän kanssaan niin, että moninaiset (joulu)perinteet ja –laulut tulevat yhteen. Vaihtoehto on järjestää nyyttärit, joissa kukin tuo oman perinteensä mukaista syötävää.

Pohdi, minkä oman asian tai esineen ottaisit mukaan, jos joutuisit lähtemään pois kotoa pitkäksi aikaa. Esitä asia toiselle pantomiimina ja muut arvaavat. Jutellaan tämän jälkeen valinnoista.

Askarrellaan koreja. Kori tarjosi Mooses-vauvalle suojan. Pohditaan turvaa ja suojaa? Mikä tuo turvaa, kun pelottaa? Mitä koriin voisi laittaa suojaksi niille, jotka nykymaailmassa elävät pakolaisina esim. Suomessa? Koreja voisi tehdä ihan konkreettisesti ja toimittaa heille, jotka niitä tarvitsevat

Miltä tuntuu, kun on itselle vieraassa perinteessä? Mikä auttaa/helpottaa vierauden tunnetta?

Tutustutaan maahanmuuttajien elämään ja kertomuksiin. Miltä elämä Suomessa näyttää ja tuntuu, jos ei ole syntynyt täällä? Jos se on jollekin luontevaa, voitte pyytää jotakuta kertomaan siitä, millaista oli tulla toisesta maasta ja kulttuurista Suomeen.

Tehtyihin koreihin voi viikon aikana tuoda asioita annettavaksi eteenpäin.

Kuvassa vauva, joka nukkuu isoäitinsä sylissä.

1. sunnuntai joulusta

Seurakunta – suuri perhe

Joulun rääppiäiset. Seurakunta kokoontuu Jeesuksen rotinoille.

Seimiasetelma näkyvillä

Seimiasetelman äärelle tuodaan Hanna ja Simeon. Keitä kaikkia muita voisi saapua seimelle. Tärkeät hahmot (Batman, unilelu…) ja sinä. Siellä on tilaa ihmetellä joulun lasta kaikilla.

Kokoonnutaan yhteen monen sukupolven voimin. Kutsutaan paikalla muutama “kirkkomummo tai – vaari” niitä perheitä varten, joilla ei isovanhempia paikalla tai elossa. “Kirkkoisovanhempi” voisi kertoa omasta lapsuudestaan ja kirkkomatkoista, joulutavoista yms.

Messun jälkeen “Jeesuksen rotinat” nyyttikestit ja lautapeli-ilta

Monissa kirkoissa on joulun aikaan jonkinlainen seimiasetelma. Jos mahdollista, päivän evankeliumin voi esittää näytellen seimiasetelmaa apuna käyttäen.

Ihmettely: Seimessä Jeesus lapsessa on jo koko Jumalan rakkauden kaikki ulottuvuudet läsnä. Mitä erilaiset seimelle tulijat voisivat havainnoida, mitä he kysyisivät Marialta ja Joosefilta?

Päivän psalmi 71:14-19 kaikki sukupolvet yhdessä ihmettelemässä Jumalan rakkautta.

Ihmettelykysymykset kohtaan Gal. 3:4-7:
Millä tavalla lapsi ja aikuinen ovat erilaisia?
Antiikin ajan kotitalouteen kuului usein perheenjäsenten lisäksi orjia. Mikä erottaa talon lapsen ja orjan?
Jeesus kehottaa seuraajiaan tulemaan lapsenkaltaiseksi. Mitä tämä voisi tarkoittaa?
Hiljaisesti pohdittavaksi: Koetko olevasi suhteessa Jumalaan enemmän Jumalan lapsi vai Jumalan aikuinen? Entä jos kuvittelet itsesi Jumalan kotiin, oletko enemmän niin kuin orja vai lapsi?

Meidän perhe –askartelu tai –meemi, jättikehysten läpi otettava perhekuva kirkossa

Sukupuu, sukupolvien ketju askartelu, jota mahdollisesti tekemässä monta sukupolvea. Siihen voisi liittää jonkin suvun tarinan esimerkiksi valokuvina. Näin suvun tarinat siirtyvät sukupolvelta toiselle.

