Kasvurauha – Ro att växa – ekumeeninen hybridiseminaari

25.10. klo 9.30 – 16.30 järjestettiin “Ro att växa – Kasvurauha -turvallisempi seurakunta lapsen ja nuoren kasvua tukemassa” – ekumeeninen hybridiseminaari seurakuntien, järjestöjen ja kirkkojen työntekijöille ja luottamushenkilöille. Keskustelemassa on eri kirkkokuntien ja alojen asiantuntijoita.

Seminaari liittyy STM:n ja THL:n koordinoimaan Väkivallaton lapsuus 2020-2025 -toimenpidesuunnitelmaan. Suunnitelmassa on kaksi kohdennettua toimenpidettä liittyen lapsen oikeuksiin ja osallisuuden sekä turvallisuuden edistämiseen uskonyhteisöissä. Tavoitteena on kehittää eettistä toimintatapaa ja edistää monialaista yhteistyötä lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi. Poikkihallinnollisen Väkivallaton lapsuus -toimenpidesuunnitelman (thl.fi/vakivallatonlapsuus) tavoitteena on ehkäistä 0–17-vuotiaisiin lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa henkistä ja fyysistä väkivaltaa ja seksuaaliväkivaltaa erilaisissa kasvu- ja toimintaympäristöissä. Suunnitelmassa käsitellään lapsen oikeuksia kuten osallisuutta, väkivallalta suojaavia tekijöitä ja riskitekijöitä sekä sen seurauksia.

Mitkä ovat turvallisemman tilan ohjeistukset ja miten sitoudumme yhdessä turvaamaan jokaiselle lapselle kasvurauhan uskonnollisen yhteisön toiminnassa?  

Tämän seminaaripäivän ohjelmassa keskitymme siihen, miksi kasvurauha ja turvallinen tila on tärkeä, mitä tapahtuu, jos kasvurauhaa rikotaan ja miten rakennamme seurakunnistamme lapsille ja nuorille turvallisempia.  Painopiste on fyysisen, henkisen ja hengellisen turvallisuuden varmistamiseen. Kiitos, että läsnäolollasi tuot oman asiantuntemuksesi käyttöömme ja näin ekumeenisessa yhteistyössä vahvistumme kasvurauhan ja turvallisten yhteisöjen merkityksestä.

Luennoitsijoina:

Taina Laajasalo, oikeuspsykologian dosentti ACElife – hanke, Helsingin yliopisto “Miksi haitallisten lapsuuden kokemusten seurausten ja ehkäisyn ymmärtäminen on tärkeää kaikille lasten kanssa työskenteleville ja miten toivon ylläpitäminen ja kasvurauhan varmistaminen on tärkeää silloinkin kun haitallisia lapsuudenkokemuksia lapsella on”

Ulla Korpilahti TtM, Ft-opiskelija, kehittämispäällikkö, THL, “Väkivallaton lapsuus – toimenpidesuunnitelman sisällöt lapsen oikeuksien ja osallisuuden edistämiseksi uskonyhteisössä. Väkivallaton lapsuus -toimenpidesuunnitelman tavoitteena on ehkäistä 0–17-vuotiaisiin lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa henkistä ja fyysistä väkivaltaa ja seksuaaliväkivaltaa erilaisissa kasvu- ja toimintaympäristöissä. Suunnitelmassa käsitellään lapsen oikeuksia, osallisuutta, väkivallalta suojaavia tekijöitä ja riskitekijöitä sekä sen seurauksia”

Janne Villa, vapaa toimittaja, ratkaisukeskeinen terapeutti “Turvallinen hengellisyys.” Mitä on lapsen hengellinen kasvurauha ja miksi sitä tarvitaan? Millaista on turvallinen hengellisyys ja mikä sen vaarantaa? Millainen kristillinen kasvatus tuottaa lapselle turvaa ja rauhaa?”

Pia Rendic, pappi, seksuaaliterapeutti, väitöskirjatutkija, kirjailija. Toivu riippuvuudesta-hankkeen asiantuntija (Diakon) ” Lapsiin ja nuoriin kohdistuva seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö – syitä, ilmenemismuotoja ja seurauksia. Millaista lasten ja nuorten on kasvaa yliseksualisoituneessa yhteiskunnassa, jossa grooming, sexting, nettiporno, OnlyFans ja suostumus tai sen puute ovat arkipäiväistä sanastoa? Miten luoda turvallisia rajoja, ja miten puuttua seksuaaliseen häirintään ja hyväksikäyttöön?”

Mikael Elmolhoda, mediateologi, Helsingin Kansanlähetys “Hyvä tarkoitus ja hengellinen väkivalta”. Miksi ja miten hyvää tarkoittavat ihmiset saattavat toimia hengellisesti väkivaltaisilla tai riskialttiilla tavoilla. Mitä lasten ja nuorten opetuksessa tulisi ottaa huomioon, jotta ongelmia voitaisiin välttää.”

Juontajina opiskelijat: Ilona Rantala ja Mitja Ritvanen

Järjestäjinä: Suomen ekumeeninen neuvosto ja Suomen ev.lut.kirkko/ Kirkkohallitus.

Mukana toteutuksessa mm. Katolinen kirkko Suomessa, Suomen Ortodoksinen kirkko, Helluntaikirkko, Suomen Vapaakirkko, Suomen Lähetysseura, Step- koulutus, Lasten ja nuorten keskus ry, Kansanlähetys, Kansan Raamattuseura, OPKO Opiskelija ja koululaislähetys.  

Tilaisuuden luennoitsijoiden esitysten diat löytyvät täältä.

Takaisin sivun alkuun