Mitä on lähetys?

Missionaarisuus merkitsee sitä, että kirkko ja sen jäsenet on kutsuttu jatkamaan Jeesuksen työtä tässä maailmassa. Jeesus ilmaisee oman tehtävänsä näin: ”Herran Henki on ylläni: Hän asetti minut kuninkaaksi, lähetti minut julistamaan ilosanomaa köyhille, lupaamaan vangeille armahduksen ja sokeille näkökyvyn. Hän lähetti minut päästämään alistetut vapauteen ja julistamaan Herran juhlavuotta.” (Luuk. 4:18-19). Tämä koskee sekä seurakunnan omaa aluetta että osallistumista maailmanlaajan kirkon toimintaan.

Lähetystyö ja kansainvälinen avustustoiminta ovat oleellinen osa missionaarisuutta. Niitä seurakunnat ja kokonaiskirkko toteuttavat ennen kaikkea kirkon sopimusjärjestöjen kautta. Järjestöjen toimintaa ohjaavat kirkon lähetyksen peruslinjaus Yhteinen todistus 2023 sekä ns. perussopimus, jonka järjestöt ovat solmineet kirkon kanssa.

Kirkko on sopinut kahdeksan lähetysjärjestön ja diakonisesti toimivan Kirkon Ulkomaanavun kanssa tavoista ja linjoista, joilla kirkon kansainvälistä vastuuta toteutetaan. Nämä käyttävät vuosittain noin 100 miljoonaa euroa, jotta mahdollisimman monen perustarpeet olisi turvattu. Ruokaturva, veden saanti ja sanitaatio, luku- ja kirjoitustaito ja jopa kirjakielen luominen, evankeliumista kertominen sekä ponnistelut rauhan eteen ovat esimerkkejä tästä.

Järjestöjen toiminta perustuu sekä ammattimaiseen työskentelyyn että satojen vapaaehtoisten antamaan panokseen. Ulkomailla järjestöt toteuttavat työtään usein kumppanikirkkojen tai -järjestöjen kanssa yhteistyössä. Kotimaassa järjestöt toimivat palvelujärjestöinä seurakunnille, jotta nämä omalta osaltaan voisivat toteuttaa lähetystyöhön liittyvää kasvatusta, yhteydenpitoa ja varainhankintaa.

Seurakuntien kumppaneiksi suositellaan näitä sopimusjärjestöjä:

Takaisin sivun alkuun