Kuvassa hedelmäkulho pöydällä.

Uudenvuoden päivä

Aika arvioida mennyttä ja aloittaa uusi vuosi.

Kutsutaan nuoret ja/tai nuoret aikuiset kirkolle uudenvuodenjuhliin. Heidän kanssaan valmistellaan yhdessä uudenvuodenaaton ilta-/yöjumalanpalvelus, jonka jälkeen otetaan uusi vuosi yhdessä vastaan juhlien. Nuoret/nuoret aikuiset voivat koristella aulan ja kirkkotilan pyhän symbolin mukaisesti satokauden hedelmillä, joita ovat appelsiini, granaattiomena, greippi, persimon, päärynä, taateli, klementiini Ja sitruuna. Satokautta voi myös hyödyntää, jos illan aikana kokataan yhdessä ateria. Satokauden vihanneksia ovat mm. kiinankaali, kurpitsa, punajuuri, bataatti sekä lanttu ja muut suomalaiset juurekset. Osallistujat voivat myös jo etukäteen ideoida itse messun jälkeen tulevan uudenvuodenjuhlan sisältöä. Vuodenvaihde voidaan ottaa vastaan yhdessä laulaen ja rukoillen kynttilöiden valaisemassa kirkossa.

Toimintapisteitä voi käyttää rukousalttareina tai toiminnallisen saarnan osina.

1. Aikajana

Pitkälle paperille piirretään aikajana, jossa on koko vuosi. Vuoteen voidaan merkitä merkittäviä tapahtumia, jotka ovat koskettaneet kaikkia, kuten pääsiäinen ja joulu sekä keskeiset yhteiskunnalliset tapahtumat. Jokainen saa käydä merkkaamassa aikajanalle oman elämänsä keskeiset tapahtumat muutamalla sanalla tai symbolilla. Toisten ei tarvitse ymmärtää symboleita.

2. Kylväminen ja niittäminen

Kylvetään purkkeihin yrttejä, joita voi kasvattaa sisällä. Jutellaan siitä, miten purkista tulee kasvamaan sitä yrttiä, jota sinne on kylvänyt. Jos kylvää basilikaa, purkista ei voi kasvaa timjamia. Miten sama periaate voisi päteä ihmisten elämässä? Mihin eri elämänalueisiin sitä voi soveltaa?

Liimataan purkkeihin lause: Mitä ihminen kylvää, sitä hän myös niittää. Gal. 6:7

3. Rippi

Varatkaa kirkkosaliin hiljainen ja rauhallinen paikka. Työntekijälle saa käydä tunnustamassa mieltään painavan asian johon haluaa pyytää anteeksiantoa Jumalalta.

4. Kiitos

Kirjoitetaan kiitosaiheita värikkäille papereille, jotka laitetaan lasiseen astiaan. Katsotaan, miten astia

5. Unelmakartta

Askarrellaan unelmakartta tulevalle vuodelle, jossa mukana on raamatunlauseita. Mietitään, mitä toivoo omaan elämään, mutta myös miten haluaisi seurata Jeesuksen ohjeita omassa elämässä. Materiaaliksi tarvitaan A4 tai A3-papereita, liimaa, erilaisia lehtiä joista voi leikata kuvia ja valmiiksi tulostettuja raamatunlauseita, jotka kertovat hyvästä elämästä. Lehdet voivat olla hyvin erilaisia: kirkollisia lehtiä, aikakauslehtiä, esitteitä, sanomalehtiä. Myös netistä voi printata ilmaisia kuvapankkikuvia lisäksi. Sopivia raamatunkohtia printattavaksi ovat esim: Ps. 127:1, Luuk. 6:43-45, Luuk. 6:46-49, 1. Joh. 4:8, Room. 12:2, Ps. 16:11, Ps. 118:24, Mark. 12:30-31, Gal. 6:8, Gal. 5:22-23, Ps. 23:6, 1. Tim. 4:8, Matt. 6:34, Ps. 121:7-8, 1. Tim. 4:12, Fil. 4:13.

