Kaikki artikkelit

28.8.2024

Kuzipa Nalwamba: Kristinuskon oppi luomisesta tarjoaa vakaan perustan ja toivon lähteen  

Kuzipa Nalwamba puhuu Lähetyskumppanuusneuvotteluissa Helsingissä 28.8.2024

Sambialainen teologi Kuzipa Nalwamba käsitteli puheessaan luomisoppia postmodernissa maailmassa. Hänen mukaansa luominen ei ole vain teologinen jäänne menneisyydestä, vaan elävä ja dynaaminen osa kristillistä ajattelua, jolla on merkitystä tänään ja tulevaisuudessa. Nalwamba oli yksi pääpuhujista kirkon lähetyskumppanuusneuvotteluissa 26.8.-30.8.2024. 

Kuzipa Nalwamba on Kirkkojen maailmanneuvoston ykseyden, lähetyksen ja ekumeenisen koulutuksen ohjelmajohtaja. Hänet on vihitty Sambian yhdistyneen kirkon (UCZ) papiksi, ja hän on toiminut seurakuntapastorina, koulupappina ja teologisena kouluttajana.  

Nalwamba kasvoi Sambiassa, Etelä-Afrikassa, aikana, jolloin suuri osa ympäröivästä luonnosta oli lähes koskematonta.  

“Jo nuorena opin, että kaikilla elollisilla olennoilla on oikeus omaan tilaansa. Tämä ajatus on pysynyt mukanani koko elämäni ajan”, Nalwamba kertoi.  

Tänään luonnon tila on Sambiassakin toinen. ”Joet ja purot ovat täynnä muovia ja mutaa, tai ne ovat päässeet kuivumaan, kun maata on laidunnettu liikaa”, hän kertoi.  

“Ympäristön rappeutuminen ei ole vain ekologinen, vaan myös oikeudenmukaisuuskysymys, johon meidän on teologeina ja kristittyinä vastattava,” hän painotti. 

Luomisoppi jatkuvassa muutoksessa 

Kuzipa Nalwamba kertoi, että jo 1.Mooseksen kirjan alkuluvuista lähtien Raamattu vahvistaa Jumalan kaikkien asioiden Luojana. Tämä luo pohjan Luojan ja luomakunnan suhteelle. 

”Kun maailma muuttuu, on Raamatun ajattomia totuuksia tarkasteltava uudelleen ja sovellettava näihin uusiin tilanteisiin”, Nalwamba sanoi ja viittasi luomisoppiin. Hän mainitsi esimerkiksi ekoteologian, joka yhdistää ympäristötietoisuuden teologiseen pohdintaan. 

”Ekoteologia korostaa kaiken elämän keskinäistä yhteyttä ja luonnon pyhyyttä. Se haastaa ihmiskeskeisen näkemyksen, jonka mukaan ihmiskunta olisi luomisen keskipiste. Sen sijaan, ekoteologia näkee maailman luomakunnan yhteisönä, jossa kaikilla elollisilla olennoilla on luontainen arvonsa.” 

Nalwamban mukaan luomisoppi ulottuu myös kaikkeen muuhunkin muutokseen, jota ihminen saa aikaan: lääketieteen kehitykseen, teknologisiin innovaatioihin, tekoälyyn ja digitalisaatioon.  Nämä muutokset haastavat teologiaakin. 

“Monet muutokset ovat ennennäkemättömiä ihmiskunnan historiassa. Ilmastonmuutos, metsien hävittäminen, biodiversiteetin katoaminen ja saastuminen muokkaavat maapalloa. Ympäristökriisit eivät ole vain tieteellisiä tai poliittisia kysymyksiä; ne ovat syvästi teologisia huolenaiheita, jotka haastavat meidät pohtimaan uudelleen ymmärrystämme luomisesta ja osuudestamme siinä,” hän sanoi. 

Toivoa pirstoutuneessa maailmassa 

Kuzipa Nalwamban mukaan maailmassa, jota leimaa nopea muutos ja epävarmuus, luomisoppi tarjoaa vakaan perustan ja toivon lähteen.  

“Luomisoppi muistuttaa meitä siitä, että maailma ei ole sattuman tai kaaoksen tuote, vaan rakastavan Luojan lahja, ja hän jatkaa kaiken ylläpitämistä ja uudistamista. Samalla luomisoppi kutsuu meitä ottamaan vakavasti tehtävämme luomakunnan hoitajina, Jumalan kanssaluojina ja osallistujina lunastuksen jatkuvassa kertomuksessa,” hän totesi. 

Nalwamba korosti, että “vaikka postmoderni aika voi lisätä merkityksettömyyden, arvottomuuden ja epätoivon tunteita, kristinuskon luomisoppi voi tarjota vastakertomuksen, joka korostaa toivoa ja uudistumista.”  

Lupaus uudesta luomakunnasta, jossa kaikki asiat tehdään uusiksi, on Nalwamban mukaan toivon perusta epävarmuuden ja pirstoutumisen keskellä. 

Nalwamba uskoo, että kristillinen oppi luomisesta voi auttaa jäsentämään monimutkaista maailmaa. 

 “Luomisoppi säilyy elintärkeänä ja merkityksellisenä osana kristillistä uskoa, ja auttaa meitä suunnistamaan 2000-luvun ja sen jälkeisten aikojen monimutkaisessa maailmassa.”  

Esimerkiksi Afrikassa monet kristillisestä lähetystyöstä alkunsa saaneet mutta afrikkalaisten itsensä perustamat kirkot (ns. AIC-kirkot) pitävät luomakunnasta huolehtimista olennaisena osana lähetystehtäväänsä. 

Kommenttipuheenvuoro

Kommenttipuheenvuoron piti Rev. Martin Lalthangliana, Myanmarin luterilaisen kirkon johtaja. Voit katsella molemmat puheet YouTubesta.

Lue: Dr. Rev Kuzipa Nalwamba: Creation in Changing Landscapes

Teksti Anna Patronen 

Takaisin sivun alkuun