Kokemuksia pilotoinnista -julkaisu
Polku – Luottamus ja yhteys
Avaa tästäOma elämä, oma usko, oma koti. Seurakunta on mukana muuttuvassa elämässä.
Elämäntilanteet 19–21-vuotiaana ovat moninaiset. Joku on säännöllisesti työelämässä, toinen opiskelee, kolmas pohtii mitä tekisi, neljäs on armeijassa tai siviilipalveluksessa ja viides vanhempainvapaalla. Osa asuu lapsuudenkodissaan, osa omillaan, parisuhteessa tai perheenä. Monien seurakunta vaihtuu muuttojen myötä.
Aikuistuvien nuorten kanssa olemme kirkkona ja seurakunnissa etsimässä uusia toimintatapoja. On luotettava avaimet nuorten aikuisten omiin käsiin ja annettava heidän luoda uusia toimintatapoja. On uskallettava kysyä ja kuunnella, muuttaa se, minkä pitää muuttua, jotta nuoret aikuiset voivat kokea seurakunnan omakseen ja elää kristittynä itselleen merkityksellisillä tavoilla.
Ikävaiheessa tapahtuu monia muutoksia ja aikuistuvan nuoren itsenäinen elämä vahvistuu. Seurakunta ja usko Jumalaan ovat mukana tässä muuttuvassa elämässä, silloinkin kun aikuistuva nuori epäilee uskoaan, suhtautuu kriittisesti kirkkoon ja etsii omaa suuntaansa. Kasteella ja ehtoollisella on merkitystä aikuistuvan nuoren oman kristillisen elämäntavan perustana.
Kotiseurakunta muistaa aikuistuvaa nuorta viesteillä, jotka tukevat häntä rakentamaan omia tapoja ja perinteitä elää kristittynä arjessa ja juhlassa. Kotiseurakunta etsii myös tapoja tukea hänen elämänmuutostaan ja omaa vastuullista elämää, esimerkiksi muuttoa opiskelemaan tai omaan kotiin, mahdollisesti uudelle paikkakunnalle. Seurakunta saattaa ja tukee kotipaikkaansa vaihtavaa nuorta löytämään uuden seurakunnan tai säilyttämään seurakuntayhteyden esimerkiksi someyhteisössä. Verkko mahdollistaa myös ekumeenisia ja kansainvälisiä yhteyksiä. Tukea parisuhteeseen löytää valtakunnallisista somepalveluista esimerkiksi Rakkauden Roihu ja Parisuhdeklinikka.
Aikuistuva nuori saa halutessaan kummiuteensa tukea ja hän osaa kummina liittyä kummilapsensa perheiden traditioon.
Yhteys-ikäkaudella aikuistuva nuori on osa seurakuntayhteisöä, vaikuttaa siinä ja löytää seurakunnasta itselleen yhteisön ja mielekästä toimintaa. Seurakunnan avaimet ja tilat annetaan aikuistuvien nuorten käyttöön ja omistajuuden tunnetta lisätään yhteisen kehittämisen myötä. Aikuistuvat nuoret innovoivat itse toimintaansa. Seurakunnassa se voi olla esimerkiksi jotain seuraavan kaltaista: nuorten aikuisten illat, ryhmätoiminta, someryhmät, partio, oppilaitostyö, elämänhallintakurssit, messut ja jumalanpalvelukset, parisuhteen pysäkit, kirjoituskahvit, hengailukahvit, sitsit eli illanvietot, virsiä ja viiniä -tilaisuudet.
Vanhempia tuetaan tyhjenevän kodin vaiheessa sekä luomaan aikuistuvaan nuoreen uudenlaisen suhteen. Aikuistuville nuorille tarjotaan eväitä omaan elämään ja elämäntilanteiden mukaan esimerkiksi hyvän parisuhteen rakentamiseen, kummiuteen tai omaan vanhemmuuteen.
Aikuistuva nuori saattaa asua jo omassa kodissaan tai puolisonsa tai ystävänsä kanssa. Omasta lapsuudesta nousevat perinteet muotoutuvat uudelleen. Juhla- ja vapaa-aika jakaantuu perheen ja kaveriporukoiden kesken. Ystävät tai puoliso voivat kuulua eri kirkkokuntaan, uskontoon tai katsomukseen. Yhteys toisiin kristittyihin vahvistaa aikuistuvaa nuorta hänen omassa vakaumuksessaan.
Yhteistyö oppilaitosten kanssa jatkuu ja laajenee myös korkeakouluihin sekä yhteistyöhön kristillisten ja muiden järjestöjen opiskelijatyön kanssa. Aikuistuvien nuorten oma toimijuus on yhteistyössä keskeistä. He luovat siltoja esimerkiksi Erätauko- ja Kunnioittavan keskustelun -ryhmissä.
Täältä pääset tutustumaan eri silmälaseihin.
Seurakunnasta löytyy paikka yhä uudestaan elämän eri vaiheissa. Usko, rukous, kaste, ehtoollinen ja messu antavat elämään voimavaroja. Kristittynä elämisen merkitys muotoutuu oman kutsumuksen myötä.
Raamattu löytyy omasta kirjahyllystä tai mobiililaitteesta ja aikuistuva nuori osaa ammentaa siitä lohtua, voimaa ja viisautta elämän eri tilanteisiin. Hän liittyy oman uskonsa kanssa kirkon yhteiseen uskoon. Hän etsii omaa paikkaansa ja tehtäväänsä seurakunnassa ja maailmassa. Aikuistuva nuori voi luottaa siihen, että yhteisön usko kantaa silloinkin, kun oma usko ei ole vahva.
Rukous luo aikuistuvalle nuorelle turvaa ja antaa tukea elämänkysymysten pohdinnassa. Hiljentyminen ja rukous vahvistavat uskoa. Seurakunnan yhteinen rukouselämä kantaa, kauempaakin ja myös somen välityksellä. Virret ja hengellinen musiikki saavat vahvan roolin aikuistuvan nuoren elämässä ja hän löytää niistä voimavaroja elämäänsä.