Jutellaan samalla siitä, mitä on hyvä elämä, ja millaisia ohjeita Raamattu antaa hyvään elämään.

Tuodaan yhteen toimintapisteillä tehty rukouksessa: Rukoillaan anteeksiantoa menneeseen, kiitetään siitä mikä on ollut hyvää, ja pyydetään viisautta ja johdatusta tulevaan.

Millaista satoa sinun elämäsi on tuottanut tänä vuonna? Uutena vuotena arvioidaan mennyttä vuotta ja mietitään, tulisiko tehdä suunnanmuutoksia tulevalle vuodelle. Mitä olemme kylväneet vaikuttaa siihen, millaista hedelmää tuotamme.

Tilassa tuoksuvat satokauden hedelmät ja toimintapisteet havainnollistavat ajan kulua ja Jumalan suunnitelmaa ihmisten elämissä. Hedelmien ja toimintapisteiden kautta voi havainnollistaa raamatunkohtaa ja tuoda saarnaan mukaan konkretiaa siitä, miten omat elämänvalinnat vaikuttavat siihen, millaiseksi oma elämämme muodostuu ja miten se vaikuttaa toisiin ihmisiin ja yhteiskuntaan. Jos on tehnyt huonoja valintoja, ei ole koskaan liian myöhäistä vaihtaa suuntaa ja lähteä kasvamaan parempaan suuntaan. Myös se vaikuttaa, millä “puuta lannoitetaan” eli millä ruokimme itseämme. “Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu.” Luuk. 6:45

Kotiin voi viedä istutetut yrtit ja unelmakartan. Mukaan voi antaa myös vuoden kestävän raamatunlukusuunnitelman, printatun satokausikalenterin tai vuoden kestävän hartauskirjan, kuten #voima365 tai Pyhän jysäys.

Kuvassa säkkituolissa loikoileva nuori.

2. sunnuntai joulusta

Paikkani kirkossa

Kotikirkkopäivä, yö kirkossa tai leiri kirkossa

Temppelijumalanpalveluksen ja kodin tunnelma “minun tulee olla Isäni luona”.
Lattiatyynyt, jolla istua mukavasti haluamassaan paikassa
Kankaita, joista voi tehdä pesän, majan kirkon penkkien lomaan
Paikka, jossa askarrella unelmien kirkon esim. Kierrätysmateriaalista
Kirjoistusseinä, johon voi jatkaa lausetta: Unelmieni kirkossa….

Kirkkotila kaikilla aisteilla erilaisia työskentely vaihtoehtoja:

  • Laminoidut: kysymysmerkki, sydän, timantti. Sydämen saa viedä sinne, mikä tuntuu ihanalle paikalle kirkossa. Kysymysmerkki sinne, josta haluan kysyä. Timantti sinne, josta löysin jotain tosi siistiä tai mielenkiintoista.
  • Kirkon tutkiminen: monta lilliputtiaskelta on kirkon keskikäytävä eteisestä alttarille, mikä kirkossa on kovaa, pehmeää, karheaa…
  • Kirkon mittailu mittanauhalla, lasermitta, desibelimittari

Lisää vinkkejä: Kotikirkko tutuksi kaikilla aisteilla, kirja toim. Tytti Issakainen

Haastattelusaarna, jossa mukana noin 12 –vuotiaita seurakuntalaisia. Heidän kanssaan jutellaan kertomuksesta Jeesus 12 –vuotiaana temppelissä ja siitä, mikä kirkossa on tärkeää.

