Kaikki Kirkonkellot

21.5.2025

Tehostettu nuorisotyö on yksi Kirkon nuorisotyön perustehtävistä? 

Grafiikka kriisitilanteessta - nuorisotyö.

Tehostettu nuorisotyö on kriisitilanteessa ja välittömästi sen jälkeen nuorisotyön menetelmin tapahtuvaa nuoria tukevaa toimintaa. Tehostetussa nuorisotyössä kohdataan niitä nuoria, joita kriisitilanne jollain tavalla koskettaa ja jotka hakeutuvat nuorisotyön piiriin.  

Tällöin nuorisotyötä tehdään tehostetusti ja sensitiivisesti ammatillisessa poikkeustilanteessa. Se tarjoaa tukea kriisin käsittelyyn riippumatta nuorten taustasta. Kriisit, jotka koskevat nuorten yhteisöjä voivat olla paikallisia, kansallisia tai kansainvälisiä tragedioita. Nämä ovat tilanteita, jolloin työn rutiinit sekä päivän suunnitelmat saattavat hetkessä muuttua ja on pohdittava mikä on sillä hetkellä tärkeintä ja miten parhaiten voidaan olla nuorten tukena ja rinnalla kulkijoina. 

Käytännön toimenpiteet 

Tehostettu nuorisotyö tarkoittaa käytännössä nuorille aikuisen paremman saavutettavuuden luomista. Tätä on esimerkiksi nuorisotilojen pidennetyt aukiolot, keskustelutilaisuudet ja läsnäoloa paikoissa, joissa nuoret kokoontuvat. Kohtaamisissa nuorten on mahdollisuus käsitellä kriisiä joko kollektiivisesti tai kahdenkeskisissä keskusteluissa aikuisen kanssa. 

Monialainen yhteistyö 

Tehostettu nuorisotyö on koordinoitua ja monialaista yhteistyötä. Paikkakunnan eri nuorisotyötä tekevät tahot toteuttavat toimintansa yhdessä, jotta saavutetaan mahdollisimman hyvä vaikuttavuus ja tarpeellinen läsnäolo.  Tärkeintä on, että kriisin keskellä jokaisella nuorella on mahdollisuus kohdata turvallisessa ympäristössä turvallinen aikuinen.   

Tehostetun nuorisotyön suunnitelma ja yhteistyön tärkeys  

Tehostettu nuorisotyö toimii kriisitilanteessa kriisin uloimmalla kehällä, johon ammatillista kriisiapua ei useinkaan kohdisteta.  Paikallinen tehostetun nuorisotyön suunnitelma on toimintamalli nuorten parissa työskenteleville tahoille. Suunnitelmassa varaudutaan nuoria koskettaviin kriisitilanteisiin, siihen miten nuoria tuetaan ja autetaan selviytymistä kriisistä selviytymisessä. 

Tehostetun nuorisotyön suunnitelman tärkeä tehtävä on määritellä ja tehdä tunnetuksi nuorisotyön toiminta kriisitilanteissa – miten se tukee ja täydentää toisten toimijoiden tekemistä kriisissä, mikä on nuorisotyön oma erityinen osaaminen ja tehtävä kokonaisuudessa. Seurakunnan nuorisotyötekijöiden osaaminen kriisissä olevan nuoren kohtaamisessa ja keskusteluavussa on merkittävää. 

Tehostetun nuorisotyön malli Oulussa 

Oulun tehostutun nuorisotyön ryhmässä on noin 30 nuorisotyöntekijää Oulun kaupungin Nuorisopalvelujen eri toiminnoista (nuorisotiloilta, Ohjaamosta, työpajoilta, jalkautuvasta nuorisotyöstä ja nuorisotyötätukevista palveluista) ja nuorisotyönohjaajia Oulun ev.lut seurakuntayhtymään seitsemästä seurakunnasta sekä Seurakuntatyön erityispalveluista. Kustakin seurakunnasta ja palveluyksiköstä on tehostetun nuorisotyön ryhmässä yhdestä kahteen nuorisotyönohjaajaa. Suuressa seurakuntayhtymässä kaikki nuorisotyönohjaajat eivät ole mukana tehostetun nuorisotyön ryhmässä. On tärkeää, että kriisitilanteessa on työntekijöitä myös oman alueen perustyössä.  

Tehostetun nuorisotyön ryhmässä olevat nuorisotyöntekijät ovat sopineet esihenkilöidensä kanssa mahdollisuudesta käyttää työaikaa tehostettuun nuorisotyöhön. Tärkeää on liittää tehostettu nuorisotyö niiden nuorisotyönohjaajien tehtävänkuvaan, jotka ovat mukana ryhmässä. 

