Mediekalender

25–28.6 Kyrkan på SuomiAreena, Björneborg

SuomiAreena ordnas 25–28 juni i Björneborg. Temat för kyrkans evenemang i år är säkerhet, sett såväl ur samhällets som den enskilda människans perspektiv.

MTV strömmar kyrkans paneldebatt Turvallisuuden kova hinta (ung. Det höga priset för säkerhet). Evenemanget ordnas på scenen på Eetunaukio onsdag 26 juni klockan 12.

Biskoparnas kvällsstund i Keski-Pori kyrka har redan blivit en tradition och de ordnas tisdag–torsdag klockan 19. I år är ärkebiskop Tapio Luoma, fältbiskopen Pekka Asikainen och biskop Mari Parkkinen värdar för biskopens kvällsstund.

Kyrkan är också med på evenemanget Annorlunda mingel (Erilainen mingle) tisdag 25 juni och på tangoevenemanget i Keski-Pori kyrka onsdag 26 juni under ledning av tangokungen Pasi Flodström.

Läs mer om kyrkan på SuomiAreena i vårt pressmeddelande.

Kyrkans program på SuomiAreena (på finska)

5–7.7 Franciskusfesten, Kökar

Den årligt återkommande Franciskusfesten på Kökar, Åland, ordnas varje år kring första söndagen i juli – i år 5–7 juli. Det är en ekumenisk kyrkfest som vill lyfta fram franciskansk andlighet. Årets tema är Aktivt hopp i en värld som gråter.

Dagarna bjuder på andakter, mässor, samtal, meditationsvandring och stillhetens yoga. I ordnas också en pilgrimsvandring längs S:t Olofs sjöled från Sankt Mikaels kyrka på Finström till Franciskusfesten på Kökar.

På lördag eftermiddag (6.7) förs ett ekumeniskt samtal kring temat Aktivt hopp i en värld som gråter med P. Charles Talley O.F.M (katolik), Mikko Leistola (ortodox), Bengt Grunér (pingstkyrkan) och Yvonne Terlinden (lutheran) som moderator.

Läs mer på Fraciskusfestens webbplats och Facebooksida (om vandringen)

14–15.8 Kyrkans miljödagar, Seinäjoki

Kyrkans miljödagar ordnas 14–15 augusti i Seinäjoki vid kyrkan Lakeuden Risti och församlingscentret Kirkonkranni alldeles intill.

Frågor som tas upp under dagarna är: Hur står det till med spetsprojektet Kolneutral kyrkan 2030? Vad är vårt ansvar för skapelsen och kommande generationer? Hur syns klimaträttvisa i städernas, kommunernas och församlingarnas miljöarbete?

Finlands miljöcentral SYKE presenterar en vägkarta för att nå målet kolneutral kyrka. Deltagarna får också ta del av exempel på församlingarnas konkreta miljöarbete i form av skogsarbetsgruppens och naturlägercentrens arbete.

Stadsstyrelsens ordförande i Seinäjoki Paula Risikko framför stadens hälsning. I avslutningspanelen diskuterar ärkebiskop Tapio Luoma, akademiker Markku Kulmala och projektledaren för pilgrimsverksamheten Annastiina Papinaho den enskilda människans, samfundets och institutionernas roll för att stävja klimatkrisen och främja rättvisa och ge hopp.

Mera information och anmälningslänk (senast 28.6) finns på miljödagarnas webbsidor (på finska). Dagarnas program går på finska.

26–30.8 Evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands missionspartnerkonferens, Helsingfors

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands viktigaste internationella evenemang under 2024 är missionspartnerkonferensen som ordnas 26–30 augusti på Kulturcentret Sofia i Helsingfors.

Till konferensen väntas inbjudna representanter för de kyrkor runt hela världen som kyrkans missionsorganisationer har ett officiellt samarbetsavtal med.

Missionspartnerkonferensen får besök av ekumeniskt intressanta gäster och även många av biskoparna i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland deltar.

En av huvudtalarna är Lutherska världsförbundets generalsekreterare Anne Burghardt. Hon är den första kvinnan som leder världsförbundet.

Mera information:
evenemangskoordinator Maria Mountraki, Kyrkostyrelsen, maria.mountraki@evl.fi, tfn 050 346 4218

5.6–20.8 Vägkyrkorna öppna för sommaren

Över 260 kyrkor är öppna som vägkyrkor under sommaren runt om i Finland. De vita vägkyrkoskyltarna längs vägarna visar var kyrkorna finns.

Det vanliga är att kyrkorna håller öppet under perioden 5.6–20.8 klockan 11–16. Eftersom öppettiderna varierar är det bra att kontrollera på vägkyrkornas webbplats när de kyrkor man vill besöka håller öppet. En del kyrkor är öppna året om.

Vägkyrkorna erbjuder en annorlunda rastplats där du kan stanna upp och lyssna till dina egna tankar, beundra arkitekturen eller ta del av lokalhistorien. I kyrkorna ordnas gudstjänster och annat program såsom konserter och meditationer.

Läs mer om vägkyrkorna och sök den kyrka du vill besöka på vägkyrkornas webbplats genom att skriva in kyrkans namn eller din sommarrutt. Det går också att söka kyrka från en förteckning över vägkyrkorna (på finska).

Vägkyrkorna finns också på Facebook och på Instagram @tiekirkot.

Vägkyrkornas materialbank

Sommarfester 2024

De i huvudsak svenskspråkiga väckelserörelserna i Finland satsar allt mera på regionala sommarsamlingar. På deras webbplatser finns program för sommaren. Här har vi samlat de evenemang som mest påminner om väckelserörelsernas sommarfester. En del evenemang är numera hybridevenemang som man kan följa också på distans.

15.6 Kyrkans ungdoms sommarfestival, Jakobstad

27–30.6 Svenska Lutherska Evangelieföreningens årsfest, Malax

11–14.7 Laestadianernas Fridsföreningars Förbunds sommarmöte i Larsmo

Väckelserörelser och andra organisationers sommarfester på finska

Tillbaka till toppen