Evankeliumia Jeesus 12-vuotiaana temppelissä voi työstää bibliodraaman keinoin penkeissä istuen ja rooleissa puhuen:

  • Eläydy Jeesuksen vanhempien rooliin: Teiltä on poika kateissa. Miten kauan meni ennen kuin huomattiin, ettei hän ollut muiden mukana? Miltä tuntuu, kun oma lapsi on kateissa? Mitä tapahtui sitten? Miten kauan kesti löytää hänet? Miltä tuntui löytää hänet temppelistä?
  • Eläydy 12 –vuotiaan Jeesuksen rooliin: Kerro miten ja miksi jäit temppeliin? Mitä siellä tapahtui? Miltä se tuntuu olla temppelissä ja keskustella opettajien kanssa? Miltä vanhempien huoli tuntuu 12-vuotiaasta Jeesuksesta?Draaman jälkeen pohditaan tekstiä yhdessä seuraavista näkökulmista valiten

Draaman jälkeen pohditaan tekstiä yhdessä seuraavista näkökulmista valiten

  • 12-vuotiaan lapsen maailma: mitä osaan, haluan, ei halua, mikä kiinnostaa, mikä ei, missä haluan olla vapaa ja selvitä yksin, missä kaipaan vanhempia jne.
  • Millaiset aikuisten huolet tuntuvat turhilta tai liioitelluilta?
  • Mitä aikuiset seurakunnassa voisivat oppia lapsilta ja nuorilta?
  • Miten voisin itse löytää paikkani kirkossa?

Mistä tunnistaa oman kotikirkon? Miten jotain kirkosta voisi viedä kotiin? -> lapsen unelmakirkon askarteluun liitetään jokin symboli, väritys, asia, joka muistuttaa kotikirkosta.

Kansan Raamattuseuralta voi tilata valmiiksi toteutettuna 7-14-vuotiaille suunnitellun pakohuonepelin, jonka aiheena on Jeesus 12-vuotiaana temppelissä. https://kansanraamattuseura.fi/nuoret/seurakunnille/seurakuntavierailut/

Kuvassa joulukuusi

Kauneimmat joululaulut -messu

Laita hyvä kiertämään!
Messua voi viettää 1. adventista loppiaiseen

Ennen kirkkoa kokoonnutaan askartelemaan kuusenkoristeita, joita asetellaan messun aikana joulukuuseen. Koristeita on voitu valmistaa jo aikaisemmin seurakunnan kerhoissa tms.

Koristeen valmistaja voisi saada pienen palkkion työstään, esim. 0,50–1,0 €/koriste. Voisiko paikallisia yrittäjiä tai toimihenkilöitä pyytää paikalle ostamaan koristeita? Koristeista saatu palkkio lahjoitetaan messun kolehtiin maailman lapsille, jolloin laitetaan hyvä kiertämään. Kolehtikohteena on Kauneimmat joululaulut.

Lauletaan paljon joululauluja ja leikitään mukana.

Messun aikana koristellaan yhdessä joulukuusi.

Rukousosion aikana voidaan lähteä liikkeelle (matkalle maailman ympäri) ja voidaan rukoilla eri puolilla maailmaa elävien lasten puolesta. (Liikuttavan rukouksen tapaan.)

Tilaan voidaan rakentaa rukousalttareita, jossa jokaisessa kuvia eri ikäisistä lapsista eri puolilta maailmaa; vauvoista, leikki-ikäisistä, koululaisista ja nuorista. Alttarilla voi asettaa rukouskiviä sen mukaisesta, mitä asioita haluaa rukoilla näille lapsille.

Mietitään mitä joulukuusi tarvitsee hyvän elämän edellytykseksi: maaperän, vettä, valoa, lämpöä. Myös ihmislapsi tarvitsee kasvuunsa hyvän elämän edellytyksiä. Näitä on listattu lasten oikeuksien julistuksessa. Suomen Lähetysseura tekee työtä, jotta kaikilla maailman lapsilla olisi hyvät edellytykset elämään.

Lauletaan: Joulu tulla saa (kts. materiaalilinkki). Laulussa kuuseen tuotavat asiat symboloivat eri lasten oikeuksia.

Pallo (maapallo): Kertoo, että kaikki lapset kaikkialla maailmassa ovat saman-arvoisia ja heillä tulisi olla yhtäläiset oikeudet.
Omena: Oikeus riittävään juomaan ja veteen.
Karkki: Oikeus ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapauteen. Oikeus ilmaista mielipiteensä. (Karkkeja on eri makuja)
Tähti: (Jokainen lapsi on tähti) Oikeus nimeen ja kansalaisuuteen
Hopeanauha: Oikeus oppia ja saada tietoa. Oikeus käydä koulua.
Tonttu: Oikeus lepoon ja leikkiin.
Lintu: Oikeus saada turvaa ja hoivaa.
Joululahja: Kertoo sitä, että Jeesus syntyi kaikille maailman ihmisille Vapahtajaksi.