Oulussa tehostettua nuorisotyötä koordinoi kaksi työntekijää Nuorisopalveluista ja erityisnuorisotyöntekijä seurakuntayhtymästä. Koordinaattorit eivät toimi esihenkilöinä tehostetussa nuorisotyössä.  

Nuoria koskettavissa kriisitilanteissa koordinaattorit selvittävät tehostetun nuorisotyön tarpeen ja käynnistävät sen. Työntekijät kutsutaan tehostettuun nuorisotyöhön wa-ryhmässä. Viestissä kerrotaan lyhyesti nk. riittävä tieto tapahtuneesta. Työhön ilmoittautuneille perustetaan tapahtumapäivämäärällä oma wa-ryhmä, joka toimii yhteisenä käytännön asioiden viestintäkanavana toiminnan aikana.  Koordinaattorit tiedottavat tehostetun nuorisotyön alkamisestä ja päättymisestä myös nuorisotyön esihenkilöille, kirkkoherroille ja kaikille kaupungin ja seurakuntien nuorisotyöntekijöille. Ikävä tapahtuma saattaa puhututtaa nuoria eri puolilla kaupunkia. 

Koordinaattorien tehtävänä on huolehtia käytännön järjestelyistä, työvuoroista ja nk. heti-purusta työvuoron jälkeen ja järjestää purkutyönohjaus kaikille mukana olleille nuorisotyöntekijöille. Lyhyesti sanottuna koordinaattorit huolehtivat siitä, että tehostetussa nuorisotyössä työskentelevät nuorisotyöntekijät saavat rauhassa keskittyä tärkeimpään eli työskentelyyn nuorten kanssa. 

Usein laajaa nuorten joukkoa koskettava kriisi koskettaa erityisesti jotakin aluetta / paikallisseurakuntaa, jolloin sen alueen työntekijät aktivoituvat. Tällöin toimitaan tiiviissä yhteistyössä alueen nuorisotyön kanssa. 

Kouluilla ja oppilaitoksissa tehostettu nuorisotyö toimii oppilashuollon rinnalla ja tukena. 

Kriisi saattaa koskettaa läheisesti sekä koulun henkilökuntaa, oppilashuoltoa että alueen nuorisotyöntekijöitä, jolloin on hyvä olla ulkopuolisia aikuisia ammattilaisia. Aikuisen ei tarvitse olla tuttu. Usein ajatellaan, että minun on tärkeää olla tilanteessa, koska tunnen alueen nuoret. Tässä hetkessä se ei ole tärkeintä. 

Muina aikoina koordinaattorit järjestävät ryhmälle tapaamisia ja koulutusta, pitävät tehostetusta nuorisotyöstä infotunteja henkilöstölle ja perehdyttävät ryhmän uudet työntekijät. Koordinaattorit huolehtivat yhteyksistä yhteistyökumppaneihin, niin että kriisitilanteissa osataan hyödyntää tehostetun nuorisotyön ryhmää ja nuorisotyöntekijöiden ammattitaitoa. 

Yhteenveto 

Tehostettu nuorisotyön tulisi olla olennainen osa kirkon nuorisotyötä, sillä se tarjoaa nuorille tukea kriisitilanteissa ja auttaa heitä selviytymään vaikeista ajoista. Tämä työmuoto korostaa monialaista yhteistyötä ja nuorten hyvinvoinnin tukemista turvallisessa ympäristössä. Yhteistyön onnistuminen edellyttää eri toimijoiden tekemisten ja osaamisten tuntemista ja arvostamista, mikä vahvistaa nuorten selviytymistä kriiseistä.  

Jos ette vielä ole paikallisessa tehostetun nuorisotyön verkostossa, niin ottakaa rohkeasti yhteyttä paikkakuntanne nuorisopalveluihin. Jos paikkakunnallanne vielä ei olla tehty tehostetun nuorisotyön suunnitelmaa eikä ole verkostoa, niin kannattaa aloittaa keskustelu, että miten se teidän paikkakunnalla toteutettaisiin. 

Anja Saukkomaa, erityisnuorisotyöntekijä, Oulun seurakuntayhtymä 

Ville Kämäräinen, asiantuntija, Kirkkohallitus 

Tehostettu nuorisotyö – EVL Plus 

Oulun Tehostetun nuorisotyön valmiussuunnitelma.pdf 

Takaisin sivun alkuun