Hyppää sisältöön

Luottamuksen varassa

Kolumni 3/2019

Ensi viikolla järjestettävillä Kirkkopäivillä julkaistaan kirja nimeltä: Laki, evankeliumi, KirVESTES – Johtajana kirkossa. Johtamista käsitellään muissakin yhteyksissä ao päivillä. Johtamiseen liittyy aina erilaisia, vaativia ja perusteltuja odotuksia. Kun niitä on paljon, pitäisi johtamisessakin priorisoida ja kirkastaa tärkeimmät tavoitteet. 

Oma käsitykseni asiaan on yksinkertainen: johtajan tärkein tehtävä on osoittaa suuntaa sekä rakentaa luottamusta. Aidon luottamuksen varaan voidaan rakentaa kaikki muu. Ja luottamusta rakennettaessa tulee yleensä hoidettua kaikki muu. 

KiT on ollut mukana alusta asti Työelämä 2020 -hankkeessa, jossa käsiteltiin laajasti myös suomalaista johtamista. Työelämä 2020 nettisivuilla kirjoitetaan mm seuraava: Luottamuksella on suora yhteys työyhteisön tuottavuuteen, kilpailukykyyn, innovatiivisuuteen ja tulokseen. 

Luottamuksellisessa ilmapiirissä keskustelukulttuuri on avoin, luonteva ja ilmava. Ei synny salamyhkäisiä epäilyjä tai epämääräisiä luuloja. Luottamus syntyy vain teoilla kuten mahdollisimman läpinäkyvällä päätöksenteolla, jossa asiat perustellaan hyvin. Luottamuksen ilmapiirissä matala hierarkia on mahdollinen ja rohkaisee työntekijöitä ajattelemaan isosti, kun ei tarvitse pelätä, että epäonnistumisista tai ”vääristä ideoista” seuraisi rangaistus tai yleistä paheksuntaa. 

Siis kaikki tekeminen, mikä vahvistaa luottamusta on hyväksi. Nykyisin puhutaan paljon myös itsensä johtamisesta, mikä sekin on erittäin tärkeä ja välttämätön taito. Mutta johtaminen esimiesasemassa ei muuttuvassakaan maailmassa katoa. Sen sijaan luottamus voi hävitä yhdessä silmänräpäyksessä. Luottamus edellyttää luotettavuutta ja rehellisyyttä ja hyvä johtajuus edellyttää aivan samoja hyveitä. 

Työmarkkinajohtaja Anna Kaarina Piepponen