Hyppää sisältöön

Tutkimuksia ja materiaalia vapaaehtoistoiminnasta

Vapaaehtoistoiminnan kehittämiseksi on julkaistu erilaisia oppaita, tehty tutkimuksia ja kirjoitettu vapaaehtoistoiminnan kehittämisprojektien loppuraportteja. Alla olevissa linkeissä on muutamia toiminnan toteuttamisen tueksi. Lisää tutkimuksia ja oppaita vapaaehtoistoiminnasta löydät muun muassa KansalaisAreenan sivuilta, jonne pääset oikealla olevasta linkistä.

Vapaaehtoistoiminnan tutkimus 2021

Kirkkohallituksen, Kansalaisareenan ja Opintokeskus Siviksen vuonna 2021 Taloustutkimuksella teettämä tutkimus suomalaisten tekemästä vapaaehtoistyöstä.

Tutkimus on toteutettu viimeeksi vuonna 2018. Silloin 48,7 % oli tehnyt vapaaehtoistyötä viimeisen vuoden aikana, kun vuonna 2021 vastaava luku oli 47 %.

Vastaajista 38 %haluaisi osallistua vapaaehtoistoimintaan jos pyydettäisiin. Nuorista (15-24 vuotiaat) jopa 61 % osallistuisi pyydettäessä.

Vapaaehtoistoimintaan osallistumista helpottaisi, jos tarjolla olisi lyhytkestoisia ja kertaluontoisia tehtäviä ja elämäntilanne olisi sopivampi. Positiivista on se, että kiinnostus vapaaehtoistoimintaan on säilynyt.

Korona aika on vaikuttanut vapaaehtoistomintaan ja -tehtäviin, joka näkyy tuloksissa mm. pelastuspalveluiden kategoriassa. Vapaaehtoistoiminta on siirtynyt koronan aikana verkkoon.

Suomalaisilla on halu tehdä vapaaehtoisesti hyvää toiselle ihmiselle, joka näkyy siinä, että 2/3 kyselyyn vastaajista uskoo tekevänsä vapaaehtoistyötä jatkossa vähintään yhtä paljon tai jopa enemmän kuin nyt. 

Kansalaisareenan, Kirkkohallituksen ja Opintokeskus Siviksen Taloustutkimuksella teetettyyn kyselyyn vastasi reilut1000 henkilöä ympäri Suomea. Edellinen vastaava kysely teetettiin 2018,, 2015 ja 2010.

Linkki webinaariin Tallenne webinaarista 18.5.2021: Vapaaehtoistyö nyt ja tulevaisuudessa – Vapaaehtoistyö Suomessa -selvityksen tuloksetLinkki avautuu uudessa välilehdessä

 

Ota yhteyttä

asiantuntija
Toiminnallinen osasto
Diakonia ja yhteiskunta
ETELÄRANTA 8
00130 Helsinki
Päivitetty