Tuta-menettelystä (Kirkon yhteistoimintasopimus 7-12 §):
Tuotannollisiin tai taloudellisiin syihin perustuvaa työvoiman käytön vähentämiseen liittyvää yhteistoimintamenettelyä kutsutaan sopimuksessa tuta-menettelyksi. Sitä koskevat samat perusperiaatteet kuin jatkuvan yhteistoiminnan menettelyä: Valmisteilla olevan asian perusteita, vaikutuksia ja vaihtoehtoja käsitellään yhteistoiminnan hengessä yksimielisyyden saavuttamiseksi työnantajan ja työntekijöiden tai näiden edustajana toimivien luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen kanssa. Käsittelyn on tapahduttava ennen asiassa tehtävää päätöstä.
Yksittäistä työntekijää tai työyksikköä koskevat tuotannollisista tai taloudellisista syistä suunnitellut irtisanomiset, lomautukset sekä osa-aikaistamiset käsitellään ensisijaisesti työnantajan tai tämän edustajana toimivan esimiehen ja työntekijän tai työyksikön työntekijöiden kesken (välitön tuta-käsittely). Työntekijän pyynnöstä asian käsittelyyn voi osallistua myös sopimuksen mukainen työntekijän edustaja.
Laajakantoiset tuotannollisista tai taloudellisista syistä suunnitellut irtisanomiset, lomautukset sekä osa-aikaistamiset käsitellään yhteistyötoimikunnassa (edustuksellinen tuta-käsittely) tai, jos yhteistyötoimikuntaa ei ole, yhteistoimintakokouksessa yhdessä kaikkien työntekijöiden kanssa.
Menettelyssä ei päätetä eikä sovita, kuka/ketkä irtisanotaan, osa-aikaistetaan tai lomautetaan, vaan siinä neuvotellaan yksimielisyyden saavuttamiseksi käytettävistä toimenpiteistä ja siitä, mihin tehtäviin/työaloille nämä toimenpiteet suunnataan ja/tai mitä muita toimenpiteitä tarvitaan. Irtisanomista, lomauttamista ja/tai osa-aikaistamista koskevat päätökset tekee tuta-menettelyn toteuduttua työnantaja oman harkintansa mukaan siinä toimielimessä, jolle päätöksenteko asiassa kuuluu. Jos työvoiman käytön vähentämiselle päädytään esittämään vaihtoehtoiseksi ratkaisuksi selviytymislausekkeen mukaista paikallista sopimista, se toteutetaan Evankelis-luterilaisten kirkon pääsopimuksen määräysten mukaisesti (KirVESTES liite 9, 14 §).
Tuta-menettelyyn liittyy erityisvaatimuksia, jotka koskevat
- menettelyn käynnistämistä ja kestoa koskevia määräaikoja,
- ilmoitusta työ- ja elinkeinotoimistolle,
- toimintasuunnitelmaa ja toimintaperiaatteita.
Tuta -menettelyn käynnistämistä ja kestoa koskevat määräajat
Työnantajan ratkaisee, missä vaiheessa työvoiman käytön vähentämistä koskevan asian valmistelua tuta-menettely käynnistetään. Menettely on perusteltua aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa siten, että henkilöstöllä on todellisia mahdollisuuksia vaikuttaa lopputulokseen. Huomioon on myös otettava seuraava:
Työnantajan on kirjallisesti ilmoitettava työvoiman käytön vähentämiseen liittyvän tuta-menettelyn käynnistämisestä viimeistään viisi kalenteripäivää ennen ensimmäistä neuvottelua. Kirjallisella ilmoituksella tarkoitetaan kirjallista tietoa neuvottelujen aloittamisajasta ja -paikasta sekä neuvotteluissa käsiteltävistä asioista.
Työnantajan katsotaan täyttäneen tuta-menettelyä koskevat velvoitteensa, kun neuvotteluihin on käytetty 14 kalenteripäivän ajanjakso niiden alkamisesta lukien. Neuvotteluajan lasketaan alkavan ensimmäisestä neuvottelupäivästä, siten että kyseinen päivä lasketaan siihen mukaan.
