Hyppää sisältöön

Uskontojen kohtaaminen

Seurakunnan arjessa tulee esiin tilanteita, joissa joko seurakuntalaiset tai työntekijät kohtaavat muiden uskontojen ja katsomusten seuraajia. Tälle sivulle on kerätty tietoa ja vinkkejä seurakuntaelämän tueksi.

Seurakunta elää moniuskontoisessa maailmassa

Suomen uskonnollinen kartta muuttuu jatkuvasti kirjavammaksi. Kristityt elävät monien uskontojen ja katsomusten keskellä. Uskonnot ovat läsnä muun muassa julkisessa elämässä, ihmisten välisillä kohtaamisissa ja mediassa.

Uskonnollisen maiseman muuttuessa seurakunnan on tärkeää tiedostaa, mitä kristillisiä ja ei-kristillisiä yhteisöjä sen alueella elää. Eikä vain tiedostaa vaan myös luoda yhteyksiä näihin. Nämä yhteydet voivat palvella paitsi yhteiskuntarauhaa, ne voivat olla kultaa kalliimpia kriisitilanteissa. Silloin on helpompi seistä rinnakkain ja viestiä yhteisestä hyvästä tahdosta.

Näillä sivuilla on tietoa, ohjeita ja vinkkejä sekä yhteystietoja, jotka auttavat seurakuntaa oman arkensa keskellä.

Keskeisiä asiakirjoja ovat (ks. sivupalkki):

Suuntaviivoja uskontojen kohtaamiseen, joka rohkaisee uskontojen väliseen kohtaamiseen lähimmäisenrakkauden ja vieraanvaraisuuden hengessä.

Kohti Pyhää - uskontojen kohtaaminen kirkollisissa toimituksissa, joka esittelee periaatteita ja käytäntöjä, jotka auttavat erilaisista uskonnollisista taustoista tulevien ihmisten huomioimista kirkollisissa toimituksissa.

Tapahtumat

Poiminnot

 • Uusi yhteistyö kirkollisessa ulkosuomalaistyössä konkretisoituu

  Suomen Merimieskirkon ja kirkon ulkosuomalaistyön tiivistyvä yhteistyö on edennyt konkretiaan. Uuden yhteistyön tarkoitus on selkeyttää viestintää, yksinkertaistaa hallintoa ja säästää rahaa.

 • Evl.fi:n uudistusprojekti on alkanut

  Evl.fi-verkkopalvelun uudistusprojekti on aloitettu tänä syksynä Kirkon viestinnässä. Evl.fi ja Evl Plus uudistetaan Wordpress-julkaisujärjestelmälle. Seurakuntien Lukkari-sivustot puolestaan pysyvät nykyisellä Liferay-julkaisujärjestelmällä.

 • Kodin eri katsomukset -esite

  Esite on koottu tueksi perheille, joissa vanhemmat edustavat eri katsomuksia.

 • Vakaumuksen kunnioittaminen -opas

  Vakaumuksen kunnioittaminen -opas. Opas vakaumuksen kunnioittamiseen sosiaali- ja terveydenhuollossa. Kirjoittajat Ikali Karvinen ja Varpu Lipponen. Vakaumuksen kunnioittamisen -opas on tarkoitettu avuksi erilaisille rinnalla kulkijoille.

 • Kirkkojen maailmanneuvostossa useita tehtäviä haettavana

  Kirkkojen maailmanneuvosto on kristillisten kirkkojen kansainvälinen yhteistyöelin, johon kuuluu reilut 340 kirkkoa yli 120 maasta.