Kun kuusi on valmis ja koristeet on tuotu kuuseen, voidaan laulaa Joulupuu on rakennettu…

On myös mahdollista, että lapset itse yhdistävät koristeen johonkin lapsen oikeuteen.

Kotiin voi halutessaan ottaa Kauneimmat joululaulut -lauluvihon ja laulaa lauluja vielä kotonakin.

Myös omatekemän koristeen voi viedä kotiin.

Kauneimmat joululaulut

(127) Joulu tulla saa – YouTube

Kuvassa lahjapaketti

Loppiainen

Missä maailman valo?

Kolmen tietäjän lahjapaketit ovat eteisessä ihmisten saapuessa kirkkoon. Tulijat arvaavat, mikä lahjoista on kultaa, mikä suitsuketta ja mikä mirhaa. Paketteja saa tunnustella, heilutella ja haistaa.

Tietäjät toivottavat tulijat tervetulleeksi ja antavat jotain lahjaksi, vaikka taatelin itäisiltä mailta tai muun pienen herkun tai karkin.

Kutsussa kerrotaan, että kirkolle voi tuoda sellaisen joululahjan, joita ei halua pitää itsellään. Diakonit huolehtivat, että lahjat annetaan eteenpäin.

Lasten paikkaan hankitaan maatuskanukke, jossa on tietäjäkertomuksen hahmot. Googlaa Nativity Set Nesting Dolls.

Messun jälkeen sammutetaan kirkon joulukuusesta valot ja poistetaan joulukoristeet kirkosta.

Loppiaiseen sopivat erityisesti tähdestä ja tietäjistä kertovat virret ja laulut. Myös kansainväliset, monikulttuuriset laulut sopivat loppiaisen jumalanpalveluksiin. Niitä on koottu Hymnet-nettisivustolle (hymnet.fi).

Monissa seurakunnissa lauletaan loppiaisena vielä viimeisen kerran Kauneimpia joululauluja.

Messussa suitsutetaan. Suitsutus on rukouksen symboli. Suitsutuksen tuoksu leviää kaikkialle samoin kuin evankeliumi. Ks. Lisätiedot.

Jeesus, on maailman valo, jota etsivät kaikki.

Lähetys
Kastekynttilä
Tie Jeesuksen luo
Lahjoja Jeesukselle

Loppiaiseen liittyvät lahjat – lahjat, jotka me tuomme Jeesukselle ja joita Jeesus antaa meille. Saarnan voi rakentaa kolmen kuninkaan lahjojen ympärille. Esille tuodaan eteisessä olleet lahjat ja tutkitaan, mitä niissä on: kultaa, mirhaa ja suitsuketta. Kerrotaan niiden merkityksestä.

Saarnan voi pitää nimikkolähetti paikan päällä tai etäyhteyksin tai saarna voidaan tarvittaessa tallentaa etukäteen videona ja näyttää messussa. Saarna voi olla myös kertomus lähetyskentältä.

Kirkkokahveilla on tarjolla ranskalaista tai englantilaista loppiaiskakkua, kolmen kuninkaan kakkua. Kakun sisään on leivottu papu tai pieni esine. Esineen löytäjä saa olla loppiaisen kuningas ja saa päähänsä pahvisen kruunun.

Jaetaan tietoa mahdollisuudesta pyytää kodin siunaaminen omaan kotiin. Loppiaisen aikoihin on hyvä hetki siunata koti alkaneeksi vuodeksi.
(Lue lisää: https://www.espoonhiippakunta.fi/blogit/kodin-siunaaminen-loppiaisena/)

Kirkkovuosi polulla

Takaisin pääsivulle

Kirkkovuosi polulla
Takaisin sivun alkuun