Tuta-menettely vie siten vähintään 19 kalenteripäivän ajan (viiden kalenteripäivän ilmoitusaika +14 kalenteripäivän neuvotteluaika), mutta se voi kestää tätä pidempäänkin. Kun tuta-menettely päättyy, työnantajan edustajan on tärkeää todeta sen päättyneen. Työnantaja saa tehdä asiassa päätöksensä vasta tämän jälkeen eli käytännössä neuvotteluiden päättymistä seuraavana päivänä.
Aikataulutuksessa on hyvä huomioida myös lomautusilmoitus- ja/tai irtisanomisajat, mutta myös se, että tuta-menettely korvaa henkilökohtaiset kuulemiset, joten edes irtisanomistilanteessa ei enää tarvita erillistä henkilökohtaista kuulemista tuta-menettelyn jälkeen.
Kirjallinen ilmoitus tuta-menettelyn käynnistämisestä (kokouskutsu) |
Tuta-menettely (neuvotteluaika) |
Lomautusilmoitusaika/ irtisanomisaika |
Lomautus alkaa/palvelussuhde päättyy |
5 päivää |
14 päivää |
14 vrk – 6 kk |
-> |
Huomion arvoista on myös, että jos tuta-menettelyssä käsiteltävään asiaan liittyy valmistelua, johon työntekijät tai heidän edustajansa ovat osallistuneet, tai jos asiaa on käsitelty jatkuvan yhteistoiminnan menettelyn osana eikä asiassa ole tämän jälkeen tapahtunut olennaisia muutoksia, työnantaja ja työntekijät tai heidän edustajansa voivat yhdessä todeta, miltä osin tällainen valmistelu tai käsittely toteuttaa tuta-menettelyn. Toteaminen voi pitää sisällään myös viiden kalenteripäivän ilmoittamisajan ja 14 kalenteripäivän neuvotteluille vaaditun vähimmäisajan toteutumisen, millä ehkäistään asioiden monikertaista käsittelyä.
Ilmoitus työ- ja elinkeinotoimistolle
Työnantajan on toimitettava työ- ja elinkeinotoimistolle tuta-menettelyä koskeva neuvotteluesitys tai siitä ilmenevät tiedot silloin, kun se esittää käsiteltäväksi toimenpiteitä, jotka voivat johtaa työntekijän irtisanomiseen, lomauttamiseen tai osa-aikaistamiseen. Ilmoitus on tehtävä kirjallisesti viimeistään silloin, kun tuta-menettely alkaa, jollei tietoja ole toimitettu aikaisemmin muussa yhteydessä. Tämä sopimusmääräys liittyy muutosturvan toimintamalliin ja vastaa yhteistoiminnasta yrityksissä annetun lain (334/2007) 48 §:n säännöstä.
Toimintasuunnitelma ja toimintaperiaatteet
Työnantajan on annettava tuta-menettelyn alussa henkilöstön edustajille esitys työllistymistä edistäväksi toimintasuunnitelmaksi, jos se harkitsee vähintään kymmenen työntekijän irtisanomista taloudellisin tai tuotannollisin perustein.
Esitystä valmistellessaan työnantajan on selvitettävä yhdessä työ- ja elinkeinoviranomaisten kanssa myös työllistymiseen tarvittavat julkiset työvoimapalvelut. Tuta-menettelyn tarkoitus huomioon ottaen on tärkeää, että esitys toimintasuunnitelmaksi annetaan henkilöstön edustajille mahdollisimman aikaisessa vaiheessa neuvottelua.
Toimintasuunnitelmasta on käytävä ilmi
- tuta-menettelyn aikataulu
- neuvotteluissa noudatettavat menettelytavat
- työvoimapalveluiden käyttö irtisanomisaikana
- työnantajan suunnitelmat työntekijöiden työnhaun ja koulutuksen tukemiseksi.
Jos työnantaja harkitsee alle kymmenen työntekijän irtisanomista, on sen esitettävä tuta-menettelyn alkaessa toimintaperiaatteet, joilla tuetaan työllistymistä ja kouluttautumista.