Hyppää sisältöön

Työtuomioistuimen tuomio: sairaalapappi oli työajaton

11.12.2024

Työtuomioistuin on antanut 29.11.2024 tuomion Porin seurakuntayhtymän sairaalapapin oikeudesta saada varallaolokorvausta.

Tapauksessa oli tiivistetysti kyse siitä, että sairaalapapille oli vaadittu varallaolokorvausta siksi, että papin olisi JUKO:n käsityksen mukaan pitänyt katsoa olleen KirVESTES:n yleistyöajan piirissä uuden työaikalain tultua voimaan kirkossa 1.4.2020. JUKO:n näkemyksen mukaan papilla ei ollut riittävää mahdollisuutta itse päättää työnsä järjestämisestä (ns. työaika-autonomia) ja tämän vuoksi JUKO:n mielestä hänen piti katsoa olleen työajallinen ja tulleen määrätyksi KirVESTES 160 §:n mukaiseen varallaoloon. Työtuomioistuin hylkäsi kaikki JUKO:n vaatimukset. Päätös on lainvoimainen.

Kirkon työmarkkinalaitos toimi Porin seurakuntayhtymän asiamiehenä asiassa, koska kyse oli ensimmäisestä tuomioistuimen kannasta, joka annettiin hengellisen työn viranhaltijan työajattomuuteen liittyen nykyisin voimassa olevan työaikalain voimassaolon aikana. KiT on tyytyväinen työtuomioistuimen tuomioon perusteluineen.

Linkit tuomioon sekä Kirkon työmarkkinalaitoksen tuomiota selostaviin dioihin:

Tuomio nojaa asian käsittelyssä esitettyyn todisteluaineistoon. Tiivistetysti perusteluissa todetaan, että sairaalapapin työssä toteutui riittävä työaika-autonomia, koska

  • pappia ei oltu velvoitettu olemaan virka-paikalla tiettyinä kellonaikoina tai päivinä. Pappi suunnitteli itse läsnäolonsa. 
  • työnantaja ei määrännyt tai valvonut papin työajan käyttöä. 
  • sairaalapapin työ potilaiden, heidän omaistensa ja sairaalan henkilöstön parissa merkitsi, että työtehtäviä oli eniten arkisin päiväsaikaan. Tämä ei poistanut sairaalapapin tosiasiallista vapautta päättää työtehtäviensä hoitamisesta. 
  • Työtuomioistuin katsoi lisäksi, että vapaapäivien ja vuosiloman antamisen ei voitu katsoa rajaavan papin työtä sillä tavalla, ettei hän voisi itse päättää työtehtäviensä hoitamisesta.

 

Lopuksi

Kirkon työmarkkinalaitos odottaa edelleen tuomiota jo kesäkuussa 2023 nostettuun kanteeseen Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa, jossa on kyse koko seurakunnan hengellisen työn viranhaltijoiden työajattomuudesta. Tuorein tieto tuomion antamisen ajankohdasta on, että se annettaisiin ensi keväänä. Ao riidassa Etelä-Suomen aluehallintoviranomainen on katsonut, että hengellisen työn henkilöstön kuuluisi olla työaikalain piirissä ja määrännyt seurakunnan pitämään työaikakirjanpitoa heidän toteutuneesta työajastaan. KiT on riitauttanut asian seurakunnan valtuuttamana.