Hyppää sisältöön

Turvallinen seurakunta

Kirkon ja seurakuntien kaiken toiminnan lähtökohta on huolenpito osallistujien ja henkilökunnan turvallisuudesta kaikissa tilanteissa. Turvallisuudella tarkoitetaan kokonaisvaltaista fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kokemusta vaarojen ja uhkien poissaolosta.

Turvallinen seurakunta

Turvallinen seurakunta -ohjeistus kattaa niin fyysisen, henkisen, hengellisen, sosiaalisen, emotionaalisen kuin seksuaalisen turvallisuuden.

Turvallinen seurakunta -ohjeistus

Avaa Turvallinen seurakunta -ohjeistus

Ajankohtaista 

  • ti 14.2. 2023 klo 13- 14 "Uusi seksuaalirikoslaki ja seurakunnan toiminta" -ajankohtaisinfo

Miten uusi seksuaalirikoslaki vaikuttaa seurakuntien toimintaan. Mitä on otettava huomioon työyhteisössä, luottamushenkilöiden, vapaaehtoisten ja seurakuntalaisten kanssa? 

Webinaarissa mukana Jumalanpalvelus ja kasvatus -yksikön johtaja Jarmo Kokkonen, asiantuntija Satu Huttunen Helsingin hiippakunnasta ja perheasioiden asiantuntija Liisa Välilä Kirkkohallituksesta. 

Voit ilmoittautua mukaan lähettämällä sähköpostiosoitteesi: https://link.webropol.com/s/info140223

Lähetämme sinulle Teams - linkin sähköpostiosoitteeseesi. 

Kevään aikana toteutetaan useita koulutuksellisia webinaareja seksuaalisen häirinnän ehkäisemiseksi seurakuntien toiminnassa ja työyhteisössä. Liitämme tietoa näistä tapahtumista tälle sivulle. Webinaarit tallennetaan ja linkit liitetään Turvallinen seurakunta - sivustolle. 

Lisätietoja liisa.valila@evl.fi 

  • Kohtaatko tai oletko kohdannut työssäsi häirintää?

Onko tämä häirintää? Oletko saanut puheluja, sähköpostia tai yhteydenottoja, josta et ole tiennyt mitä ajatella ja mitä niiden takana voisi olla? Oletko vasta myöhemmin tajunnut, että kyseessä olisi voinut olla seksuaalista häirintää? Meitä on monia, joilla on ollut vastaavia kokemuksia. Kenenkään ei tulisi jäädä yksin tällaisten kokemusten kanssa, ei edes silloin, vaikka asiaa on esitetty ”sielunhoidollisena keskusteluna.” 

pe 17.2.2023 klo 13- 14.30  Teams-keskustelu seurakuntatyössä oleville työssä kohdatusta häirinnästä (mm. epämiellyttävät tilanteet, puhelut, yhteydenotot…) Luottamuksellinen, kaksikielinen tapaaminen. Ohjaajana Liisa Välilä

Ilmoittautuminen viimeistään 16.2.2023 liisa.valila@evl.fi. Ilmoittautuneille lähetetään kokouslinkki erikseen.

  • Seksuaalinen häirintä seurakunnassa

Seurakunnan tulee huolehtia kaikkien seurakunnan toimintaan osallistuvien turvallisuudesta kaikissa tilanteissa. Kirkossa seksuaaliselle häirinnälle ja väkivallalle on nollatoleranssi. Kaikkien seurakuntalaisten, vapaaehtoisten, luottamushenkilöiden ja työntekijöiden turvallisuudesta olemme yhdessä vastuussa. 

Kirkko on laatinut Turvallinen seurakunta -asiakirjan, joka ohjeistaa ja velvoittaa niin seurakuntalaisia, vapaaehtoisia kuin työntekijöitäkin. 

Mikäli jotakin tapahtuu, hiippakunnissa on koulutettuja häirintäyhdyshenkilöitä, jotka kuuntelevat ja tukevat sinua tarvittavan prosessin ääreen. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Voit olla yhteydessä myös muun, kuin oman hiippakuntasi häirintäyhdyshenkilöön.

Häirintäyhdyshenkilöt ja yhteystiedot löydät täältä: Seksuaalisen häirinnän torjuminen

 


 

Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Turvallinen seurakunta -videot

1) Henkinen, hengellinen ja sosiaalinen turvallisuus seurakunnassa (Johanna Hurtig, Liisa Välilä ja Juho Niemelä)

2) Seksuaalinen turvallisuus seurakunnassa (Johanna Hurtig, Liisa Välilä ja Juho Niemelä

Jos olet kohdannut sukupuolista -tai seksuaalista häirintää seurakunnassa, lue tästä toimintaohjeita. Ole yhteydessä hiippakuntasi häirintäyhdyshenkilöön ja saat tukea itsellesi. Seksuaalisen häirinnän torjuminen


Vastuualueet, Turvallinen seurakunta

etunimi.sukunimi(at)evl.fi

Sirpa Syrjä
Fyysinen turvallisuus, tehostettu nuorisotyö ja turvallisuusasiakirjat

Liisa Välilä
Seksuaalinen, henkinen ja hengellinen turvallisuus

Irene Nummela
Diakonia ja sielunhoito

Juho Niemelä
Digitaalinen turvallisuus

Maria Sten
Trygg församling - säkerhetsdokumentLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Anita Salonen
Turvallisuusasiakirjat

Sari-Annika Pettinen
Perheneuvonta, perheasiat