Hyppää sisältöön

Ansiomerkki

Tunnetko jonkun, joka ansaitsisi työstään huomionosoituksen? Onko hän paiskinut hommia tunnustuksen arvoisesti kirkon, seurakunnan, järjestön tai muun vastaavan yhteisön palveluksessa virka- tai työsuhteessa vähintään 20 vuotta, tai ollut kasvatuksen työaloilla vapaaehtoistyössä tai luottamustehtävässä vähintään 15 vuotta?

Lapsi- ja nuorisotyön ansiomerkki
  • Ansiomerkki myönnetään hiippakunnan, seurakunnan, järjestön tai muun yhteisön anomuksesta.
  • Ansiomerkin lisäksi saajalle annetaan kunniakirja. Ansiomerkin hinta on 170 e.
  • Huomionosoitus voidaan antaa Kirkon kasvatuksen päivillä tammikuussa tai muussa juhlavassa tilanteessa. 

Kirkon kasvatus ja perheasiat myöntää kirkon lapsi- ja nuorisotyön ansiomerkkejä tunnustukseksi yksikön edustamilla työaloilla suoritetusta toiminnasta. Sääntöjen 3 § määrittelee tarkemmin myöntämisperusteen. Ansiomerkkianomukset käsitellään yksikön työkokouksissa. Anomukset toivotaan hyvissä ajoin ennen merkin suunniteltua luovutusta. 

Kirkon lapsi- ja nuorisotyön ansiomerkki on hopeaa ja siihen on upotettu pieni timantti. Merkin on suunnitellut Kalevala Koru Oy:n pääsuunnittelija Kirsti Doukas:

"Labyrintin ajatuksessa tärkeintä on matka. Labyrintin monimuotoisessa kuviossa näkyy elämän kauneus ja rosoisuus. Kuvion rajaus on tehty niin, että kuva saa useita eri merkitystasoja. Siinä voi nähdä puun, jonka oksat taipuvat valoa kohti tai linnun, joka lehahtaa lentoon. Suunta kuviossa on ylöspäin kohti valoa, pelastusta. Kuvion keskustaan piirtyy tyylitelty risti.

Labyrinttiaiheen toteutuksessa olen ajatellut kontekstia, jossa merkki annetaan; merkin saajat ovat kasvatus– ja nuorisotyön ansioituneita tekijöitä. Toteutustapa on lähtökohtaisesti tuore ja nuorekas. Metallin pinnan värjäys osittain mustaksi korostaa labyrintin viivaa ja tekee merkistä graafisen."

Päivitetty